Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες Facebook Twitter
Το Ζινζιρλί Τζαμί χτίστηκε πάνω από 500 χρόνια πριν, τον 16ο αιώνα, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής.
0

Μένω στις Σέρρες, μια επαρχιακή πόλη περίπου 90 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη με γύρω στους 60.000 κατοίκους. Ο παλιός νομός Σερρών, νυν Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί τον μεγαλύτερο νομό της Βορείου Ελλάδος και έχει τα περισσότερα χωριά από κάθε άλλον στη χώρα.

Μένω εδώ από τότε που γεννήθηκα, με ένα μικρό διάλειμμα για τις σπουδές και το μεταπτυχιακό μου στη Θεσσαλονίκη. Αποφάσισα να μείνω στις Σέρρες παρότι πολλοί από τη γενιά μου μετακόμισαν σε μεγαλύτερες πόλεις ή και σε άλλες χώρες, διότι υπάρχει μια έτοιμη οικογενειακή επιχείρηση –το φαρμακείο μας δραστηριοποιείται εδώ και 49 χρονιά στην πόλη– που μπορούσα να συνεχίσω.

Τα τελευταία χρόνια οι Σέρρες γίνονται γνωστές στους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού για το αυτοκινητοδρόμιό τους. Είναι ένας από τους λίγους τουριστικούς πόλους έλξης της πόλης και ίσως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της. Οι Σέρρες έχουν να επιδείξουν και κάποια πολύ ενδιαφέροντα οθωμανικά μνημεία. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει πλήρης αξιοποίησή τους, όμως μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το Ζινζιρλί Τζαμί. Χτίστηκε πάνω από 500 χρόνια πριν, τον 16ο αιώνα, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

Η έλλειψη επαγγελματικής διεξόδου έχει οδηγήσει την πόλη μας στην τέταρτη από το τέλος θέση πανελλαδικά στο κατά κεφαλήν εισόδημα και προφανώς το ανθρώπινο δυναμικό στην έξοδο.

Λίγο έξω από την πόλη βρίσκεται και η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, βυζαντινό μνημείο του 13ου αιώνα, ένα μοναδικής ομορφιάς δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Τέλος, σίγουρα ο επισκέπτης θα ανέβει στην ακρόπολη των Σερρών, τον γνωστό Κουλά, για να δει από ψηλά την πόλη μας. Στον νομό υπάρχουν κι άλλα αξιομνημόνευτα σημεία, όπως η λίμνη Κερκίνη με τον προστατευόμενο υδροβιότοπο, το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα μεγαλύτερα με πολλούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες, και το οχυρό του Ρούπελ, που αντιστάθηκε στη γερμανική εισβολή.

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες Facebook Twitter
Σίγουρα ο επισκέπτης θα ανέβει στην ακρόπολη των Σερρών, τον γνωστό Κουλά, για να δει από ψηλά την πόλη μας.

Η αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού είναι το θερινό σινεμά. Στις Σέρρες λειτουργεί ένας υπέροχος θερινός κινηματογράφος που προβάλλει σύγχρονες ταινίες αλλά και κάποιες επανεκδόσεις παλαιών σπουδαίων φιλμ. Νομίζω ότι τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να παρακολουθείς κινηματογράφο κάτω από τα αστέρια, πίνοντας μια μπίρα ή ένα ποτό και τρώγοντας το ξακουστό σάντουιτς με λουκάνικο από την καντίνα του σινεμά.

cover
Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης.

Τον χειμώνα τον ρυθμό δίνει το τοπικό μας χιονοδρομικό κέντρο, ο Λαλιάς, που είναι 30 λεπτά από την πόλη. Εκεί ανεβαίνουμε για μερικές γρήγορες κατεβασιές όταν μας κάνει τη χάρη ο καιρός και υπάρχει χιόνι στις πλαγιές.

Δεν μπορεί να έρθει κάνεις στις Σέρρες και να μη δοκιμάσει τρία πράγματα. Πρώτον, τη σερραϊκή μπουγάτσα με τυρί και με κρέμα, που είναι η καλύτερη στην Ελλάδα. Δεύτερον, το σερραϊκό σουβλάκι (καλαμάκι για τους Αθηναίους), στο οποίο έχουμε παράδοση και τα μαγαζιά όπου μπορείς να το απολαύσεις είναι άπειρα.

Αρκεί κάνεις να λάβει υπ’ όψιν του ότι παλιότερα το σουβλάκι ήταν εξαιρετικά διαδεδομένο στην πόλη μας ως πρωινό. Τρίτον, το ακανέ Σερρών, αυτό το λουκούμι από βουβαλίσιο βούτυρο, που είναι το χαρακτηριστικό τοπικό γλυκό.

Αγαπημένος μου περίπατος είναι η διαδρομή γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου. Προχωράς μέσα στη φύση και σε κοντινή απόσταση συναντάς ένα εντυπωσιακό παλιό αψιδωτό γεφύρι και βορειοτέρα το εγκαταλειμμένο χωριό Λάκκος, που σου δίνει μια απόκοσμη αίσθηση.

Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στην πόλη μας, θα ήταν η διαχείριση του δημόσιου χώρου. Δυστυχώς, τα τραπεζοκαθίσματα, τα παρκαρισμένα αμάξια και οι παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση κάθε είδους ιδιωτικής ανάγκης δημιουργούν μια τόσο χαοτική κατάσταση που ασχημαίνει την πόλη, κάνοντάς την αφιλόξενη για τον κάτοικο και τον επισκέπτη.

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες Facebook Twitter
Στον νομό υπάρχουν κι άλλα αξιομνημόνευτα σημεία, όπως η λίμνη Κερκίνη με τον προστατευόμενο υδροβιότοπο.

Νομίζω πως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους που κατοικεί στις Σέρρες είναι ο Θωμάς Μακινατζής. Ο Θωμάς είναι ένας ζωγράφος, απόφοιτος της Καλών Τεχνών, που προσφέρει τα μέγιστα στο Ειδικό Σχολείο Σερρών με το χαμόγελο και τη ζεστή του καρδιά, ενώ παράλληλα εκπροσωπεί τις Σέρρες στο ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι – έργα του να βρίσκονται σε διάφορες εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι η δύναμή του να σε κάνει να πλάθεις εικόνες στο μυαλό σου, εξιστορώντας απίστευτες και γλαφυρές ιστορίες που σίγουρα θα έχεις την τύχη να ακούσεις αν κάνεις μια στάση στο εργαστήριό του και πιεις μαζί του έναν καφέ.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η πόλη είναι στο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Δυστυχώς, στις Σέρρες υπάρχουν λίγες μεγάλες μονάδες παραγωγής για να δημιουργηθεί ικανός αριθμός θέσεων εργασίας. Υπάρχει έντονο αγροτικό στοιχείο, με τις δυσκολίες που το χαρακτηρίζουν, και η Θεσσαλονίκη είναι αρκετά κοντά, «κλέβοντας» πελάτες, χρήμα, άρα και δουλειές από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Έτσι, η έλλειψη επαγγελματικής διεξόδου έχει οδηγήσει την πόλη μας στην τέταρτη από το τέλος θέση πανελλαδικά στο κατά κεφαλήν εισόδημα και προφανώς το ανθρώπινο δυναμικό στην έξοδο.

Ένα ενδιαφέρον «μυστικό» των Σερρών είναι μια παράδοση χρόνων, που θέλει τους κάτοικους της πόλης αλλά και των γειτονικών χωριών να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο βουνό – τον Λαϊλιά. Έτσι, ακόμα και σήμερα στην Κοιλάδα των Ξυλοκόπων, λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Λαϊλιά και την πίστα του σκι, τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού θα βρεις μια κοινότητα κατασκηνωτών που διανυκτερεύουν εκεί για να γλιτώσουν τη ζέστη του Σερραϊκού Κάμπου.

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες Facebook Twitter
Το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα μεγαλύτερα με πολλούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Φωτ.: Γιώργος Αβαγιανός

Ενδιαφέρον, επίσης, θα είχε σίγουρα η αντίδραση κάποιου ξένου ακούγοντας δυο Σερραίους να μιλάνε. Θα ερχόταν σε επαφή με λέξεις όπως «φουίτ», που αναφέρεται στην απώλεια αέρα από το λάστιχο ποδήλατου ή αυτοκίνητου, «παπαλούτσες», που σημαίνει «ποπ κορν», ή και «τσιμέκουρδου», που στη σερραϊκή αργκό σημαίνει ότι δεν δέχεσαι την έκβαση του παιχνιδιού και ζητάς να ξεκινήσει από την αρχή, μια και κάποιος κανόνας παραβιάστηκε. 

Νομίζω ότι κάποιος, προερχόμενος από μεγάλη πόλη, θα μπορούσε να μείνει εδώ μόνιμα σχετικά εύκολα. Βεβαίως, θα ήταν σοκαριστικό γι’ αυτόν το ότι υπάρχει μόνο ένας κινηματογράφος, ένα θέατρο, όπου δεν παίζει μόνιμα κάποια παράσταση, και το γεγονός ότι μετά τις 14:00, και μέχρι το απόγευμα, ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους. Η βόλτα στο κέντρο της πόλης είναι συγκεκριμένη και μάλλον τελειώνει γρήγορα, και προφανώς δεν μπορείς να πας κάπου χωρίς να δεις γνωστούς και φίλους.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ