ΑΦΙΕΡΩΜΑ: THE UPFRONT INITIATIVE

Ευρωβαρόμετρο: Πώς βίωσαν οι γυναίκες την πανδημία

Ευρωβαρόμετρο: Πώς βίωσαν οι γυναίκες την πανδημία Facebook Twitter
0

Ένας νέος πόλεμος στη Γηραιά Ήπειρο. Η πανδημία που δεν έχουμε αφήσει στο παρελθόν. Βία. Γυναικοκτονίες. Εργασιακή ανισότητα. Κοινωνική επισφάλεια. Όσα κι αν είναι τα βήματα προς τα εμπρός για τη γυναικεία ισότητα και χειραφέτηση τις τελευταίες δεκαετίες, ο δρόμος παραμένει μακρύς.

Η πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προέβαλε και φέτος όχι έναν λόγο γιορτής, όπως εσφαλμένα πολλοί θεωρούν, αλλά μια ηχηρή υπενθύμιση πως η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η ψυχική και σωματική βία κατά των γυναικών και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων εξακολουθούν να είναι παρόντα, ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση του 2022.

Επιβεβαίωση για την ανασφάλεια και τις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες αποτελεί και η πρόσφατη ειδική έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε από τις 25/1 έως τις 3/2 και διενεργήθηκε αποκλειστικά σε γυναίκες πολίτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ευρώπης, σε ένα δείγμα 26.741 συνεντεύξεων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Ο αντίκτυπος της πανδημίας αποδείχθηκε σημαντικός, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ καταγράφηκε και σοβαρή αύξηση στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθεισών (38%) δήλωσε πως η πανδημία είχε οικονομικές επιπτώσεις στο προσωπικό τους εισόδημα Βεβαίως, τα ποσοστά από χώρα σε χώρα διαφέρουν, κυμαινόμενα από 18% στη Δανία μέχρι 57% στην Κύπρο και 60% στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 31% των γυναικών του ίδιου δείγματος στην Ελλάδα και το 34% στην Κύπρο θεωρούν ότι, εξαιτίας της πανδημίας, εξαρτώνται περισσότερο οικονομικά από τους συντρόφους τους, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εντοπίζεται στο 19%.

Επιπλέον, το 44% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρει ότι η πανδημία του Covid-19 είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής. Αυτό ισχύει για πάνω από τις μισές γυναίκες στην Κύπρο (68%) και την Ελλάδα (59%), που καταλαμβάνουν τις δύο ψηλότερες θέσεις στη λίστα, ενώ ακολουθούν η Μάλτα (58%), το Λουξεμβούργο (56%), η Ιταλία (52%), η Πορτογαλία (52%) και η Ουγγαρία (51%). 

ΒΙΑ 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τρεις στις τέσσερις γυναίκες (77%) στην Ε.Ε. πιστεύουν ότι η πανδημία του Covid-19 έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών. Σε 25 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. (δηλαδή εκτός από τη Φινλανδία και την Ουγγαρία) το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 50%, με τα ποσοστά να φτάνουν το 93% στην Ελλάδα και το 83% στην Κύπρο.

Ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, οι ερωτηθείσες απάντησαν ότι πρέπει να γίνει πιο εύκολη η καταγγελία, μεταξύ άλλων και στην αστυνομία, περιστατικών βίας εις βάρος γυναικών (58%), να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στις γυναίκες να ζητούν βοήθεια, για παράδειγμα μέσω τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης (40%), να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατάρτιση της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών πάνω στο θέμα (40%) και να ενισχυθεί η οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών (38%).

718
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερωτηθείσες εκτιμούν πως τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της πανδημίας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, κατά 41% σε όλη την Ευρώπη, αισθητά περισσότερο στην Ελλάδα (58%) και στην Κύπρο (54%).

Προκύπτει επίσης ότι κάποιες ομάδες του πληθυσμού επλήγησαν περισσότερο από άλλες, ανάλογα με το είδος των μέτρων που επιβλήθηκαν: περίπου οι μισές γυναίκες με παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών δηλώνουν ότι το κλείσιμο των σχολείων και των παιδικών σταθμών είχε σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Από την αρχή της πανδημίας, οι γυναίκες ανησυχούν συχνότερα, ή νιώθουν ότι τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους (44%), ότι έχουν άγχος και στρες (37%), ή ότι ανησυχούν γενικώς για το μέλλον τους (33%).

Οι Ελληνίδες ταυτίζονται με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δύο πρώτες θέσεις, αν και με ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά – στο 62% η ανησυχία ή το αίσθημα ότι τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους και στο 59% η αίσθηση άγχους και στρες. Στην τρίτη θέση, ωστόσο, οι μισές Ελληνίδες τοποθετούν την αίσθηση του εγκλωβισμού ή περιορισμού στο σπίτι (54%), διαφοροποιώντας τα αποτελέσματα της Ελλάδας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (30%).

Με αντίστροφη σειρά για τις δύο πρώτες θέσεις, τα συχνότερα συναισθήματα που νιώθουν οι γυναίκες στην Κύπρο είναι το άγχος και το στρες (61%) και η ανησυχία ή ότι τους λείπουν οι φίλοι και οι συγγενείς τους (60%). Στην τρίτη κατηγορία οι Κύπριες ταυτίζονται με τις Ελληνίδες, με το 49% των Κυπρίων ερωτηθεισών να κατατάσσει εκεί την αίσθηση του εγκλωβισμού ή περιορισμού στο σπίτι.

«Οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία Covid-19, ψυχολογικά και οικονομικά. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Το Κοινοβούλιο δρα για να αλλάξει την κατάσταση» σημείωσε, αναφερόμενη στα αποτελέσματα της έρευνας, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

European LiFO
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικοκτονίες, επιτέλους τις βλέππουμε!

Ρεπορτάζ / Γυναικοκτονίες, επιτέλους τις βλέπουμε!

Γυναικοκτονίες γίνονταν πάντα, αλλά δεν συζητούσαμε γι’ αυτές, επειδή δεν ήταν κοινωνικά ορατές. Αυτό που έχει αλλάξει εδώ και λίγο καιρό είναι το κοινωνικό ενδιαφέρον που αυξήθηκε για το θέμα των γυναικοκτονιών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο: H γεωπολιτική κατάσταση αυξάνει την σημασία των Ευρωεκλογών

European LiFO / Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο πριν τις κάλπες - Τι ωθεί τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν - Τι ανησυχεί τους Έλληνες, πού δίνουν σημασία

Οι κρίσεις σε Ουκρανία και Ισραήλ αυξάνουν το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Ευρωεκλογές - Ποια προβλήματα ιεραρχούν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ως τα βασικότερα
THE LIFO TEAM
ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

European LiFO / ΕΕ: Αλλάζουν οι κανόνες στις άδειες οδήγησης - Τι προβλέπεται για τους νέους οδηγούς

Την ώρα που τουλάχιστον 20.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους δρόμους χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά οι οδηγοί να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης
THE LIFO TEAM