Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια Facebook Twitter
Η Σεσίλια Πέιν στο Χάρβαρντ, δεκαετία του 1920.
0


ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΤΟ 1900 σ’ ένα χωριό έξω από το Λονδίνο, η Σεσίλια Πέιν (μετέπειτα Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν) ήταν ακόμη μωρό όταν είδε τον πρώτο της μετεωρίτη να αναβοσβήνει στον ουρανό και ανακοίνωσε ότι θα γίνει αστρονόμος. «Η επιστήμη είναι η θρησκεία μου», θα έλεγε αργότερα στη μητέρα της. Πριν κλείσει τα 25 της χρόνια, η Πέιν είχε επιλύσει μόνη  ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα: από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια;

Η απροσδόκητη απάντησή της σ’ αυτό το ερώτημα ανέτρεψε την επικρατούσα ορθοδοξία, φέρνοντας την ίδια για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με την καθεστηκυία επιστημονική τάξη. Ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων, δεν είχαν όλοι –  και ειδικά όλες – το δικαίωμα να διακηρύσσουν την αλήθεια.

Από μικρό παιδί ακόμα, η Πέιν δυσανασχετούσε ως κορίτσι και μεγάλωνε σε έναν αντρικό κόσμο. Η πικρία της εντάθηκε μόλις έφτασε ως πρωτοετής φοιτήτρια στο Κέιμπριτζ, ένα προνόμιο που απέκτησε μόνο ύστερα από εντατική δουλειά χωρίς προγυμναστή προκειμένου να κερδίσει υποτροφία. Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων ήταν υποχρεωμένη να κάθεται μόνη της στην πρώτη σειρά αγνοώντας τις χλευαστικές κλωτσιές των ανδρών φοιτητών στην πλάτη του καθίσματός της, ενώ στις εργαστηριακές συνεδρίες, οι καθηγητές έδιναν οδηγίες στις γυναίκες να βγάλουν τους κορσέδες τους σε περίπτωση που περιείχαν ατσάλινες ενισχύσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα μαγνητικά πειράματα.

Πριν κλείσει τα 25 της χρόνια, η Πέιν είχε επιλύσει μόνη  ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα: από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια; Η απροσδόκητη απάντησή της σ’ αυτό το ερώτημα ανέτρεψε την επικρατούσα ορθοδοξία, φέρνοντας την ίδια για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με την καθεστηκυία επιστημονική τάξη.

Τουλάχιστον όμως βρέθηκαν κάποιες παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες –  όπως ο πρωτοπόρος της ατομικής ενέργειας Έρνεστ Ράδερφορντ και ο Βασιλικός Αστρονόμος Άρθουρ Έντιγκντον, ο οποίος ηγήθηκε των πειραμάτων που επιβεβαίωσαν τη Γενική Σχετικότητα – που της έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή, αναγνωρίζοντας ότι ήταν μια εξαιρετικά προικισμένη και πολλά υποσχόμενη προπτυχιακή φοιτήτρια φυσικής.

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια Facebook Twitter
Το Αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ, αρχές 20ου αιώνα

Η Πέιν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, αλλά δεν της δόθηκε πτυχίο επειδή το Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ δεν έδινε τότε ακόμα τίτλους σπουδών σε γυναίκες. Μέχρι τις τελικές εξετάσεις είχε ήδη δημοσιεύσει μια πρωτότυπη ερευνητική εργασία και είχε αναλάβει το μικρό αστεροσκοπείο του Newnham College. Ακόμα κι έτσι όμως, όπως όλες οι απόφοιτες χωρίς πλούσιους συγγενείς, μπροστά της υψωνόταν ένα μέλλον με δύο μόνο επιλογές: γάμος ή διδασκαλία. Η μόνη δυνατότητα να ακολουθήσει σοβαρή πανεπιστημιακή καριέρα ήταν να μεταναστεύσει στην Αμερική. Μετά από μία συνάντησή της με τον Χάρλοου Σάπλεϋ, διευθυντή του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ, το οποίο είχε μόλις αρχίσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην αστρονομία, η Πέιν μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1923.

Η διαφυγή της αποδείχθηκε σημείο καμπής τόσο για την αστρονομία όσο και για τη δική της καριέρα. Τα προηγούμενα 40 χρόνια, το Χάρβαρντ είχε συγκεντρώσει έναν τεράστιο αριθμό φωτογραφικών πλακών που κατέγραφαν λεπτομερείς παρατηρήσεις των άστρων. Το πιο ασυνήθιστο ήταν ότι είχαν προσλάβει γυναίκες - γνωστές ως «υπολογιστές» - για να αναλύσουν αυτά τα τεράστια σύνολα δεδομένων, πολλές από τις οποίες εργάζονταν στο σπίτι ή με μερική απασχόληση, και όλες τους πληρώνονταν με πολύ χαμηλές αμοιβές για τη σχολαστική, εξειδικευμένη εργασία τους. Η κύρια συμβολή τους ήταν να ομαδοποιήσουν τα αστέρια σύμφωνα με χαρακτηριστικά όπως το χρώμα και το μέγεθος. Ήταν αστρικοί βοτανολόγοι, έγραφε η Πέιν, οι οποίες ταξινομούσαν την ουράνια χλωρίδα σε ξεχωριστές κατηγορίες.

Ο Σάπλεϋ έπεισε την Σεσίλια Πέιν να εκπονήσει κατευθείαν διδακτορική διατριβή και έτσι το 1925 η Πέιν πήρε το διδακτορικό της στην αστρονομία από το Κολέγιο Ράντκλιφ (σήμερα μέρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ) για τη διατριβή της με θέμα «Αστρικές ατμόσφαιρες: Συμβολή στην μελέτη υψηλών θερμοκρασιών στα στρώματα αναστροφής των αστέρων». Ο διάσημος αστρονόμος Όττο Στρούβε τη χαρακτήρισε ως «αναμφίβολα την πιο ιδιοφυή διδακτορική διατριβή που εκπονήθηκε ποτέ στην αστρονομία». Εφαρμόζοντας τη θεωρία ιονισμού που είχε αναπτυχθεί από τον Ινδό φυσικό Μεγκνάντ Σάχα, η Πέιν κατάφερε να συσχετίσει με ακρίβεια τους φασματικούς τύπους των αστέρων με τις πραγματικές επιφανειακές θερμοκρασίες τους.

Απέδειξε ότι οι μεγάλες διαφορές στις αστρικές γραμμές απορροφήσεως οφείλονταν σε διαφορετικούς βαθμούς ιονισμού που συνέβαιναν σε διαφορετικές θερμοκρασίες, και όχι στις διαφορετικές αφθονίες των χημικών στοιχείων της ύλης. Πρότεινε ορθά ότι το πυρίτιο, ο άνθρακας και άλλα κοινά (βαρύτερα του λιθίου) στοιχεία που είχαν ανιχνευθεί στον `Ηλιο υπήρχαν εκεί με τις ίδιες σχετικές αφθονίες όπως πάνω στη Γη, αλλά ότι το ήλιο και ιδιαίτερα το υδρογόνο ήταν πολύ περισσότερο άφθονα (περίπου 1 εκατομμύριο φορές μεγαλύτερο ποσοστό στην περίπτωση του υδρογόνου). Η διατριβή της Πέιν εδραίωσε έτσι την πεποίθηση ότι το υδρογόνο ήταν το κυριότερο συστατικό των αστέρων.

Στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής διαδικασίας, η έρευνα του Πέιν έπρεπε να εγκριθεί από τον Χένρι Νόρις Ράσελ, διευθυντή του Αστεροσκοπείου του Πρίνστον και διαβόητο για τον ύπνο που έπαιρνε τακτικά κατά τη διάρκεια των δικών του διαλέξεών. Ο Ράσελ τρομοκρατήθηκε από τα πορίσματα της έρευνας της Πέιν και έδωσε εντολή στον Σάπλεϊ να την πείσει να καταγγείλει τα ίδια της τα στοιχεία ως πλαστά, αποτρέποντας έτσι από το να συμπεράνει ότι η σύσταση του Ήλιου διέφερε από αυτή της Γης, πράγμα που ερχόταν σε αντίθεση με την επικρατούσα τότε άποψη. Ενεργώντας ενάντια στο καλύτερο ένστικτό της, εκείνη υπάκουσε σημειώνοντας ότι τα επίπεδα υδρογόνου και ηλίου που είχε συμπεράνει ήταν «απίθανα υψηλά ... σχεδόν σίγουρα όχι πραγματικά». Υιοθετώντας μια πολύ διαφορετική μεθοδολογία, ο Ράσελ συνέχισε να διερευνά τη σύνθεση των άστρων και  τέσσερα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το δικό του βιβλίο, όπου τελικά συμφωνούσε με το πόρισμα της Πέιν, την οποία κατονόμαζε μόνο σε μια υποσημείωση. Μέχρι πρόσφατα, αυτή η εκπληκτική ανακάλυψη αποδιδόταν συνήθως στον ίδιο και όχι σ’ εκείνη.

Η Σεσίλια Πέιν- Γκαπόσκιν πέθανε το 1979 και μέχρι το τέλος της ζωής της κατηγορούσε τον εαυτό της ότι ενέδωσε «στην Αρχή, ενώ πίστευα ότι είχα δίκιο». Αν και παρέμεινε περιθωριοποιημένη μεταξύ των παρατηρητών του ουρανού, οι μαθητές της λάτρευαν αυτή την αντισυμβατική γυναίκα που κάπνιζε κατά τη διάρκεια των διαλέξεών της, κοιτάζοντας τον ουρανό σαν να συνομιλούσε απευθείας με τα αστέρια, και που τους κληροδότησε μια ειλικρινή συμβουλή: «Αν είστε σίγουροι για τα γεγονότα σας, πρέπει να υπερασπίζεστε τη θέση σας».

Με στοιχεία από History Today

Ιδέες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ