To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter
0

Με την πεποίθηση ότι η χώρα μας δεν επιτρέπεται να μείνει έξω από όσες επαναστατικές αλλαγές συντελούνται παγκοσμίως βάσει νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας.

Αποκλειστικός σκοπός του ήταν η δημιουργία και η δωρεάν προσφορά σε φοιτητές, επαγγελματίες επιστήμονες αλλά και στο ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων.

Τα Massive Open Online Courses, τα οποία αρχικά ξεκίνησαν από μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια το 2011, έχουν φέρει τόσο σημαντικές αλλαγές στην παγκόσμια εκπαίδευση και πλέον εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις χώρες του κόσμου που διαμορφώνουν το κοινό μας μέλλον.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Η πλατφόρμα του Mathesis, το OpenEdX/gr, είναι η εξελληνισμένη εκδοχή αυτής που χρησιμοποιεί το edX: Ο φορέας διαδικτυακών μαθημάτων που έχουν ιδρύσει το Harvard και το ΜΙΤ.

Εκτός από τον ίδιο το θεσμό των Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων, το Mathesis είναι εκείνο που έφερε στην Ελλάδα και την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία για τη διαχείριση και προσφορά τους.

Tα αποτελέσματα της πρώτης τριετίας λειτουργίας του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis είναι σαφέστατα εντυπωσιακά με το Κέντρο να χαίρει όλο και μεγαλύτερης απήχησής στο πλατύ κοινό.

Μέχρι σήμερα το Κέντρο έχει δημιουργήσει και προσφέρει 26 μαθήματα. Ο συνολικός αριθμός των εγγραφέντων φοιτητών έχει υπερβεί τις 56.000, ενώ αντίστοιχα οι επιτυχείς αποφοιτήσεις είναι περίπου 34.000.

Νούμερα τα οποία εάν συγκριθούν με τα αντίστοιχα μεγάλων πανεπιστήμιων θα δείξουν ότι το Mathesis, παρά τη σύντομη πορεία του, μπορεί και στέκεται ανάμεσα στα πιο επιτυχημένα κέντρα διαδικτυακών μαθημάτων του κόσμου.

Το Μathesis είναι αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο με τη νέα δωρεά του υποστηρίζει τη διεξαγωγή περίπου 7 νέων μαθημάτων το χρόνο, ενταγμένων σε τρεις βασικούς κύκλους: α) Μαθήματα γενικής παιδείας για τον ανήσυχο Έλληνα πολίτη, β) Μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και γ) Μαθήματα που απευθύνονται σε καθηγητές ή μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Πέρα από τη συνέχιση και ολοκλήρωση των κύκλων μαθημάτων που έχουν ήδη αρχίσει –με αυξανόμενη όμως έμφαση στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική και τα μαθήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης– το πρόγραμμά του Μathesis για τα επόμενα χρόνια θα ενσωματώσει και 2 πιο φιλόδοξους κύκλους μαθημάτων, τόσο στο επίπεδο της γενικής παιδείας των πολιτών όσο και στο επίπεδο της δημόσιας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ο πρώτος κύκλος υπό τον τίτλο «Αρχαίος ελληνικός πολιτισμός: Η Ελλάδα του κόσμου» σκοπεύει να καλύψει όλα τα θεμελιώδη επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που τον έκαναν πραγματικά παγκόσμιο: Από την Αθηναϊκή δημοκρατία και το αρχαίο θέατρο έως τα αρχαία μαθηματικά και τη φιλοσοφία.

Η σειρά εγκαινιάζεται τον Απρίλιο με το πρώτο μάθημα «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία 1: Βασικές Τεχνολογίες» και διδάσκοντα τον κατ' εξοχήν ειδικό στο θέμα· τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσιο.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter


Το δεύτερο μάθημα της σειράς με θέμα το «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» θα προσφερθεί το φθινόπωρο με διδάσκοντα τον καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Βάϊο Λιαπή.

Η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, θα διδάξει το νέο μάθημα ελληνικής ιστορίας με τίτλο «Στην κορυφή του Παγκόσμιου Στόλου», το οποίο θα προσφερθεί το φθινόπωρο και αφορά στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας από τον 18ο μέχρι τον- 21ο αιώνα.

Ο δεύτερος κύκλος των νέων μαθημάτων του Κέντρου φιλοδοξεί να «ανοίξει» τα στενά όρια ενός στείρου εγκυκλοπαιδισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Υπό τον γενικό τίτλο «Εύρηκα-Εύρηκα: Για μια πιο δημιουργική εκπαίδευση» η σειρά θα εγκαινιαστεί το προσεχές φθινόπωρο με το πιο αντιπροσωπευτικό της μάθημα.

Μια διεθνώς καταξιωμένη εκπαιδευτικός, η κ. Τίνα Νάντσου της Σχολής Hill, θα αναλάβει να μεταφέρει τη μοναδική εμπειρία της σε σχολικά πειράματα με απλά υλικά σε εκπαιδευτικούς της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Το «Εργαστήριο του Δημιουργικού Εκπαιδευτικού» που θα ακολουθήσει δεν θα είναι ένα συμβατικό μάθημα, αλλά ένας χώρος προβληματισμού και διαλόγου μέσα από τον οποίο οι πιο δημιουργικοί εκπαιδευτικοί της χώρας –με πρώτη ομάδα εκείνους που έχουν ήδη διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για πρωτότυπες διδακτικές προσεγγίσεις με βάση το πείραμα– θα μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε πρότυπη μορφή υπό την καθοδήγηση και τεχνική ευθύνη του Mathesis.

Μια ιδιαίτερη συνιστώσα της σειράς θα είναι τα «Διαδικτυακά Σχολεία» για μαθητές, με πρώτο σχετικό μάθημα το «Ταξίδι στο Σύμπαν. Σταθμός πρώτος: Το ηλιακό μας σύστημα», το οποίο θα προσφερθεί μέσα στις επόμενες ημέρες του Απριλίου, με διδάσκοντες τους καθηγητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βάσω Παυλίδου και κ. Κώστα Τάσση.

To Kέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική εκπαίδευση Facebook Twitter

Κι ενώ ο πιλοτικός χαρακτήρας αυτής της εξέχουσας προσπάθειας του Κέντρου έχει ξεπεράσει το «πειραματικό» στάδιο και έχει εξελιχθεί σε έναν αποδοτικό πυρήνα νέας εκπαίδευσης, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis συνεχίζει να στοχεύει όλο και πιο ψηλά.

Αρχικά με την προσέλκυση ως διδασκόντων του Mathesis των καλύτερων Ελλήνων επιστημόνων των εξωτερικού. Μια προσπάθεια, η οποία έχει ήδη δεσμεύσει τον καθηγητή του ΜΙΤ, κ. Κώστα Δασκαλάκη, τον πιο προικισμένο νέο Έλληνα επιστήμονα σήμερα, να διδάξει ένα μάθημα Επιστήμης Δεδομένων σε περίπου 1 με 2 χρόνια από τώρα.

Ένας ακόμη μεγάλος στόχος τoυ Κέντρου είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Mathesis Plus», το οποίο σε συνεργασία με τα σημαντικότερα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας θα σχεδιάζει μαθήματα τα οποία θα συνδέονται οργανικά με τα εκθέματα, το αρχειακό υλικό και την εμπειρογνωμοσύνη αυτών των σημαντικών ιδρυμάτων.

Για το πλήρες πρόγραμμα και τα νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα του Mathesis κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://mathesis.cup.gr/

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ