Mac Miller: Το μεταθανάτιο άλμπουμ «Circles» επιβεβαιώνει το ταλέντο του πρόωρα χαμένου ράπερ

Mac Miller: Το μεταθανάτιο άλμπουμ «Circles» επιβεβαιώνει το ταλέντο του πρόωρα χαμένου ράπερ Facebook Twitter
Σε ηλικία 18 χρονών είχε κατακτήσει ήδη το όνειρό του, να κάνει καριέρα σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο απ' όλα. Μια καριέρα, όμως, που επισκιαζόταν από τις καταχρήσεις και τη χρόνια κατάθλιψη.
0

Το πιο λυπηρό, όσον αφορά τον θάνατο του Mac Miller από υπερβολική δόση ναρκωτικών τον Σεπτέμβριο του 2018, πέρα από το νεαρό της ηλικίας του –ήταν μόλις 26 χρονών–, ήταν ότι μάλλον δεν αξιοποίησε στο μέγιστο το σύνολο των δυνατοτήτων του. Κάποιος κυνικός μπορεί να μην το δει ακριβώς έτσι, αλλά τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνει κανείς όταν ακούει το άλμπουμ του που μόλις κυκλοφόρησε – το ολοκλήρωσε μετά τον θάνατό του ο στενός συνεργάτης και μέντοράς του Jon Brion.


Το «Circles», αν μη τι άλλο, δείχνει έναν δημιουργικά ανήσυχο μουσικό που δεν επαναπαύεται στις χιπ χοπ δάφνες του, αλλά ψάχνεται με ήχους και μουσικά είδη πέρα από τα τετριμμένα και τις σύγχρονες τάσεις. Είναι μια σπάνια παρακαταθήκη ενός πηγαίου ταλέντου. Ο 26χρονος ράπερ από το Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια φαίνεται ότι ήταν πολύ περισσότερα από γκόμενος της Αριάνα Γκράντε για ένα φεγγάρι. Βέβαια, η ίδια δεν ξεπέρασε εύκολα τον χαμό του. Τον θεωρούσε κάτι σαν αδερφή-ψυχή της. Λίγες μέρες μετά τον θάνατό του, χώρισε από τον τότε αγαπημένο της –και ολίγον τι αχώνευτο– κωμικό Pete Davidson. Με τον Miller την ένωνε το γεγονός ότι γνώρισαν την επιτυχία σε μικρή ηλικία.


Και δεν ήταν η μόνη που ταράχτηκε από τα νέα του θανάτου του. Σκληροπυρηνικοί ράπερ, ονόματα που πραγματικά δεν το περίμενες, ξέσπασαν σε λυγμούς με την είδηση. Τόσο συμπαθής ήταν στη χιπ χοπ κοινότητα, παρά το γεγονός ότι ήταν λευκός.

Ο αρνητικός τρόπος με τον οποίο η κριτική αντιμετώπισε το έργο του τον έκανε να εξελιχθεί καλλιτεχνικά και να ανοίξει τη μουσική του προς διάφορες κατευθύνσεις.


Ο Mac Miller, που το πραγματικό του όνομα ήταν Malcolm James McCormic, ήξερε να παίζει πιάνο, κιθάρα, ντραμς και μπάσο από την ηλικία των έξι ετών. Ήταν αυτοδίδακτος μουσικός. Στα 14 άρχισε να ραπάρει και έναν χρόνο μετά αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τη μουσική. Κυκλοφόρησε αρκετά mixtapes προτού γίνει διάσημος.

To 2011, το ντεμπούτο άλμπουμ του, Blue Slide Park, παρά τις αρνητικές κριτικές –το Pitchfork του έδωσε το θρυλικό σκορ 1–, πήγε απευθείας στην κορυφή του Billboard. Σε ηλικία 18 χρονών είχε κατακτήσει ήδη το όνειρο του, ήταν ολοκληρωμένος συνθέτης και παραγωγός και είχε καταφέρει να κάνει καριέρα σε αυτό που αγαπούσε περισσότερο απ' όλα.

Αυτή η καριέρα, όμως, επισκιαζόταν από τις καταχρήσεις και τη χρόνια κατάθλιψη. Η σχέση του με την Γκράντε κλονίστηκε όταν συνελήφθη επειδή τράκαρε σε έναν στύλο, όντας υπό την επήρεια ουσιών – στο ίδιο αυτοκίνητο ήταν άλλοι δύο επιβάτες.

Mac Miller: Το μεταθανάτιο άλμπουμ «Circles» επιβεβαιώνει το ταλέντο του πρόωρα χαμένου ράπερ Facebook Twitter
H Aριάνα Γκράντε δεν ξεπέρασε εύκολα τον χαμό του. Τον θεωρούσε κάτι σαν αδερφή-ψυχή της.


Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του αλλά και με βάση τις συνεντεύξεις του, ήταν αρκετά μετρημένος χαρακτήρας. Ένα ντροπαλό και νευρικό παιδί, όπως τον περιγράφει ο Brion, που στο βιογραφικό του έχει συνεργασίες με μεγαθήρια όπως η Fiona Apple και ο Kanye West και είναι υπεύθυνος για τα σκορ πολυβραβευμένων φιλμ όπως τα «Magnolia», «Punch-Drunk Love», «Lady Bird». Δεν είχε ανάγκη τόσο την επιτυχία ή την καλλιτεχνική καταξίωση όσο τη μουσική καθαυτή.

Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στους «New York Times» και δημοσιεύτηκε λίγες μέρες προτού πεθάνει είχε σχολιάσει την τρίτη θέση του «Swimming» (το πέμπτο και τελευταίο εν ζωή άλμπουμ του) στα τσαρτ, πίσω από τον Travis Scott και τον Post Malone, ως εξής: «Δεν με απασχολεί τόσο το να είμαι ο πρώτος του χωριού, όσο το να βγάζω πράγματα προς τα έξω».


Ο αρνητικός τρόπος με τον οποίο η κριτική αντιμετώπισε το έργο του τον έκανε να εξελιχθεί καλλιτεχνικά και να ανοίξει τη μουσική του προς διάφορες κατευθύνσεις.


Το «Circles» ήταν σχεδιασμένο να λειτουργήσει συνοδευτικά στο «Swimming», που κινούνταν προς τη σόουλ και την τζαζ. Ο Brion πήρε στα χέρια του έναν θησαυρό από μισοτελειωμένα τραγούδια που άφησε πίσω του ο Miller και με τις ευλογίες της οικογένειάς του άρχισε να τα δουλεύει όπως θα ήθελε ο συνεργάτης του.

Το αποτέλεσμα αγκαλιάζει τo indie με ήρεμες και γλυκόπικρες κιθαριστικές μελωδίες που ο ράπερ πλαισιώνει με μια ιδιαίτερη ερμηνεία. Είναι η χροιά της φωνής του –και όχι τόσο οι στίχοι– που εκφράζει την απόγνωση και τον πόνο που ένιωθε εκείνο το διάστημα, παρατήρησε μια Βρετανίδα αρθρογράφος. Δεν τα λες ραπ άλμπουμ πάντως, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Θυμίζει Beck στα πιο ώριμά του, όπως σωστά το είπαν, ακόμη και John Lennon, που ήταν ένας από τους μουσικούς του ήρωες. Και, παρά τη λυπητερή θεματική του, ο Miller φαίνεται να τείνει προς την αισιοδοξία και το φως.

 

Mac Miller - I Can See


Όταν βγήκε το «Swimming», πολλοί θεώρησαν ότι ήταν ένα άλμπουμ που γράφτηκε για τον χωρισμό του με την Γκράντε. Το ίδιο έγινε και με το «Circles»: ο κόσμος άρχισε να λέει ότι στο κομμάτι I can see ακούγεται η φωνή της στο βάθος και ότι κάνει κρυφά φωνητικά. Ο Brion, για να προκαλέσει ακόμη περισσότερο, είπε ότι είχε λάβει το κομμάτι έτοιμο, χωρίς να το πειράξει καθόλου. Η Γκράντε απάντησε εξίσου σιβυλλικά στα social media, χωρίς να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της.


Τον Σεπτέμβριο του 2019 συνελήφθησαν τρία άτομα που φέρονται να πούλησαν τα μοιραία χάπια στον Miller δύο μέρες προτού πάρει τη μοιραία δόση. Στο κομμάτι Good News τραγουδάει: «Αισθάνομαι σαν να με περιμένουν πολύ περισσότερα πράγματα στην άλλη πλευρά. Αναρωτιέμαι αν θα μοιάζει με καλοκαίρι». Πραγματικά, η μουσική τελευταία φαντάζει ολοένα και φτωχότερη.

 

Mac Miller - Good News 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ariana Grande: Πραγματικό ταλέντο ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Μουσική / Ariana Grande: Πραγματικό ταλέντο ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα;

Με λάθος διαχείριση, η καριέρα της νεαρής pop star με την καταπληκτική φωνή θα μπορούσε να έχει καταστραφεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της στο Μάντσεστερ, όμως εκείνη όχι μόνο κατάφερε να ανακάμψει αλλά δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα από ποτέ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΚΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM