Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Oι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
0

Φρούτα του πάθους, παπάγια, πεπίνο, γκουάβα, πασιφλόρα. Φρούτα που αν και μας φέρνουν στο μυαλό μακρινά, ασυνήθιστα και πολύχρωμα, όπως οι καρποί τους, μέρη, μπορούμε να τα βρούμε και με ελληνική προέλευση και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα, «αρκεί κανείς να ψάξει», όπως λέει ο Γιώργος Γιανναδάκης, παραγωγός τέτοιων μικρών θησαυρών στη νοτιοανατολική Κρήτη.

Στην οικογενειακή επιχείρηση Η Πράσινη Γη Μου ακολουθούσαν για χρόνια τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας- διαφορετικά φυτά και δέντρα καλλιεργούνται μαζί στον ίδιο χώρο, δημιουργώντας μια δική τους «κοινότητα» μέσα στην οποία αλληλεπιδρούν και ευνοούν σημαντικά το οικοσύστημά τους- μέχρι που αποφάσισαν να δοκιμάσουν να προσθέσουν στην καλλιέργεια αυτή εξωτικά αλλά και γηγενή πιο ασυνήθιστα φυτά όπως η φυσαλίδα -το φρούτο της μοιάζει με τοματίνι- χρησιμοποιώντας διάφορους σπόρους από όλον το κόσμο.

Σε αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούνται χημικά σε δέντρα, φυτά και γη - η λίπανση για παράδειγμα γίνεται μέσω της κομποστοποίησης- ούτε μηχανήματα όργωσης.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. 

Αν και το υποτροπικό κλίμα της περιοχής είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους καλλιέργειες, για μερικά από τα όχι τόσο «ξένα» φυτά χρειάστηκαν ακόμη και δέκα χρόνια για να υπάρξει κάποια απόδοση.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. Προωθούνται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων -πολλά από αυτά και στην Αθήνα-, αλλά και σε σεφ που χρησιμοποιούν αυτά τα ιδιαίτερα συστατικά σε πιάτα τους.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το ενδιαφέρον στην παραγωγή της επιχείρησης αυτής δεν είναι μόνο το αξιοπερίεργο του περιεχομένου της, αλλά και η φιλοσοφία πίσω από αυτήν. Πρόκειται για φυσικές καλλιέργειες, με τους ανθρώπους που τη διεκπεραιώνουν να ενημερώνονται και να μαθαίνουν συνεχώς για τις καλλιεργητικές μεθόδους αλλά και τις ιδιότητες των καρπών που παράγουν, πιστεύοντας στη δύναμη της φύσης.

Τα φρούτα αυτά έχουν οφέλη που στην Ελλάδα μάλλον αγνοούμε. Παραδείγματος χάρη, ο καρπός της γκουάβα και του πεπίνο (που μοιάζει στη γεύση με πεπόνι) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με τον πρώτο να είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και λυκοπενίου, ενώ ο δεύτερος να βοηθάει στην μείωση του σακχάρου του αίματος χάρις στο κάλιο που περιέχει.

Όσο για τη πασιφλόρα, της οποίας το λουλούδι μας είναι γνώριμο, το φρούτο της έχει μεταξύ άλλων ήπια ηρεμιστική επίδραση.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Το φρούτο της φυσαλίδας μοιάζει με τοματίνι.

Ο κ. Γιανναδάκης μας εφιστά τη προσοχή και στις ιδιότητες των υπολοίπων κομματιών των τροπικών αυτών δέντρων και φυτών. Οι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και οι ρίζες της, ενώ έρευνες δείχνουν πως εκχύλισμα από τα αποξηραμένα φύλλα της έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παραγωγοί που μας δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε ένα εγχώριο αλλά και εξωτικό ταυτόχρονα βιολογικό προϊόν, το οποίο όχι μόνο συνδράμει στη καλή μας υγεία, αλλά δίνει πολλές νέες δυνατότητες και γεύσεις στους γαστρονομικά ανήσυχους μας πείθει να δοκιμάσουμε.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Φρούτα του πάθους
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Μπανάνες
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter

Βρείτε τα εξωτικά φρούτα της Κρήτης εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρώτα τον Υπεύθυνο / Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρωτήσαμε τον Δήμο Τσορμπατζόγλου, συντηρητή έργων τέχνης - εικαστικό και μέλος της πρώτης Ελληνικής Εταιρείας Φίλων της Ορχιδέας κάποια πράγματα για τα τροπικά φυτά και επί τη ευκαιρία μοιράστηκε τις γνώσεις τους για τις ορχιδέες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ