O τόπος μου, η Κίμωλος

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Το Αφεντάκειο Κληροδότημα αποτελεί ουσιαστικά την παρακαταθήκη του Γεωργίου Οικονόμου-Αφεντάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίμωλο και έκανε μεγάλη περιουσία στην Αθήνα.
0

Μένω στο Χωριό της Κιμώλου. Το «σπίτι» μου τα τελευταία δύο χρόνια είναι το Αφεντάκειο Κληροδότημα. Κάθε πρωί βλέπω την ανατολή του ήλιου από το πιο όμορφο σημείο, τη γαλαζοπράσινη Πολύαιγο. 

Επειδή έχω βιώσει δυσάρεστα γεγονότα, την απώλεια προσώπων, προτού μεταφερθώ στο Αφεντάκειο Κληροδότημα, η μετακίνηση αυτή αποτέλεσε κομβικό σημείο στη ζωή μου και συντέλεσε στην προσωπική μου εξέλιξη ως ανθρώπου. 

Το Αφεντάκειο Κληροδότημα αποτελεί ουσιαστικά την παρακαταθήκη του Γεωργίου Οικονόμου-Αφεντάκη, ο οποίος γεννήθηκε στην Κίμωλο και έκανε μεγάλη περιουσία στην Αθήνα. Μετά τον θάνατό του το 1899 ιδρύθηκε το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομά του, το οποίο έχει να παρουσιάσει πολυσχιδή δραστηριότητα, μεταξύ άλλων στην περίθαλψη ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας, στην παροχή υποτροφιών, στην κατασκευή κοινωφελών έργων στην Κίμωλο και γενικότερα στην εκπλήρωση κοινωφελών και φιλανθρωπικών σκοπών για την πνευματική και κοινωνική πρόοδο των Κιμώλιων. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί είναι το ακτοπλοϊκό. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, που τα δρομολόγια είναι λιγότερα, οι καιρικές συνθήκες δυσκολες και τα θέματα υγείας απρόβλεπτα, είναι δύσκολα για όλους. 

Μένω εδώ από το 2006. Οι γονείς μου είχαν καταγωγή από το νησί. Πάντα είχα την επιθυμία να ζήσω μόνιμα στο νησί επειδή μου αρέσουν οι χαλαροί ρυθμοί του και όχι η ένταση της πόλης. Έχω σπουδάσει τεχνολόγος γεωπόνος και το όνειρό μου ήταν να ακολουθήσω το επάγγελμα του πατέρα μου και να γίνω μελισσοκόμος. Ήρθα μόνιμα στο νησί μετά τις σπουδές, όταν ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία.

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Στο «Φιδάκι» αναβλύζει ζεστό νερό.

Ο αγαπημένος μου περίπατος στο νησί είναι στο Αγιόκλημα με την πηγή «Φιδάκι» που αναβλύζει ζεστό νερό. Θυμάμαι, την πρώτη φορά που περπάτησα τη διαδρομή, με εντυπωσίασαν η ομορφιά της φύσης και το τοπίο. Εξακολουθεί να είναι η τοποθεσία που ξεχωρίζω στην Κίμωλο.

fanis
Φώτης Μαρινάκης

Φτάνοντας στην Ψάθη, ο επισκέπτης καταλαβαίνει μεμιάς πως η Κίμωλος έχει μείνει ανέπαφη στο πέρασμα του χρόνου. Τα βασικά σημεία που πρέπει να έχει στη λίστα του κάθε επισκέπτης του νησιού περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, με σημαντικά εκθέματα χιλιάδων χρόνων, το Λαογραφικό Μουσείο, τη διαδρομή ως το Σκιάδι, το πέτρινο μανιτάρι-δημιούργημα της φύσης, την Εκκλησία του Χριστού και γενικότερα την περιήγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο, στις τριγύρω εκκλησίες και στον Μητροπολιτικό Ναό «Παναγία η Οδηγήτρια».

Αν μιλάμε για την καλοκαιρινή περίοδο, προτείνω ανεπιφύλακτα επίσκεψη σε κάποια παραλία συνδυαστικά με την προβολή στο Cine Καλησπερίτη – σε βοηθά να ζήσεις την εμπειρία της Κιμώλου, να νιώσεις τη γαλήνη και τις βραδιές κάτω από τα αστέρια.

Τοπικά προϊόντα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει ο επισκέπτης είναι η λαδένια, οι μαραθένιες, οι τυρένιες και γενικά όλα τα τοπικά πιάτα με μανούρα, ξινό, κάππαρη και σχοινόκοκκο. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί είναι το ακτοπλοϊκό. Ιδιαίτερα τον χειμώνα, που τα δρομολόγια είναι λιγότερα, οι καιρικές συνθήκες δυσκολες και τα θέματα υγείας απρόβλεπτα, είναι δύσκολα για όλους. 

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Το Σκιάδι, το πέτρινο μανιτάρι-δημιούργημα της φύσης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο για μένα αποτελεί η συμμετοχή στην εθελοντική ομάδα Κιμώλου «Κιμωλίστες». Με θέληση να προσφέρουμε στο νησί, μια χούφτα άτομα αρχίσαμε το 2011 να ασχολούμαστε  με απλές, αλλά πολύ χρήσιμες για το νησί, εθελοντικές δράσεις. Οι καθαρισμοί παραλιών και οι προσπάθειες νοικοκυρέματος των κοινόχρηστων χώρων του Χωριού αποτέλεσαν τις πρώτες δράσεις μας.

To έναυσμα για μεγαλύτερα «βήματα» και επέκταση των δραστηριοτήτων μας δόθηκε από την επίσκεψη του «ΕΠΟΣ Φυλής» (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος) στην Κίμωλο, το καλοκαίρι του 2013, για καθαρισμό και σήμανση μερικών παραδοσιακών μονοπατιών.

Πεζοπορώντας στα μονοπάτια, εκεί όπου τα μηχανοκίνητα δεν περνάνε, ανακαλύψαμε τη φυσική ομορφιά της Κιμώλου αλλά και τον σκληρό τρόπο ζωής των προγόνων μας, που καλλιεργούσαν όλες αυτές τις δύσβατες εκτάσεις! Η φυσική και άγρια ομορφιά, η δημιουργικότητα της φύσης, που σμιλεύει τα βράχια με τον αέρα και τη βροχή, διαμορφώνοντας σπηλιές και μνημεία (βλέπε Σκιάδι), η απαράμιλλη θέα του Αιγαίου με τα γύρω από την Κίμωλο νησιά αλλά και η αφ' υψηλού θέα των δεκάδων παραλιακών κολπίσκων, προσβάσιμων από τα μονοπάτια  ή με το σκάφος, συνεχώς  κεντρίζουν το ενδιαφέρον περιπατητών και μελών ορειβατικών συλλόγων.

O τόπος μου, η Κίμωλος Facebook Twitter
Η περιήγηση στο Μεσαιωνικό Κάστρο είναι από τα πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε επισκέπτης του νησιού.

Η δραστηριότητά μας όμως δεν σταματά στα μονοπάτια. Ασχολούμαστε με εποχικά δρώμενα και έθιμα της Κιμώλου, έχοντας πάντα συνοδοιπόρο τον δήμο. Ο χρόνος αρχίζει με τα παραδοσιακά κάλαντα που λέγονται από σπίτι σε σπίτι, σε όλο το Χωριό. Συμμετέχουμε στην καρναβαλική εκδήλωση του δήμου, προσπαθούμε να αναβιώσουμε και να διατηρήσουμε τα έθιμα του Πάσχα (κάλαντα του Λαζάρου, κάψιμο του Ιούδα) κ.ά.

Πραγματοποιούμε πολλά δρώμενα, βασιζόμενοι σε παλιές αλλά και νέες ιδέες. Το καλοκαίρι η διάθεσή  μας κορυφώνεται και τα δρώμενα είναι καθημερινά. Παλιά και νέα σχέδια ενεργοποιούνται και γίνονται παντού στην Κίμωλο αλλά και στη Πολύαιγο: εκδρομές, πεζοπορίες, υπαίθριος μεταφερόμενος και ειδυλλιακός  κινηματογράφος σε παραλίες και γραφικούς χώρους στο Χωριό, υπαίθριες ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες για όλους, βόλτες με κανό στη θάλασσα, οργάνωση ή/και συμμετοχή σε πανηγύρια, και άλλα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ