Το Tyler’s στο Παγκράτι ξέρει από bao buns 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s.
0

«Like a monkey, ready to be shot into space. Space monkey! Ready to sacrifice himself for the greater good. Without pain, without sacrifice, we would have nothing!». Μια ανάσα πριν από το τέλος των ‘90s, στην εμβληματική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ ο Τάιλερ Ντέρντεν μιλάει για εκείνους που είχε καταφέρει να προσηλυτίσει μέσω του Fight Club.

Βέβαια στην οδό Αρχελάου και στη νέα της άφιξη που πήρε το όνομά της από το παραπάνω σενάριο δεν θα συναντήσετε μια άτυπη τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να ανατρέψει την κατεστημένη τάξη. Αντιθέτως, στον αριθμό 14 θα δείτε ένα πολύχρωμο μαγαζί με σήμα του μια μαϊμού που θα κεντρίζει τα βλέμματα. Μπείτε μέσα. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης. Προσωπικά, έχω δει να σερβίρεται ακόμα και σε μεζεδοπωλείο σε ορεινό χωριό απομακρυσμένου νησιού. 

Τα bao ή baozi, τα ψωμάκια ατμού, πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, συναντιούνται με διάφορες ονομασίες και παραλλαγές –στο σχήμα, στο πώς και με τι γεμίζονται– στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης.

Το 2009 o Ντέιβιντ Τσανγκ έγραψε στο βιβλίο μαγειρικής Momofuku για το pork bun του εστιατορίου του που είχε κατακτήσει τη Νέα Υόρκη ήδη πέντε χρόνια: «Είναι περίεργο να είσαι “διάσημος” για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μπορείς να φανταστείς ότι είσαι ο Νιλ Ντάιαμοντ και να πρέπει να τραγουδάς το "Cracklin' Rosie" κάθε φορά που βγαίνεις στη σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής σου; Εγώ δεν μπορώ. Αλλά αν το Momofuku είναι "διάσημο" για κάτι, αυτά είναι για τα steamed pork buns του».

Αυτό το πιάτο δεν βγήκε ποτέ από το μενού του δημοφιλούς σεφ, στο Μεγάλο Μήλο άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλα μαγαζιά που πόνταραν σε αυτό κι έπειτα η μόδα τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη – λογική και αναμενόμενη η πορεία τους. 

Στην Αθήνα το προσπάθησαν πολλοί, αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να το κάνουν συνώνυμο της κουζίνας τους. Λίγο πριν φύγει το 2019, στο πολυσύχναστο στενό του Παγκρατίου εμφανίστηκε ένα εστιατόριο με φρέσκες ιδέες, παρουσίασε μια κουζίνα δημιουργική με διεθνείς επιρροές, έχοντας για μότο του ότι θέλει να προσφέρει «memorable food» και αρκετές συνταγές βασισμένες στο «φαγητό του δρόμου». 

Αντί να είναι χωρισμένες τυπικά, ως ορεκτικά/κυρίως/σαλάτες/επιδόρπια, οι προτάσεις του ήταν κατηγοριοποιημένες στο «χέρι», με «κουτάλι και πιρούνι», με «πιρούνι», με «πιρούνι και μαχαίρι», με «κουτάλι», αναλόγως δηλαδή με το πώς θα απολαμβάναμε όσα θα παραγγέλναμε. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s. 

Έχοντας εργαστεί δίπλα στον Γιώργο Βενιέρη του Mr. Pug's Canteen, ο Στράτος Βλασόπουλος, που έχει το τιμόνι της κουζίνας του Lost Athens, μαζί με τον Γιώργο Ζαχείλα, γνωρίζει από καλό bao. Κι έτσι οι δυο τους έκατσαν κι έβγαλαν νέες συνταγές γι’ αυτό το μαλακό κι αφράτο ψωμί, θέλοντας να κάνουν «μια αμερικανιά με ασιατικές επιρροές», προκειμένου να τρέξουν ένα πρότζεκτ αποκλειστικά street. 

Το bao γαρίδας του Tyler’s είναι ακριβώς αυτό που είχαν φτιάξει για το εστιατόριο, με χειροποίητη (όπως κι όλες οι άλλες που χρησιμοποιούν) μαγιονέζα chilli, το δικό τους κίμτσι λάχανο, και πίκλα τζίντζερ. Η πάπια είναι από τα πιο κλασικά bao που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως εκείνοι την μπρεζάρουν με hoisin sauce, τη σερβίρουν με πίκλα από φινόκιο και ξινόμηλο. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η vegan επιλογή που έχουν, το bao με τα ψητά καρότα που συνδυάζονται με μια σάλτσα από ταχίνι και μια bbq sauce με κεράσια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το bao τραχανά με την κροκέτα που φέρνει σε φαλάφελ και ταιριάζει με μια σάλτσα ρομέσκο από ντομάτα, ψητές πιπεριές και φουντούκι. Το bao κοτόπουλο γίνεται korean style, προσφέρεται με μία μαγιονέζα με wasabi και πίκλα αγγουριού. Το μοσχάρι είναι ίδιο με ένα πολύ νόστιμο cheeseburger, κρύβει και μια καυτερή κέτσαπ με sriracha. 

Στο Tyler’s μπορείτε να συνοδεύσετε το bao buns της επιλογής σας με edamame, με λαχανικά τεμπούρα αλλά και με bubble waffle γαρίδα ή κοτόπουλο. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Tyler’s bao, Αρχελάου 14, Παγκράτι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Black Salami: Σε λίγες μέρες η Αθήνα θα κάνει ουρές για να δοκιμάσει ιταλικά ψωμιά

Γεύση / Black Salami: Η Αθήνα θα δοκιμάζει αυθεντικά ιταλικά ψωμιά

Το νέο microbakery των Εξαρχείων προμηθεύεται τα άλευρά του από το Τορίνο και το παστράμι του από τη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένο στο προζύμι, εισάγει τον όρο του street brunch και δεν θέλει να μοιάζει με κανέναν άλλο φούρνο στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Γεύση / Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Τιμώντας με το όνομά του την κληρονομιά των παλιών και κλασικών του είδους, φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν και ταιριάζοντάς τα με κορυφαία ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης, το new age σουβλατζίδικο του Παγκρατίου είναι μια γαστρονομική έκπληξη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ