Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Από αριστερά: Κατερίνα Παπανικολάου, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Διάνα Βουτυράκου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

«Xάρηκα που ήμουν εδώ, γιατί έμαθα πολλά πράγματα μέσα από αυτήν τη συζήτηση», λέει η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, στο κλείσιμο του 1ου vid-cast της σειράς «Open Talks» που είχε ως κεντρικό θέμα τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά γίνονται εμπόδιο στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Και ίσως αυτή η φράση περί μάθησης να συμπυκνώνει και την επιτυχία των συγκεκριμένων vid-casts, τόσο από την πλευρά των σημαντικών καλεσμένων που πήραν μέρος όσο, κυρίως, από την πλευρά των χιλιάδων θεατών και ακροατών που τα αναζήτησαν και τα παρακολούθησαν στις ψηφιακές πλατφόρμες όπου και δημοσιεύτηκαν.

Η PwC, πιστή εδώ και χρόνια στη δέσμευσή της για την προώθηση της ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, προωθεί συνειδητά την ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή καταγωγής.

Τα Open Talks ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στο περιθώριο της πρωτοβουλίας «Τhe Upfront Initiative». Η PwC, πιστή εδώ και χρόνια στη δέσμευσή της για την προώθηση της ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, που προωθεί συνειδητά την ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή καταγωγής, αφουγκράστηκε τις ανάγκες της εποχής και αποφάσισε να συμβάλει στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων πάνω σε ζητήματα δικαιωμάτων, ευκαιριών, στερεοτύπων και ίσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας μέσα από μια σειρά συζητήσεων που σκοπό έχουν να πάνε τον επίκαιρο διάλογο για τη συμπερίληψη ακόμα πιο μπροστά.

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Η Καλυψώ Γούλα και η Μαίρη Ψύλλα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οικοδέσποινα των vid-casts ήταν η Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC Ελλάδας, η οποία, με τη βοήθεια των συνομιλητών της, προσπάθησε να καλύψει τους βασικότερους άξονες του εν λόγω ζητήματος, δίνοντας βήμα σε εκπροσώπους μειονοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και προσωπικότητες προερχόμενες από ποικίλα εργασιακά περιβάλλοντα και με διαφορετικές θεσμικές ιδιότητες.

Στο πρώτο vid-cast, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενική διευθύντρια του Solidarity Now, και η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, συζήτησαν με την Κατερίνα Παπανικολάου για τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά δημιουργούν προβλήματα στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Aκολούθησε ο Αλέξης Πατέλης, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στα στερεότυπα και στο bullying. Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ένταξη, τη διασπορά και τη διάχυση του πληθυσμού των Ρομά στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.

Στο επίκεντρο του τέταρτου vid-cast των Open Talks βρέθηκαν οι άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο, με την πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, και τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Άλκη Ξανθάκη-Τερτσέτη να δίνουν τη δική τους οπτική πάνω στο θέμα.

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Ο Βασίλης Πάντζος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην αγορά εργασίας και στη σημερινή κοινωνία συζήτησαν με την Κατερίνα Παπανικολάου η δικηγόρος και επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της PwC Ελλάδας, Μαίρη Ψύλλα, και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας, Καλυψώ Γούλα, στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, ενώ τον επίλογο σε αυτόν τον πρώτο κύκλο των Open Talks έγραψε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης «Με άλλα μάτια», ο οποίος εξήγησε πώς έχει σήμερα η κατάσταση με τα δικαιώματα και την προσβασιμότητα των ανάπηρων ατόμων στους χώρους εργασίας.

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Ο Αλέξης Πατέλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση στα κοινά και κυρίως στις πιο δυναμικές ηλικίες, όλα τα επεισόδια ανέβηκαν σταδιακά σε όλες τις διαθέσιμες ψηφιακές πλατφόρμες με τη μορφή podcasts (σε Spotify, Apple και Google Podcasts) και video (στην ενότητα LiFO videos του LiFO.gr και στα κανάλια των LiFO και PwC στο YouTube), μοιράστηκαν σε όλους τους επίσημους λογαριασμούς στα social media (με έμφαση σε Facebook και LinkedIn), ενώ αποσπάσματα των συζητήσεων ανέβηκαν και με τη μορφή story σε Instagram και Tik-Tok, όπου σχολιάστηκαν και κοινοποιήθηκαν από χρήστες κάθε ηλικίας.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ