Aλέξης Πατέλης: «Στην πολύχρωμη τέντα της Ελλάδας χωρούν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες»

Aλέξης Πατέλης: «Στην πολύχρωμη τέντα της Ελλάδας χωρούν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες» Facebook Twitter
«Αν δεν μπορείτε να βρείτε κόσμο, αυτό είναι διότι δεν προσφέρετε αρκετά χρήματα. Αυξήστε τους μισθούς!». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΣΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ μια νέα ανησυχία έχει προκύψει. «Δεν βρίσκουμε κόσμο να προσλάβουμε». Αλήθεια; Με τρεις στους δέκα νέους χωρίς δουλειά; Και με μόλις τέσσερις στους δέκα Έλληνες να εργάζονται;

Η αγορά εργασίας σήμερα δεν είναι όπως ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ανεργία, που είχε φτάσει στο 28%, έχει πέσει στο 12%. Πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας δημιουργηθήκαν μόλις το 2021. Η Ελλάδα στάθηκε όρθια στην πανδημία και η οικονομία έχει αποκτήσει μια δυναμική που έχουμε να δούμε χρόνια. Ξένες πολυεθνικές νιώθουν ασφάλεια να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σε αυτό το περιβάλλον οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί. Πρώτη συμβουλή, λοιπόν, ενός οικονομολόγου προς εργοδότες που ψάχνουν και δεν βρίσκουν εργαζόμενους: «Αν δεν μπορείτε να βρείτε κόσμο, αυτό είναι διότι δεν προσφέρετε αρκετά χρήματα. Αυξήστε τους μισθούς!». Πάνε οι εποχές που μια αγγελία έφερνε δεκάδες βιογραφικά. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι το 2022 θα επανέλθουμε σε μια κανονικότητα αύξησης των μισθών. Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, οι Έλληνες αξίζουμε υψηλότερες αμοιβές.

Στα βιογραφικά δεν πρέπει να δεχόμαστε φωτογραφίες, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, αριθμό τέκνων ή φύλο. Κρίνουμε τον άλλον με βάση τις ικανότητές του, όχι άλλα χαρακτηριστικά. Και αν θέλουμε να χτίσουμε μια επιχείρηση με αξιοπιστία, που να προσελκύει καλούς εργαζόμενους, εφαρμόζουμε πιστά την εργασιακή νομοθεσία και σεβόμαστε τον εργαζόμενο.

Όμως δεν αρκεί αυτό: Οι εργοδότες πρέπει να απλώσουν και τα δίχτυα τους. Και να κοιτάξουν εκεί που δεν βλέπουν σήμερα. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες που αξίζουν την προσοχή μας. Και έχουν να προσφέρουν. Και αυτό θα συμφέρει και την ίδια την επιχείρηση.

Ξεκινάμε με τους νέους. Με ανεργία διπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε., ο νέος θέλει να εργαστεί. Και να μάθει. Πιθανώς να χρειαστεί κάποια σύντομη κατάρτιση. Ή, αν σπουδάζει παράλληλα, ευέλικτο ωράριο. Η νέα γενιά θα είναι πάντα διαφορετική. Και αυτή είναι η δύναμή της. Θα προσφέρει μια καινούργια οπτική γωνία. Το μέλλον γράφεται από τους νέους. Ας σταματήσουμε την προκατάληψη εναντίον τους.

Προκατάληψη υπάρχει, όμως, και προς τους μεγαλύτερους. Μόλις ένας στους δύο Έλληνες 55-64 ετών εργάζεται σήμερα. Η συσσωρευμένη εμπειρία είναι πολύτιμη. Πιθανώς να χρειαστεί και εδώ ευέλικτο ωράριο. Ή εκπαίδευση σε νέα συστήματα.

Στην Ελλάδα εργάζεται το 58% των Ελληνίδων, ηλικίας 20-64, έναντι 72% στην Ε.Ε. Έχουμε τη χαμηλότερη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας. Μια μητέρα ίσως χρειάζεται να αφήνει κάπου τα παιδιά της. Όμως κι αυτό από μόνο του είναι σεξιστικό. Ρόλο στην ανατροφή των παιδιών έχει και ο πατέρας. Οι επιχειρήσεις, ιδίως οι πιο μεγάλες, μπορούν να προσφέρουν ευέλικτα ωράρια στους γονείς, ή τηλεργασία ή και χώρο φροντίδας βρεφών. Ο εργοδότης δεν πρέπει να ρωτάει, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, μια γυναίκα αν σκοπεύει να κάνει παιδιά. Και προφανώς πρέπει να φροντίζει για ένα εργασιακό περιβάλλον όπου δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Πάνω απ’ όλα, όμως, οι εργοδότες πρέπει να μελετήσουν τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους οι εργαζόμενες. Υπάρχουν γυναίκες στα ανώτερα κλιμάκια της επιχείρησης; Και αν όχι, γιατί; Αν δεν αλλάξουμε αυτό, πώς πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουμε γυναίκες;

Στην πολύχρωμη τέντα που θα στήσουμε υπάρχουν πολλές άλλες ομάδες πολιτών που σήμερα υποεκπροσωπούνται. Ένα ΑμεΑ μπορεί να εργαστεί, αν ο εργασιακός χώρος του έχει προσαρμοστεί κατάλληλα ή και με τηλεργασία. Ένα τρανς άτομο δεν πρέπει να κρίνεται από την εμφάνισή του. Η θρησκεία ή η εθνοτική καταγωγή δεν έχει σχέση με την εργασιακή μας απόδοση.

Υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στη διάρκεια της κρίσης και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά σε ένα εργασιακό περιβάλλον με αξιοκρατία, που σέβεται τη διαφορετικότητα και τον εργαζόμενο. Με προοπτικές εξέλιξης χωρίς μέσο ή επετηρίδα.

718
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Είναι και εκείνοι που μπορεί να σπούδασαν κάτι διαφορετικό από τον τομέα στον οποίο αναζητούν εργασία. Ή και να μην είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν. Ο επικεφαλής της Viva, του πρώτου ελληνικού «μονόκερου», δεν αποφοίτησε καν από το ΤΕΙ του. Η επιτυχία στη ζωή δεν οφείλεται μόνο στα ακαδημαϊκά μας προσόντα. Ως εργοδότες αναζητούμε συνεχώς τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν κάποιον να πετύχει στη θέση του, όποια και να είναι αυτά.

Στα βιογραφικά δεν πρέπει να δεχόμαστε φωτογραφίες, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, αριθμό τέκνων ή φύλο. Κρίνουμε τον άλλον με βάση τις ικανότητές του, όχι άλλα χαρακτηριστικά. Και αν θέλουμε να χτίσουμε μια επιχείρηση με αξιοπιστία, που να προσελκύει καλούς εργαζόμενους, εφαρμόζουμε πιστά την εργασιακή νομοθεσία και σεβόμαστε τον εργαζόμενο.

Το σημερινό άρθρο δεν αναφέρεται καθόλου στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως η θέσπιση του προγράμματος του Πρώτου Ενσήμου. Ή στις νταντάδες της γειτονιάς. Ή στη μεταρρύθμιση της κατάρτισης. Ή στην ανεξαρτητοποίηση του ΣΕΠΕ. Γιατί θέλουμε να αναδείξουμε τις ευθύνες των εργοδοτών αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ οι εργοδότες να προσαρμόσουν τις διαδικασίες προσλήψεων, την αντίληψη που επικρατεί πολλές φορές για την εργασιακή εξέλιξη αλλά και τον τρόπο που προσεγγίζουν τους υποψηφίους.

Σε μια ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας ο εργοδότης που θα αφουγκραστεί αυτήν τη νέα πραγματικότητα καλύτερα θα έχει και καλύτερο αποτέλεσμα για την επιχείρηση και την κερδοφορία του.

Ήρθε η ώρα να μεγαλώσει και να απλώσει η τέντα μας. Στην πολύχρωμη τέντα της Ελλάδας χωρούν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ιδέες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Lgbtqi+ / Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Το πόρισμα της Επιτροπής για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής και η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτικό γάμο επαναφέρουν δυναμικά στην επικαιρότητα τη λοατκι+ δικαιωματική ατζέντα προωθώντας γενικότερα την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία, υπάρχουν εντούτοις διχογνωμίες και ενστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τρανς ορατότητα: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας

Ρεπορτάζ / Τρανς ορατότητα: Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας

Τριάμισι χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου (ΝΑΤΦ) από τη Βουλή, κομβικό γεγονός για την τρανς ορατότητα στην Ελλάδα, είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να κατακτηθούν για μία από τις πιο «αθέατες» κοινωνικές ομάδες. Η LiFO μιλά με τρανς άτομα που προσπαθούν να βιοποριστούν, να ξεπεράσουν ανισότητες και προκαταλήψεις και να διεκδικήσουν απρόσκοπτα το δικό τους μερίδιο στην ευτυχία.
ΤΩΝ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ