5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε

5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
To οινοποιείο Semeli στη Νεμέα
0

Με αφορμή παλαιότερο άρθρο για τον οινοτουρισμό στη Νεμέα, δέχτηκα πρόσκληση από το Οινοποιείο Semeli για να γνωρίσω από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Στο οινόφιλο κοινό, το Κούτσι Νεμέας είναι γνωστό ως το «φιλέτο» της οινικής ζώνης. Ανηφορίζοντας από τον κάμπο στο οινοποιείο που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, έφερνα στο μυαλό μου παλιότερες επισκέψεις στο εν λόγω κτήμα με τους εκπληκτικούς χώρους φιλοξενίας. Φτάνοντας, αντίκρισα ένα εργοτάξιο, αδυνατώντας να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο προσκλήθηκα. Ε, λοιπόν, αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον σκέφτηκε αυτή την πρόσκληση, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, για το αντισυμβατικό του πνεύμα! Η ομάδα της Semeli κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ν' αλλάξει την οπτική μας στο κρασί, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά στάνταρ. Ο προνομιούχος αμπελώνας είναι ακόμα πιο προσεγμένος. Οι εγκαταστάσεις σε πλήρη ανακατασκευή, με στόχο το οινοποιείο να είναι και πάλι επισκέψιμο το προσεχές φθινόπωρο. Οι χώροι διαμονής –ναι, η Semeli έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολυτελή διαμονή– ανακαινίζονται, μεγαλώνουν και θα επαναλειτουργήσουν το 2018. Καλά όλα αυτά, τα κρασιά τους πώς είναι; Πάντα ξεχώριζα τις διαχρονικές ετικέτες Μαντινεία και Chateau. Τώρα γνώρισα καλύτερα τις νέες προτάσεις που έχουν ένα πιο ανάλαφρο προφίλ, προσεγγίζοντας έτσι νεαρότερες ηλικίες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ότι όλο και περισσότερα ελληνικά οινοποιεία αντιλαμβάνονται τη ζήτηση που έχουν στο νεαρό κοινό και προσαρμόζονται στις ανάγκες του. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην «καραμέλα» του χύμα κρασιού. Η νέα γενιά έχει άποψη και δεν πίνει ό,τι της σερβίρουν. Ακριβώς αυτό τον παλμό έπιασε, λοιπόν, η Semeli και ιδού τα αποτελέσματα:

UNTITLED

Sauvignon Blanc / 2016

Νεοκοσμίτικος προσανατολισμός σε μύτη και στόμα. Αρωματικά πλούσιο, με κυρίαρχα τα ανθικά και βοτανικά στοιχεία. Με σπιρτάδα και τραγανή οξύτητα στο στόμα, θα κερδίσει γρήγορα όσες και όσους αγαπούν την κοσμοπολίτικη ποικιλία. Πριν από λίγες ημέρες το πρότεινα σε μια παρέα νεαρών γυναικών και συνειδητοποίησα ότι και στα late '40s μπορούν να σε προσέξουν... Αυτά κάνει το κρασί!

AETHERIA

Μαλαγουζιά - Chardonnay / 2016

Ολοκαίνουργια και ήδη βραβευμένη ετικέτα από προνομιακά αμπελοτόπια της ορεινής (υψόμετρο 900 μέτρα) Αιγιαλείας. Το αρμονικό πάντρεμα της δημοφιλούς Μαλαγουζιάς με το νευρώδες Chardonnay δίνει ένα κρασί που συνοδεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Μοσχοφίλερο / 2016

Η κλασική αξία του Λεωνίδα Νασιάκου έχει το φινετσάτο Μοσχοφίλερο στην πρώτη γραμμή των ελληνικών λευκών. Κρασί που μας δροσίζει τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και συνοδεύει ευχάριστα γεύσεις της θάλασσας. Μα, πάνω απ' όλα, το Μοσχοφίλερο είναι η απάντηση όταν αναζητάτε το ιδανικό απεριτίφ.

CHATEAU SEMELI

Cabernet Sauvignon - Merlot / 2008

Αν όλα τα παραπάνω πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, για να απολαύσετε το «βαρύ χαρτί» του οινοποιείου χρειάζεστε κρέας. Μια εμβληματική ετικέτα που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 1985, από το δημοφιλέστερο χαρμάνι του πλανήτη.

NEMEA RESERVE

Αγιωργίτικο / 2014

Το Αγιωργίτικο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στις διαφορετικές εκδοχές του, ανάλογα με τη γεωγραφική του προέλευση, η Νεμέα όμως έχει την πρωτοκαθεδρία. Η πρόταση αυτή έχει όλα τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία που την κάνουν ελκυστική, ιδίως ως πρώτη γνωριμία με την ποικιλία.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ