Ο Γιάννης επέστρεψε στον τόπο που μεγάλωσε, μεταξύ βουνού και θάλασσας

Ο τόπος μου, το Εξωχώρι Δυτικής Μάνης Facebook Twitter
Αν έπρεπε να πάω κάποιον σε ένα σημείο ώστε να καταλάβει μεμιάς τον τόπο μας, θα τον πήγαινα στην κορυφή του Ταΰγετου.
0

Ο τόπος είναι η δυτική Μάνη. Το χωριό είναι το Εξωχώρι στα 550 μ. υψόμετρο. Στην πλάτη μας η αγκαλιά του Ταΰγετου (2.407μ.), στα πόδια μας ο μεσσηνιακός κόλπος με τα πασίγνωστα χωριά της Καρδαμύλης, της Στούπας και της Σελήνιτσας. Αν θα έπρεπε να επιλέξω ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής, είναι ο εξαιρετικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας με άρρηκτο συνδετικό κρίκο τα αρχαία μονοπάτια.

Όλη η Μάνη, και κυρίως η ημιορεινή ζώνη, είναι μια πεζοπορική διαδρομή στον χρόνο και την Ιστορία. Ο περίπατος, όμως, που μου αρέσει ιδιαίτερα, ξεκινά από το χωριό μου, το Εξωχώρι, συνεχίζει προς το φαράγγι του Βυρού, περνάει από την παλιά πόλη και την Καρδαμύλη και επιστρέφει από το Πετροβούνι στο Εξωχώρι. Είναι μια κυκλική διαδρομή μήκους 10χλμ. με 500 περίπου μέτρα υψομετρική διαφορά χωρίς τεχνικές δυσκολίες, με το τερέν και τη θέα να αλλάζουν συνεχώς, περνώντας διαδοχικά μέσα από ελαιώνες, καλντερίμια, μονοπάτια και μικρούς οικισμούς.

Μένω μόνιμα στην περιοχή από το 2004. Γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ, έπειτα έζησα αρκετά χρόνια στην Αθήνα. Δεν με έφερε πίσω η μοίρα, επέστρεψα στον τόπο αυτό από επιλογή.

Θα άλλαζα την κυρίαρχη αντίληψη ότι η ορθή σκέψη μάς ανήκει αποκλειστικά. Θα ήθελα να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση και ανοχή στη διαφορετικότητα, με καλύτερη κοινωνική συνοχή και αντίληψη όσον αφορά την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Ξεκινώντας από τα ημιορεινά, θα πρέπει να μιλήσω σίγουρα για την ταβέρνα του Δημήτρη στο Καρυοβούνι, μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία μέσα στα βουνά. Έπειτα στο Εξωχώρι η ταβέρνα Με θέα για όσους θέλουν να νιώσουν τι σημαίνει αυθεντικό μανιάτικο σπιτικό φαγητό. 

ΜΑΝΗ
Γιάννης Αβραμέας

Θα πρέπει να δοκιμάσετε σίγουρα ελαιόλαδο, σύγκλινο (παστό λουκάνικο), ντόπιο τυρί σφέλα με μέλι, λαλάγγια, σαλάτα με κρεμμύδι και πορτοκάλι, πράσινες τσακιστές ελιές λεμονάτες, τσουχτή μακαρονάδα, τραχανά με χοιρινό, τσάι Ταϋγέτου με το αντίστοιχο μέλι φυσικά.

Από τα παραθαλάσσια καταστήματα είναι πολλά αυτά που μου έρχονται κατά νου. Το εστιατόριο Ελιές, για παράδειγμα, είναι ένα χώρος όπου σίγουρα θα φας εάν θες να έχεις ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία από την περιοχή. Όμως, θα σταθώ σε δύο πιο μικρά και ιδιαίτερα καταστήματα τα οποία είναι ανοιχτά και τον χειμώνα. Το ένα είναι ο Κρίταμος επάνω στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το δημαρχείο. Μικρός και ποιοτικός κατάλογος με πολύ καλό σέρβις και σταθερή ποιότητα. Θα ακουστεί λίγο παράξενο, αλλά προτείνω μεταξύ άλλων το ζουμερό μπέργκερ του. Κοντά στην παλιά πόλη είναι το κατάστημα Η αυλή της Γιωργίτσας. Εδώ θα δοκιμάσετε την περιβόητη μανιάτικη τσούχτη μακαρονάδα με αυγό και καψαλισμένη μυζήθρα όπως την έφτιαχναν παλιά οι γιαγιάδες μας. Είναι γεγονός ότι το γαστρονομικό κομμάτι στην περιοχή μας βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Αν έπρεπε να πάω κάποιον σε ένα σημείο ώστε να καταλάβει μεμιάς τον τόπο μας, θα τον πήγαινα στην κορυφή του Ταΰγετου. Με μία μόνο ματιά γίνονται προφανείς και απόλυτα κατανοητοί οι λόγοι που με οδήγησαν στο να επιστρέψω και να μείνω στη Μάνη.

Ο τόπος μου, το Εξωχώρι της Δυτικής Μάνης Facebook Twitter
Αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι είναι οι πεζοπορίες στις σκιές των μεγάλων φαραγγιών της περιοχής, στην κορυφή και στα βουνά του Ταΰγετου.

Είναι δύσκολο να ταξινομήσει κανείς τα ενδιαφέροντα κτίρια του τόπου. Θα έλεγα και πάλι ότι, όπου και να πας, σε όποιο χωριό και να βρεθείς, εάν έχεις ανοιχτό το μυαλό σου, θα βρεις πάντα κάτι να συνδεθείς. Ο τόπος είναι ένα απέραντο λαογραφικό μουσείο.

Μυστικό όχι, δεν θα μπορούσα να αποκαλύψω, όχι από μυστικοπάθεια, αλλά γιατί εδώ στη Μάνη ναι μεν είμαστε φιλόξενοι, αλλά δεν ανοιγόμαστε με τη μία, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τον άλλο, να δούμε τις ποιότητές του και μετά να τον αφήσουμε να δει τα κρυμμένα που κάνουν αυτό τον τόπο τόσο ιδιαίτερο. Ανάλογα με το ποιος είσαι, ανάλογη θα είναι και η εμπειρία σου.

Με ρώτησες για έναν ιδιαίτερο άνθρωπο και στο μυαλό μου αβίαστα ήρθε ο Κώστας Ξυδέας. Είναι ο επικεφαλής της ΓΑΙΑ, μιας ομάδας πολιτικής προστασίας που έχει τη βάση της εδώ στην περιοχή. Ο Κώστας και η ομάδα του, εκτός του τεράστιου κοινωνικού έργου που ακούραστα προσφέρουν, κρατούν ζωντανή την ιδέα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, δίχως όρους και ανταλλάγματα. 

Θα άλλαζα την κυρίαρχη αντίληψη ότι η ορθή σκέψη μάς ανήκει αποκλειστικά. Θα ήθελα να υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση και ανοχή στη διαφορετικότητα, με καλύτερη κοινωνική συνοχή και αντίληψη όσον αφορά την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Ο τόπος μου, το Εξωχώρι της Δυτικής Μάνης Facebook Twitter
H ΓΑΙΑ είναι μια ομάδα πολιτικής προστασίας που έχει τη βάση της στην περιοχή και κρατάει ζωντανή την ιδέα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο, δίχως όρους και ανταλλάγματα. 

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι η μεγάλη αντίθεση που υπάρχει μεταξύ της ζωής το καλοκαίρι και της ζωής τον χειμώνα. Το καλοκαίρι υπερπληθυσμός και τον χειμώνα ερημιά. Δεν έχεις την αίσθηση της ροής της ζωής. Μεγάλη αντίθεση. Βέβαια, εάν είσαι ευρηματικός και δημιουργικός, παραμένεις στους στόχους σου και έχεις ποιότητα ζωής όλο τον χρόνο.

Αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι είναι οι πεζοπορίες στις σκιές των μεγάλων φαραγγιών της περιοχής, στην κορυφή και στα βουνά του Ταΰγετου. Με κολύμπι για αποθεραπεία.

Τώρα, για τον χειμώνα, πρέπει να αναλογιστείτε ότι βρισκόμαστε στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ο Ταΰγετος δημιουργεί ένα μικροκλίμα με ήπιο χειμώνα,  χωρίς ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου το ορεινό τρέξιμο και η ποδηλασία έχουν την τιμητική τους. Επίσης η ενασχόληση με την ανεξάρτητη καλλιτεχνική ομάδα αυτομόρφωσης West Mani Frames που έχουμε δημιουργήσει εδώ και πέντε χρόνια δίνει στον χειμώνα μας μια ποιοτική και ουσιαστική νότα. Ασχολούμαστε ως ομάδα με τη φωτογραφία δρόμου αλλά και με την εικόνα γενικότερα. Έχουμε διοργανώσει στην περιοχή μας δύο φωτογραφικά φεστιβάλ και πρόσφατα ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας μας μικρού μήκους.

Ο τόπος μου, το Εξωχώρι της Δυτικής Μάνης Facebook Twitter
Βασική προϋπόθεση για να σε κρατήσει ο τόπος είναι να έχεις μια  ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό σου και τις αναζητήσεις σου.

Η Μάνη είναι ένας τόπος με ιδιαιτερότητες. Αν θέλει κάποιος να ζήσει μόνιμα εδώ, δεν θα μιλήσουμε τα πρακτικά ζητήματα πρώτα. Για να δώσω το στίγμα θέλω να πω ότι βασική προϋπόθεση για να σε κρατήσει ο τόπος είναι να έχεις μια ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό σου και τις αναζητήσεις σου. Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα να δίνω συμβουλές. Παρ' όλα αυτά θα πρότεινα μία επίσκεψη το καλοκαίρι και μία τον χειμώνα πριν πάρει κανείς μια απόφαση ζωής. Εάν έρθεις και αφήσεις το ένστικτο να λειτουργήσει, είμαι σίγουρος ότι θα πάρεις τη σωστή απόφαση. Ο τόπος είναι ιδιαίτερος, είναι το μεγαλείο των μικρών πραγμάτων και του ανεπαίσθητου. Εάν τον νιώσεις, θα σε κερδίσει για πάντα. Εάν προσπαθήσεις να τον προσεγγίσεις μόνο υπολογιστικά και στερεοτυπικά, θα σε διώξει τελικά.

Ο Γιάννης Αβραμέας είναι οδηγός βουνού, ιδιοκτήτης της εταιρείας 2407 Outdoor Experience και διοργανωτής του Taygetos Challenge.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο τόπος μου, η Βίνιανη

Γειτονιές της Ελλάδας / Βίνιανη: Πώς ένας καθηγητής προσπαθεί να ξαναδώσει ζωή σ' ένα χωριό στα Άγραφα

Μια συζήτηση με τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και Ιστορίας της Πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό για το ιστορικό χωριό Βίνιανη των Αγράφων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό τον ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ