5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε

5 οινοπροτάσεις από την Οινοποιείο Semeli που αξίζει να δοκιμάσετε Facebook Twitter
To οινοποιείο Semeli στη Νεμέα
0

Με αφορμή παλαιότερο άρθρο για τον οινοτουρισμό στη Νεμέα, δέχτηκα πρόσκληση από το Οινοποιείο Semeli για να γνωρίσω από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο αμπέλι και στο οινοποιείο. Στο οινόφιλο κοινό, το Κούτσι Νεμέας είναι γνωστό ως το «φιλέτο» της οινικής ζώνης. Ανηφορίζοντας από τον κάμπο στο οινοποιείο που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 περίπου μέτρων, έφερνα στο μυαλό μου παλιότερες επισκέψεις στο εν λόγω κτήμα με τους εκπληκτικούς χώρους φιλοξενίας. Φτάνοντας, αντίκρισα ένα εργοτάξιο, αδυνατώντας να κατανοήσω τον λόγο για τον οποίο προσκλήθηκα. Ε, λοιπόν, αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον σκέφτηκε αυτή την πρόσκληση, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, για το αντισυμβατικό του πνεύμα! Η ομάδα της Semeli κάνει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια ν' αλλάξει την οπτική μας στο κρασί, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τα ποιοτικά στάνταρ. Ο προνομιούχος αμπελώνας είναι ακόμα πιο προσεγμένος. Οι εγκαταστάσεις σε πλήρη ανακατασκευή, με στόχο το οινοποιείο να είναι και πάλι επισκέψιμο το προσεχές φθινόπωρο. Οι χώροι διαμονής –ναι, η Semeli έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολυτελή διαμονή– ανακαινίζονται, μεγαλώνουν και θα επαναλειτουργήσουν το 2018. Καλά όλα αυτά, τα κρασιά τους πώς είναι; Πάντα ξεχώριζα τις διαχρονικές ετικέτες Μαντινεία και Chateau. Τώρα γνώρισα καλύτερα τις νέες προτάσεις που έχουν ένα πιο ανάλαφρο προφίλ, προσεγγίζοντας έτσι νεαρότερες ηλικίες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ότι όλο και περισσότερα ελληνικά οινοποιεία αντιλαμβάνονται τη ζήτηση που έχουν στο νεαρό κοινό και προσαρμόζονται στις ανάγκες του. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην «καραμέλα» του χύμα κρασιού. Η νέα γενιά έχει άποψη και δεν πίνει ό,τι της σερβίρουν. Ακριβώς αυτό τον παλμό έπιασε, λοιπόν, η Semeli και ιδού τα αποτελέσματα:

UNTITLED

Sauvignon Blanc / 2016

Νεοκοσμίτικος προσανατολισμός σε μύτη και στόμα. Αρωματικά πλούσιο, με κυρίαρχα τα ανθικά και βοτανικά στοιχεία. Με σπιρτάδα και τραγανή οξύτητα στο στόμα, θα κερδίσει γρήγορα όσες και όσους αγαπούν την κοσμοπολίτικη ποικιλία. Πριν από λίγες ημέρες το πρότεινα σε μια παρέα νεαρών γυναικών και συνειδητοποίησα ότι και στα late '40s μπορούν να σε προσέξουν... Αυτά κάνει το κρασί!

AETHERIA

Μαλαγουζιά - Chardonnay / 2016

Ολοκαίνουργια και ήδη βραβευμένη ετικέτα από προνομιακά αμπελοτόπια της ορεινής (υψόμετρο 900 μέτρα) Αιγιαλείας. Το αρμονικό πάντρεμα της δημοφιλούς Μαλαγουζιάς με το νευρώδες Chardonnay δίνει ένα κρασί που συνοδεύει ευχάριστα καλοκαιρινές γεύσεις.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Μοσχοφίλερο / 2016

Η κλασική αξία του Λεωνίδα Νασιάκου έχει το φινετσάτο Μοσχοφίλερο στην πρώτη γραμμή των ελληνικών λευκών. Κρασί που μας δροσίζει τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και συνοδεύει ευχάριστα γεύσεις της θάλασσας. Μα, πάνω απ' όλα, το Μοσχοφίλερο είναι η απάντηση όταν αναζητάτε το ιδανικό απεριτίφ.

CHATEAU SEMELI

Cabernet Sauvignon - Merlot / 2008

Αν όλα τα παραπάνω πίνονται ευχάριστα όλες τις ώρες, για να απολαύσετε το «βαρύ χαρτί» του οινοποιείου χρειάζεστε κρέας. Μια εμβληματική ετικέτα που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά το 1985, από το δημοφιλέστερο χαρμάνι του πλανήτη.

NEMEA RESERVE

Αγιωργίτικο / 2014

Το Αγιωργίτικο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στις διαφορετικές εκδοχές του, ανάλογα με τη γεωγραφική του προέλευση, η Νεμέα όμως έχει την πρωτοκαθεδρία. Η πρόταση αυτή έχει όλα τα αρωματικά και γευστικά στοιχεία που την κάνουν ελκυστική, ιδίως ως πρώτη γνωριμία με την ποικιλία.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ