Έρευνα: Το 76% των νέων Ελλήνων πιστεύει ότι για την οικονομική κρίση φταίει η προηγούμενη γενιά

Έρευνα: Το 76% των νέων Ελλήνων πιστεύει ότι για την οικονομική κρίση φταίει η προηγούμενη γενιά Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
5

«Η πλειοψηφία της νέας γενιάς Ελλήνων ρίχνει την ευθύνη για την οικονομική κρίση στους ώμους των γονέων τους», «Για τα δικά τους παιδιά οι νέοι Έλληνες ελπίζουν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη», «Μεγαλύτερος φόβος ο εθνικισμός», «Το 82% των νέων στην Ευρώπη απαντά ότι δεν έχει καθόλου ή ελάχιστη μόνο εμπιστοσύνη στην πολιτική».

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας Generation What ανάμεσα σε νέους ηλικίας από 18 έως 34 χρονών από 35 χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, που διενήργησε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Ψυχολογικών και Κοινωνικοοικονομικών Eρευνών SINUS.

Ο διευθυντής ερευνών Μαξιμίλιαν φον Σβαρτς αποδίδει τους λόγους της νεανικής δυσπιστίας προς την πολιτική στις άλυτες κοινωνικές προκλήσεις, όπως πχ. την κοινωνική ανισότητα, την κλιματική αλλαγή ή τη διαφθορά. «Επιπλέον η οικονομική κατάσταση παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο κυρίως σε χώρες με μεγάλη νεανική ανεργία. Εκεί η δυσπιστία είναι ακόμη μεγαλύτερη». Αυτό επιβεβαιώνεται στο παράδειγμα της Ελλάδας. Το ποσοστό δυσπιστίας των νέων είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και αγγίζει το 67%, ενώ στη Γερμανία είναι το μικρότερο με 23%. Οι νέοι Έλληνες σε ποσοστό 76% και οι νέοι Ιταλοί με 73% ανήκουν στη νεότερη γενιά Ευρωπαίων που θεωρεί ότι για την οικονομική κατάσταση και την αστάθεια στη χώρα τους φταίει η προηγούμενη γενιά.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το φαινόμενο του εθνικισμού στην Ευρώπη εμφανίζονται κυρίως οι Έλληνες σε ποσοστό 80% και οι Γερμανοί σε ποσοστό 78%. Παρά τα προβλήματα η πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα τους στην ΕΕ. Το μικρότερο ποσοστό εκείνων που θέλουν έξοδο από την ΕΕ καταγράφηκε στη Γερμανία με 9% και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με 38%. «Βλέπουν την κατάσταση με πραγματισμό», σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας ο Μαξιμίλιαν φον Σβαρτς. «Η ΕΕ δεν είναι μεν υπόθεση καρδιάς, αλλά παρόλα αυτά οι νέοι πιστεύουν ότι αποκομίζουν θετικά στοιχεία για τη ζωή τους».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότερο από όλους στην ΕΕ οι Έλληνες γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους σε ποσοστό 86%, με τους Ιταλούς να έρχονται δεύτεροι σε ποσοστό 80%. Γενικά πάντως οι νέοι χωρών της νότιας Ευρώπης αντικρίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία. Η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με 47%, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Ιταλία με 53%. Το αντίθετο συμβαίνει όταν πρόκειται για το μέλλον των δικών τους παιδιών. Οι νέοι Έλληνες τρέφουν την ελπίδα περισσότερο από κάθε άλλο συνομήλικό τους Ευρωπαίο ότι τα παιδιά τους θα έχουν τουλάχιστον καλύτερη τύχη από τη δική τους, θεωρώντας προφανώς ότι οι ίδιοι ζουν χειρότερα.

Σε ό,τι αφορά τέλος το προσφυγικό η πλειοψηφία της νέας γενιάς στην ΕΕ εμφανίζεται ανοιχτή. «Οι νέοι αντιτίθενται σε κάθε μορφής διάκριση. Δεν πρόκειται για μια ουδέτερη αποδοχή, αλλά για μια θετική εκτίμηση απέναντι στους μετανάστες» λέει ο φον Σβαρτς.

Πάνω από 30 χρόνια το Ινστιτούτο εξετάζει την καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων και τη σημασία για τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις. Από την καθημερινή ζωή προέρχονταν και οι ερωτήσεις της έρευνας.

Πηγή: Deutsche Welle

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Yπάρχει κουλτούρα υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ στην Ελλάδα;

Συνομιλούμε Υπεύθυνα / Yπάρχει κουλτούρα υπεύθυνης διάθεσης αλκοόλ στην Ελλάδα;

Τι σημαίνει υπεύθυνη διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ; Ποια είναι τα όρια στο σερβίρισμα αλκοόλ; Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν σε bartenders και σερβιτόρους κατάχρηση αλκοόλ; Πότε πρέπει να σταματάνε να μας σερβίρουν και πώς το κάνουν αυτό; Ποιοι είναι οι πελάτες-«red flags» για εκείνους; Και τι συμβαίνει στα μπαρ του εξωτερικού, ποιοι είναι οι τρόποι που έχουν βρει ώστε να περιορίσουν την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ; Τρεις ειδικοί της αθηναϊκής διασκέδασης συζητάνε με τη Ζωή Παρασίδη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Παρεμπιπτόντως, όταν άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα, στις διαδηλώσεις κυριαρχούσαν... όλες οι αποχρώσεις του γκρι.Οι γκριζομάλληδες αποτελούσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών και ο νέοι -αυτοί που θίγονταν και έμελλαν να θιγούν περισσότερο- ουσιαστικά απουσίαζαν αν εξαιρούσες τα μέλη των μάλλον ισχνών αριστερών νεολαιών.Οι νεολαία άργησε να κατέβει μαζικά στο δρόμο και στον αγώνα. Κι έχω τξν αίσθηση ότι, τελικά, δεν κινητοποιήθηκε ποτέ στον βαθμό που θα έπρεπε για την υπεράσπιση του μέλλοντός της.
Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζονται οι τεράστιες ευθύνες που έχουν τα άτομα που ενηλικιώθηκαν την περίοδο 1974-2000 (αν και δεν νομίζω ότι μπορούν να θεωρηθούν στην ίδια γενιά) για την πορεία που ακολούθησε η χώρα και η κοινωνία. Και επικεντρώνομαι σε αυτές τις ηλικίες καθώς επρόκειτο για τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκαν σε ομαλό δημοκρατικό καθεστώς (παρά τις δεδομένες ατέλειες), σε στοιχειώδη -κι ολοένα αυξανόμενη- ευμάρεια, με καλό επίπεδο εκπαίδευσης και ευκολία πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, με γνώση ξένων γλωσσών και εκδημοκρατισμό των ταξιδιών στο εξωτερικό...Αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε να τους είχαν αποτρέψει να ακολουθήσουν αυτήν την πορεία, την οποία από τότε μια μικρή μειοψηφία διέβλεπε ως καταστροφική.
Μερικά απλά μαθηματικά:- Δεδομένου ότι νέοι θεωρούνται οι 18-34-Δεδομένου ότι, πριν την έναρξη της κρίσης το 2010, ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι αυτής της κατηγορίας είχε ψηφίσει τουλάχιστον 1 φορά και πιθανότητα 2-3- Δεδομένου ότι, απ' όσο προέκυπτε από τις διάφορες δημοσκοπήσεις και αναλύσεις, η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της κατηγορίας ψήφιζε δικομματισμό (όπως εξάλλου και στις φοιτητικές εκλογές όπου αναδείκνυαν νικητή την ΔΑΠ).Συνεπώς, μπορούμε να συνάγουμε ότι είχαν στην μεγάλη πλειονότητά τους επικυρώσει τις επιλογές της προηγούμενης γενιάς, πόσο μάλλον που ήταν οι κύριοι ωφελημένοι από την πλαστή ευμάρεια που αυτή είχε "εξασφαλίσει". Και ξαφνικά, όταν όλα καταρρέουν, φταίνε οι άλλοι...Οπως πάντα...
Αχαχαχαχα. Ο προπάππος μου (τον οποίο είχα την τύχη να γνωρίσω) έριχνε την ευθύνη για την κατάντια της χώρας στις προηγούμενες γενιές. Ο παππούς μου το ίδιο, ο πατέρας μου το ίδιο.Εδώ και τρεις γενιές (το λιγότερο) η δηθενιά και το αυτοπαραμύθιασμα των ελλήνων παραμένουν αναλλοίωτα. Κινητά αγοράσαμε, στον Άρη και στον Κρόνο πήγαμε, αλλά η παραμύθα παραμένει παραμύθα: για όλα φταίνε οι άλλοι.Είτε οι άλλοι είναι οι προηγούμενες γενιές είτε οι ξένοι.Ταυτόχρονα είμαστε και περήφανοι για την καταγωγή μας. Όλα κι όλα. Ναι μεν φταίνε οι πρόγονοι αλλά όχι να χάσουμε και τους τουρίστες.Ελλαδάρα.
'Η καλυτερα οι δυο προηγουμενες γενιες...Το δε μοναδικο πραγμα που ακουει αυτη η νεολαια καθε μερα ειναι για τις συνταξεις της μιας και τους μισθους της αλλης μεσα απο την κλασσικη μεταπολιτευτικη πατατα : "παλευω για τα δικαιωματα Μ-Ο-Υ"....

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ