Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί Facebook Twitter
Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλοι τόσοι σε πρώιμο στάδιο νοητικής έκπτωσης.
0

Επανάσταση στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ φέρνει η εξέλιξη της πυρηνικής ιατρικής με τη χρήση ραδιοϊσοτόπων στην εξέταση PET Amyloid. Το επίτευγμα αυτό συμβάλλει στην ανάσχεση της παγκόσμιας επιδημίας του Αλτσχάιμερ αλλά και στις σχετικές δαπάνες υγείας, καθώς η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια για τα εθνικά συστήματα υγείας όλων των κρατών, ακόμα και των πιο εύρωστων.  

Όπως εξηγεί η Σοφία Κουκουράκη, καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής (Μονάδα απεικόνισης και θεραπευτική μονάδα) του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, η Πυρηνική Ιατρική χρησιμοποιεί βιοδείκτες που είναι συνδεδεμένοι με ραδιοϊσότοπα, τα οποία αναγνωρίζουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων και πάνε και δεσμεύονται στις πρωτεΐνες, αναδεικνύοντας το κύτταρο-στόχο. Η συγκεκριμένη εξέταση, η PET Amyloid, συνολικά κοστίζει 2.500 ευρώ, ενώ ακόμα δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπορεί να αποζημιώνεται. Ταυτόχρονα, όμως, η διενέργειά της αποτελεί προαπαιτούμενο για να συνταγογραφηθεί το νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε ως θεραπεία για τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως επισημαίνει η κ. Κουκουράκη. Οι ασθενείς που πρόκειται να λάβουν τη θεραπεία πρέπει να περάσουν από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο προκειμένου να εγκριθεί η εξέταση PET Amyloid εκτός ένδειξης, ώστε να έχουν πρόσβαση στη νέα θεραπεία.

Οι ασθενείς στην πατρίδα μας σε ποσοστό 90% διαμένουν σπίτι τους και λαμβάνουν φροντίδα από έναν ή δύο φροντιστές, συνήθως άτομα του συγγενικού περίγυρου που υποχρεώνονται να αφήσουν τα πάντα για να κάνουν αυτήν τη δουλειά, η οποία θεωρείται η πιο εξοντωτική απ’ όλες και συνοδεύεται από το χειρότερο burnout

Η κ. Κουκουράκη επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί πολύ η ανάγκη για τη διενέργεια εξετάσεων PET στον καρκίνο – οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες δεν έχουν πλέον μεγάλη αξία. Κάθε εξέταση PET απαιτεί δύο, μαζί με την απαραίτητη προετοιμασία του ασθενούς, και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καταφέρνει να πραγματοποιεί στην πρωινή βάρδια 13-14 PET, αριθμός μεγαλύτερος από τις 10 εξετάσεις που είναι οι προβλεπόμενες, ώστε να καλύπτουν την αυξημένη ανάγκη. Ωστόσο, για να μην ασφυκτιούν τα νοσοκομεία πρέπει οπωσδήποτε ο ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει το χρέος του προς αυτά, αλλιώς θα παραμείνουν σε καθεστώς ομηρίας. 

Στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλοι τόσοι σε πρώιμο στάδιο νοητικής έκπτωσης. Οι ασθενείς, μαζί με τους φροντιστές, ξεπερνούν το 1 εκατ. στον εγχώριο πληθυσμό των 10,7 εκατομμυρίων πολιτών. Οι ασθενείς στην πατρίδα μας σε ποσοστό 90% διαμένουν σπίτι τους και λαμβάνουν φροντίδα από έναν ή δύο φροντιστές, συνήθως άτομα του συγγενικού περίγυρου που υποχρεώνονται να αφήσουν τα πάντα για να κάνουν αυτήν τη δουλειά, η οποία θεωρείται η πιο εξοντωτική απ’ όλες και συνοδεύεται από το χειρότερο burnout, όπως λένε οι επιστήμονες, ειδικά στην πατρίδα μας, η οποία στερείται δομών τελικού σταδίου, τα λεγόμενα hospices. Τα πρώτα της οικοτροφεία μακροχρόνιας φιλοξενίας για ασθενείς με προχωρημένη άνοια η Ελλάδα τα απέκτησε μόλις πέρσι, στο πλαίσιο της δημιουργίας των 106 δομών ψυχικής υγείας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και πάλι πρόκειται για περιορισμένο αριθμό κλινών που διατίθενται με αυστηρά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια σε πολύ ευάλωτους συμπολίτες μας.  

Ραδιοϊσότοπα και στη θεραπεία του καρκίνου

Παράλληλα, διευρύνεται η χρήση της εξέτασης PET και στον καρκίνο, όχι μόνο στον διαγνωστικό τομέα αλλά και στον θεραπευτικό. Οι εξετάσεις PET είναι εργαλεία πρώτης γραμμής για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού ορμονοάντοχου καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του θυρεοειδούς που μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ παρουσίασε αλματώδη αύξηση, των νευροενδοκρινών όγκων (σπάνιοι καρκίνοι) και των νευροβλαστωμάτων (μορφή καρκίνου) των παιδιών. Η ειδικός εξηγεί ότι, γενικά, οι παιδιατρικοί καρκίνοι, σε όσο μικρότερη ηλικία διαγνωστούν τόσο καλύτερη έκβαση έχουν, ενώ, αντίθετα, όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα. Σε αυτόν τον κανόνα υπάρχει μια εξαίρεση, τα λεμφώματα, που έχουν εξαιρετική πρόγνωση και στους έφηβους και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ