Πώς είναι να ζεις ολομόναχος σε ένα χωριό;

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός κάτοικος του Γιαννοχωρίου Καστοριάς Facebook Twitter
Το Γιαννοχώρι είναι χτισμένο σε μια πλαγιά που τη βλέπει ο ήλιος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από μπροστά του περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.
0

ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ Γιαννοχώρι που ανήκει στον δήμο Νεστορίου του Νομού Καστοριάς. Είναι χτισμένο σε μια πλαγιά που τη βλέπει ο ήλιος από την Ανατολή μέχρι τη Δύση και από μπροστά του περνάει ο ποταμός Αλιάκμονας.

Το χωριό είχε 300 σπίτια πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Προς το τέλος του πολέμου, κατά το έτος 1949, βρέθηκε περικυκλωμένο από τον Ελληνικό Στρατό και τους Αντάρτες. Το αποτέλεσμα ήταν να το εγκαταλείψουν όλοι και να μην επιστρέψουν ποτέ. Είμαι ο μοναδικός κάτοικος του χωριού.

Από τη ζωή μου εδώ έχω κερδίσει την ηρεμία μου και την ψυχική μου γαλήνη. Πάω στη δουλειά χωρίς να συναντώ θυμωμένους ανθρώπους, χωρίς κορναρίσματα, χωρίς να σκεφτώ πού θα παρκάρω.

Έχτισα το σπίτι το 2009, αλλά μόνιμος κάτοικος έγινα το 2022. Εδώ δεν με έφερε η μοίρα, αλλά η ζωή στη Θεσσαλονίκη, που τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται μη υποφερτή για κάποιον που δουλεύει στο κέντρο και μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν λάβουμε υπόψη και την επιβάρυνση με τα μέτρα κατά του συνωστισμού που έφερε η πανδημία του COVID-19, καταλαβαίνεις την επίδραση στην ποιότητα ζωής. Το να κλειστώ σε ένα διαμέρισμα για μένα δεν είναι επιλογή. Ό,τι και να έκανα καθημερινά, το μυαλό μου ήταν στο πώς θα δραπετεύσω από την πόλη για να πάω στο χωριό. 

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός κάτοικος του Γιαννοχωρίου Καστοριάς Facebook Twitter
Τι έχω χάσει; Αν η ερώτηση γινόταν όταν είχα πρωτοέρθει, σίγουρα θα έβρισκα να σου πω αρκετά πράγματα. Τώρα αυτά δεν βρίσκονται πια στα ενδιαφέροντά μου και μια βόλτα στο δάσος τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο.

To αστείο της υπόθεσης είναι πως, όταν πήρα την απόφαση να μείνω μόνιμα εδώ, αντιμετώπισα έντονη δυσπιστία. Πήγαινα σε δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ στην Καστοριά για τις απαραίτητες ενέργειες και δεν με πίστευαν, μου έλεγαν ότι εκεί μένουν μόνο αρκούδες! Μοναξιά υπήρξε μόνο για μια μικρή χρονική περίοδο. Μετά με ανακαλύψανε συγγενείς και φίλοι. Έκτοτε με επισκέπτονται πάρα πολύ συχνά. Θα έλεγα ότι σπάνια περνάει Σαββατοκύριακο που να είμαι μόνος μου.

Από τη ζωή μου εδώ έχω κερδίσει την ηρεμία μου και την ψυχική μου γαλήνη. Πάω στη δουλειά χωρίς να συναντώ θυμωμένους ανθρώπους, χωρίς κορναρίσματα, χωρίς να σκεφτώ πού θα παρκάρω. Τι έχω χάσει; Αν η ερώτηση γινόταν όταν είχα πρωτοέρθει, σίγουρα θα έβρισκα να σου πω αρκετά πράγματα. Τώρα αυτά δεν βρίσκονται πια στα ενδιαφέροντά μου και μια βόλτα στο δάσος τα απομακρύνει ακόμα περισσότερο.

Υπάρχουν δυσκολίες σίγουρα. Η μεγαλύτερη εξ αυτών αφορά το δίκτυο υδροδότησης του χωριού και τα δέντρα που πέφτουν λόγω χιονιού στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Αλλά δεν νομίζω ότι θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Έτσι το βρήκα το χωριό και έτσι θέλω να παραμείνει.

Εάν κάποιοι έχουν την επιλογή να φύγουν από την πόλη στην οποία βρίσκονται και να πάνε στην επαρχία, σε ένα μικρό χωριό, θα τους πω να το πράξουν. Να πάρουν την απόφαση και να ζήσουν σε μικρότερες κοινωνίες με καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα εμπόδια που θα συναντήσουν είναι κατά πολύ μικρότερα από τον συνωστισμό στο λεωφορείο κατά την επιστροφή τους από τη δουλειά.  

Ο Νίκος Νικολαΐδης είναι ο μοναδικός κάτοικος του Γιαννοχωρίου Καστοριάς Facebook Twitter
Μια αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι είναι το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του Αλιάκμονα.

Ένας αγαπημένος περίπατος είναι στη Σκάλα Γιαννοχωρίου. Είναι μια διαδρομή μέσα σε δάσος από μαύρη πεύκη και οξιά κυρίως. Με υψομετρική διαφορά περίπου 300 μέτρα, δηλαδή από τα 1.006μ. που βρίσκεται το σπίτι μου φθάνουμε στα 1.300μ. Μια αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι είναι το κολύμπι στα πεντακάθαρα νερά του Αλιάκμονα. Τον χειμώνα κυνήγι.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο λίμνες, η λίμνη Αρένα και η Γκιστόβα. Και οι δύο είναι δρακόλιμνες, η δεύτερη έχει υψόμετρο 2.353 μέτρα, πράγμα που την καθιστά την υψηλότερη στην Ελλάδα, και βρίσκεται πάνω από το χωριό Γράμμος. Ένα ακόμη εντυπωσιακό σημείο που αξίζει να επισκεφθείς είναι ο καταρράκτης στο χωριό Λειβαδοτόπι.

Στην περιοχή της Κοτύλης, σε ένα σημείο με μεγάλη οικολογική σημασία, στα όρια δύο ορεινών όγκων, του Βοΐου και του Γράμμου, βρίσκεται το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Στο κεντρικό κτίριο λειτουργεί καφέ-εστιατόριο, με τη φροντίδα του Συνεταιρισμού Γυναικών Νεστορίου «Γεύσεις Γράμμου». Στο ίδιο κτίριο υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, όπου πραγματοποιούνται ημερίδες και συνέδρια, καθώς και βιβλιοθήκη. Στα άλλα δύο κτίρια στεγάζονται ο ξενώνας και δύο μόνιμες εκθέσεις φωτογραφίας (μία για την ιστορία και μία για τη χλωρίδα και την πανίδα του Γράμμου), καθώς και περιοδικές εκθέσεις.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους

Ταξίδια / Γιατί τα ταξίδια δεν έφεραν πιο κοντά τους ανθρώπους;

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο όμως και ο εθνικισμός. Όπως φαίνεται, μόνο ο Μαρκ Τουέιν πίστεψε ότι «τα ταξίδια σκοτώνουν την προκατάληψη, τη μισαλλοδοξία και τη στενομυαλιά».
THE LIFO TEAM