Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα

Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Οι επισκέπτες οποιασδήποτε σχεδόν χώρας της Αφρικής ορκίζονται πως γυρνούν πίσω αλλαγμένοι, με εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της καθημερινότητάς τους...
0

Οι περισσότεροι επισκέπτες οποιασδήποτε σχεδόν χώρας της Αφρικής ορκίζονται πως γυρνούν πίσω αλλαγμένοι, με εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της καθημερινότητάς τους, αφού η ήπειρος που «γέννησε» τον άνθρωπο αποτελεί αποκάλυψη στα μάτια και στις αντιλήψεις των κατοίκων του δυτικού κόσμου.

Βρέθηκα στην Αιθιοπία και ανέπνευσα τον αέρα της πρωτεύουσάς της, Αντίς Αμπέμπα, σε μια dolce far niente εβδομάδα, στα μέσα του Απριλίου. Περιττό να αναφέρω πως, ομοίως, τοποθετήθηκα στην κατηγορία των ανθρώπων που περιγράφω και πως ανυπομονώ να επιστρέψω για να την εξερευνήσω περαιτέρω.

Για τους φαν της γαστρονομίας, η Αιθιοπία θεωρείται η χώρα γέννησης και του καφέ, αφού εκεί πρωτοχρησιμοποιήθηκαν οι καρποί του καφεόδενδρου για την παραγωγή του πιο δημοφιλούς, ίσως, ροφήματος στον κόσμο. Η ιεροτελεστία μάλιστα της παρασκευής και κατανάλωσης του bunna, όπως τον ονομάζουν, προϋποθέτει εξοικείωση με το περιβάλλον, γνωριμία με τους ντόπιους και αφιέρωση τουλάχιστον ενός τρίωρου.

Στα των εγκυκλοπαιδικών στοιχείων, η Αιθιοπία ή Αβησσυνία, όπως αποκαλούνταν μέχρι και αρκετούς αιώνες πριν, λέγεται πως παίρνει το όνομα της από μια αναφορά του Αισώπου και τη λέξη Αιθίοψ, η οποία στα Αρχαία Ελληνικά μεταφράζεται ως ο «άνθρωπος με την (ηλιο)καμμένη όψη».

Εκεί μάλιστα βρίσκεται και η κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, με τη Λούσι να αποτελεί το πρώτο και πληρέστερο σκελετικό εύρημα Αυστραλοπιθήκου!

Η Λούσι ανακαλύφθηκε το 1974 από την ομάδα του Ντόναλντ Γιόχανσον, ενώ λέγεται πως πήρε το όνομα της από το θρυλικό "Lucy in the Sky with Diamonds" που άκουγε το συνεργείο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.


Η Αιθιοπία δεσπόζει στη Δυτική Αφρική, αποτελεί ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ και θεωρείται η πρωτεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης, με τα γραφεία της τελευταίας να βρίσκονται στην πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, όπως επίσης και αναρίθμητες πρεσβείες από χώρες όλου του κόσμου.

Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Αντίς Αμπέμπα

Η Αντίς Αμπέμπα και η Αιθιοπία αποτελούν οικονομικό και πολιτικό hub για ολόκληρη την Αφρική και, όπως διαπίστωσα και ιδίοις όμμασι, σημαντικό κομμάτι του Χριστιανικού κόσμου. Η Αιθιοπία μάλιστα, θεωρείται μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν βρέθηκαν ποτέ κάτω από καθολική κυριαρχία άλλου κράτους.


Για τους φαν της γαστρονομίας, η Αιθιοπία θεωρείται η χώρα γέννησης και του καφέ, αφού εκεί πρωτοχρησιμοποιήθηκαν οι καρποί του καφεόδενδρου για την παραγωγή του πιο δημοφιλούς, ίσως, ροφήματος στον κόσμο.

Η ιεροτελεστία μάλιστα της παρασκευής και κατανάλωσης του bunna, όπως τον ονομάζουν, προϋποθέτει εξοικείωση με το περιβάλλον, γνωριμία με τους ντόπιους και αφιέρωση τουλάχιστον ενός τρίωρου.


Ο αυθεντικός bunna παρασκευάζεται μόνο σε σπίτια ντόπιων και όχι σε καφέ και καφενεία. Ολόκληρη η οικογένεια αλλά και οι περίοικοι της γειτονιάς συνωστίζονται σε αυτά και η νεαρότερη της παρέας αναλαμβάνει να δώσει «γευστική σάρκα και οστά αρωμάτων» στους πολύτιμους καρπούς του καφεόδενδρου που βρίσκονται σε αφθονία στην Αιθιοπία. Το δώρο του Θεού στους κατοίκους αυτής της ταλαιπωρημένης αλλά περήφανης χώρας.

Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Ο αυθεντικός, παραδοσιακός καφές bunna


Το νεαρό κορίτσι ανάβει φωτιά και φροντίζει με προσοχή τη θράκα αλλά και τα λιβάνια που καίνε στο δωμάτιο και στη συνέχεια θα ανακατευτούν με τα αρώματα από το φρεσκοψημμένο καφέ. Οι πράσινοι καρποί του καφέ ψήνονται σε μεγάλα τηγάνια που κάθονται επάνω στη φωτιά και στη συνέχεια σπάνε με ξύλινα γουδοχέρια για να μπορέσουν να βράσουν με νερό σε ιδιότυπα μαγκάλια, τα jebena.

Ο καφές σερβίρεται σε μικρά φλυτζανάκια χωρίς χερούλι, ενώ μέχρι η παρέα να πιεί τους πρώτους καφέδες, το κορίτσι έχει βάλει ξανά νερό στο μαγκάλι και έχει ξεκινήσει να βράζει ξανά τους αλεσμένους κόκκους του καφέ, παρασκευάζοντας ένα πιο ελαφρύ, δεύτερο γύρο και έναν τρίτο για να «κλείσει» η ιεροτελεστία. Πολλή ζάχαρη, κάποιες φορές και αλάτι και πάντα αλμυρό συνοδευτικό με τον καφέ τους, συνήθως ποπκόρν ή ψημένο κριθάρι.


Και στο φαγητό όμως, οι Αιθίοπες ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής, διαθέτοντας πλούσια γαστρονομική παράδοση, αρκετές συνταγές και ένα μοναδικό διατροφικό superfood, το gluten-free και πλούσιο σε σίδηρο αλεύρι teff. Με μακρά ζύμωση του teff παράγεται η injera, μία σπογγώδους τύπου κρέπα, αρκετά ξινή λόγω της ζύμωσης, η οποία αποτελεί τη βάση για τις περισσότερες συνταγές της Αιθιοπίας.

Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Την υπόλοιπη injera στη φέρνουν διπλωμένη σε ρολάκια, από την οποία κόβεις μικρά κομμάτια και τα χρησιμοποιείς αντί για πηρούνι/κουτάλι για να πιάσεις και να φέρεις στο στόμα σου μικρές μπουκίτσες από το κάθε φαγητού του πιάτου.

Αυτή συνήθως ξεδιπλώνεται στο τραπέζι, ενεργώντας αντί πιάτου και επάνω της τοποθετείται ένα μείγμα από διάφορα γευστικά καλούδια, όπως μαγειρεμένο κρέας με διάφορες σάλτσες, λαχανικά, κοκ.

Την υπόλοιπη injera στη φέρνουν διπλωμένη σε ρολάκια, από την οποία κόβεις μικρά κομμάτια και τα χρησιμοποιείς αντί για πιρούνι/κουτάλι για να πιάσεις και να φέρεις στο στόμα σου μικρές μπουκίτσες από το κάθε φαγητού του πιάτου.


Και μπορεί η injera να αποτελεί ιδανική επιλογή για χορτοφάγους και vegan, αλλά στην Αιθιοπία και στην Αντίς Αμπέμπα υμνούν και το κρέας. Χιλιάδες ζώα συνωστίζονται στις υπαίθριες αγορές της Αντίς, όπου έμποροι αλλά και ιδιώτες συρρέουν για να διαλέξουν και να αγοράσουν για την ταβέρνα, το εστιατόριο ή και το σπίτι τους.

Ένα από τα πιο γνωστά κρεατοφαγικά πιάτα είναι το tibs, όπου μικρά κομματάκια μοσχαριού «περνάνε» από το παραδοσιακό τύπου wok τηγάνι τους και στη συνέχεια σερβίρονται στο τραπέζι σε φλεγόμενο σκεύος, στην Αιθιοπία συνηθίζεται η κατανάλωση και του (εντελώς) ωμού κρέατος(!) σε μεγάλα κυβάκια-μπουκιές, πάντα με τη συνοδεία injera, συνήθως και της παραδοσιακής τους σάλτσας berbere.

Στα της καθημερινότητας τους, δεν έχω συναντήσει ποτέ στα ταξίδια μου λαό τόσο έντονα προσκολλημένο στη θρησκεία. Η Ορθοδοξία βρίσκεται παντού στην Αιθιοπία και στην Αντίς, από τη σχεδόν υποχρεωτική ύπαρξη νηστίσιμου μενού σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια για τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, μέχρι τα άπειρα αυτοκολλητάκια με τον Χριστό στα ταξί των επαγγελματιών οδηγών της πρωτεύουσας.

Ίσως αυτή να ευθύνεται μερικώς και για τα σχεδόν μηδενικά βίαια εγκλήματα που (δεν) διαπράττονται στην πόλη, μαζί προφανώς και με τους αυστηρούς της νόμους.

Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Παραδοσιακός γάμος στο βουνό Entoto


Η μουσική φυσικά, βρίσκεται στο αίμα τους. Τι να πρωτογράψει κανείς άλλωστε για την αιθιοπική τζαζ, που ορίστηκε από τον πατέρα της, τον τεράστιο Μουλάτου Αστάτκε και διαδόθηκε μέσα από τα όργανα νομαδικών super band, αλλά και τα Azmari bet, τους ναούς της μουσικής παράδοσης της χώρας;

Σε αυτές τις παραδοσιακές μουσικές ταβέρνες (ή μήπως κουτούκια;), ο κόσμος που συγκεντρωνόταν για να κοινωνικοποιηθεί, συναντούσε τους Azmari, τους αντίστοιχους Αιθίοπες βάρδους της Ευρώπης, οι οποίοι με τα krar ή τα masenqo τους, τραγουδούσαν στον κόσμο, παραδοσιακά κομμάτια, συνήθως συνοδεία χορευτών.

Σήμερα τα Azmari Bet έχουν μεταμορφωθεί σε σύγχρονους χώρους καλλιτεχνικής έκφρασης με το πιο γνωστό της πόλης, το must-visit Fendika Azmari Bet, να λαμβάνουν χώρα gigs ανερχόμενων καλλιτεχνών, να παρουσιάζονται καλλιτεχνικές εκθέσεις στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του και ντόπιοι παρέα με expat που ζουν και εργάζονται στην Αντίς να γνωρίζονται και να διασκεδάζουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο δε African Jazz Village, το μπαρ ιδιοκτησίας του Μουλάτου Αστάτκε, αν είστε τυχεροί και ο ίδιος βρίσκεται στην πόλη και όχι σε περιοδεία στο εξωτερικό, μπορεί να έχετε την τύχη να διαπιστώσετε τι είναι αυτό που τον έκανε σπουδαίο και τρανό, αφού ίσως τον πετύχετε να τζαμάρει παρέα με τη μπάντα του.


Κλείνοντας, θα ήταν αδικία να μη μιλήσω για τον ίδιο τον κόσμο της Αντίς Αμπέμπα, τον αληθινό λόγο που τόσο έντονα επιθυμώ να επισκεφθώ ξανά την πόλη. Ένας λαός υπερήφανος, φιλόξενος, ευγενικός. Ένας λαός που έχει περάσει πολλά, αλλά δεν το έβαλε ποτέ κάτω.

Ένας λαός μιας χώρας που αποτελεί μήλο της έριδος για τις περισσότερες παγκόσμιες υπερδυνάμεις, από την Ευρώπη και την Αμερική, μέχρι την Κίνα, η οποία δείχνει πως τα τελευταία χρόνια τα καταφέρνει καλύτερα από τους ανταγωνιστές της, δημιουργώντας μια τεράστια αγορά εργασίας στην Αιθιοπία, που τόσο πολύ την έχει ανάγκη και που συμβάλει ουσιαστικά στο ξεπήδημα της μεσαίας τάξης στη χώρα.


Έγραψα πως στην Αιθιοπία αναπνέουν οι πιο όμορφες γυναίκες όλου του κόσμου;

Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Στο Azmari Bet
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Τρώγλες στην Αντίς
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Ανοικοδόμηση στην Αντίς
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Πλατεία Meskel
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά ζώων στην Αντίς
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Το ελληνικό κλαμπ Ολυμπιακός στην Αντίς
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Το ελληνικό σχολείο στην Αντίς
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Επιγραφή στο κλαμπ Ολυμπιακός
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Η Λούσι ανακαλύφθηκε το 1974 από την ομάδα του Ντόναλντ Γιόχανσον, ενώ λέγεται πως πήρε το όνομα της από το θρυλικό Lucy in the Sky with Diamonds που άκουγε το συνεργείο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών.
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Διαλογή καλαμποκιού σε κατοικία στο προάστιο του βουνού Entoto
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Διαλογή καφέ
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Όλα τα σύνεργα για την παρασκευή του bunna
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Παραδοσιακή κουζίνα σε butcher house
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Ο παραδοσιακός καφές bunna με ποπκορν στο πλάι και αναμένα λιβάνια
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Ωμό κρέας με σος berbere και injera
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Παραγωγή μεταξιού από μεταξοσκώληκες
Ο Γιάννης Κοροβέσης πέρασε μία εβδομάδα στην Αντίς Αμπέμπα Facebook Twitter
Στο δρόμο για την υπαίθρια αγορά ζώων
Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ταξίδι ενός Έλληνα ορειβάτη από το Νεπάλ στο Κάλα Πατχάρ

Φωτογραφία / Το ταξίδι ενός Έλληνα ορειβάτη από το Νεπάλ στο Κάλα Πατχάρ

Ο Γιώργος Σπυράκης, αρχηγός της ορειβατικής αποστολής του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών, μιλάει στο LiFO.gr για την εμπειρία του στο βασίλειο των αιθέρων, με φόντο την πιο ψηλή οροσειρά του πλανήτη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Ταξίδια / Η καθημερινή ρουτίνα ενός πλοίου της γραμμής τον χειμώνα

Πήραμε το πλοίο της γραμμής για να κάνουμε το δρομολόγιο που κάνουν οι ναυτικοί μετ’ επιστροφής, χωρίς να κατέβουμε σε κάποιο λιμάνι. Η διαδρομή μας ήταν Πειραιάς – Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος και πίσω, ενώ άλλες μέρες προστίθενται κάποιοι ακόμα προορισμοί, με τερματικό λιμάνι εκείνο της Σαντορίνης. Στις περίπου 17 ώρες προσπαθήσαμε να δούμε και να καταγράψουμε τη ζωή τον χειμώνα μέσα σε ένα από τα πολλά πλοία που ταξιδεύουν αδιάκοπα στις ελληνικές θάλασσες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Ταξίδια / Adrère Amellal: Μια μέρα στο ξενοδοχείο που φωτίζεται με κεριά στην όαση της Σίβα

Σε έναν αλλόκοτο υπερμεγέθη όγκο που ορθώνεται στην έρημο θυμίζοντας σεληνιακό τοπίο λειτουργεί ένα οικολογικό και απόλυτα μίνιμαλ αισθητικής ξενοδοχείο χωρίς ίντερνετ, ούτε τηλέφωνο, ούτε καν ερ-κοντίσιον.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο τόπος μου, ο Κάμπος της Χίου

Γειτονιές της Ελλάδας / H ζωή μου στον Κάμπο της Χίου, εκεί που οι λαλάδες κοκκινίζουν τη γη

Η Μάρω Χατζελένη περιγράφει την καθημερινότητά της στον τόπο που μεγάλωσε και επέστρεψε, σε ένα μέρος όπου αρχοντικά, περιβόλια και στέρνες με πηγάδια συνυπάρχουν μαγικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, η Καλοσκοπή

Γειτονιές της Ελλάδας / Mπορεί να ξαναζωντανέψει ένα χωριό είκοσι ατόμων στο βουνό της Γκιώνας;

Μια ομάδα κατοίκων φιλοδοξεί να αναζωογονήσει ένα ορεινό χωριό με άπλετο πράσινο, με άφθονα τρεχούμενα νερά και πηγές, την Καλοσκοπή Φωκίδας που βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες μακριά από την Αθήνα. Και δείχνει να τα καταφέρνει!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο τόπος μου, οι Λειψοί

Γειτονιές της Ελλάδας / Η ζωή μου στους ακριτικούς Λειψούς, εκεί που σταματά ο χρόνος

Ο Κωνσταντίνος Μπουράκης μας μιλά για τη ζωή στο νησί που κερδίζει την υπογεννητικότητα και αποτελεί έναν από τους πιο ποιοτικούς οικολογικούς προορισμούς της Ελλάδας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ