Τέσσερις μέρες και νύχτες στη Μαδρίτη

Τέσσερις μέρες και νύχτες στη Μαδρίτη Facebook Twitter
Η Μαδρίτη είναι μια πλούσια και αρχοντική πόλη με ιστορία, την παράδοση του κέντρου μιας κάποτε κραταιής αυτοκρατορίας.
0

Τα σπίτια στη Μαδρίτη δεν έχουν μπαλκόνια. Γιατί οι κάτοικοί της δεν κάθονται ποτέ στο σπίτι τους. «Βγαίνουν» για ψυχαγωγία, γιατί είναι τρόπος ζωής, και ελάχιστα για να επισκεφτούν πολιτικές εκδηλώσεις, καθώς αυτή την εποχή είχαν ξανά εθνικές εκλογές.


Η Μαδρίτη είναι μια πλούσια και αρχοντική πόλη. Με ιστορία, την παράδοση του κέντρου μιας κάποτε κραταιής αυτοκρατορίας. Είναι σήμερα κάτι σαν άτυπο πνευματικό κέντρο όσων μιλούν ισπανικά, που είναι η πιο δυναμική γλώσσα στη Δύση και η πιο ισχυρή μετά τα αγγλικά.


Η Μαδρίτη είναι καθαρή μητρόπολη, με πολύ καλές συγκοινωνίες. Δεν έχει φτάσει ακόμα στα όρια του υπερτουρισμού αλλά τα πλησιάζει. Δεν έχει θάλασσα και οι επισκέπτες της είναι σε ικανό βαθμό ισπανόφωνοι και έρχονται κυρίως για μουσεία (ανάμεσά τους και το εκπληκτικό παλάτι). Δίπλα σε αυτά οι επισκέπτες δείχνουν την προτίμησή τους στο φαγητό, στην παλιά πόλη, στους ισχυρούς πειραματισμούς της μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η λαϊκή παράδοση είναι ισχυρή και πολύχρωμη: κομπανίες εμφανίζονται στον δρόμο με μουσικές από διάφορες περιοχές της Ισπανίας. Χρώμα δίνουν και τα mercado (οι κλειστές αγορές), όπου μπορείς να βρεις τοπικά φαγητά και μια ποικιλία από αυθεντικές γεύσεις (αν αποφύγεις τις 1-2 πιο τουριστικές).

Η Ισπανία (και η Μαδρίτη) λειτουργούν ακόμα και χωρίς κυβέρνηση. Γι' αυτό και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα που και οι τωρινές εκλογές ενδεχομένως δεν θα δώσουν «καθαρή» λύση.


Ενδιαφέρουσα η επίσκεψη στο Botin, «το πιο παλιό εστιατόριο στον κόσμο, από το 1726», αλλά και σε γειτονιές που δεν το περιμένεις θα βρεις στέκια με γεύσεις από πολλές περιοχές της χώρας.

Τέσσερις μέρες και νύχτες στη Μαδρίτη Facebook Twitter
Χρώμα δίνουν και τα mercado (οι κλειστές αγορές) όπου μπορείς να βρεις τοπικά φαγητά και μια ποικιλία από αυθεντικές γεύσεις (αν αποφύγεις τις 1-2 πιο τουριστικές).


Η Μαδρίτη έχει ενέργεια και χρήμα. Επιπλέον, έχει διαφυλάξει την παράδοση και έχει επενδύσει μακροπρόθεσμα στο μοντέρνο της πρόσωπο. Στην πρώτη μου επίσκεψη πριν από 28 χρόνια θύμιζε περισσότερο μια μητρόπολη παλιάς αυτοκρατορίας που ζούσε το παλιό της κλέος. Σήμερα είναι από τις πιο μοντέρνες και με αυτοπεποίθηση ευρωπαϊκές πόλεις, ανοιχτή, κοσμοπολίτικη. Με προκλήσεις κι αυτή, όπως το κυκλοφοριακό (αν και είναι σκαμμένη όλη από υπόγειες λεωφόρους), ρύπανση, αλλά και το νέο μικρόβιο του υπερτουρισμού.

Πέρασε κι αυτή κάτι σαν κρίση λίγο μετά την Ελλάδα, αλλά η Ισπανία είναι μεγάλη χώρα και είχε άλλη αντιμετώπιση (από τους «θεσμούς»), αλλά και η ίδια επέδειξε διαφορετική συμπεριφορά.


Επί τέσσερα χρόνια δεν έχει σταθερή κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την πορεία της. Η Ισπανία (και η Μαδρίτη) λειτουργούν ακόμα και χωρίς κυβέρνηση. Γι' αυτό και δεν ανησυχούν ιδιαίτερα που και οι τωρινές εκλογές ενδεχομένως δεν θα δώσουν «καθαρή» λύση.


Είναι εντυπωσιακό επίσης το ότι έχει βρεθεί μια χρυσή τομή, έχει επέλθει κάποια ισορροπία μετά τον διχασμό, το ρήγμα που είχε δημιουργήσει ο τρομερός ισπανικός εμφύλιος και η επακόλουθη 40χρονη περίπου χούντα του Φράνκο. Αντί να ξανακάνουν εμφύλιο, κάθε φορά που ανακύπτει θέμα εκείνης της περιόδου (όπως στην Ελλάδα, με την ηθοποιό Ελ. Παπαδάκη π.χ.), ακολουθούν μια «συνταγή συμβίωσης»: π.χ. στα μουσεία βρίσκεις χώρους που προβάλλουν την Ιστορία από τη μία πλευρά και δίπλα άλλους που φιλοξενούν την αντίθετη.

Τέσσερις μέρες και νύχτες στη Μαδρίτη Facebook Twitter
Δεν έχει θάλασσα και οι επισκέπτες της είναι σε αρκετό βαθμό ισπανόφωνοι και έρχονται κυρίως για τα μουσεία (ανάμεσά τους και το εκπληκτικό παλάτι).

Το θέμα της Καταλονίας, πάντως, αποδεικνύεται το πιο επώδυνο απ' όσα αντιμετώπισε η Ισπανία την τελευταία 50ετία. Καταλαγιάζει για λίγο και επανέρχεται πολύ πιο έντονο και επίμονο, όπως αυτή την περίοδο. Η Καταλονία είναι πλούσια περιοχή και οι κάτοικοί της έχουν τα υλικά μέσα, υπομονή και επιμονή – αντιστέκονται.

Μπαίνεις έντονα στον πειρασμό να σκεφτείς τι καλύτερο μπορεί να κάνει η Αθήνα για να μειώσει την απόσταση από («ανταγωνιστικές») πόλεις όπως η Μαδρίτη. Η καθαριότητα, ο τρόπος λειτουργίας της πόλης, είναι τα προφανή.


Πάντα βγαίνει μπροστά η αδυναμία της Αθήνας να καταφέρει τα μουσεία και οι χώροι ενδιαφέροντος των επισκεπτών να λειτουργούν με βάση τις ανάγκες των τελευταίων. Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι ότι το μέλλον της διαμορφώνεται από χιλιάδες ιδιωτικά οικιστικά μικρο-πρότζεκτ, καθώς όλοι τρέχουν (ξένα funds, εγχώριοι επιχειρηματίες) για να επωφεληθούν από το «μπουμ». Δεν βλέπεις τις μεγάλες παρεμβάσεις που θα δώσουν τον τόνο, θα συγκρατήσουν τις υπερβολές των ιδιωτικών έργων και θα ενισχύσουν τη σύγχρονη/μοντέρνα πλευρά μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.


Την ώρα που εξελίσσονται οι δυναμικές αλλαγές στον τομέα του τουρισμού, οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, και η παγκοσμιοποίηση εμπορίου και συνηθειών.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ