Η Thorgy Thor είναι η πρώτη drag queen του RuPaul's Drag Race που θα εμφανιστεί στην Αθήνα

Η Thorgy Thor είναι η πρώτη drag queen του RuPaul's Drag Race που θα εμφανιστεί στην Αθήνα Facebook Twitter
«Επέστρεψα για να δείξω σε όλους ότι είμαι λιγότερο νευρωτική και πιο χαλαρή από τη σεζόν 8. Όμως το άγχος μου βάρεσε κόκκινο στο All Stars, περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα, είχα ένα υστερικό ξέσπασμα, κατέρρευσα κλαίγοντας μπροστά στην κάμερα και ευτυχώς το έκοψαν στο μοντάζ».
0

Καθώς ο αριθμός των Ελλήνων fans του RuPaul's Drag Race αυξάνεται συνεχώς, ήταν θέμα χρόνου οι διάσημες queens που έχουν συμμετάσχει στο ριάλιτι να βάλουν στην ατζέντα των εμφανίσεών τους ανά τον κόσμο την Αθήνα.

Ο δρόμος άνοιξε λοιπόν με ένα νέο πάρτι που διοργανώνεται σε νέο χώρο αυτό το Σάββατο και την Thorgy Thor, μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές queens στην ιστορία του Drag Race, να ηγείται του line-up. (Μικρό teaser: Έχει ήδη προγραμματιστεί η εμφάνιση μιας άλλης πολύ δημοφιλούς queen από τις πρόσφατες σεζόν του Drag Race για τις αρχές του Δεκεμβρίου, αλλά το πάρτι αυτό δεν είναι ακόμα επίσημα ανακοινώσιμο).

Καιρός ήταν, εξάλλου, και το timing γι' αυτή την εμφάνιση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο: η drag σκηνή της Ελλάδας μεγαλώνει, οι νέες queens που διεκδικούν με τα σόου και την παρουσία τους δίκαιο μερίδιο στην πίτα πληθαίνουν, ενώ το RuPaul's Drag Race από ένα σόου αποκλειστικά για την queer κοινότητα έχει ολοκληρώσει αισίως τη δέκατη σεζόν του (και την τρίτη All Stars), αποκτώντας διαστάσεις διεθνούς φαινομένου, συλλέγοντας βραβεία Emmy και επεκτείνοντας ραγδαία το κοινό του σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την drag κουλτούρα – μάλιστα, πρόσφατα η νικήτρια της έκτης σεζόν Bianca del Rio ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το πρώτο drag show στο Γουέμπλεϊ.

Είμαι μία από τους αυθεντικούς drag καλλιτέχνες που έκαναν τη σκηνή του Μπρούκλιν αυτό που είναι σήμερα και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό. Ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι queens που δούλευαν τότε εδώ, όταν μετακόμισα και άρχισα να εμφανίζομαι στην περιοχή. Τώρα έχω χάσει τον λογαριασμό. Κάθε μέρα εμφανίζονται 10 νέες «Χεσμένες Πάνες» που αυτοαποκαλούνται σταρ και απαιτούν να πληρωθούν.

Παράλληλα, ο πρόσφατος άδικος χαμός της Zackie Oh, κατά κόσμον Ζακ Κωστόπουλου, μιας από τις πιο αγαπημένες εκπροσώπους του εγχώριου drag, και η δίψα όλης της κοινότητας (και όλων των νοημόνων ανθρώπων) για δικαιοσύνη, άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το νόημα του drag, την ουσία πίσω από τις extravagant εμφανίσεις και τη σημασία της αντιμετώπισής του ως μιας σύγχρονης, συχνά πολιτικά φορτισμένης και απαραίτητης μορφής τέχνης.

Λίγες μέρες πριν από την άφιξή της Thorgy λοιπόν στην Αθήνα, το LIFO.gr εξασφάλισε την πρώτη της συνέντευξη με ελληνικό μέσο. Μιλήσαμε με τον Shane Galligan, όπως είναι το όνομα του 34χρονου drag καλλιτέχνη που συνέβαλε όσο λίγοι στην ανάδειξη της drag σκηνής του Μπρούκλιν σε κορυφαία και πιο hot αυτή τη στιγμή σκηνή του πλανήτη.

Ετοιμόλογη, πανέξυπνη, επαγγελματίας σολίστ του βιολιού με σημαντικές μουσικές σπουδές, συχνά αντιφατική, όπως άλλωστε και στο ριάλιτι, όπου μπορεί να μην κατάφερε να αναδειχθεί στις κορυφαίες queens της όγδοης σεζόν και του τρίτου All Stars, σίγουρα όμως άφησε το στίγμα της στη λεγόμενη «herstory» του σόου.

Ειλικρινής στις απαντήσεις της, αν και απέφυγε τεχνηέντως να τοποθετηθεί για φλέγοντα ζητήματα, όπως η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ («τα σόου μου δεν είναι πολιτικά»), τα αμφιλεγόμενα πρόσφατα σχόλια της RuPaul για τις transgender queens που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην κοινότητα, αλλά και για το ίδιο το περιστατικό του Ζακ Κωστόπουλου στην Αθήνα, για το οποίο πιθανότατα δεν γνώριζε λεπτομέρειες. Διαβάστε παρακάτω τι μας είπε και δείτε στο τέλος της συνέντευξης πώς μπορείτε να τη γνωρίσετε από κοντά.

Η Thorgy Thor είναι η πρώτη drag queen του RuPaul's Drag Race που θα εμφανιστεί στην Αθήνα Facebook Twitter
Η εμφάνιση της Thorgy Thor με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Σκωτίας. Φωτό από το Instagram της @thorgythor

— Σε τι φάση είσαι αυτή την περίοδο, καλλιτεχνικά και δημιουργικά;

Πριν σου απαντήσω, πρέπει να διευκρινίσω πρώτα ότι ήμουν drag καλλιτέχνης πριν από το YouTube, το Facebook, τα social media και φυσικά πριν από το RuPaul's Drag Race. Δεν είχα την επιρροή και τις αναφορές που λαμβάνουν οι νεότερες queens αυτή τη στιγμή. Ξυπνούσα κάθε πρωί, ανυπομονώντας να υλοποιήσω τις ιδέες μου. Το σώμα μου ήταν το μέσο για να στήνω τα σόου μου, να δουλεύω καλλιτεχνικές ιδέες και να ψυχαγωγώ το κοινό. Κυκλοφορούσα έξω με το σώμα μου βαμμένο κόκκινο ή περπατούσα για ώρες σε slow motion, τότε που πειραματιζόμουν με το τι σημαίνει να είσαι (drag) καλλιτέχνης.

Η διαδικασία αυτή έχει αλλάξει λίγο, αφού μεσολάβησαν αρκετά χρόνια και δύο τηλεοπτικές σεζόν. Δεν έχω πλέον όσο χρόνο θα ήθελα για να δουλεύω πάνω σε νέες περίεργες ιδέες μου, όμως είναι ωραίο να περνώ λίγες ώρες καταγράφοντάς τες, όταν ξεκουράζομαι στη Νέα Υόρκη. Ταξιδεύω 12 μήνες τον χρόνο και λέω κι ευχαριστώ που τουλάχιστον μου μένει χρόνος για ύπνο!

— Πού βρίσκεσαι λοιπόν αυτή τη στιγμή που μιλάμε;

Είναι 6 το πρωί στη Νέα Υόρκη, είμαι στο σπίτι μου, κουλουριασμένος πάνω από το λάπτοπ μου, κι ετοιμάζομαι για το Halloween, για ένα ευρωπαϊκό κωμικό tour με τον Ross Matthews και φυσικά για το ταξίδι μου στην Αθήνα. Πίνω σκέτο καφέ από μια τεράστια κούπα και φοράω ένα βαμβακερό one-size tie-dye romper, ακούγοντας Mahler καθώς μιλάμε. 

Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται, μου αρέσουν οι μεγάλοι περίπατοι στην παραλία, το ηλιοβασίλεμα, είμαι δίδυμος, με ύψος 1,90.

 

Βίντεο με τις καλύτερες στιγμές της Thorgy Thor στο RuPaul's Drag Race

— Θεωρείς ότι οι μουσικές σου σπουδές και το καλλιτεχνικό σου υπόβαθρο σε έχουν βοηθήσει στην drag καριέρα σου;

Με ρωτάνε συχνά γι' αυτό. Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά τελικά οι μουσικοί που έχουν σπουδάσει για χρόνια μαθαίνουν να κάνουν αυτοκριτική, να είναι λίγο νευρωτικοί και τελειομανείς. Αυτό δεν είναι πάντα θετικό, αλλά η πειθαρχεία λειτουργεί σε ό,τι βάζω μες στο κεφάλι μου. Φαίνεται, αν δεις την όγδοη σεζόν του Drag Race! Δεν μπορούσα να χαλαρώσω και να βγω από το πλαίσιο της συνεχούς αυτοκριτικής στην οποία υποβάλλω τον εαυτό μου.

Από την άλλη, το απολαμβάνω πραγματικά όταν κάθομαι να ετοιμάσω τη μουσική για κάποια παράσταση, αντλώντας υλικό από πολλά κομμάτια που έχω μελετήσει στο παρελθόν. Τα περισσότερα drag νούμερα που παρουσιάζω, ακόμα και τα πιο πρόστυχα, έχουν ως μουσικό χαλί εμένα να παίζω Mendelssohn ή ηχογραφήσεις από κουιντέτα του Schumann, κι εκεί βάζω τη φωνή μου για να πλάσω μια ιστορία.

Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να βρίσκεται σε μια ορχήστρα, να κοιτάει τριγύρω και να σκέφτεται τρέλες του τύπου «σε αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο σιαμαίοι δίδυμοι καλλιτέχνες, ντυμένοι στα πορτοκαλί, που θα παίζουν παράλληλα στη σκηνή, τα φώτα θα έπρεπε να είναι έτσι, το σκηνικό έτσι...». Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε ένα πράγμα αποκλειστικά. Αυτό βέβαια λειτουργεί θετικά και αρνητικά.

— Πρόσφατα πραγματοποίησες ένα μεγάλο σου όνειρο: έπαιξες βιολί με επαγγελματική ορχήστρα στο Χάλιφαξ του Καναδά, ντυμένη drag. Πώς ένιωσες εκείνη τη μέρα;

Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο ενθουσιασμένη ήμουν που τελικά τα κατάφερα. Η παράσταση της Thorchestra (σ.σ. από το Thorgy Thor Orchestra, έτσι ονομάζει τις εμφανίσεις της όταν παίζει κλασική μουσική) με τη Συμφωνική της Νέας Σκωτίας ξεπούλησε σε 5 ώρες και το θέατρο πρόσθεσε κι άλλη ημερομηνία, η οποία ήταν επίσης sold out σε μερικές ώρες.

Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανη με όλη την εμπειρία. Έκανα πρόβες για 4 μήνες, προετοιμάζοντας τα πάντα με τη βοήθεια ενός υπέροχου μαέστρου, του Daniel, και της απαραίτητης βοηθού μου, της Kirk, για να γίνουν όλα σωστά.

Το σόλο μου ήταν βέβαια το αποκορύφωμα, ενώ έπρεπε να αποδείξω ότι ξέρω να παίζω βιόλα και τσέλο, εκτός από το βιολί που είναι βασικό μου όργανο. Αλλαγές κοστουμιών επί σκηνής, συμμετοχή του κοινού, χιούμορ και ωραία μουσική: υπάρχει καλύτερη παράσταση από αυτή; Ήταν μαγικό να το παρακολουθώ να συμβαίνει.

Μάλιστα, το συνεργείο ενός ντοκιμαντέρ κατέγραψε τις κινήσεις μου εκείνη την εβδομάδα και η ταινία θα κυκλοφορήσει μες στη χρονιά. Θα ακολουθήσει η συμμετοχή μου στη συμφωνική του Σαν Φρανσίσκο για το κονσέρτο της παραμονής πρωτοχρονιάς και έπονται ακόμα 6 εμφανίσεις της Thorchestra μέσα στο 2019, ίσως και περισσότερες. Μήπως να ερχόμουν και στην Ελλάδα; Ακούνε οι μουσικοί σας;

Η Thorgy Thor είναι η πρώτη drag queen του RuPaul's Drag Race που θα εμφανιστεί στην Αθήνα Facebook Twitter
«Λατρεύω τα μικρά βρομερά καταγώγια του Μπρούκλιν. Εκεί μεγάλωσα κι εκεί πίνω ακόμα μπίρες με τις sisters μου. Μου αρέσει που όταν μπαίνω σε αυτά τα μπαρ όλοι ξέρουν το όνομά μου».

— Αν μπορούσα να επιλέξω ένα top3 με τις πιο έξυπνες και ιδιοσυγκρασιακές queens στην ιστορία του Drag Race, σίγουρα θα ήσουν μία από αυτές. Ένιωσες ποτέ να περιορίζεσαι ή να λογοκρίνεσαι στο παιχνίδι;

Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια ενός δείπνου 7 πιάτων. Από πού να ξεκινήσω; Θα πω το εξής: Νιώθω ότι με επέβλεπαν πολύ επειδή είμαι έξυπνη και το ήξεραν, αλλά αυτό δεν αρκούσε για το τι πρέπει να διαθέτει μια νικήτρια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Έκανα λάθη στο παιχνίδι; Όχι. Ήμουν η πραγματική νικήτρια; Ίσως όχι. Είμαι μια χαρά. Πιθανότατα θα επέστρεφα και για τρίτη σεζόν, αν με καλούσαν, και θα προσπαθούσα να χαλαρώσω και να περάσω καλά. Ακούς VH1;

Είναι αλήθεια πως οι προσδοκίες μου για την όλη διαδικασία ήταν πολύ ψηλότερες, σε σχέση με την πραγματικότητα που αντιμετώπισα. Δεν πληγώθηκα καθόλου στην όγδοη σεζόν. Νιώθω πως έκανα σπουδαία δουλειά και παρουσίασα τα ταλέντα μου. Όμως το τρίτο All Stars με πλήγωσε λίγο. Επέστρεψα πολύ γρήγορα και για λόγους που δεν έχω ακόμα ξεκαθαρίσει μέσα μου. Ήταν ένα διάλειμμα και τώρα προχωράω, αγάπη μου.

— Οπότε γιατί επέλεξες να πεις το ναι στο All Stars;

Για να είμαι ειλικρινής (τώρα που το σκέφτομαι, γελάω), επέστρεψα για να δείξω σε όλους ότι είμαι λιγότερο νευρωτική και πιο χαλαρή από τη σεζόν 8. Όμως το άγχος μου βάρεσε κόκκινο στο All Stars, περισσότερο από ποτέ. Μάλιστα, είχα ένα υστερικό ξέσπασμα, κατέρρευσα κλαίγοντας μπροστά στην κάμερα και ευτυχώς το έκοψαν στο μοντάζ. Όμως με έδιωξαν από το δεύτερο κιόλας επεισόδιο, πόσο βαρετό!

— Πώς θα περιέγραφες την drag σκηνή του Μπρούκλιν σε κάποιον που δεν τη γνωρίζει; Τι θεωρείται hot αυτή τη στιγμή (εκτός από την Aquaria) και πού τοποθετείς τον εαυτό σου σε αυτή;

Ποια είναι η Aquaria; Πλάκα κάνω. Κοίτα, είμαι μία από τους αυθεντικούς drag καλλιτέχνες που έκαναν τη σκηνή του Μπρούκλιν αυτό που είναι σήμερα και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό. Ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι queens που δούλευαν τότε εδώ, όταν μετακόμισα και άρχισα να εμφανίζομαι στην περιοχή.

Τώρα έχω χάσει τον λογαριασμό. Κάθε μέρα εμφανίζονται 10 νέες «Χεσμένες Πάνες» (Poopy Diapers), που αυτοαποκαλούνται σταρ και απαιτούν να πληρωθούν. Υπάρχει πολύ παρασκήνιο και έχει μεγάλη πλάκα.

Διοργανώνονται πλέον πιο μεγάλα σόου, τώρα με το Nightgowns (σ.σ. το event της Sasha Velour, της νικήτριας της ένατης σεζόν), και pop-up πάρτι που γίνονται σε lofts και τραβάνε μέχρι τις 11 το πρωί, όμως εγώ λατρεύω τα μικρά βρομερά καταγώγια του Μπρούκλιν. Εκεί μεγάλωσα κι εκεί πίνω ακόμα μπίρες με τις sisters μου. Μου αρέσει που όταν μπαίνω σε αυτά τα μπαρ όλοι ξέρουν το όνομά μου. Με τιμά και ξεκινάω αμέσως να πίνω και να δίνω tips στις Χεσμένες Πάνες, είναι υπέροχες!

 

To promo της συμμετοχής της στην πρόσφατη All Stars 3 σεζόν

— Το ξέρεις ότι είσαι η πρώτη queen από το Drag Race που έρχεται για σόου στην Αθήνα; Πώς νιώθεις γι' αυτό;

Ψέματα! Όντως; Φυσικά με τιμά. Ας κάνουμε την Αθήνα άνω κάτω για μια βραδιά, θα γίνει χαμός! Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη που θα αφήσω το στίγμα μου ως η πρώτη queen του Drag Race που εμφανίζεται εκεί. Ελπίζω να μπορώ να έρχομαι στο εξής μια φορά τον χρόνο και να φέρω κι άλλες sisters μου την επόμενη φορά!

— Τι να περιμένουμε από την εμφάνισή σου στην Αθήνα; Γνωρίζεις γενικά την πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή;

Σε καμία περίπτωση δεν κάνω πολιτικά σόου. Με τα χρόνια έχω μάθει ότι κάποια θέματα κολλάνε στο μυαλό μου και άλλα όχι. Η πολιτική μπαίνει από το ένα μου αυτί και βγαίνει από το άλλο. Οπότε δεν ανακατεύομαι.

Όταν εμφανίζομαι για πρώτη φορά σε ένα μέρος όπου δεν έχω ξαναβρεθεί, φέρνω μαζί παλιά αγαπημένα «στανταράκια» που ξέρω ότι θα ενθουσιάσουν. Έτσι, την επόμενη φορά, ξέρω πού βρίσκομαι, το πάω παραπέρα και προσπαθώ να τους εκνευρίσω όλους! Όμως σε αυτή την εμφάνιση θα παρουσιάσω πράγματα που μου αρέσουν και που πάντα κάνουν το κοινό να χαμογελά.

— Μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα στις νέες Ελληνίδες queens που θέλουν να κάνουν καριέρα στο drag;

Κόφτε το. Σταματήστε το drag, μου κλέβετε τη δουλειά! LOL.

Info

HAZE w/ Thorgy Thor, Yha Yha, Figkott & Friends

Σάββατο 20 Οκτωβρίου, 23:59-8:00

Wave Athens (Ηρακλειδών 61, Αθήνα)

www.hazed.club

Facebook event

Το LIFO.gr εξασφάλισε πρόσβαση σε δύο τυχερούς αναγνώστες για meet & greet tickets, με τα οποία θα γνωρίσουν από κοντά και θα συνομιλήσουν με τη Thorgy Thor, πριν από το σόου της.

 

Για να κερδίσετε ένα από αυτά, στείλτε mail στο [email protected], με τίτλο «Meet Thorgy», μέχρι την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 15:00. Στο κείμενο του mail γράψτε το ονοματεπώνυμό σας.

 

Οι νικητές θα ενημερωθούν με mail από τους διοργανωτές του event.

 

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

Ελλάδα / Proud Seniors: Η πρώτη φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμου σε πρόγραμμα Στέγασης και Υποστήριξης

«Με την αναστολή των ενεργειών για τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα Φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από τη νέα δημοτική αρχή της Αθήνας, η κοινότητα μας παραμένει χωρίς κανένα δίκτυ στοιχειώδους προστασίας»
NEWSROOM