ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

World of Difference: Η ευθύνη της ανάπτυξης μιας καλύτερης κοινωνίας στους νέους

World of Difference: Η ευθύνη της ανάπτυξης μιας καλύτερης κοινωνίας στους νέους Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Πίσω στα αγαπημένα '90s, συγκεκριμένα το 1999, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Σαββόπουλος ζητούσαν απεγνωσμένα αλλά ρυθμικά μία ευκαιρία να πάνε στον παράδεισο. Ακριβώς είκοσι χρόνια μετά, είμαστε εδώ και ψάχνουμε και εμείς μία ευκαιρία να πάμε στη δουλειά που μας αρέσει. Ή που τουλάχιστον, μας εμπνέει. Ή που έστω, κάθε πρωί στο δρόμο για το γραφείο δεν στεναχωριόμαστε που και πάλι, ξημέρωσε καθημερινή.

Γιατί κακά τα ψέματα όσο και αν ο βιοποριστικός λόγος είναι και θα είναι πάντοτε προτεραιότητά μας, όταν είμαστε σε μία δουλειά στην οποία μάλιστα αφιερώνουμε σημαντικό χρόνο από τη ζωή μας, θέλουμε και να μας αρέσει. Και αν το καλοσκεφτούμε όλο αυτό δεν είναι καθόλου πολυτέλεια, όπως ίσως υποστηρίζουν κάποιοι. Γιατί πότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να είσαι παραγωγικότερος αν όχι όταν απασχολείσαι σε έναν τομέα που σε ενδιαφέρει ή ακόμα καλύτερα που θέλεις να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου ώστε αυτός να αλλάξει, να αναπτυχθεί, να βελτιστοποιηθεί;

Σε όλες τις παραπάνω σκέψεις μας έβαλε το Πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, το οποίο για ένατη χρονιά έδωσε την ευκαιρία σε νέους, από 18 έως 35 ετών, να εργαστούν για έξι μήνες στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό της επιλογής τους, καλύπτοντας το μισθό και τις εργοδοτικές τους εισφορές. Έπειτα από εκατοντάδες αιτήσεις, δέκα νέοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικές για την κοινωνία θέσεις, χάρη στην τεχνολογική τους κατάρτιση και φυσικά την επιθυμία τους για κοινωνική συνεισφορά.

Ήδη σήμερα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μέσα από τη δημιουργία και την αξιοποίηση εφαρμογών, online ψηφιακών εργαλείων, social media καναλιών και εργαλείων προσομοίωσης, εργάζονται με στόχο την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την προστασία και βιωσιμότητα του πλανήτη, την εξάλειψη στερεοτύπων και αποκλεισμών, την εξοικείωση με την αναπηρία, την αντιμετώπιση του τεχνολογικού αναλφαβητισμού, τη διαχείριση αδέσποτων ζώων, και γενικότερα τη βελτίωση των συνθηκών ζωής ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

World of Difference: Η ευθύνη της ανάπτυξης μιας καλύτερης κοινωνίας στους νέους Facebook Twitter

Μέσα στην τυχερή δεκάδα βρίσκεται και η Ειρήνη Παγίδα που όνειρό της ήταν να εργαστεί ως Εκπαιδεύτρια – Σχεδιάστρια ενός online εκπαιδευτικού προγράμματος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Jane Goodall's Roots & Shoots Greece. «Η Jane Goodall είναι μία από τις σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες, διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτευοντολόγος, ανθρωπολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών. Το 1991 δημιούργησε το Roots Shoots μαζί με μια ομάδα νέων στην Τανζανία. Το πρόγραμμα ήρθε στην Ελλάδα το 2017» εξηγεί η Ειρήνη, της οποίας βασική επιδίωξη είναι μέσα από το έργο της να αναπτυχθούν η πλατφόρμα μάθησης, η δικτύωση και η συνεργασία μεταξύ των μελών του προγράμματος Roots & Shoots, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου ατόμων σε όλη την Ελλάδα.

 

«Πάρτε Μέρος – Καταγράψτε - Αναλάβετε Δράση – Διαδώστε» λέει η Ειρήνη επαναλαμβάνοντας τα τέσσερα βήματα του προγράμματος, ενθαρρύνοντας τους νέους να τα ακολουθήσουν, ώστε να αναλάβουν δράση και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Το κορίτσι που ανέλαβε να φτιάξει την online πλατφόρμα ενός εξ' αποστάσεως εκπαιδευτικού προγράμματος για την εφαρμογή της μεθοδολογίας του Roots Shoots στην Ελλάδα, αποφοίτησε το 2008 από το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ το 2018 τελείωσε το Μεταπτυχιακό της πάνω στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει απασχοληθεί στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για θέματα που σχετίζονται με τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Απώτερος στόχος της Ειρήνης μετά το τέλος της εξάμηνης θητείας της; «Να καταφέρω μέσω της τεχνολογίας να δημιουργήσω ένα δίκτυο ανθρώπων που θα εφαρμόσουν το Roots Shoots και θα καλυτερεύσουν τον κόσμο γύρω μας».

World of Difference: Η ευθύνη της ανάπτυξης μιας καλύτερης κοινωνίας στους νέους Facebook Twitter

Ο Δημήτρης Πανέλης πριν από τρία χρόνια έφτιαξε μαζί με την ομάδα του ένα βίντεο που έγινε viral. Έπειτα, μέσα από τη σελίδα στο Facebook με τίτλο «Σε Αναμονή» ξεκίνησαν να προτρέπουν τον κόσμο να γίνει μέρος της ιδέας, προτείνοντας στην επιχείρηση της γειτονιάς τους να ξεκινήσει την «αναμονή». «Το 'Σε Αναμονή' ξεκίνησε από μια παράδοση στη Νάπολη μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο σύμφωνα με την οποία έβαζαν έναν καφέ σε αναμονή για κάποιον που δεν είχε τα χρήματα να τον πληρώσει. Στην ουσία είχα τη σκέψη να φέρουμε την παράδοση αυτή στην Ελλάδα και να την προσαρμόσουμε με αφορμή τον καφέ, σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης».

World of Difference: Η ευθύνη της ανάπτυξης μιας καλύτερης κοινωνίας στους νέους Facebook Twitter

Ο Δημήτρης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης αλλά παράλληλα δηλώνει και ένας άνθρωπος που θέλει να μπορεί να βοηθάει εκείνους που τον έχουν ανάγκη. «Πάντα ήθελα μέσα από την τέχνη μου να συνεισφέρω με κάποιο τρόπο στην κοινωνία και έτσι, όταν διάβασα το άρθρο αυτό για τη Νάπολη αποφάσισα να φτιάξω το βίντεο. Όσο περνούσε ο καιρός και έβλεπα όλο αυτό ότι είχε απήχηση ήθελα να μεγαλώσει όσο περισσότερο γινόταν. Έτσι κι έγινε, βοηθήθηκαν και συνεχίζουν καθημερινά να βοηθιούνται χιλιάδες συνάνθρωποί μας, στη σκέψη και μόνο αυτό μου δίνει ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται».

 

 

 

Μετά τον καφέ, ήρθε το φαγητό και έτσι σήμερα, βρίσκονται «Σε Αναμονή» περισσότερα από 1200 μαγαζιά στον χώρο της εστίασης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Δημήτρης ως ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης, Δικτύωσης και Ανεύρεσης πόρων του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού προσπαθεί να εντάξει στην εφαρμογή «Σε Αναμονή Go» όλες τις επιχειρήσεις της Αττικής. «Μέσα από την εφαρμογή μπορούμε όπου κι αν βρισκόμαστε με μία απλή αναζήτηση να βλέπουμε ποια είναι η πλησιέστερη επιχείρηση που έχει κάτι σε αναμονή, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια δωρεά, αλλά και να ενημερώσουμε έναν άνθρωπο που χρειάζεται κάτι στον δρόμο μας για το που μπορεί να το βρει» εξηγεί ο Δημήτρης που όνειρό του δεν είναι άλλο από το εξής ένα: «Σε κάθε γειτονιά της χώρας να υπάρχει έστω και ένα μαγαζί με αναμονή! Θέλω επίσης η δράση να αναπτυχθεί με τα χρόνια σε όλο τον κόσμο!» Γιάννη Αντετοκούνμπο αν με ακούς σου έχω challenge».

 

World of Difference: Η ευθύνη της ανάπτυξης μιας καλύτερης κοινωνίας στους νέους Facebook Twitter

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ