Η απομυθοποίηση του ‘21

Η απομυθοποίηση του ‘21 Facebook Twitter
8

Εμείς, όπως ξέρουμε άπαντες, είμαστε τζιμάνια.

Δεν σηκώνουμε μύθο στο σπαθί μας. 

 

Απλώς στη θέση του μύθου που θέλουμε να καταργήσουμε, δημιουργούμε κάποιον άλλο. Πιο μοντέρνο και πιο «προχώ», που λένε κι οι πιτσιρικάδες.

 

Οι συμβολισμοί δεν μας πτοούν.

Ότι μύθος χωρίς γεννεσιουργό αιτία δεν υπάρχει, μας είναι παντελώς αδιάφορο.

 

Ας πούμε, για τον χορό του Ζαλόγγου.

Δεν ήταν ένας και δύο. Πολλά τέτοια γεγονότα συνέβησαν, ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη. 

 

Όμως ο μύθος τον τοποθετεί σοφά στον Ζάλογγο κι όχι π.χ. στη Νάουσα για λόγους υψηλού συμβολισμού.

 

Στην Ήπειρο υπήρχε μια όσμωση με τον Αλή Πασά και έπρεπε να καταδειχτεί ότι η σκλαβιά είναι πάντα σκλαβιά και καλύτερος ο θάνατος.

 

Ο λαός πρόσθεσε και έναν τελετουργικό χορό πριν τη θυσία, έτσι που το μήνυμα διασώθηκε στη συλλογική μνήμη.

 

Και ήταν συγκλονιστικό.

Καλύτερα να πεθάνω παρά να αιχμαλωτιστώ και να ζήσω σκλάβος.

 

Δεν μας αρέσει. 

Δεν είμαστε μαλάκες εμείς να τα πιστεύουμε αυτά. Αντίο στην ποίηση, τη σημασία και το μεγαλείο ανώνυμων ανθρώπων.

 

Συμβολική και η 25η Μαρτίου.

Πόση σημασία έχει αν η Επανάσταση άρχισε λίγο πριν ή μετά; Κάθε εορτασμός απαιτεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

  

Και για να μην κρυβόμαστε, την 25η Μαρτίου είχε ορίσει με επιστολή του από το 1820  ο Υψηλάντης. Ακριβώς για τον λόγο που δυστροπούμε, την ταύτιση με τη θρησκευτική εορτή.

 

Οι ιδρυτικοί μύθοι κάθε έθνους είναι οργανικής σημασίας για τη συντήρηση του συνεκτικού ιστού. 

 

 Αλλά εμείς εκτός από τζιμάνια, είμαστε και ξερόλες.

 

8

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ
Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Lgbtqi+ / Sex panics ή δράκοι χωρίς δόντια

Επικαλούμενοι τις ηθικές αξίες, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι κινδυνεύουμε κυρίως από την αναγνώριση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και από τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στο σχολείο.
ΕΛΕΝΑ ΣΚΑΡΠΙΔΟΥ
Cultterra: οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Cultterra: Οι νέοι της Ελευσίνας έχουν πλέον φωνή

Μια ομάδα νέων με όραμα για την Ελευσίνα δημιούργησε έναν νέο χώρο με την υποστήριξη, κατάρτιση και δικτύωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχτεί η διαφορετικότητα και στο ταλέντο.
M. HULOT
Ειρήνη Φρεζάδου: Τι θα μετρήσει πίσω από το παραβάν;

Guest Editors / Ειρήνη Φρεζάδου: Τι θα μετρήσει πίσω από το παραβάν;

Για να αντιμετωπιστούν συγκροτημένα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις ζωές και τις πόλεις μας, είναι αποφασιστικής σημασίας να υπάρχει ισχυρή παρουσία ενεργών πολιτών-εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στα νέα Δημοτικά Συμβούλια.
ΕΙΡΗΝΗ ΦΡΕΖΑΔΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
η ειρωνια ειναι οτι οι περισσοτεροι αν οχι ολοι οψιμοι, αναθεωρητες της Επαναστασης του 1821 και πολιτικορεκτιλες, πιστευουν οτι η 'Οκτωβριανη Επανασταση' ηταν οντως επανασταση, το Πολυτεχνειο εριξε την Χουντα,το ΚΚΕ εκανε Εθνικη Αντισταση και η ΕΣΣΔ ηταν δημοκρατικη χωρα.
Πώς τυχαίνει όμως όλοι αυτοί οι μύθοι να είναι συνδεδεμένοι με την εκκλησία και τους εκπροσώπους της. Για να έχουμε σήμερα καθηγητή της θεολογικής σχολής να μας λέει οτι τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας ήταν θέλημα θεού για να γλιτώσουμε από τον διαφωτισμό της Ευρώπης. Για να έχουμε σήμερα Αμβρώσιους να μας ορίζουν το πως θα ζήσουμε και την δικαιοσύνη της χώρας να ξεφτιλίζεται μπροστά στη μισαλόδοξη σέχτα. Μπορεί οι μύθοι τον 19 αιώνα να εξυπηρετούσαν κάτι, σήμερα το μόνο που εξυπηρετούν είναι η καθήλωση της χώρας σε μια ιρανικού τύπου θεοκρατία. ... φτάνει
"...τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας ήταν θέλημα θεού για να γλιτώσουμε από τον διαφωτισμό της Ευρώπης..."Το έχω ακούσει κι εγώ αυτό. Όχι από παπά ή θεολόγο ή κάποιον που πιστεύει αλλά από άνθρωπο που είναι φίλα προσκείμενος στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Τι να πει κανείς...
και τον μυθο της Ιρανικου τυπου θεοκρατιας που δηθεν επικρατει στην Ελλαδα δεν μπορω να τον ανεχθω με οποιαδηποτε καλη πιστη - μονο σαν επιχειρημα default sensationalism το ερμηνευω πλεον - ενταξει ειστε "μοντερνοι" (με την εννοια που διναν στα παρωχημενα ... 60ς - απο μια μερια ολη η χωρα μοιαζει να εχει κολλησει στην εποχη του Βερμουτ)Γιατι αν ανεχθω ενα τετοιο ψεμα σημαινει οτι θα κλεισω τα ματια στις περιπτωσεις κρατων που οντως η εκκλησια επηρεαζει παρα φυση τα δικαιωματα των ανθρωπων.Οπως πχ η Ιρλανδια και η Πολωνια με την ουσιαστικη απαγορευση των αμβλωσεων αυτες που ειναι νομιμες στην Ελλαδα εδω και κατι δεκαετιες. Αλλα ο μυθος (παραμυθι) δηλαδη τις δηθεν θεοκρατικου τυπου κοινωνιας της Ελλαδας καλα παραμενει παρα τα αποτυπωμενα στους νομους γεγονοτα, δηλ η νομιμοποιηση των αμβλωσεων.