Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί Facebook Twitter
Η γρίπη των πτηνών δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που σχετίζεται με τα άγρια ή οικόσιτα πτηνά.
0

Η γρίπη των πτηνών (avian flu) δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που σχετίζεται με τα άγρια ή οικόσιτα πτηνά· ούτε οι ψείρες αποτελούν τον μοναδικό πονοκέφαλο σχετικά. Πέρα από τη γρίπη των πτηνών και τις ψείρες των περιστεριών και των πουλερικών, υπάρχει κι άλλος κίνδυνος που, σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα, δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για την ψιττάκωση, μια σχετικά σπάνια νόσο όμοια με τη γρίπη, η οποία ξαναχτύπησε σε ευρωπαϊκές χώρες.

Προκαλείται από το Chlamydia psittaci, ένα μικρόβιο που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα πτηνά και προκαλεί άτυπη πνευμονία με κεφαλαλγία, φαρυγγαλγία, πυρετό και ρίγη, βήχα, ανορεξία, μυαλγίες και άλλα μη ειδικά συμπτώματα. Η ψιττάκωση θεραπεύεται με τετρακυκλίνες και η αντιμετώπισή της μπορεί να δυσκολέψει όταν καταγράφονται ελλείψεις σε κοινής χρήσης αντιβιοτικά, καθώς οι τετρακυκλίνες ανήκουν στην κυριολεξία στην πρώτη γραμμή.

Η μετάδοσή της συμβαίνει κατά κανόνα όταν το άτομο εκτίθεται σε εκκρίσεις του άρρωστου πτηνού και περισσότερο κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και σε μονάδες κτηνοτροφίας, οι κτηνίατροι και όσοι απασχολούνται σε οργανισμούς και καταφύγια περίθαλψης άγριων πτηνών

Ας δούμε όμως το χρονικό του νέου αυτού υγειονομικού πονοκεφάλου: Τον περασμένο Φεβρουάριο, στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γερμανία, στη Σουηδία και στην Ολλανδία καταγράφηκε ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ψιττάκωσης μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Απόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Early Warning and Response System-EWRS). Η αύξηση αφορούσε όλη την περασμένη χρονιά (2023) και το πρώτο διάστημα του τρέχοντος έτους, ενώ η κορύφωσή της παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023. Παράλληλα, καταγράφηκαν 5 θάνατοι ασθενών, γεγονός που χτύπησε υγειονομικό συναγερμό. Σε όλα τα περιστατικά αναφέρθηκε έκθεση του ασθενούς σε πτηνά της άγριας ζωής ή φάρμας, ή σε κλουβιά – η ψιττάκωση αποτελεί αναπνευστική λοίμωξη που συχνά προσβάλλει πτηνά. 

Η μετάδοσή της συμβαίνει κατά κανόνα όταν το άτομο εκτίθεται σε εκκρίσεις του άρρωστου πτηνού και περισσότερο κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων και σε μονάδες κτηνοτροφίας, οι κτηνίατροι και όσοι απασχολούνται σε οργανισμούς και καταφύγια περίθαλψης άγριων πτηνών (για παράδειγμα, στην πατρίδα μας υπάρχει η Οργάνωση ΑΝΙΜΑ). Επίσης, μπορούν να προσβληθούν οι άνθρωποι που έχουν άγρια πτηνά στην ιδιοκτησία τους, οι εργαζόμενοι σε πάρκα άγριας ζωής και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά με την κηπουρική σε περιοχές όπου το παθογόνο C. psittaci ενδημεί στον πληθυσμό των πτηνών τους. 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των περιστατικών καταγράφηκε σε ιδιαίτερα αναπτυγμένες χώρες της κραταιής Ευρώπης, οι οποίες διακρίνονται για τα εύρωστα συστήματα υγείας που διαθέτουν. Τα κράτη που προαναφέρθηκαν εφάρμοσαν επιδημιολογικές μελέτες για να αναγνωρίσουν τα clusters των κρουσμάτων, δηλαδή τα σχετιζόμενα μεταξύ τους κρούσματα.

Επιπλέον, έστειλαν για ανάλυση δείγματα σχετικά με τη γρίπη των πτηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη του μικροβίου C. psittaci στα άγρια πτηνά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί στενά την κατάσταση και την εξέλιξή της, ενώ, βάσει των διαθέσιμων έως τώρα στοιχείων, ο κίνδυνος κρίνεται χαμηλός.

  

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ