Θοδωρής Κατσίκης: Γιατί η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη πρέπει να αφορούν τις επιχειρήσεις

4 λόγοι για τους οποίους η ισότητα, η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη αφορούν (ή πρέπει να αφορούν) τις επιχειρήσεις Facebook Twitter
Ο Θοδωρής Κατσίκης είναι επικεφαλής Inclusion & Diversity Lead της Accenture.
0

Η ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ακούγονται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Κινήματα όπως το ΜeΤoo και το Black Lives Matter απέδειξαν ότι απέχουμε πολύ από έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Ομοίως, ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τα δικαιώματα LGBTQΙ+ σε πολλά μέρη στον κόσμο, συχνά παρατηρούνται θλιβερά περαστικά. Μάλιστα, μελέτες της Accenture υπογραμμίζουν ότι η πανδημία είχε και έχει αρνητική επίδραση στα θέματα ισότητας. Για να συζητήσουμε αυτές τις έννοιες και τη σημασία τους συνομιλήσαμε με τον Θοδωρή Κατσίκη, επικεφαλής Inclusion & Diversity (I&D) της Accenture. 

— Πείτε μας δύο λόγια για εσάς και την αρχική σας τοποθέτηση σε θέματα I&D.
Εργάζομαι περίπου δεκαέξι χρόνια στην Accenture και είμαι Principal Director στον τομέα του Applied Intelligence. Τα τελευταία δύο χρόνια έχω αναλάβει τον διευρυμένο ρόλο του I&D Lead για το ελληνικό γραφείο, έχοντας διατελέσει προηγουμένως Pride Lead για άλλα δύο χρόνια. Φίλοι, συνάδελφοι και συνεργάτες συχνά μου ζητάνε να δώσω έναν ορισμό γι’ αυτές τις έννοιες και συνήθως απαντώ με τη φράση της Verna Mayers: «Διαφορετικότητα είναι το να σε καλούν σε ένα πάρτι – συμπερίληψη είναι να σου ζητούν να χορέψεις». Και θα συμπλήρωνα ότι το «αίσθημα του ανήκειν είναι το να χορεύεις με όλη σου την ψυχή, σαν να μη σε βλέπει κανείς».

Συμπερασματικά, λοιπόν, η διαφορετικότητα είναι μια πραγματικότητα. Όλοι είμαστε αδιαμφισβήτητα διαφορετικοί, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι. H συμπερίληψη, όμως, ξεκινά πρώτα από τον ίδιο μας τον εαυτό ή, όπως λέμε στην Accenture, «Inclusion starts with I». Δηλαδή χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα να απαλλαχθούμε από τις ασυνείδητες προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους συνανθρώπους μας.

Όταν οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση του ανήκειν και εκτιμώνται για τις μοναδικές ικανότητές τους, νιώθουν σεβασμό και μέρος ενός ευρύτερου σκοπού. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία. 

— Είναι εύκολο όμως, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο;
Η αλλαγή κουλτούρας απαιτεί πάντοτε χρόνο. Σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να έχουμε αντοχές. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση εναντίον ανάρμοστων συμπεριφορών, καθώς όποτε ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές, οι αξίες μας τίθενται υπό αμφισβήτηση. Τέλος, σημαίνει να μη φοβόμαστε να λέμε την άποψή μας, να μην αισθανόμαστε ένοχοι για τη διαφορετικότητά μας και να υποστηρίζουμε σθεναρά τα πιστεύω μας. Σε καθαρά εταιρικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την πρόοδο, πρέπει τα I&D θέματα να υποστηρίζονται ενεργά από τη διοίκηση, να θέτουμε τολμηρούς και μετρήσιμους στόχους, να εφαρμόζουμε ξεκάθαρες στρατηγικές και να είμαστε απολύτως διαφανείς ως προς την πρόοδό μας. Ενδεικτικά, ως Accenture έχουμε θέσει στόχο έως το 2025 να εξισώσουμε τον αριθμό ανδρών και γυναικών στον παγκόσμιο πληθυσμό μας –μιλάμε για περίπου 700.000 στελέχη– και είμαστε ήδη πολύ κοντά (46%). 

— Γιατί όμως η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη αφορούν, τελικά, τις επιχειρήσεις;
Πέρα από την ηθική διάσταση που προανέφερα, υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη για τις επιχειρήσεις και, φυσικά, για όλους εμάς ως εργαζόμενους.

718
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Δημιουργικότητα και Καινοτομία
Πρόσφατη μελέτη μας υπογραμμίζει ότι 85% των υπαλλήλων έχει μεγαλύτερη ροπή και διάθεση για καινοτομία σε οργανισμούς με κουλτούρα ισότητας. Ένα τέτοιο περιβάλλον προωθεί τη συνεχή μάθηση, καθώς προκαλεί τους ανθρώπους να επανεξετάσουν ιδέες, έννοιες και προοπτικές.

Αμοιβαίος σεβασμός
Δουλεύοντας μαζί, σε ομάδες, οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν τα πολλά δυνατά σημεία και τα ταλέντα που φέρνει η διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας. Συνεπώς, προάγεται ο αμοιβαίος σεβασμός, μειώνεται η πιθανότητα σύγκρουσης και διευκολύνεται η επίλυση τυχόν διαφορών.

Αίσθηση του σκοπού στους εργαζόμενους
Όταν οι εργαζόμενοι έχουν την αίσθηση του ανήκειν και εκτιμώνται για τις μοναδικές ικανότητές τους, νιώθουν σεβασμό και μέρος ενός ευρύτερου σκοπού. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία. 

Περισσότερες ευκαιρίες για οργανική ανάπτυξη
Η ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας ενισχύει την ικανότητα ενός οργανισμού να επεκτείνει την εμβέλειά του στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τις ευκαιρίες για προαγωγή και ανάπτυξη των εργαζομένων. Για εμάς στην Accenture, οι έννοιες του I&D είναι συνυφασμένες με τον εταιρικό μας σκοπό και το σύστημα αξιών μας. 

Ως οργανισμός εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες πολιτικές και πρακτικές μας προωθούν την ισότητα σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Έχουμε αναπτύξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση όπου όλοι οι εργαζόμενοί μας αντιμετωπίζονται δίκαια και με σεβασμό και έχουν ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες και πόρους. Οι παγκόσμιες διακρίσεις από αναγνωρισμένους οργανισμούς επιβεβαιώνουν την κατεύθυνσή μας και ενδυναμώνουν περαιτέρω την προσπάθειά μας να αποτελέσουμε φορέα θετικής αλλαγής στην κοινωνία μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ιδέες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νικόλας Φουρτζής: «Η ποικιλομορφία είναι μια ευκαιρία»

The Upfront Initiative / Νικόλας Φουρτζής: «Η ποικιλομορφία είναι μια ευκαιρία»

Ο Corporate Marketing, Communications & CSR Manager της Teleperformance Greece, μιας από τις πιο πολυπολιτισμικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, μιλά στη LiFO για τις πολιτικές που προωθούν την συμπερίληψη και την ορατότητα.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ