Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Oι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση.
0

Φρούτα του πάθους, παπάγια, πεπίνο, γκουάβα, πασιφλόρα. Φρούτα που αν και μας φέρνουν στο μυαλό μακρινά, ασυνήθιστα και πολύχρωμα, όπως οι καρποί τους, μέρη, μπορούμε να τα βρούμε και με ελληνική προέλευση και μάλιστα σε εξαιρετική ποιότητα, «αρκεί κανείς να ψάξει», όπως λέει ο Γιώργος Γιανναδάκης, παραγωγός τέτοιων μικρών θησαυρών στη νοτιοανατολική Κρήτη.

Στην οικογενειακή επιχείρηση Η Πράσινη Γη Μου ακολουθούσαν για χρόνια τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας- διαφορετικά φυτά και δέντρα καλλιεργούνται μαζί στον ίδιο χώρο, δημιουργώντας μια δική τους «κοινότητα» μέσα στην οποία αλληλεπιδρούν και ευνοούν σημαντικά το οικοσύστημά τους- μέχρι που αποφάσισαν να δοκιμάσουν να προσθέσουν στην καλλιέργεια αυτή εξωτικά αλλά και γηγενή πιο ασυνήθιστα φυτά όπως η φυσαλίδα -το φρούτο της μοιάζει με τοματίνι- χρησιμοποιώντας διάφορους σπόρους από όλον το κόσμο.

Σε αυτή τη μέθοδο δεν χρησιμοποιούνται χημικά σε δέντρα, φυτά και γη - η λίπανση για παράδειγμα γίνεται μέσω της κομποστοποίησης- ούτε μηχανήματα όργωσης.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. 

Αν και το υποτροπικό κλίμα της περιοχής είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους καλλιέργειες, για μερικά από τα όχι τόσο «ξένα» φυτά χρειάστηκαν ακόμη και δέκα χρόνια για να υπάρξει κάποια απόδοση.

Τα βιολογικά προϊόντα της παραγωγής αυτής προσφέρονται στο τελικό στάδιο ωρίμανσής τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία τεχνική για να ωριμάσουν γρηγορότερα ή βραδύτερα. Προωθούνται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων -πολλά από αυτά και στην Αθήνα-, αλλά και σε σεφ που χρησιμοποιούν αυτά τα ιδιαίτερα συστατικά σε πιάτα τους.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το ενδιαφέρον στην παραγωγή της επιχείρησης αυτής δεν είναι μόνο το αξιοπερίεργο του περιεχομένου της, αλλά και η φιλοσοφία πίσω από αυτήν. Πρόκειται για φυσικές καλλιέργειες, με τους ανθρώπους που τη διεκπεραιώνουν να ενημερώνονται και να μαθαίνουν συνεχώς για τις καλλιεργητικές μεθόδους αλλά και τις ιδιότητες των καρπών που παράγουν, πιστεύοντας στη δύναμη της φύσης.

Τα φρούτα αυτά έχουν οφέλη που στην Ελλάδα μάλλον αγνοούμε. Παραδείγματος χάρη, ο καρπός της γκουάβα και του πεπίνο (που μοιάζει στη γεύση με πεπόνι) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, με τον πρώτο να είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και λυκοπενίου, ενώ ο δεύτερος να βοηθάει στην μείωση του σακχάρου του αίματος χάρις στο κάλιο που περιέχει.

Όσο για τη πασιφλόρα, της οποίας το λουλούδι μας είναι γνώριμο, το φρούτο της έχει μεταξύ άλλων ήπια ηρεμιστική επίδραση.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Το φρούτο της φυσαλίδας μοιάζει με τοματίνι.

Ο κ. Γιανναδάκης μας εφιστά τη προσοχή και στις ιδιότητες των υπολοίπων κομματιών των τροπικών αυτών δέντρων και φυτών. Οι σπόροι της παπάγιας έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως και οι ρίζες της, ενώ έρευνες δείχνουν πως εκχύλισμα από τα αποξηραμένα φύλλα της έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Εκχυλίσματα από το φυτό της πασιφλόρας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καρδιά και σε διαταραχές του νευρικού συστήματος -μπορεί να δράσει ως ισχυρό αντισπασμωδικό.

Το γεγονός ότι υπάρχουν παραγωγοί που μας δίνουν την ευκαιρία να προμηθευτούμε ένα εγχώριο αλλά και εξωτικό ταυτόχρονα βιολογικό προϊόν, το οποίο όχι μόνο συνδράμει στη καλή μας υγεία, αλλά δίνει πολλές νέες δυνατότητες και γεύσεις στους γαστρονομικά ανήσυχους μας πείθει να δοκιμάσουμε.

Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Φρούτα του πάθους
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter
Μπανάνες
Κι όμως, αυτά τα τροπικά φρούτα παράγονται στη Νότια Κρήτη Facebook Twitter

Βρείτε τα εξωτικά φρούτα της Κρήτης εδώ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρώτα τον Υπεύθυνο / Τα πάντα για τις ορχιδέες από έναν ειδικό

Ρωτήσαμε τον Δήμο Τσορμπατζόγλου, συντηρητή έργων τέχνης - εικαστικό και μέλος της πρώτης Ελληνικής Εταιρείας Φίλων της Ορχιδέας κάποια πράγματα για τα τροπικά φυτά και επί τη ευκαιρία μοιράστηκε τις γνώσεις τους για τις ορχιδέες.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ