Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Tο Winners είναι περήφανα vegan και σίγουρα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης όσων ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή αλλά και όσων είμαστε ανοιχτοί στη γεύση και στις κουζίνες που δημιουργούνται με αγάπη.
0

Στο εστιατόριο του Niki Athens Hotel βρέθηκα τυχαία ή, μάλλον, για μεγάλη μου τύχη. Δημιουργημένο στο ιστορικό στενάκι της Νίκης πίσω από την Πλάκα, στο ισόγειο ενός από τα πιο παλιά ξενοδοχεία της Αθήνας του '60 και απέναντι από το 4 Seasons, μίας από τις πρώτες αγορές βιολογικών προϊόντων, το Winners είναι περήφανα vegan και σίγουρα θα αποτελέσει σημείο συνάντησης όσων ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή αλλά και όσων είμαστε ανοιχτοί στη γεύση και στις κουζίνες που δημιουργούνται με αγάπη.


Εμπνευστής του Winners είναι ο Άλκης Μιχαήλ. Βρήκε το ξενοδοχείο από την οικογένειά του και συγκεκριμένα από τη μητέρα του, Ελίνα Κουκουτσίδου, με την οποία ανακαίνιζαν τον χώρο εδώ και μερικά χρόνια. Οι σπουδές του Άλκη στην αρχιτεκτονική έδωσαν την ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές και νέες προτάσεις.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στον χώρο, που πλέον φιλοξενεί 25 δωμάτια, τέθηκε το ζήτημα του εστιατορίου που ο Άλκης ήθελε να έχει vegan κουζίνα, και επειδή ο ίδιος είναι vegetarian και επειδή έχει ασχοληθεί πολύ με τη συγκεκριμένη διατροφή και επειδή πιστεύει δικαίως πως η vegan κουζίνα αφορά όλους λόγω γεύσης, θρεπτικής αξίας και επιλογών που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Αυτό, βέβαια, που δεν ήξερε στην αρχή ο Άλκης ήταν ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος τη σύνθεση του μενού και ότι τα πιάτα που θα συμπεριλάμβανε θα ήταν όλα δικές του δημιουργίες.

Στην κουζίνα, δίπλα στον Άλκη, βρίσκεται η ταλαντούχα σεφ Ασημίνα Ουστάλη, την οποία γνωρίσαμε στο «MasterChef», η οποία έχει εκπαιδευτεί στις vegan συνταγές και έχει προσαρμοστεί τέλεια με την ομάδα.


Στο διά ταύτα, όμως. Η επίσκεψή μου στο Winners ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Τα vibes του ξενοδοχείου, εξαιρετικά και φιλόξενα. Τα τραπέζια λίγα και τα διακοσμητικά στοιχεία ακόμα πιο λίγα και έξυπνα. Μερικά μότο με neon στους τοίχους, πράσινα φυτά και ατμοσφαιρικός φωτισμός συνέθεταν ένα αποτέλεσμα που με ξεκούρασε από τα πρώτα λεπτά της επίσκεψής μου.

Τόσο ο Άλκης όσο και η μητέρα του κινούνταν διακριτικά στον χώρο, αλλά ήταν εκεί, και για μένα αυτό έχει μεγάλη σημασία. Δείχνει ότι είναι άνθρωποι που πονάνε αυτό που κάνουν και δεν το αφήνουν στην τύχη του.

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Beetroot Latte με παντζάρι, τζίντζερ, χουρμάδες και γάλα αμυγδάλου.


Τα πιάτα που δοκίμασα ήταν κρύα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Ξεκίνησα με ένα boost ενέργειας και ευεξίας που μου πρόσφερε το Beetroot Latte με παντζάρι, τζίντζερ, χουρμάδες και γάλα αμυγδάλου. Σερβιρισμένο σε χειροποίητα σερβίτσια που έχει φέρει ο Άλκης από την Αγγλία και διακοσμημένο με βρώσιμα λουλούδια βιολογικής καλλιέργειας από τον Όλυμπο, ήταν τόσο όμορφο, που λυπόμουν να το πιω. Φυσικά, το ήπια και το απόλαυσα και αν ήταν ένα τσακ λιγότερο γλυκό, θα γινόταν το αγαπημένο μου ενεργειακό ποτό.


Γευστικότατο και «πονηρότατο» ήταν και το πιάτο που έχει το όνομα του καπνιστού σολομού, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μαριναρισμένα με μυστική συνταγή καρότα πάνω σε ψωμί από προζύμι, με κρέμα τυριού από κάσιους, αρωματισμένη με τρούφα, νιφάδες τσίλι, κρεμμυδάκι φρέσκο και αγγούρι.

Εξαιρετικό ήταν και το γουακαμόλε από μάνγκο και κίτρινη πιπεριά, σερβιρισμένο σε ψωμί από προζύμι με χαρούπι. Απαλό και αρωματισμένο με λεμόνι, ταιριάζει τέλεια με τον βιολογικό, αφιλτράριστο Ροδίτη με τον οποίο το συνόδευσα.


Μετά, προχωρήσαμε στο γλυκό και τα αμαρτωλά, αλλά τόσο αθώα εδέσματα έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεις τα συγκεκριμένα pancakes και να πιστέψεις ότι είναι τόσο υγιεινά και ελαφρά. Με χυλό από μήλο, σάλτσα από μύρτιλο, μπανάνα, σιρόπι σφενδάμου και «honey» comb, σερβίρονται όλη τη μέρα για να μπορούν να τα απολαμβάνουν και όσοι δεν είναι πρωινοί τύποι.

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Γουακαμόλε από μάνγκο και κίτρινη πιπεριά, σερβιρισμένο σε ψωμί από προζύμι με χαρούπι.


Βέβαια, αυτό που με έκανε να υποκλιθώ ταπεινά μπροστά του ήταν το Raw Amazonian Berry Cheesecake με μούρα acai, μπανάνα, τυρί κρέμα από κάσιους και καρύδα σε βάση από αμύγδαλα και καρύδια. Κάθε κουταλιά αυτού του γευστικού θαύματος με έκανε και πιο χαρούμενη. Έχω δοκιμάσει πολλά raw γλυκά, αλλά αυτό πραγματικά ξεπερνούσε τον εαυτό του.


Κάθε υλικό που μπαίνει στο Winners είναι πιστοποιημένο και οργανικό, από τα κρασιά που κατάγονται από την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ισπανία μέχρι και τις μπίρες που έχει βρει ο Άλκης στην Αγγλία και είναι γνωστές για την ιδιαίτερη, αρωματική γεύση τους. Τίποτα δεν έχει γίνει στην τύχη και τίποτα δεν θα γίνει.

Μάλιστα στην κουζίνα, δίπλα στον Άλκη, βρίσκεται η ταλαντούχα σεφ Ασημίνα Ουστάλι, την οποία γνωρίσαμε στο «MasterChef», η οποία έχει εκπαιδευτεί στις vegan συνταγές και έχει προσαρμοστεί τέλεια με την ομάδα.


Στην επόμενη επίσκεψή μου θα δοκιμάσω σίγουρα τα ζεστά πιάτα. Έχω μια τρελή επιθυμία να ανακαλύψω τη γεύση που έχουν τα vegan satay από καπνιστό tofu, τα καυτερά κεφτεδάκια από shriracha αλλά και τα δύο μπέργκερ του καταλόγου που ο Άλκης δημιούργησε, λογικά για να μας ξετρελάνει ή να μας παρασύρει στον βιγκανισμό.


Η αίσθηση που μου έμεινε στο τέλος ήταν αυτή που έχω κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι που δεν φτιάχτηκε λόγω μόδας και δεν έχει καιροσκοπική διάθεση αλλά είναι δουλεμένο με αγάπη, πείσμα και αφοσίωση. Φεύγοντας από το Winners δεν ήμουν μόνο χορτάτη, ήμουν και χαρούμενη.

Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Raw Amazonian Berry Cheesecake με μούρα acai, μπανάνα, τυρί κρέμα από κάσιους και καρύδα σε βάση από αμύγδαλα και καρύδια.
Winners Vegan Restaurant: Σε ένα από τα καλύτερα vegan εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεις τα συγκεκριμένα pancakes και να πιστέψεις ότι είναι τόσο υγιεινά και ελαφρά.

Winners Vegan Restaurant, Νίκης 27, Αθήνα, 2103 220916

Instagram: winners_vgn

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα

Διεθνή / Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα

Ένας άνδρας που δηλώνει «ηθικός vegan» προσφεύγει στην Δικαιοσύνη στη Βρετανία, σε μία υπόθεση που μπορεί να κρίνει αν ο βεγκανισμός πρέπει να προστατεύεται διά νόμου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ