Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ

0

Τέτοια εποχή, μέσα στην άνοιξη, μπορεί κανείς να δει στα καλύτερά τους το σπίτι και τους κήπους του Κλωντ Μονέ, εκεί που ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής πέρασε 40 χρόνια της ζωής του και εμπνεύστηκε τους μοναδικούς του πίνακες. Το τρένο από το Παρίσι κάνει λιγότερο από μια ώρα να φτάσει στον μικρό οικισμό Ζιβερνί όπου βρίσκεται το σπίτι του ζωγράφου, αλλά μέχρι αυτή η βόλτα να γίνει και πάλι εφικτή και ασφαλής το Fondation Claude Monet προσφέρει μια διαδικτυακή περιήγηση εκεί.

Μέσα από την εικονική περιήγηση και ένα βίντεο βλέπουμε τους θαυμαστούς κήπους που περιβάλλουν την κατοικία αλλά και το εσωτερικό του σπιτιού με την λαμπερή, κίτρινη τραπεζαρία και την κουζίνα να εντυπωσιάζουν εξίσου.

  

Στις 29 Απριλίου του 1883 ο Κλωντ Μονέ μετακόμισε στο Ζιβερνί και έμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1926, εξασκώντας τις δύο πιο αγαπημένες του ασχολίες, τη ζωγραφική και την κηπουρική. Τριανταφυλλιές, παιώνιες, νούφαρα και γεράνια κατακλύζουν μέχρι και σήμερα (χάρη στην αναδημιουργία του κήπου που έγινε τη δεκαετία του ’70) τον περίβολο του σπιτιού.

Με τη βοήθεια επαγγελματιών αλλά και πολλή προσωπική ενασχόληση και μελέτη ο Μονέ συνέθετε πρώτα τα τοπία φυτεύοντας δέντρα και λουλούδια, και αργότερα περνούσε τις ώρες του στον ήλιο αποτυπώνοντάς τα στον καμβά.

Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Πάνω από το νερό περνά ακόμα η γνωστή πράσινη γέφυρα με τις κρεμαστές γλυσίνες που εμφανίζεται σε πολλά από τα έργα του.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Bridge over a Pond of Water Lilies, Claude Monet, 1899

Στον έναν από τους δύο κήπους του σπιτιού, εκείνον που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο, απλά λουλούδια όπως μαργαρίτες και παπαρούνες φύτρωναν δίπλα σε εξαιρετικά σπάνια άνθη και σιδερένιες αψίδες με τριαντάφυλλα. Ο ζωγράφος πάντρευε τα λουλούδια με βάση το χρώμα και τα άφηνε να μεγαλώσουν ελεύθερα.

Σε δεύτερη φάση, 10 χρόνια μετά την άφιξή του στο Ζιβερνί, άρχισε να σχεδιάζει τον γιαπωνέζικο κήπο του. Αφού δημιούργησε μια τεχνητή λίμνη –παρά τις αντιδράσεις των γειτόνων που πίστευαν ότι θα δηλητηρίαζε τα νερά με τα εξωτικά φυτά του– φύτεψε τριγύρω κλαίουσες και μπαμπού και γέμισε σταδιακά την επιφάνειά της με τα περίφημα νούφαρά του. Πάνω από το νερό περνά ακόμα η γνωστή πράσινη γέφυρα με τις κρεμαστές γλυσίνες που εμφανίζεται σε πολλά από τα έργα του.

Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Στη υπέροχη κουζίνα τα γαλανολευκά πλακάκια κάνουν την τέλεια αντίθεση με τα χάλκινα σκεύη.

Τα χρώματα και η ζωντάνια όμως δεν σταματούν στον κήπο. Η πρόσοψη του σπιτιού είναι ροζ με σμαραγδί τελειώματα ενώ πολλά από τα δωμάτια έχουν και αυτά έντονο το στίγμα του μεγάλου κολορίστα.

Στη υπέροχη κουζίνα τα γαλανολευκά πλακάκια κάνουν την τέλεια αντίθεση με τα χάλκινα σκεύη ενώ η τραπεζαρία, στην οποία ο καλλιτέχνης συνήθιζε να τρώει μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του Alice Hoschedé και τα οκτώ τους παιδιά, λάμπει σχεδόν με τους κατακίτρινους τοίχους και τις επίσης κίτρινες καρέκλες της. Στο πάτωμα της ακόμη περισσότερο χρώμα: πλακάκια-σκακιέρα σε κόκκινο και λευκό. Στους τοίχους βρίσκονται κρεμασμένα δεκάδες έργα ιαπωνικής ξυλογραφίας από την εντυπωσιακή συλλογή του καλλιτέχνη.

Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Η κίτρινη τραπεζαρία.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Άποψη της τραπεζαρίας. Αριστερά στο βάθος η γάτα-θήκη για μπισκότα, δώρο από κάποιον θαυμαστή του Μονέ εξ Ιαπωνίας.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Στις 29 Απριλίου του 1883 ο Κλωντ Μονέ μετακόμισε στο Ζιβερνί και έμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 1926, εξασκώντας τις δύο πιο αγαπημένες του ασχολίες, τη ζωγραφική και την κηπουρική.
Ας πάμε μια βόλτα στον κήπο και το σπίτι του Μονέ Facebook Twitter
Ο Μονέ στον κήπο του σπιτιού του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 18.5.2020

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτή την άνοιξη είδαμε την τέχνη στις οθόνες μας

Ρεπορτάζ / Αυτή την άνοιξη είδαμε την τέχνη στις οθόνες μας

Πόσο προετοιμασμένοι ήταν και πώς ανταποκρίθηκαν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της Ελλάδας στην ανάγκη για διάθεση ψηφιακού πολιτιστικού προϊόντος κατά τη διάρκεια του lockdown και πώς θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα ψηφιακή τέχνη που να έχει λόγο ύπαρξης, μέχρι να επιστρέψουμε στα θέατρα, στα σινεμά και στις συναυλίες;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας

Εικαστικά / Μέσα στο '24 θα τρέξουν όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις εκθέσεις για την Κέτε Κόλβιτς

Τρεις μεγάλες εκθέσεις αποκαλύπτουν τις πολλές μορφές του έργου μιας καλλιτέχνιδας που κατέγραψε τις πιο σκοτεινές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας και αψήφησε την κατηγοριοποίηση.
NEWSROOM
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Εικαστικά / 28 εκθέσεις για έναν Μάρτιο γεμάτο τέχνη

Η συλλογή του Νίκου Αλεξίου στο Μουσείο Μπενάκη, ακόμα περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνιδες στο ΕΜΣΤ, Marcel Duchamp στην Eleftheria Tseliou Gallery, Martin Margiela στην Bernier/Eliades, τρεις νέες προτάσεις στην Breeder και πολλές ακόμα επιλογές στο κορύφωμα της φετινής εικαστικής σεζόν.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι πολύχρωμοι κήποι της Hadassah Emmerich

Εικαστικά / Οι πολύχρωμοι κήποι της Hadassah Emmerich ανθίζουν στο ΕΜΣΤ

Η διεθνής καλλιτέχνιδα και δημιουργός της πολύχρωμης τοιχογραφίας «Επικούρειος Εδέμ» περιγράφει όσα κρύβονται στην εξωτική βλάστηση και στα λαμπερά χρώματα των έργων της, μιλά για την ερωτική τους διάσταση και απαντά στο αν την ενοχλεί που κάποιοι χαρακτηρίζουν τη δουλειά της περισσότερο ως διακοσμητική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Στην πρώτη έκθεση με έργα του Μarcel Duchamp στην Ελλάδα

Εικαστικά / Στην πρώτη έκθεση με έργα του Μarcel Duchamp στην Ελλάδα

Η έκθεση «Re(a)Duchamp» μας προσκαλεί σε μια διανοητική συζήτηση με τα έργα του Duchamp, που περισσότερο από κάθε άλλου καλλιτέχνη του 20ού αιώνα επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τους σύγχρονους δημιουργούς σε ένα ευρύ και σύνθετο πνευματικό πεδίο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O σουρεαλισμός κλείνει τα 100 και ο κόσμος μας μοιάζει πιο σουρεαλιστικός από ποτέ

Εικαστικά / O σουρεαλισμός κλείνει τα 100 και ο κόσμος μας μοιάζει πιο σουρεαλιστικός από ποτέ

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από το «Σουρεαλιστικό Μανιφέστο» του Μπρετόν και μια σειρά από εκθέσεις και εκδηλώσεις ανά την υδρόγειο γιορτάζουν την επέτειο αναζητώντας τα ίχνη του κινήματος στις παράξενες μέρες μας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Εικαστικά / Η συναρπαστική ζωή της Λίζα Πόντι και τα σχέδιά της που θα δούμε στην Αθήνα

Ακολουθώντας το μότο της ζωής της «δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά», η κόρη του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα και εκδότη Τζίο Πόντι έκανε σχέδια που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην γκαλερί The Breeder.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Bijoy Jain, ο αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου

Εικαστικά / Bijoy Jain, ο ασυμβίβαστος αρχιτέκτονας της γης και της φιλοσοφίας του ελάχιστου

Οι καρέκλες του πωλούνται για χιλιάδες ευρώ, το έργο του παρουσιάζεται σε διεθνείς μπιενάλε και σε συλλογές μεγάλων μουσείων. Αντίθετα με τους αρχιτέκτονες-σταρ, ο Bijoy Jain δουλεύει μόνο με πελάτες που αποδέχονται τους όρους του και συνεργάζονται με ντόπιους τεχνίτες.
THE LIFO TEAM
Πέτρινες, μεταλλικές, εικαστικές: Οι πολυτραγουδισμένες γοργόνες της Ελλάδας

Εικαστικά / Πέτρινες, μεταλλικές, εικαστικές: Οι πολυτραγουδισμένες γοργόνες της Ελλάδας

Από την εντοιχισμένη στην πολυκατοικία της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι αυτή στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής που της έκοψαν πρόστιμο, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές, συχνά παραγνωρισμένες γοργόνες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ