O τόπος μου, η Κίμωλος

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Το Αφεντάκειο Κληροδότημα αποτελεί ουσιαστικά την παρακαταθήκη του Γεωργίου Οικονόμου-Αφεντάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίμωλο και έκανε μεγάλη περιουσία στην Αθήνα.
0

Μένω στο Χωριό της Κιμώλου. Το «σπίτι» μου τα τελευταία δύο χρόνια είναι το Αφεντάκειο Κληροδότημα. Κάθε πρωί βλέπω την ανατολή του ήλιου από το πιο όμορφο σημείο, τη γαλαζοπράσινη Πολύαιγο. 

Επειδή έχω βιώσει δυσάρεστα γεγονότα, την απώλεια προσώπων, προτού μεταφερθώ στο Αφεντάκειο Κληροδότημα, η μετακίνηση αυτή αποτέλεσε κομβικό σημείο στη ζωή μου και συντέλεσε στην προσωπική μου εξέλιξη ως ανθρώπου. 

Το Αφεντάκειο Κληροδότημα αποτελεί ουσιαστικά την παρακαταθήκη του Γεωργίου Οικονόμου-Αφεντάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίμωλο και έκανε μεγάλη περιουσία στην Αθήνα. Μετά τον θάνατό του το 1899 ιδρύθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο έχει να παρουσιάσει πολυσχιδή δραστηριότητα, μεταξύ άλλων στην περίθαλψη ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, στην παροχή υποτροφιών, στην κατασκευή κοινωφελών έργων στην Κίμωλο και γενικότερα στην εκπλήρωση κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών για την πνευματική και κοινωνική πρόοδο των Κιμώλιων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί είναι το ακτοπλοϊκό. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, που τα δρομολόγια είναι λιγότερα, οι καιρικές συνθήκες δυσκολες και τα θέματα υγείας απρόβλεπτα, είναι δύσκολα για όλους. 

Μένω εδώ από το 2006. Οι γονείς μου είχαν καταγωγή από το νησί. Πάντα είχα την επιθυμία να ζήσω μόνιμα στο νησί επειδή μου αρέσουν οι χαλαροί ρυθμοί του και όχι η ένταση της πόλης. Έχω σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος και το όνειρό μου ήταν να ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου και να γίνω μελισσοκόμος. Ήρθα μόνιμα στο νησί μετά τις σπουδές, όταν ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία.

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Στο «Φιδάκι» αναβλύζει ζεστό νερό.

Ο αγαπημένος μου περίπατος στο νησί είναι στο Αγιόκλημα με την πηγή «Φιδάκι» που αναβλύζει ζεστό νερό. Θυμάμαι, την πρώτη φορά που περπάτησα τη διαδρομή, με εντυπωσίασαν η ομορφιά της φύσης και το τοπίο. Εξακολουθεί να είναι η τοποθεσία που ξεχωρίζω στην Κίμωλο.

fanis
Φώτης Μαρινάκης

Φτάνοντας στην Ψάθη, ο επισκέπτης καταλαβαίνει μεμιάς πως η Κίμωλος έχει μείνει ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου. Τα βασικά σημεία που πρέπει να έχει στη λίστα του κάθε επισκέπτης του νησιού περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, με σημαντικά εκθέματα χιλιάδων χρόνων, το Λαογραφικό Μουσείο, τη διαδρομή ως το Σκιάδι, το πέτρινο μανιτάρι-δημιούργημα της φύσης, την Εκκλησία του Χριστού και γενικότερα την περιήγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο, στις τριγύρω εκκλησίες και στον Μητροπολιτικό Ναό «Παναγία η Οδηγήτρια».

Αν μιλάμε για την καλοκαιρινή περίοδο, προτείνω ανεπιφύλακτα επίσκεψη σε κάποια παραλία συνδυαστικά με την προβολή στο Cine Καλησπερίτη – σε βοηθά να ζήσεις την εμπειρία της Κιμώλου, να νιώσεις τη γαλήνη και τις βραδιές κάτω από τα αστέρια.

Τοπικά προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει ο επισκέπτης είναι η λαδένια, οι μαραθένιες, οι τυρένιες και γενικά όλα τα τοπικά πιάτα με μανούρα, ξινό, κάππαρη και σχοινόκοκκο. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί είναι το ακτοπλοϊκό. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, που τα δρομολόγια είναι λιγότερα, οι καιρικές συνθήκες δυσκολες και τα θέματα υγείας απρόβλεπτα, είναι δύσκολα για όλους. 

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Το Σκιάδι, το πέτρινο μανιτάρι-δημιούργημα της φύσης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο για μένα αποτελεί η συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες». Με θέληση να προσφέρουμε στο νησί, μια χούφτα άτομα αρχίσαμε το 2011 να ασχολούμαστε  με απλές, αλλά πολύ χρήσιμες για το νησί, εθελοντικές δράσεις. Οι καθαρισμοί παραλιών και οι προσπάθειες νοικοκυρέματος των κοινόχρηστων χώρων του Χωριού αποτέλεσαν τις πρώτες δράσεις μας.

To έναυσμα για μεγαλύτερα «βήματα» και επέκταση των δραστηριοτήτων μας δόθηκε από την επίσκεψη του «ΕΠΟΣ Φυλής» (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) στην Κίμωλο, το καλοκαίρι του 2013, για καθαρισμό και σήμανση μερικών παραδοσιακών μονοπατιών.

Πεζοπορώντας στα μονοπάτια, εκεί όπου τα μηχανοκίνητα δεν περνάνε, ανακαλύψαμε τη φυσική ομορφιά της Κιμώλου αλλά και τον σκληρό τρόπο ζωής των προγόνων μας, που καλλιεργούσαν όλες αυτές τις δύσβατες εκτάσεις! Η φυσική και άγρια ομορφιά, η δημιουργικότητα της φύσης, που σμιλεύει τα βράχια με τον αέρα και τη βροχή, διαμορφώνοντας σπηλιές και μνημεία (βλέπε Σκιάδι), η απαράμιλλη θέα του Αιγαίου με τα γύρω από την Κίμωλο νησιά αλλά και η αφ' υψηλού θέα των δεκάδων παραλιακών κολπίσκων, προσβάσιμων από τα μονοπάτια  ή με το σκάφος, συνεχώς  κεντρίζουν το ενδιαφέρον περιπατητών και μελών ορειβατικών συλλόγων.

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Η περιήγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο είναι από τα πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε επισκέπτης του νησιού.

Η δραστηριότητά μας όμως δεν σταματά στα μονοπάτια. Ασχολούμαστε με εποχικά δρώμενα και έθιμα της Κιμώλου, έχοντας πάντα συνοδοιπόρο τον δήμο. Ο χρόνος αρχίζει με τα παραδοσιακά κάλαντα που λέγονται από σπίτι σε σπίτι, σε όλο το Χωριό. Συμμετέχουμε στην καρναβαλική εκδήλωση του δήμου, προσπαθούμε να αναβιώσουμε και να διατηρήσουμε τα έθιμα του Πάσχα (κάλαντα του Λαζάρου, κάψιμο του Ιούδα) κ.ά.

Πραγματοποιούμε πολλά δρώμενα, βασιζόμενοι σε παλιές αλλά και νέες ιδέες. Το καλοκαίρι η διάθεσή  μας κορυφώνεται και τα δρώμενα είναι καθημερινά. Παλιά και νέα σχέδια ενεργοποιούνται και γίνονται παντού στην Κίμωλο αλλά και στη Πολύαιγο: εκδρομές, πεζοπορίες, υπαίθριος μεταφερόμενος και ειδυλλιακός  κινηματογράφος σε παραλίες και γραφικούς χώρους στο Χωριό, υπαίθριες ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες για όλους, βόλτες με κανό στη θάλασσα, οργάνωση ή/και συμμετοχή σε πανηγύρια, και άλλα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ