Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

«Αγάπη μου, δεν είναι αυτό που νομίζεις». Αυτό θα αναφωνήσεις αν το έτερό σου ήμισυ σε συλλάβει να καταβροχθίζεις με βουλιμία ένα γεμάτο πιάτο σπαγγέτι. Και αυτή τη φορά θα έχεις δίκιο, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται. Εδώ μιλάμε για σπαγγέτι λαχανικών ελαφριά, υγιεινά, νόστιμα και με υφή απολαυστική.


Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Τα σπαγγέτι από λαχανικά είναι μια τάση που λανσάρουν οι σεφ στα πιάτα τους μέσα από δημιουργικές συνταγές. Με το μαντολίνο, το εργαλείο της κουζίνας που κόβει λαχανικά σε λεπτές φέτες και διάφορα σχήματα, μπορείς να αντικαταστήσεις τα κλασικά ζυμαρικά με λαχανικά και ρίζες.

Εύκολα μετατρέπονται σε «μακαρόνια» διαφόρων σχημάτων, είναι ελκυστικά, υγιεινά, νόστιμα και στο πιάτο δεν τα ξεχωρίζεις εύκολα από τα ζυμαρικά. Για τους φίλους της υγιεινής διατροφής, τους ωμοφάγους αλλά και όσους αποφεύγουν τη γλουτένη τα σπαγγέτι λαχανικών προσφέρουν μια νόστιμη εναλλακτική πρόταση.

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο σεφ Δημήτρης Βλάχος που έχει θητεύσει σε κουζίνες γνωστών εστιατορίων της Αθήνας μαγειρεύει με κέφι, τεχνική και φαντασία στο Musique Café στο Παγκράτι, αξιοποιώντας τα φρέσκα, ντόπια υλικά.

«Τα σπαγγέτι λαχανικών δίνουν πιάτα υγιεινά, τρως χωρίς ενοχές» λέει ο Δημήτρης και εξηγεί: «Τα λαχανικά, όπως το κολοκύθι, αλλά και όλες οι ρίζες, από παντζάρι και καρότο μέχρι σελινόριζα και ρέβα, κόβονται στο μαντολίνο της κουζίνας, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να τους δώσουμε, λίγο πριν σερβιριστούν. Συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς, μυρωδικά, τυρί, ψάρια, οστρακόδερμα, κρέας και διάφορες σος».


Ο Δημήτρης ετοίμασε συνταγές με λαχανικά και ρίζες που δεν θα σας δυσκολέψουν και αξίζει να μπείτε στην κουζίνα και να τις ετοιμάσετε. 

Λαβράκι σοτέ με σπαγγέτι κολοκυθιού, φινόκιο και κρέμα λεμονιού

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 μέτριο κολοκύθι

1/4 φινόκιο

400-600 γρ. λαβράκι

Χυμός 1 λεμονιού

30 γρ. βούτυρο

30 γρ. ελαιόλαδο

30 ml λευκό κρασί

1 κλωναράκι δυόσμος

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το λαβράκι, αφαιρούμε τα κόκαλα και αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε το κολοκύθι και το φινόκιο και τα περνάμε από το μαντολίνο που τα κόβει σαν σπαγγέτι. Σε τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το κολοκύθι και το φινόκιο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, για 5 λεπτά. Σε κατσαρολάκι βράζουμε το λεμόνι και το κρασί μέχρι να μειωθεί στο 1/3. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα λεμονιού. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά ψήνουμε το λαβράκι και από τις δύο πλευρές 7-9 λεπτά. Σερβίρουμε το σπαγγέτι από κολοκύθι και φινόκιο, πάνω το λαβράκι, δίπλα την κρέμα λεμονιού και γαρνίρουμε με δυόσμο.

Σαλάτα από παντζάρι, καρότο, καβουρδισμένο φουντούκι και κατσικίσιο τυρί

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

30 γρ. φουντούκι σπασμένο

50 γρ. κατσικίσιο τυρί

100 γρ. παντζάρι καθαρισμένο

100 γρ. καρότο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

20 ml λευκό ξίδι

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με νερό και μια πρέζα αλάτι, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε το παντζάρι για 30 λεπτά. Καθαρίζουμε, πλένουμε το καρότο και το κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες. Μόλις κρυώσει το παντζάρι το κόβουμε κι αυτό στο μαντολίνο σε λεπτές λωρίδες.
Καβουρδίζουμε το φουντούκι σε καυτό στεγνό τηγάνι για 2 έως 3 λεπτά. Σε ένα μπολ προσθέτουμε παντζάρι, καρότο, σκόρδο, ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε το κατσικίσιο τυρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 3 λεπτά. Σερβίρουμε τη σαλάτα, ρίχνουμε το φουντούκι και προσθέτουμε επάνω το ψητό τυρί.

Σελινόριζα «καρμπονάρα» με αυγό ποσέ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα.

2 αυγά

Μισή σελινόριζα

4 φέτες προσούτο

50 ml κρέμα γάλακτος

20 γρ. βούτυρο

10 ml ξίδι

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη σελινόριζα και την περνάμε από το μαντολίνο, κόβοντας σε σχήμα σπαγγέτι. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε 3 ποτήρια νερό και 1 κ.σ. ξίδι και μόλις πάρει βράση σπάμε μέσα το αυγό μέχρι να ψηθεί και το αφαιρούμε προσεχτικά με τρυπητή κουτάλα.


Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, το προσούτο και τη σελινόριζα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τη σελινόριζα, προσθέτουμε το αυγό ποσέ και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ρέβα λιγκουίνι με καπνιστό σολομό και μπρικ

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια και άλλες 4 υγιεινές συνταγές με λαχανικά και ρίζες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χρόνος παρασκευής 30'

Υλικά για 2 άτομα

1 ρέβα

200 γρ. σολομός καπνιστός

50 γρ. μπρικ (αυγά του σολομού)

30 ml ελαιόλαδο

Χυμός 1 λεμονιού

1 κλωναράκι μάραθο

Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φύλλα τρυφερά παντζαριού για γαρνίρισμα

Σάλτσα ψητής ντομάτας

1 ντομάτα

Λίγο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαγιονέζα

Ροζ πιπέρι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε τη ρέβα, την περνάμε από το μαντολίνο και την κόβουμε σαν λινγκουίνι. Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τη ρέβα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σβήνουμε με χυμό λεμόνι.


Για τη σάλτσα ντομάτας, κόβουμε την ντομάτα σε τέσσερα κομμάτια, την ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά. Μόλις κρυώσει τη χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε 1 κ.σ. μαγιονέζα.


Σερβίρουμε τα λινγκουίνι ρέβας σε πιατέλα, προσθέτουμε επάνω τον καπνιστό σολομό, τα αυγά του σολομού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γαρνίρουμε με φυλλαράκια παντζαριού και συνοδεύουμε με σάλτσα ψητής ντομάτας και ροζ πιπέρι.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ