«Στη Δυτική Μάνη με έφερε η επιθυμία να ζήσω στο χωριό και να ζωγραφίζω όλη μέρα»

«Στη Δυτική Μάνη με έφερε η επιθυμία να ζήσω στο χωριό και να ζωγραφίζω όλη μέρα» Facebook Twitter
Η Μάνη είναι απλός τόπος, χωρίς στολίδια, χωρίς σάλτσες.
0

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ χρόνια ζω στο Εξωχώρι στη δυτική Μάνη, που βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα πάνω από την Καρδαμύλη, και δηλώνω «Ξεχωρίτισσα», αλλά έχω μείνει και σε άλλα χωριά τριγύρω παλιότερα. Γενικά, αρκετά από τα χωριά του δήμου είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, οπότε νιώθεις ότι ζεις σε ένα μεγάλο χωριό, τουλάχιστον από την Πλάτσα μέχρι και το Εξωχώρι.

Τον Οκτώβριο κλείνω έντεκα χρόνια εδώ. Άφησα την Αθήνα και ήρθα μόνιμα το 2013 για να ασχοληθώ με τη ζωγραφική. Είναι από εδώ ο πατέρας μου και είχαμε σπίτι για τις διακοπές της οικογένειας. Εδώ με έφερε η επιθυμία να ζήσω στο χωριό και να ζωγραφίζω όλη μέρα!

Ήμουν στην Αθήνα πολλά χρόνια. Ανέβηκα από το Ηράκλειο, καθότι η μισή Κρητικιά, για σπουδές και ξέμεινα για δώδεκα χρόνια. Τα θετικά περισσεύουν! Η άμεση πρόσβαση στη φύση, στη θάλασσα και στο βουνό, καθώς η περιοχή συνδυάζει άψογα και τα δύο, είναι ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα.

Η Μάνη είναι ελιές και πέτρα, και αυτή η μυρωδιά από θυμάρι και φασκόμηλο. Έχει αυτό το σκούρο πράσινο από το κυπαρίσσι και τη γεύση από την αλμύρα της θάλασσας. Αν ήταν τραγούδι, θα ήταν μοιρολόι. 

Έπειτα, οι ρυθμοί ζωής είναι διαφορετικοί. Φυσικά, αν κάποιος έχει μάθει να εργάζεται πολλές ώρες, όπου και να πάει το ίδιο μοτίβο θα αναπαράγει, αλλά δεν θα φάει δύο ώρες μέσα στο αυτοκίνητο στο πηγαινέλα στη δουλειά, ούτε θα ψάχνει μισή ώρα πάρκινγκ, ούτε θα στριμώχνεται με οποιονδήποτε τρόπο, οπουδήποτε. Υπάρχει άπλα.

«Στη Δυτική Μάνη με έφερε η επιθυμία να ζήσω στο χωριό και να ζωγραφίζω όλη μέρα» Facebook Twitter
Όσο για τα αρνητικά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που μου λείπει από την Αθήνα. Άν κάτι θελήσω κάποια στιγμή, σε 3,5 ώρες είμαι εκεί και μπορώ να το έχω.

Αυτό που βρίσκω επίσης εξαιρετικά θετικό είναι οι ευκαιρίες. Η επαρχία έχει πολλές ευκαιρίες, επιχειρηματικές, ανάπτυξης. Υπάρχουν τόσες ελλείψεις που μπορείς εύκολα να δεις το κενό στην αγορά, να δημιουργήσεις κάτι δικό σου και στη συνέχεια, εξίσου εύκολα, να δεις τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου!

Εμένα μου αρέσει και που γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Πολλοί θα πουν «μικρό χωριό, κακό χωριό», κουτσομπολιά, ίντριγκες. Εμένα μ’ αρέσει αυτό. Θα χαιρετηθούμε στον δρόμο, θα αγκαλιαστούμε στο σούπερ μάρκετ, θα δω τα παιδιά της γειτονιάς να μεγαλώνουν όμορφα, θα πούμε τα νέα μας στη ρούγα. Εμένα αυτή η οικειότητα μ’ αρέσει.

Όσο για τα αρνητικά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που μου λείπει από την Αθήνα. Αν κάτι θελήσω κάποια στιγμή, σε 3,5 ώρες είμαι εκεί και μπορώ να το έχω. Επίσης, η Καλαμάτα, ως αστικό κέντρο, είναι πολύ κοντά.

Η Μάνη είναι ελιές και πέτρα, και αυτή η μυρωδιά από θυμάρι και φασκόμηλο. Έχει αυτό το σκούρο πράσινο από το κυπαρίσσι και τη γεύση από την αλμύρα της θάλασσας. Αν ήταν τραγούδι, θα ήταν μοιρολόι. Είναι τα ταλαιπωρημένα, κουρασμένα χέρια που ξέρουν πώς να ζυμώνουν το πιο νόστιμο ψωμί.

Η παραθαλάσσια διαδρομή από τον Άι-Δημήτρη προς Τραχήλα είναι όμορφη, ήσυχη και απολαυστική στο ηλιοβασίλεμα. Είναι λίγο μακριά από το Εξωχώρι, αλλά, όπως είπα και πιο πάνω, για μένα εδώ όλα είναι ένα χωριό. Όλα συνδέονται. Πολύ όμορφα είναι και στον ποδηλατόδρομο που συνδέει τη Στούπα με τη Σελίνιτσα, πάλι στο ηλιοβασίλεμα.

Η Σελίνιτσα ή, επίσημα, Άγιος Νικόλαος είναι το μοναδικό ψαροχώρι της περιοχής που ακόμα διατηρεί αυτήν τη γραφικότητα – δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα βέβαια. Το πρωί οι ψαράδες ξεφορτώνουν τα δίχτυα και πουλάνε την πραμάτεια τους. Γύρω γύρω θα πιουν οι παλιοί τον πρωινό τους καφέ και θα σχολιάσουν τα τεκταινόμενα. Κυβερνήσεις θα ανέβουν, κυβερνήσεις θα πέσουν, προπονητές, αρχηγοί ομάδων, πρωθυπουργοί με το επιτελείο τους, δημοσιογράφοι, σχολιαστές παραθύρων, όλοι οι ρόλοι είναι εκεί και εναλλάσσονται.

«Στη Δυτική Μάνη με έφερε η επιθυμία να ζήσω στο χωριό και να ζωγραφίζω όλη μέρα» Facebook Twitter
Η παραθαλάσσια διαδρομή από τον Άη Δημήτρη προς Τραχήλα είναι όμορφη και ήσυχη και απολαυστική στο ηλιοβασίλεμα.

Η Μάνη δεν είναι ο τόπος που κάποιος θα επισκεφθεί για τα αξιοθέατα. Η Μάνη είναι απλός τόπος, χωρίς στολίδια, χωρίς σάλτσες. Είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται: η ιστορία της, οι διαυγείς της θάλασσες, οι ελαιώνες, τα ψηλά κυπαρίσσια, οι πύργοι, οι μεσαιωνικές βυζαντινές εκκλησίες, τα πέτρινα μονοπάτια και τα φαράγγια της. Αυτά τα εισπράττει κανείς όπου και να βρεθεί τριγύρω.

Με συναρπάζει που το μέρος αυτό είναι ιστορικό. Η περιοχή αναφέρεται ήδη από τον Παυσανία. Υπάρχει η αρχαία βασιλική οδός που ένωνε τη Σπάρτη με την Καρδαμύλη, 2.500 χρόνων μονοπάτι... Πόσες ιστορίες άραγε, πόσες σκέψεις απ’ όσους έχουν περπατήσει αυτήν τη διαδρομή!

Νιώθω περισσότερο την ανάγκη να διαφυλάξω τα μυστικά του τόπου μου. Τα τελευταία χρόνια βλέπω πολλά από αυτά να θυσιάζονται στον βωμό της εκμετάλλευσης είτε για τουριστική προβολή είτε για την προσωπική προβολή κάθε ανεύθυνου. Δεν χρειάζεται να τα ξέρουν όλα οι επισκέπτες για τον τόπο που επισκέπτονται. Θεωρώ πολύ σημαντικό να διαφυλαχθεί ειδικά ο φυσικός πλούτος κάθε τόπου. Ας μη γίνουν γνωστά όλα τα μέρη, ας μην είναι όλα προσβάσιμα σε όλους. Ας μείνουν τα μυστικά για τους ντόπιους, που μπορούν να τα προστατέψουν και να τα διαφυλάξουν.

Θέλω να μιλήσω για τις γυναίκες της Μάνης. Η αλήθεια είναι πως ένας σκληρός τόπος πλάθει σκληρούς ανθρώπους. Οι Μανιάτες έχουν αυτήν τη φήμη. Οι Μανιάτισσες, όμως, της γενιάς της γιαγιάς μου είναι το κάτι άλλο. Άκαμπτες. Δεν τους επιτρεπόταν να λυγίσουν. Ήταν πολυτέλεια να δείξουν αδυναμία. Η Μάνη ήταν φτωχός τόπος κι εκείνες έπρεπε να τα καταφέρουν, να μεγαλώσουν τα παιδιά, να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, να πλύνουν στη σκάφη, να θρέψουν οικογένειες, να δουλέψουν στα χωράφια, στους κήπους, στο λιομάζωμα, στα ζωντανά, να κουβαλήσουν ξύλα, να μαζέψουν το σπίτι, να ζυμώσουν, να φροντίσουν για όλα. Δεν υπήρχε χρόνος για κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν υπήρχε χρόνος για τρυφερότητα. Όχι για όλες.

Σήμερα βλέπω μια άλλη γενιά γυναικών εδώ που προσφέρει αυτή την τρυφερότητα απλόχερα. Η Γεωργία Σπανού από την εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας της Γαίας, με έδρα τη Σελίνιτσα, πρωτοστατεί στη διαχείριση της ομάδας σε διασώσεις, πυροσβέσεις και ό,τι άλλο προκύψει εδώ στην περιοχή, ακούραστα, χρόνια τώρα, με μια αστείρευτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο, με μια τεράστια αγκαλιά για όλους. Η Γεωργία με συγκινεί βαθιά για την τεράστια ανιδιοτέλεια με την οποία ζει και προσφέρει στον κόσμο.

Αν κάποιος που μένει στην Αθήνα σκέφτεσαι να φύγει, θα τον συμβούλευα να μην το πολυσκέφτεσαι. Η ζωή είναι πολύ μικρή και γεμάτη εκπλήξεις, όπου κι αν είσαι τελικά. Συνήθως βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε διάφορες καταστάσεις στις οποίες οι ίδιοι βάζουμε τους εαυτούς μας, για να γκρινιάζουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι, ενώ κατά βάθος μας αρέσει πολύ ο εγκλωβισμός.

Η συνήθεια είναι πολύ βολικό πράγμα και είναι δύσκολο να τη σπάσεις. Είναι βολικό το να βολεύεσαι, είναι ασφαλές, είναι γνώριμο. Το άγνωστο τρομάζει, όμως είναι γεμάτο εκπλήξεις· κάποιες ευχάριστες και κάποιες διαφορετικές απ’ αυτό που περιμέναμε. Είναι γεμάτο καινούργια γνώση. Έχει εξέλιξη. Έχει σασπένς. Έχει καινούργιους ανθρώπους. Κάποιοι θα μείνουν και κάποιοι θα προσπεράσουν. Κι εσύ κάπου θα βρεις να μείνεις, αλλιώς θα πας στο επόμενο.

Αυτοί είναι δυο διαφορετικοί δρόμοι. Και οι δυο είναι εντάξει, είτε πάρεις το κόκκινο χάπι, είτε πάρεις το μπλε. Δεν χρειάζεται να κάνουν όλοι ένα τέτοιο βήμα. Νιώθω ότι αυτό χρειάζεται να το πω. Κάποιοι είναι ευχαριστημένοι ή νιώθουν ασφαλείς εκεί που είναι, στην πραγματικότητα που έχουν φτιάξει, και αυτό είναι εντάξει. Νιώθω ότι τελευταία ο κόσμος έχει ενοχές που δεν φεύγει από την πόλη, ενώ στην πραγματικότητα δεν θέλει να φύγει. Φαντασιώνεται κάτι που δεν του ταιριάζει γιατί του παρουσιάζεται ως ιδανικό ή εξιδανικευμένο. Δεν ταιριάζει σε όλους η ζωή στο χωριό. Κάποιοι θέλουν πολυκοσμία, νυχτερινή ζωή, καυσαέριο και καριέρα, και αυτό είναι εντάξει!

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ