Ανοιξιάτικη επέλαση κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό

Ανοιξιάτικη επέλαση κουνουπιών που μπορούν να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό Facebook Twitter
Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας μετά την ελονοσία σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ευρώπη.
0

Διεθνώς, οι ανοιξιάτικες αλλεργίες συνοδεύονται από την καταγραφή αυξημένων περιστατικών δάγκειου πυρετού, μιας ιογενούς λοίμωξης που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και οφείλεται σε μόλυνση με τον ιό του δάγκειου πυρετού. Στην πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Αττικής, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, ο δάγκειος πυρετός μπορεί να μεταδοθεί με το κουνούπι τίγρης, τα σμήνη του οποίου έχουν αυξηθεί από την παρατεταμένη καλοκαιρία και την αυξημένη υγρασία που επικρατεί κατά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Το κουνούπι τίγρης έχει μια χαρακτηριστική διχρωμία –σαν να έχει σκουρόχρωμες κουκκίδες– και οι περισσότεροι το έχουμε δει στον κήπο ή το μπαλκόνι, ειδικά όταν βραδιάζει. Σύμφωνα με την εντομολογική επιτήρηση, οι πληθυσμοί του συγκεκριμένου κουνουπιού έχουν τριπλασιαστεί! Κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερα ζεστής άνοιξης και εξαιτίας της απουσίας βαρυχειμωνιάς, ειδικά στην κεντρική και στη νότια Ελλάδα, οι πληθυσμοί των εντόμων έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά, με τα κουνούπια να κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, αυξάνοντας την ανησυχία για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων.  

Η επέλαση των κουνουπιών δεν αφορά, βέβαια, μόνο την Ελλάδα. Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε η Λατινική Αμερική κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων δάγκειου πυρετού από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα κρούσματα. Συνέβη, δηλαδή, κάτι αντίστοιχο με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη πέρσι, την πιο θερμή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες. Σε ό,τι αφορά τον δάγκειο πυρετό, στη Λατινική Αμερική το 2023 υπήρξαν 4,5 εκατ. περιστατικά, μεταξύ των οποίων 7.665 σοβαρά και 2.363 θάνατοι∙ η συνέχεια φαντάζει εξίσου απειλητική. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 έχουν καταγραφεί 3 εκατ. περιστατικά, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ για τη Λατινική Αμερική. Τα περισσότερα περιστατικά αναφέρθηκαν στη Βραζιλία (81%), στην Παραγουάη (6%), στην Αργεντινή (3,4%), στο Περού (2,6%) και στην Κολομβία (2,2%). 

Για τον δάγκειο πυρετό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η προσφερόμενη θεραπεία είναι υποστηρικτική, για παράδειγμα αναπλήρωση υγρών.

Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί τη δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας μετά την ελονοσία σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην Ευρώπη. Το 50% των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του δάγκειου πυρετού είναι ασυμπτωματικό. Η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί με 3 μορφές. Καταρχάς με το ήπιο, μη ειδικό εμπύρετο σύνδρομο που συνήθως αφορά μικρά παιδιά και ασθενείς με πρωτολοίμωξη∙ επίσης, ως δάγκειος πυρετός με ή χωρίς αιμορραγίες, τυπικά σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με συμπτώματα που περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό διάρκειας 2-7 ημερών, έντονη κεφαλαλγία, οπισθοβολβικό άλγος, γενικευμένες μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετό, ανορεξία, διογκωμένους λεμφαδένες, ερύθημα προσώπου και δέρματος και εξάνθημα∙ μπορεί να εμφανιστεί και ως δάγκειος αιμορραγικός πυρετός, την πιο σοβαρή και πιθανώς θανατηφόρα μορφή της νόσου, που σε μερικούς ασθενείς εξελίσσεται σε σύνδρομο καταπληξίας. Περίπου το 20% των ασθενών μπορεί να εκδηλώσει σοβαρή μορφή της νόσου. 

Για τον δάγκειο πυρετό δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η προσφερόμενη θεραπεία είναι υποστηρικτική, για παράδειγμα αναπλήρωση υγρών. Για τον έλεγχο του πυρετού και του άλγους συνιστάται χορήγηση παρακεταμόλης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Επίσης, δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό. Τα μέτρα πρόληψης αφορούν ολοκληρωμένα προγράμματα ελέγχου του διαβιβαστή, μέτρα ατομικής προστασίας από την έκθεση σε κουνούπια, εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτων και ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδίως των ταξιδιωτών σε ενδημικές χώρες, ως προς τη λήψη των ενδεικνυόμενων προληπτικών μέτρων.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ