Λαχτάρα για ένα τσαμπί σταφύλια στα όρθια- αλλά πού να το πλύνεις το αναθεματισμένο;

Λαχτάρα για ένα τσαμπί σταφύλια στα όρθια- αλλά πού να το πλύνεις το αναθεματισμένο; Facebook Twitter
Λαχτάρα για ένα μόνο τσαμπί σταφύλια. Να σκας τις ρώγες βολτάροντας, χαζεύοντας τις βιτρίνες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μια βόλτα στο κέντρο είναι ένα στοίχημα με την αφθονία της τροφής. Αυτή που χορταίνει πρώτα τα μάτια και μετά την πείνα με την ταχύτητα του γρήγορου, του fast, του ready cooked, του όρθιου, του όπως θες πες το. Αυτή που σε κάνει να νιώθεις σαν την Εύα στον Παράδεισο πριν ξυπνήσει το φίδι με τις υποψίες του. Σούσι κλασικά και χαβανέζικα, σουβλάκια ελληνικά και ινδικά, τυρόπιτες και σαμόσας, παγωτά σε όλες τις γλώσσες, μπακλαβάδες και ψητές πατάτες, γαρίδες στο χωνάκι και καρμπονάρες στο κουπάκι, κουλουράκι και μπαγκέτα, ένα βρώσιμο τσίρκο και «για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους» που λέγανε παλιά, όταν οι άνθρωποι μιλούσαν σικάτα.


Τότε που ο απαιτητικός δικός μου ζητά αυτό-το μόνο-που δεν μπορεί να έχει. Εκεί στη γωνία Νίκης και Ξενοφώντος, στο μαναβομπακάλικο του Χρήστου Γαράφα. Με κείνο το φοβερό καρβέλι από τον ξυλόφουρνο στα Βασιλικά στην Εύβοια, κυρίως όμως με έναν γωνιακό μουλτικολόρ πειρασμό στο πεζοδρόμιο: δεκαεπτά ποικιλίες τροφαντά σταφυλάκια, είκοσι δύο διαφορετικά ντοματάκια και ντοματίνια, μπανάνες μινιόν από την Κρήτη πάνω στο τσαμπί τους, ροδάκινα λευκά σαν νύφες από την Κολομβία, μήλα που κάνουν κρακ και γεμίζεις ψήγματα βουνίσιας δροσιάς καταμεσής της πόλης.


Λαχτάρα για ένα μόνο τσαμπί σταφύλια. Να σκας τις ρώγες βολτάροντας, χαζεύοντας τις βιτρίνες. Ένα μόνο αχλάδι κι ας γεμίσουν σιρόπια από τις Άλπεις τα χέρια σου. Μόνο ένα φρουτένιο άρωμα όσο περπατάς. Αλλά πού να το πλύνεις το αναθεματισμένο το φρούτο; Ο Χρήστος, λοιπόν, έχει φροντίσει για το αυτονόητο. Εκεί που τελειώνουν τα φρούτα, μια βρύση, ένα λάστιχο, ένας κουβάς. Ψωνίζεις, πλένεις, τρως. Η πολυτέλεια που δεν κοστίζει. Μια τόση δα ευστροφία παραπάνω στο μυαλό ενός ευφυούς μανάβη.

Λαχτάρα για ένα τσαμπί σταφύλια στα όρθια- αλλά πού να το πλύνεις το αναθεματισμένο; Facebook Twitter
Εκεί που τελειώνουν τα φρούτα, μια βρύση, ένα λάστιχο, ένας κουβάς. Ψωνίζεις, πλένεις, τρως.

Χρήστος Γαράφας, Νίκης & Ξενοφώντος

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ