5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
1

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Πριν από μερικά χρόνια, ό,τι αναζητούσαμε γύρω από τη διατροφή μας είχε να κάνει με το τι μας αρέσει και τι όχι. Αλλά η προσέγγιση αυτή, αν και θεμελιακή, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πλέον δίπλα στο «μου αρέσει» τοποθετείται το «μου κάνει καλό». Το «είναι νόστιμο» δεν αρκεί, οφείλει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να συνδυάζεται με το «είναι υγιεινό». Οι θερμοί υποστηρικτές αυτής της διατροφικής προσέγγισης επιμένουν ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή μόδα αλλά για ανάγκη, για την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που προήλθαν από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και μια διατροφική προσέγγιση που προέκυψε από την αντίληψη της «διαβίωσης με διάχυτη ευμάρεια» και όχι του «ευ ζην», που είναι ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνει περισσότερους παράγοντες. Όπως και να έχει, η διάθεση της ενσυνείδητης διατροφικής κατανάλωσης φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και στην προμετωπίδα  αυτής της τάσης περίοπτη θέση έχουν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.

Η Ντόρις Πέτσα έχει κάνει σπουδές ωμοφαγικής διατροφής στο Λονδίνο κι έχει ανοίξει τα Coffee Bike στο Πικέρμι και στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΙSA στην Κηφισιά, προσφέροντας, εκτός από ποδηλατικό σέρβις, και διατροφικές επιλογές για όσους ψάχνουν, εκτός από το νόστιμο, και το υγιεινό. Εκεί μπορεί να βρει κανείς σνακ χωρίς γλουτένη ή ωμοφαγικά γλυκά, vegeterian πιάτα και, βέβαια, μια μεγάλη σειρά από χυμούς. «Πιστεύω ότι η τροφή είναι το φάρμακό μας» λέει η Ντόρις και μας δίνει εύκολες συνταγές για το πώς μπορούμε  να φτιάξουμε αποτοξινωτικούς χυμούς, ενώ μας εξηγεί πώς μπορούμε να αντλήσουμε από τους χυμούς το μέγιστο όφελος για τον οργανισμό μας.

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Δέκα tips για ευεργετικούς χυμούς

1. Oι χυμοί φρούτων πρέπει να αναμειγνύονται με χυμούς λαχανικών, κυρίως πράσινων, γιατί αυτό ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού.

2. Προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα, γιατί έχει αποδειχτεί ότι έχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εάν δεν προμηθευτούμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τότε καλό είναι να τα πλύνουμε πολύ καλά, να τα μουλιάσουμε σε νερό με ξίδι και να τα ξεφλουδίσουμε, πριν τα βάλουμε στον αποχυμωτή.

3. Στους χυμούς μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους τζία, φυτικές πρωτεΐνες, μούρα, σπόρους κάνναβης και άλλα super foods για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

4. Οι χυμοί πίνονται πάντα με άδειο στομάχι για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των βιταμινών και των ενζύμων. Καλό είναι να αποφεύγονται μετά το φαγητό, γιατί επιβραδύνουν την πέψη.

5. Όταν φτιάχνουμε χυμό, μπορούμε να προσθέτουμε στο τέλος λίγες σταγόνες λεμόνι για συντήρηση και έξτρα βιταμίνη C.

6. Ιδανικός για την παρασκευή των χυμών είναι ο αποχυμωτής κρύας πρέσας, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί θερμική επεξεργασία. Έτσι η θερμοκρασία του χυμού παραμένει κάτω από τους 34 βαθμούς, οπότε τα ένζυμα, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, παραμένουν ζωντανά.

7. Ο χυμός, αν δεν καταναλωθεί αμέσως, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι με πώμα και να καταναλώνεται μέσα σε ένα 24ωρο.

8. Για το ξεκίνημα της ημέρας προτείνεται να πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό μισό λεμονιού γιατί δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας, καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και το ξεκίνημα με μια καλή δόση βιταμίνη C ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού μας.

9. Όταν θέλουμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας αποτοξίνωση, καλό είναι να προτιμάμε χυμούς αντί για smoothies, γιατί η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται μέσω της ξεκούραστης πέψης, η οποία μεταφέρει αμέσως όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα όργανα, χωρίς να επιβραδύνεται από την επεξεργασία των φυτικών ινών που περιέχουν τα smoothies.

10. Η κατανάλωση λαχανικών και ξινών φρούτων ισορροπεί το αλκαλικό περιβάλλον του οργανισμού και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία, αποφεύγοντας την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, τσαγιού (εκτός βοτάνων) και ζωικών προϊόντων.      

5 χυμοί που θα σου κάνουν καλό!

 

Η θεραπεία

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

1 ακτινίδιο καθαρισμένο

400 γρ. ανανάς σε φέτες

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

30 γρ. φύλλα kale

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στον αποχυμωτή τα φρούτα με τη σειρά: ανανάς, ακτινίδιο, kale. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου.

ΤΙΠ: Η σειρά που που ακολουθούμε στον αποχυμωτή είναι η εξής: στην αρχή βάζουμε τα πιο σκληρά φρούτα ή λαχανικά και τελευταία τα φυλλώδη.

 

Πρωινό ξύπνημα

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

2 καρότα μεγάλα καθαρισμένα

300 γρ. ανανάς σε κομμάτια

½ γκρέιπφρουτ

1 κλωνάρι σέλερι 10 εκ.

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το γκρέιπφρουτ από την άσπρη φλούδα του. Περνάμε από τον αποχυμωτή το καρότο, τον ανανά, το σέλερι και το γκρέιπφρουτ. Σερβίρουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι.

 

ABC

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

 

Υλικά για ένα άτομο

1 βολβός παντζαριού καθαρισμένος

(προαιρετικά τα φύλλα από το παντζάρι)

1 μήλο καθαρισμένο από τα κουκούτσια

2 μεσαία καρότα καθαρισμένα

3 εκατοστά τζίντζερ καθαρισμένο

Χυμός από 1 μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το παντζάρι, το μήλο, τα καρότα και το τζίντζερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Ποτό αλόης

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 φύλλο αλόης

300 ml νερό αλκαλικό

1 ματσάκι δυόσμος

Χυμός από ½ λάιμ

  

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε προσεχτικά το φύλλο αλόης και το ξεπλένουμε πολλές φορές σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Βάζουμε στο μπλέντερ το φύλλο αλόης με νερό αλκαλικό (περασμένο από φίλτρο), προσθέτουμε τον δυόσμο και τον χυμό από το λάιμ. Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

ΤΙΠ: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μια κάψουλα ενεργοποιημένου άνθρακα που θα προμηθευτούμε από βιολογικά καταστήματα. Ο άνθρακας έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό και να τις αποβάλει μέσω της διούρησης.

 

Pure

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 μεγάλο αχλάδι βιολογικό

30 γρ. σπανάκι πλυμένο

1 αγγουράκι

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το αχλάδι, το σπανάκι και το αγγούρι. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο.

 

 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Μικροπράγματα / Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πολυσυζητημένο γλυκό που πόλωσε, στηλιτεύτηκε απ' τη Λιάνα Κανέλλη και τον Ριζοσπάστη, ένωσε τον Καραμανλή με τον Φλωρινιώτη κι έκανε δημοφιλές το brunch στην Ελλάδα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Φαγητό και σινεμά

Pulp Fiction / Φαγητό και σινεμά: Το μεγάλο φαγοπότι

Στην αυλαία του αφιερώματος για τη γαστριμαργική επιρροή στον κινηματογράφο, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θυμάται ταινίες όπου το φαγητό καταλαμβάνει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μεγάλο χώρο στην οθόνη, με την απολαυστική συντροφιά της Fischer.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ ΤΣΕΚ Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δύο συνταγές για να το γνωρίσετε καλύτερα

Γεύση / Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δυο συνταγές που το αναδεικνύουν

Ο Μεγαρίτης Πάνος Κόλλιαλης καλλιεργεί κελυφωτό φιστίκι υψηλής ποιότητας και δημιουργεί προϊόντα για να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να κάνουμε ακόμα πιο νόστιμη τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η συνταγή για το ποτό αλόης έχει αντιφατικά στοιχεία.Όταν πρόκειται να πλύνουμε ένα φύλλο αλόης (που ζυγίζει περίπου 400-500 γραμ.), το κάνουμε αυτό πριν το ξεφλουδίσουμε και όχι μετά, γιατί τότε μάλλον θα βρωμίσουμε κατά την διαδικασία τον εμπεριεχόμενο ζελέ, που είναι αυτός κυρίως που περιέχει τα ευεργετικά στοιχεία.Λέτε σαφώς ότι στο μπλέντερ βάζουμε το φύλλο και όχι μόνο τον ζελέ, που δεν τον αναφέρετε καθόλου (ενώ συνήθως για ποτό αλόης χρησιμοποιείται μόνο ο ζελές).Για ποτό ενός ατόμου, ακόμη και μόνον ο ζελές πάντως ενός ολόκληρου φύλλου είναι ήδη πολύς (η πικράδα είναι μεγάλη), πολύ περισσότερο αν βάλουμε στο μπλέντερ και αλέσουμε και τις πλυμένες φλούδες. Πιστεύω δε ότι δεν θα "σπάσει" η πικράδα τόσης ποσότητας ούτε με ένα ολόκληρο ματσάκι δυόσμου (περίπου 100 γραμ. υποθέτω).Επειδή κάθε φυσικό φύλλο αλόης κοστίζει από 10 έως 12 ευρώ, καλό είναι να διευκρινίσετε τα παραπάνω.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ