Το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας, υποστηρίζει νέα έρευνα

Το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας, υποστηρίζει νέα έρευνα Facebook Twitter
1

Τα κατοικίδια είναι εξαιρετικοί ακροατές, ενδεχομένως οι καλύτεροι που θα μπορούσε να βρει κανείς- όσοι έχουν γάτα, σκύλο ή οποιοδήποτε άλλο ζωάκι στο σπίτι τους και μιλούν συχνά πυκνά μαζί τους, μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Πόσο φυσιολογικό είναι όμως όλο αυτό και τι κρύβει κατά βάθος; Μια νέα έρευνα έρχεται να «απενοχοποιήσει» εντελώς την συγκεκριμένη τάση/ συνήθεια που έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες ζώων, υποστηρίζοντας πως το να μιλάμε στα κατοικίδιά μας εκτός από χαριτωμένο είναι και δείκτης ευφυΐας.

Ο Nicholas Epley, καθηγητής Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και επικεφαλής της έρευνας, διαπίστωσε πως η συνομιλία με τα κατοικίδια είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι προσπαθούν να τους αποδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια προσπαθούμε να κάνουμε τα κατοικίδιά μας να μοιάζουν περισσότερο με εμάς. 

Όπως λέει, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τείνει να σταματά όλη αυτή τη διαδικασία του να δίνει ανθρώπινη διάσταση σε κάποιο κατοικίδιο από φόβο πως μπορεί να δείχνει μέχρι και τρελός στα μάτια των άλλων. «Ιστορικά, το να αποδίδουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε κάτι, έχει χαρακτηριστεί δείγμα παιδικότητας ή ηλιθιότητας, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα φυσικό υποπροϊόν της τάσης που κάνει τον άνθρωπο μοναδικά έξυπνο σε αυτόν τον πλανήτη», λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως ουσιαστικά η ανάγκη για όλο αυτό είναι ο τρόπος μας να χρησιμοποιούμε τα όρια της νοημοσύνης μας, κάτι που μας διαχωρίζει πρακτικά από τα υπόλοιπα πλάσματα. «Κανένα άλλο είδος δεν έχει αυτήν την τάση», τονίζει ο Epley. 

Βέβαια όπως σημειώνει, η τάση δεν σταματά στα κατοικίδια αλλά επεκτείνεται και σε αντικείμενα. «Συχνά βαφτίζουμε αντικείμενα όπως αυτοκίνητα, μουσικά όργανα, βάρκες, φωτογραφικές μηχανές, φυτά- πράγματα με τα οποία έχουμε αναπτύξει ειδική σχέση και θεωρούμε προέκταση της ίδιας μας της ταυτότητας», σχολιάζει. 

Συμπερασματικά, σταματήστε να νιώθετε ένοχοι (αν νιώθετε) μιλώντας στο σκύλο, σε μια γλάστρα ή επειδή αποκαλείτε το αυτοκίνητό σας κάπως- δεν σημαίνει πως είστε τρελοί. Κάθε άλλο, σημαίνει πως είσαι ευφυέστατοι. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ
Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Χαχαα... ένα άρθρο για 'μένα. Όχι απλώς μιλάω στα ζωάκια, αλλά έχω βαφτίσει μέχρι και την θερμοφόρα μου. Ντρεπόμουν να το εκδηλώσω παραέξω γιατί νόμιζα ότι είναι στοιχείο παράνοιας. Τελικά είμαι απλώς υπερβολικά έξυπνη. Αλλά νταξ, αυτό το ήξερα.