6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Έξι εξαιρετικές ετικέτες ελλήνων παραγωγών που ταιριάζουν με το καλοκαίρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί τα μαύρισμα σιγά-σιγά να ξεφτίζει, όμως υπάρχουν εικόνες από το φετινό καλοκαίρι που θα μείνουν ανεξίτηλες. Καλοκαίρι που θα θυμόμαστε για χρόνια και αναπόφευκτα πάντα θα αναφέρουμε σε συζητήσεις – «… θυμάσαι όμως το '18»; Απ’ όποια οπτική και αν το δούμε, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Μικρή εξαίρεση οι γευστικές εμπειρίες, όπου μετά από καιρό φάνηκε κάτι ν' αλλάζει και να παίρνει καλή ρότα. Άκουσα αρκετές ιστορίες για νέα, πολλά υποσχόμενα σημεία εστίασης ή δυναμικό come back «κουρασμένων» εστιατορίων στους περισσότερους παραθεριστικούς προορισμούς. Και στις δικές μου περιπλανήσεις περίπου την ίδια ιδέα σχημάτισα και το αποδίδω κυρίως σε νέα παιδιά με αξιοπρόσεκτο βιογραφικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα και ανέλαβαν τέτοιους χώρους. Παράλληλα, μπορούμε πλέον να καυχιόμαστε ότι πίνουμε πραγματικά καλά ελληνικά κρασιά, σε όλο το εύρος τιμών. Ιδιαίτερα στην οικονομική κατηγορία δεν υπάρχει σύγκριση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Νόστιμοι Ροδίτες, Μοσχοφίλερα και Ασύρτικα της ηπειρωτικής Ελλάδας που «απογειώνουν» καλοκαιρινά γεύματα, χωρίς να «ματώσουμε». Έτσι, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες ετικέτες που συντρόφευσαν τις δικές μας διακοπές.

White Dot Ασπρόκαμπος, Νεμέα

Οινοποιείο Στροφιλιά / Μοσχοφίλερο - Μαλαγουζιά / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αυτό το πρωτότυπο χαρμάνι, με το Μοσχοφίλερο να υπερτερεί, είναι ό,τι πιο δροσιστικό μπορείτε να πιείτε όλες τις ώρες της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό. Ελαφρύ και απολαυστικό, με κομψά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ανθικές νότες. Στο στόμα αίσθηση φρεσκάδας, δροσιστική οξύτητα και νόστιμη, λεμονάτη επίγευση.

Κυδωνίστα Μονεμβασιάς, Μονεμβασιά, Λακωνία

Οινοποιητική Μονεμβασιάς / Κυδωνίτσα / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μία από τις σπάνιες ποικιλίες της Λακωνίας που οφείλει κατά μία άποψη το όνομά της στο άρωμα-σήμα κατατεθέν που παραπέμπει σε κυδώνι. Φινετσάτα αρώματα κυδωνιού, ροδάκινου και ανθέων εσπεριδοειδών. Πλούσια, ευχάριστη γεύση πυρηνόκαρπων με αισθητή οξύτητα, φρεσκάδα και μακρά, υπέροχη επίγευση. Η μονοποικιλιακή πρόταση της οικογένειας Τσιμπίδη κάθε χρόνο και καλύτερη.

Βοϊλα Ασύρτικο Αλάγνι, Ηράκλειο

Κρασιά Λυραράκη / Ασύρτικο / 2016

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το ότι πίνουμε σπάνιες κρητικές ποικιλίες από αρκετούς παραγωγούς του νησιού –αρκετές, μάλιστα, είναι ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια− σε μεγάλο βαθμό το οφείλουμε στην οικογένεια Λυραράκη. Έτσι, μετά το Δαφνί, το Πλυτό ή το Μελισσάκι, προτείνουμε να δοκιμάσετε την έκφραση του αιγαιοπελαγίτικου Ασύρτικου στην ανατολική Κρήτη, σε υψόμετρο 580 μέτρων. Διακριτικά φρουτώδη αρώματα, με νύξεις ορυκτότητας. Πλούσιο στο στόμα, με νεύρο, χαρακτηριστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Για τη μέγιστη ευχαρίστηση, ταιριάξτε το με ψητό ψάρι.

Λωτός Μποζαΐτικα, Πάτρα

Οινοποιία Παρπαρούση / Cabernet Sauvignon / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ροζέ με χαρακτήρα από μια οικογένεια εξαιρετικών οινοποιών. Ντελικάτα αρώματα ώριμης φράουλας, γλυκού του κουταλιού κεράσι, λουκουμιού και νύξεις φλούδας από περγαμόντο. Στο στόμα, η ισορροπημένη οξύτητα και η ψευδαίσθηση γλυκύτητας αναδεικνύουν το φρούτο. Απολαυστικό τελείωμα με αίσθηση πικραμύγδαλου και ώριμων εσπεριδοειδών. Κατά τη γνώμη μας, ένα από τα απολαυστικότερα ελληνικά ροζέ, που λίγοι γνωρίζουν.

Ερυθρωπός Βραχίωνας, Ζάκυνθος

Δημήτρης Κεφαλληνός / Αυγουστιάτης  / 2017

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η Ζάκυνθος αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το αμπελοοινικό παρελθόν της μέσα από νέας γενιάς τοπικά κρασιά. Ο Αυγουστιάτης είναι η κατεξοχήν ερυθρή ποικιλία του νησιού, από την οποία παράγονται και νόστιμα ροζέ. Αρώματα μαγειρεμένων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και νότες κόκκινου πιπεριού. Γεμάτη ένταση γεύση με αίσθηση φράουλας και ντοματάκι κονφί. Μακρά επίγευση με φυτικό χαρακτήρα.

Νάουσα Alta Νάουσα, Ημαθία

Αμπελώνες Θυμιόπουλου / Ξινόμαυρο / 2015

6 κρασιά που δοκιμάσαμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Αποστόλης Θυμιόπουλος μας συστήνει ένα νέο πρόσωπο της ποικιλίας Ξινόμαυρο από επιλεγμένα ορεινά αμπελοτόπια, όπου επικρατούν η φρεσκάδα, το ζωηρό φρούτο και οι μαλακές τανίνες. Αρώματα κερασιού, φράουλας και πελτέ ντομάτας. Στο στόμα φρουτώδες με ευγενικές τανίνες, μέτριο σώμα και δροσιστική επίγευση. Η Νάουσα Alta καταρρίπτει τον μύθο που θέλει τα ερυθρά κρασιά να πίνονται μόνο χειμώνα. Προτείνουμε να την απολαύσετε δροσερή.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ