5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
1

Πριν από μερικά χρόνια, ό,τι αναζητούσαμε γύρω από τη διατροφή μας είχε να κάνει με το τι μας αρέσει και τι όχι. Αλλά η προσέγγιση αυτή, αν και θεμελιακή, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα πλέον δίπλα στο «μου αρέσει» τοποθετείται το «μου κάνει καλό». Το «είναι νόστιμο» δεν αρκεί, οφείλει, στις περισσότερες περιπτώσεις, να συνδυάζεται με το «είναι υγιεινό». Οι θερμοί υποστηρικτές αυτής της διατροφικής προσέγγισης επιμένουν ότι δεν πρόκειται για περιστασιακή μόδα αλλά για ανάγκη, για την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που προήλθαν από έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής και μια διατροφική προσέγγιση που προέκυψε από την αντίληψη της «διαβίωσης με διάχυτη ευμάρεια» και όχι του «ευ ζην», που είναι ευρύτερη έννοια και περιλαμβάνει περισσότερους παράγοντες. Όπως και να έχει, η διάθεση της ενσυνείδητης διατροφικής κατανάλωσης φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει και στην προμετωπίδα  αυτής της τάσης περίοπτη θέση έχουν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών.

Η Ντόρις Πέτσα έχει κάνει σπουδές ωμοφαγικής διατροφής στο Λονδίνο κι έχει ανοίξει τα Coffee Bike στο Πικέρμι και στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΙSA στην Κηφισιά, προσφέροντας, εκτός από ποδηλατικό σέρβις, και διατροφικές επιλογές για όσους ψάχνουν, εκτός από το νόστιμο, και το υγιεινό. Εκεί μπορεί να βρει κανείς σνακ χωρίς γλουτένη ή ωμοφαγικά γλυκά, vegeterian πιάτα και, βέβαια, μια μεγάλη σειρά από χυμούς. «Πιστεύω ότι η τροφή είναι το φάρμακό μας» λέει η Ντόρις και μας δίνει εύκολες συνταγές για το πώς μπορούμε  να φτιάξουμε αποτοξινωτικούς χυμούς, ενώ μας εξηγεί πώς μπορούμε να αντλήσουμε από τους χυμούς το μέγιστο όφελος για τον οργανισμό μας.

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Δέκα tips για ευεργετικούς χυμούς

1. Oι χυμοί φρούτων πρέπει να αναμειγνύονται με χυμούς λαχανικών, κυρίως πράσινων, γιατί αυτό ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού.

2. Προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά και φρούτα, γιατί έχει αποδειχτεί ότι έχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Εάν δεν προμηθευτούμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τότε καλό είναι να τα πλύνουμε πολύ καλά, να τα μουλιάσουμε σε νερό με ξίδι και να τα ξεφλουδίσουμε, πριν τα βάλουμε στον αποχυμωτή.

3. Στους χυμούς μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους τζία, φυτικές πρωτεΐνες, μούρα, σπόρους κάνναβης και άλλα super foods για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη.

4. Οι χυμοί πίνονται πάντα με άδειο στομάχι για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των βιταμινών και των ενζύμων. Καλό είναι να αποφεύγονται μετά το φαγητό, γιατί επιβραδύνουν την πέψη.

5. Όταν φτιάχνουμε χυμό, μπορούμε να προσθέτουμε στο τέλος λίγες σταγόνες λεμόνι για συντήρηση και έξτρα βιταμίνη C.

6. Ιδανικός για την παρασκευή των χυμών είναι ο αποχυμωτής κρύας πρέσας, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί θερμική επεξεργασία. Έτσι η θερμοκρασία του χυμού παραμένει κάτω από τους 34 βαθμούς, οπότε τα ένζυμα, που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, παραμένουν ζωντανά.

7. Ο χυμός, αν δεν καταναλωθεί αμέσως, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε γυάλινο βαζάκι με πώμα και να καταναλώνεται μέσα σε ένα 24ωρο.

8. Για το ξεκίνημα της ημέρας προτείνεται να πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό μισό λεμονιού γιατί δίνει ώθηση στον μεταβολισμό μας, καθαρίζει το λεμφικό σύστημα και το ξεκίνημα με μια καλή δόση βιταμίνη C ενισχύει την αλκαλοποίηση του οργανισμού μας.

9. Όταν θέλουμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας αποτοξίνωση, καλό είναι να προτιμάμε χυμούς αντί για smoothies, γιατί η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται μέσω της ξεκούραστης πέψης, η οποία μεταφέρει αμέσως όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία στα όργανα, χωρίς να επιβραδύνεται από την επεξεργασία των φυτικών ινών που περιέχουν τα smoothies.

10. Η κατανάλωση λαχανικών και ξινών φρούτων ισορροπεί το αλκαλικό περιβάλλον του οργανισμού και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών. Μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία, αποφεύγοντας την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, τσαγιού (εκτός βοτάνων) και ζωικών προϊόντων.      

5 χυμοί που θα σου κάνουν καλό!

 

Η θεραπεία

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για 1 άτομο

1 ακτινίδιο καθαρισμένο

400 γρ. ανανάς σε φέτες

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

30 γρ. φύλλα kale

 

Εκτέλεση

Βάζουμε στον αποχυμωτή τα φρούτα με τη σειρά: ανανάς, ακτινίδιο, kale. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου.

ΤΙΠ: Η σειρά που που ακολουθούμε στον αποχυμωτή είναι η εξής: στην αρχή βάζουμε τα πιο σκληρά φρούτα ή λαχανικά και τελευταία τα φυλλώδη.

 

Πρωινό ξύπνημα

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

2 καρότα μεγάλα καθαρισμένα

300 γρ. ανανάς σε κομμάτια

½ γκρέιπφρουτ

1 κλωνάρι σέλερι 10 εκ.

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά το γκρέιπφρουτ από την άσπρη φλούδα του. Περνάμε από τον αποχυμωτή το καρότο, τον ανανά, το σέλερι και το γκρέιπφρουτ. Σερβίρουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι.

 

ABC

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

 

Υλικά για ένα άτομο

1 βολβός παντζαριού καθαρισμένος

(προαιρετικά τα φύλλα από το παντζάρι)

1 μήλο καθαρισμένο από τα κουκούτσια

2 μεσαία καρότα καθαρισμένα

3 εκατοστά τζίντζερ καθαρισμένο

Χυμός από 1 μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το παντζάρι, το μήλο, τα καρότα και το τζίντζερ. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε τον χυμό μοσχολέμονου. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Ποτό αλόης

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 φύλλο αλόης

300 ml νερό αλκαλικό

1 ματσάκι δυόσμος

Χυμός από ½ λάιμ

  

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε προσεχτικά το φύλλο αλόης και το ξεπλένουμε πολλές φορές σε άφθονο τρεχούμενο νερό. Βάζουμε στο μπλέντερ το φύλλο αλόης με νερό αλκαλικό (περασμένο από φίλτρο), προσθέτουμε τον δυόσμο και τον χυμό από το λάιμ. Χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με φύλλα δυόσμου.

ΤΙΠ: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μια κάψουλα ενεργοποιημένου άνθρακα που θα προμηθευτούμε από βιολογικά καταστήματα. Ο άνθρακας έχει την ιδιότητα να απορροφά όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό και να τις αποβάλει μέσω της διούρησης.

 

Pure

5 συνταγές για χυμούς με φρούτα και λαχανικά και tips για το σωστό juicing από τους ειδικούς Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

 

Υλικά για ένα άτομο

1 μεγάλο αχλάδι βιολογικό

30 γρ. σπανάκι πλυμένο

1 αγγουράκι

Χυμός από ½ μοσχολέμονο

 

Εκτέλεση

Περνάμε από τον αποχυμωτή το αχλάδι, το σπανάκι και το αγγούρι. Σερβίρουμε σε ποτήρι και προσθέτουμε χυμό από μοσχολέμονο.

 

 

 

 

 

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Η συνταγή για το ποτό αλόης έχει αντιφατικά στοιχεία.Όταν πρόκειται να πλύνουμε ένα φύλλο αλόης (που ζυγίζει περίπου 400-500 γραμ.), το κάνουμε αυτό πριν το ξεφλουδίσουμε και όχι μετά, γιατί τότε μάλλον θα βρωμίσουμε κατά την διαδικασία τον εμπεριεχόμενο ζελέ, που είναι αυτός κυρίως που περιέχει τα ευεργετικά στοιχεία.Λέτε σαφώς ότι στο μπλέντερ βάζουμε το φύλλο και όχι μόνο τον ζελέ, που δεν τον αναφέρετε καθόλου (ενώ συνήθως για ποτό αλόης χρησιμοποιείται μόνο ο ζελές).Για ποτό ενός ατόμου, ακόμη και μόνον ο ζελές πάντως ενός ολόκληρου φύλλου είναι ήδη πολύς (η πικράδα είναι μεγάλη), πολύ περισσότερο αν βάλουμε στο μπλέντερ και αλέσουμε και τις πλυμένες φλούδες. Πιστεύω δε ότι δεν θα "σπάσει" η πικράδα τόσης ποσότητας ούτε με ένα ολόκληρο ματσάκι δυόσμου (περίπου 100 γραμ. υποθέτω).Επειδή κάθε φυσικό φύλλο αλόης κοστίζει από 10 έως 12 ευρώ, καλό είναι να διευκρινίσετε τα παραπάνω.