Εύη Χατζηιωάννου: «Το 1911 η Εθνική Τράπεζα προσέλαβε την πρώτη γυναίκα. Σήμερα, το 53% του ανθρώπινου δυναμικού μας είναι γυναίκες»

Εύη Χατζηιωάννου: «Το 1911 η Εθνική Τράπεζα ήταν ένας από τους ελάχιστους οργανισμούς που προσέλαβαν την πρώτη γυναίκα εργαζόμενη. Σήμερα, το 53% του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας είναι γυναίκες» Facebook Twitter
Η Εύη Χατζηιωάννου είναι Chief HR Officer στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
0

— Ποια είναι η θέση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) απέναντι στην ισότητα και την ποικιλομορφία;
Η ΕΤΕ σέβεται τις αρχές της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας, έχοντας την πεποίθηση ότι η συμπερίληψη και η ισότιμη ένταξη και ενσωμάτωση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχή δραστηριοποίησή της αλλά και την ανταπόκριση στις σύγχρονες και πολύπλοκες προκλήσεις της αγοράς συνολικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΤΕ στάθηκε πρωτοπόρος σε θέματα ισότητας μεταξύ των δύο φύλων ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ σήμερα απασχολεί εργαζόμενους που εκπροσωπούν εννέα διαφορετικές εθνικότητες αλλά και τέσσερις διαφορετικές γενιές.

Το 1911 η ΕΤΕ ήταν ένας από τους ελάχιστους τότε οργανισμούς που προσέλαβαν την πρώτη γυναίκα εργαζόμενη. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1916, ξεκίνησε η συστηματική ένταξη γυναικών στις υπηρεσίες της, ενώ το 1924 δημιουργήθηκε συνδικαλιστικό όργανο, ο Σύλλογος των εν τη Εθνική Τραπέζη Εργαζομένων Γυναικών.

Έως το 1930 στην ΕΤΕ απασχολούνταν 379 γυναίκες δίπλα σε 1.432 άνδρες. 

Στην ΕΤΕ πιστεύουμε ότι η ποικιλομορφία προσδίδει αξία, προσφέρει ανεπτυγμένη και διευρυμένη προοπτική, ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών και της αγοράς και, βέβαια, σηματοδοτεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Σήμερα, η ΕΤΕ είναι περήφανη που οι γυναίκες διατηρούν έναν δυναμικό και προπάντων ισότιμο ρόλο σε αυτήν. Ενδεικτικά, θα παραθέσω σημαντικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν τη στρατηγική ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών στην ΕΤΕ:  

• Το 53% του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας είναι γυναίκες 
• Το 30% των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες
• Το 55% των ανθρώπων σε ανώτερες θέσεις στο δίκτυο καταστημάτων είναι γυναίκες

Και, βέβαια, η στρατηγική ισότιμης αντιμετώπισης έχει διευρυνθεί πλέον στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος που σέβεται τον εργαζόμενο ανεξαρτήτως ηλικίας, αναπηρίας, εκπαίδευσης, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων κ.ά. 

— Πώς διαχειρίζεστε τα θέματα ανθρώπινου δυναμικού στην ΕΤΕ;
Εδώ και τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού μας, έχουμε δεσμευτεί για την ανάπτυξη των ανθρώπων μας, «χτίζοντας» ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας και αναπτύσσοντας δομές με θεμέλιο τον σεβασμό σε καθέναν από τους εργαζόμενούς μας ξεχωριστά. 

Ξεκινώντας, διαμορφώσαμε έναν νέο και κοινό σκοπό «Μαζί δημιουργούμε μέλλον» και αναπτύξαμε ένα νέο πλαίσιο κοινών αξιών, αντιλήψεων, αρχών που οριοθετεί την κοινή μας συνεργασία και πορεία. Δημιουργήσαμε νέες εταιρικές πρακτικές με το νέο σύστημα αξιολόγησης και ανάπτυξης που, με βάση την αξιοκρατία, στοχεύει στην παροχή κινήτρων, στην επιβράβευση, στην καθιέρωση κουλτούρας υψηλών επιδόσεων και στην υποστήριξη της προσωπικής ανάπτυξης. 

Επιπλέον, μοιραζόμαστε τη γνώση και την εμπειρία και δημιουργούμε τη νέα γενιά καταρτισμένων στελεχών με το NBG Academy. Ειδικότερα τη διετία 2020-2021, παρά την πανδημία του Covid-19, είχαμε:

• Αύξηση συμμετοχών σε εκπαιδεύσεις εντός της τράπεζας: +25%
• Αύξηση συμμετοχών σε σεμινάρια εκτός της τράπεζας : +145%
• Αύξηση συμμετοχών σε σεμινάρια e-learning: +80%

Προπάντων «ακούμε» περισσότερο με στόχο να βελτιωνόμαστε περισσότερο. Χρησιμοποιούμε νέα εσωτερικά εργαλεία, ενώ το 2020 διενεργήσαμε για πρώτη φορά έρευνα εργασιακής εμπειρίας.

718

— Εκτός από ένα υποστηρικτικό για τις γυναίκες περιβάλλον εργασίας, ποια άλλα σημαντικά ζητήματα είναι κατά τη γνώμη σας αυτά που πρέπει να γίνουν προτεραιότητα σε εταιρικό επίπεδο;
Αρχική προϋπόθεση θα ήταν η αλλαγή στην αντίληψη σχετικά με τους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα θα πρέπει να απολαμβάνει την ισότιμη ένταξη και ενσωμάτωση στην εργασία.

Στην ΕΤΕ πιστεύουμε ότι η ποικιλομορφία προσδίδει αξία, προσφέρει ανεπτυγμένη και διευρυμένη προοπτική, ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πελατών και της αγοράς και, βέβαια, σηματοδοτεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Σε εταιρικό επίπεδο, θα έλεγα ότι βασικές προτεραιότητες θα πρέπει να είναι: 

• Μια συνολική εταιρική πολιτική που θα εφαρμοστεί με σκοπό την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με τακτική αξιολόγηση και μετρήσιμους στόχους 
• Ολοκληρωμένες εταιρικές πρακτικές για την εξάλειψη διακρίσεων σε κάθε φάση της εργασιακής απασχόλησης (διαδικασία επιλογής, πρόσληψη και εξέλιξη) 
• Δέσμη κανόνων και δεσμεύσεων για την αποδοχή, τη στήριξη και την εξισορρόπηση των επαγγελματικών υποχρεώσεων με τις προσωπικές
• Εκπαίδευση σε θέματα διαφορετικότητας, ισότητας και συμπερίληψης σε κάθε εταιρική βαθμίδα 
• Επικαιροποίηση διαδικασιών και συστημάτων με νέες δεξιότητες και ενδεδειγμένες συμπεριφορές που είναι συμβατές με την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό και τη συμπερίληψη
• Πλάνο στήριξης των νέων γυναικών ώστε να εισέλθουν ακόμη πιο δυναμικά και να ανέλθουν στον επαγγελματικό στίβο 

— Θα θέλαμε το δικό σας μήνυμα για τη γυναικεία ενδυνάμωση.
Η ισότιμη ένταξη, ενσωμάτωση και συμπερίληψη του γυναικείου φύλου στο εργασιακό περιβάλλον δεν είναι μόνο μια σύγχρονη τάση. Αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για κάθε οργανισμό ώστε να λειτουργεί ισότιμα, δίκαια, πολυδιάστατα και δυναμικά απέναντι σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα με πρωτοφανείς προκλήσεις.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ιδέες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μπερναρντίν Εβαρίστο στη LIFO: «Αν είστε θυμωμένες, καλώς είστε!»

Βιβλίο / Η Μπερναρντίν Εβαρίστο στη LIFO: «Αν είστε θυμωμένες, καλώς είστε!»

Η πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα σε μια χειμαρρώδη συζήτηση στη LiFO για το νέο της βιβλίο «Ξανθές ρίζες» (εκδόσεις Gutenberg), για τον πολιτικό αντίκτυπο της πατριαρχίας στην αποσιώπηση των γυναικών, για τη δημιουργική γραφή και τη σημασία του ακτιβιστικού φεμινισμού.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Ιδέες / Πάντα υποφέραμε από διάσπαση προσοχής, απλώς τώρα έχουμε να κατηγορούμε τις οθόνες

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το ατέλειωτο σκρολάρισμα στα social media και στις άπειρες πηγές πληροφόρησης στο διαδίκτυο ευθύνεται για το «στέγνωμα» του ανθρώπινου μυαλού. Κι όμως, το ζήτημα της ελλειμματικής προσοχής μάς απασχολεί από την αρχαιότητα και κάποιοι έχουν ήδη δώσει λύσεις και εξηγήσεις.
THE LIFO TEAM
Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Βιβλίο / Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Μια συνομιλία με ιστορικές, γλωσσολογικές, πολιτιστικές όσο και πολιτικές προεκτάσεις με τον γνωστό Σκωτσέζο ακαδημαϊκό και ελληνιστή με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του πονήματος «Έλληνες - Μια παγκόσμια ιστορία» και στα ελληνικά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τα χρήματα δεν θα σου δώσουν ευτυχία ούτε status

Βιβλίο / Τα χρήματα δεν θα σου δώσουν ευτυχία ούτε status

Στο νέο βιβλίο του «Η επανάσταση του στάτους», ο Chuck Thompson υποστηρίζει ότι τα ταξικά σημαίνοντα έχουν αντιστραφεί, έτσι ώστε αυτό που κάποτε ήταν πολυτελές να είναι τώρα «εκτός», ενώ αυτό που κάποτε ήταν ή θεωρείτο χαμηλών προδιαγραφών να είναι τώρα trend. Ωραίοι ισχυρισμοί, αλλά κάτι ξεχνά...
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι μάς κάνει να πονάμε;

Ιδέες / Τι κάνει τους ανθρώπους να πονούν;

Τι είναι στον πυρήνα του ο ανθρώπινος πόνος και γιατί η ιατρική γνωρίζει πολλά, αλλά όχι τα πάντα, ώστε να χρειαζόμαστε τα πολιτιστικά εργαλεία της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της τέχνης, προκειμένου να τον κατανοήσουμε: ένα σπουδαίο κείμενο του ακαδημαϊκού Rob Boddice, Ιστορικού του Πόνου, για την εμπειρία του πόνου, είτε αυτός είναι σωματικός είτε ψυχικός και συναισθηματικός.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μπορούν οι αλγόριθμοι να συμπεράνουν ποιός είναι εγκληματίας από τη φυσιογνωμία του;

Ιδέες / Σκοτεινή ΑΙ: Μπορούν οι αλγόριθμοι να συμπεράνουν ποιος είναι εγκληματίας από τη φυσιογνωμία του;

Πόσο ηθικό, επιστημονικό και έξυπνο είναι να συμπεραίνουμε –ακόμα και μέσω ΑΙ- την εγκληματική φύση των ανθρώπων από τη... φυσιογνωμία τους; Η Catherine Stinson, μεταδιδακτορική υπότροφος στη φιλοσοφία και την ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κέντρο Επιστήμης και Σκέψης του Πανεπιστημίου της Βόννης, εξηγεί...
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ