Εντονες αντιδράσεις για τις πρώτες επιλογές των γενικών γραμματέων

Εντονες αντιδράσεις για τις πρώτες επιλογές των γενικών γραμματέων Facebook Twitter
Ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς προκάλεσε αντιδράσεις για τη στάση του απέναντι στο Μακεδονικό και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ.Τσουβάλας συμμετείχε και σε εκείνη την κυβερνητική παράσταση που είχε εξοργίσει τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της οποίας μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς προσπαθούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν έφταιγαν σε τίποτα και όλα είχαν γίνει καλά.
4

Αμηχανία και δυσαρέσκεια προκάλεσαν στη βάση της Νέας Δημοκρατίας δύο από τις επιλογές για την κάλυψη των θέσεων των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης. 

 

Η πρώτη επιλογή που ενόχλησε τους ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν αυτή του πρώην βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού. Ο λόγος είναι η στάση του απέναντι στο Μακεδονικό και η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

 

Ο Γ. Μαυρωτάς, μέχρι την στιγμή που ψήφισε τη Συμφωνία, ήταν από τους βουλευτές του Ποταμιού που έχαιρε εκτίμησης στο κόμμα της ΝΔ και το μετριοπαθές φιλελεύθερο προφίλ του, ταίριαζε αρκετά με το πολιτικό στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός ήταν προφανώς και ο λόγος για τον οποίο τον προσέγγισε το επιτελείο του πρωθυπουργού, καθώς ο πολιτικός χώρος του Ποταμιού ήταν στόχος και λεηλατήθηκε πολιτικά, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ  όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς ήταν στους τελευταίους ανέστιους. 

 

Όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ασκούσε δριμεία αντιπολίτευση για τα θέματα της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της αστυνόμευσης. Το ίδιο έκανε και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν απολύτως αναμενόμενες λοιπόν οι αντιδράσεις από όσους την στήριξαν επειδή συμφωνούσαν μαζί της στα θέματα αυτά.

 

Η ειρωνία εδώ είναι ότι, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και ο Αλέξης Τσίπρας, ο πολιτικός αρραβώνας Τσίπρα-Θεοδωράκη χάλασε λόγω των λαϊκών αντιδράσεων για τη Μακεδονία, καθώς τους φόβισε. Αντιθέτως, η ΝΔ δεν φοβήθηκε τώρα να προχωρήσει με τον Γ. Μαυρωτά, παρότι είναι από τα κόμματα που υποστήριξαν τις αντιδράσεις αυτές και είχε κάθε λόγο να τις λογαριάζει πολύ περισσότερο. 

 

Αν και γενικά πάντως, ο Γ. Μαυρωτάς συνηθίζει να διατηρεί  χαμηλούς τόνους, την περίοδο της ψήφισης της συμφωνίας, ξιφουλκούσε κατά εκείνων που διαφώνησαν με τη στάση του στο Μακεδονικό και τσακωνόταν με τις ώρες μαζί τους στο τουίτερ. Και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνούν πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ που διαπληκτίζονταν μαζί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι τώρα διαμαρτύρονται. 

 

Η Νέα Δημοκρατία επένδυσε πολιτικά στις λαϊκές διαμαρτυρίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποκόμισε πολιτικά οφέλη από αυτές. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο ότι ο κόσμος αυτός θα δυσφορούσε με επιλογές σαν του Γ. Μαυρωτά και θα ένιωθε "εξαπατημένος".

 

Η άλλη επιλογή που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από τους νεοδημοκράτες, ήταν η επιλογή του Κωνσταντίνου Τσουβάλα, για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς πρόκειται για τον αρχηγό της Αστυνομίας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα την περίοδο της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. 

 

Ο κ.Τσουβάλας συμμετείχε και σε εκείνη την κυβερνητική παράσταση που είχε εξοργίσει τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της οποίας μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς προσπαθούσαν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι δεν έφταιγαν σε τίποτα και όλα είχαν γίνει καλά. 

 

Η Νέα Δημοκρατία τότε είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για  μια "θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης" που είχε στήσει η κυβέρνηση "με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας" και η οποία "προκαλούσε  οργή". 

Το κυβερνητικό επιτελείο για την ώρα δεν έχει δώσει καμία δημόσια απάντηση. Κάποιοι ανεπίσημοι ψίθυροι μόνο, που μιλάνε για την απαλλαγή του Κ.Τσουβάλα από τη δικαιοσύνη σχετικά με τις ευθύνες για το Μάτι. Αυτού του τύπου οι εξηγήσεις  όμως, μάλλον δεν ικανοποίησαν κανέναν και το θέμα μπορεί να μην ξεχαστεί και τόσο σύντομα.

 

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την σφοδρότητα των αντιδράσεων, υπήρξαν σκέψεις να μην αναλάβει τελικά ο κ.Τσουβάλας, αλλά αυτές μάλλον υποχώρησαν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση για τον Κ.Τσουβάλα ήταν του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αυτός ζήτησε τον διορισμό του από το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο δέχτηκε, προφανώς χωρίς να το πολυσκεφτεί. 

 

Η βάση της Νέας Δημοκρατίας που αντιδρά για το συγκεκριμένο πρόσωπο ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο Μάτι, ούτε στο ότι ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική εστιάζεται συνολικά στη θητεία του την περίοδο 2016-2018 που ήταν αρχηγός της αστυνομίας, καθώς τον κατηγορούν για ανύπαρκτη αστυνόμευση και ασφάλεια, ενώ πολλοί αναφέρονται και στις περίφημες ανεκτέλεστες εντολές της Δικαιοσύνης από την Αστυνομία για διάφορες υποθέσεις (π.χ καταλήψεις σχολείων, City Plaza κ.α). 

Όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ασκούσε δριμεία αντιπολίτευση για τα θέματα της ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της αστυνόμευσης. Το ίδιο έκανε και για την Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν απολύτως αναμενόμενες λοιπόν οι αντιδράσεις από όσους την στήριξαν επειδή συμφωνούσαν μαζί της στα θέματα αυτά. 

Ελλάδα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Η αλήθεια είναι ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση σε έχει συνηθίσει σε υψηλές προδιαγραφές και standards επιλογής προσώπων, μετά έχεις απαιτήσεις και δεν αρκείσαι σε δευτεράντζες. Πάντως, με τον Τσουβαλά, εχω κι εγώ πρόβλημα και, κυρίως, απορία.
Από την ανάρτηση του συγγραφέα Κώστα Κωστάκου στο Φέισμπουκ :"…Το βασικό θέμα λοιπόν είναι πως όταν παίρνεις μια τραγωδία από το χέρι για να σε βοηθήσει να έρθεις στην εξουσία, όταν για ένα χρόνο φωνάζεις Μάτι – Μάτι – Μάτι, όταν σε κάθε πιθανή αφορμή το ανασύρεις για να το συνδέσεις με οτιδήποτε άσχετο και να γαργαλήσεις το θυμικό του ψηφοφόρου, τότε το να διορίζεις Γενικό Γραμματέα ένα από τα τέσσερα – πέντε πρόσωπα που λόγω πόστου εμπλέχθηκαν άμεσα με την τραγωδία και έδωσαν θεσμικό πρόσωπο στο κράτος που δεν κατάφερε να την αποτρέψει, είναι ύβρις. Είναι η πιο κυνική και η πιο χυδαία ομολογία ότι πάτησες επί εκατό καμμένων πτωμάτων για να πάρεις την κουτάλα της εξουσίας και τώρα που την πήρες μπορείς και να κανιβαλίσεις εμπράκτως και συμβολικά τη μνήμη τους.Γιατί μπορείς. Γιατί σε παίρνει. Γιατί στηρίζεσαι σε εξίσου χυδαίους και κυνικούς μισθοφόρους που παριστάνουν τους δημοσιογράφους, ενώ δεν είναι παρά σκυλιά των αφεντικών τους. Γιατί δεν θα βγει να σκίσει τα ρούχα του ούτε ένας από αυτούς. Γιατί τα ίδια τομάρια που σε έφεραν στην εξουσία, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σε κρατήσουν στην εξουσία. Γιατί είστε όλοι μαζί διαβρωμένοι ως το μεδούλι.Γιατί το πλέον αυτονόητο που θα έπρεπε να κάνετε -για το δικό σας επικοινωνιακό και πολιτικό συμφέρον- ήταν μόλις ερχόταν η πρόταση για τον Τσουβάλα στο τραπέζι, να την πετούσατε στα σκουπίδια. Δεν το κάνατε. Δοκιμάζετε τη δύναμή σας. Δοκιμάζετε τον μιθριδατισμό των ψηφοφόρων σας.Ελάτε να κάνετε επέτειο των πάνω από εκατό νεκρών με τον Τσουβάλα νεοδιορισθέντα Γενικό Γραμματέα. Ελάτε. "(Τον Κωστάκο δεν τον γνωρίζω, ούτε ως συγγραφέα, ούτε ως άτομο. Ούτε καν ασχολούμαι με τα φεϊσμπουκικά. Απλώς αλίευσα αυτό το απόσπασμα από το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου : https://sarantakos.wordpress.com/2019/07/18/perikefalaia/ , "Κορόιδα με περικεφαλαία")
What a shocker?! Ποιος νοήμων άνθρωπος πίστεψε έστω και για μια στιγμή, πριν ή μετά τις εκλογές, ότι ο μητσοτάκης θα είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι ήταν όλοι τους τα τελευταία 50 χρόνια; Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι ένας μικρός κουβάς με σκ%#*^# που απλά τον ανακατεύουμε 10τίες τώρα.
Μπορεί για τον κ. Μαυρωτά να "χωνευτεί" η τοποθέτησή του, αλλά είναι πολύ "αχώνευτη" και πολιτικά περίεργη η τοποθέτηση του κ. Τσουβαλά.Μας λείπανε άλλοι άξιοι και κατάλληλοι απόστρατοι αξιωματικοί ;Η ΝΔ νομίζω κάνει - πολύ νωρίς - το πρώτο μη αμελητέο πολιτικό λάθος.Γιατί δίνει δικαίωμα να αμφισβητηθεί η ορθή πολιτική της κρίση ή να θεωρηθεί ότι έχει προκύψει θέμα κάποιας "αόρατης συναλλαγής".