ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Το Tyler’s στο Παγκράτι ξέρει από bao buns 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s.
0

«Like a monkey, ready to be shot into space. Space monkey! Ready to sacrifice himself for the greater good. Without pain, without sacrifice, we would have nothing!». Μια ανάσα πριν από το τέλος των ‘90s, στην εμβληματική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ ο Τάιλερ Ντέρντεν μιλάει για εκείνους που είχε καταφέρει να προσηλυτίσει μέσω του Fight Club.

Βέβαια στην οδό Αρχελάου και στη νέα της άφιξη που πήρε το όνομά της από το παραπάνω σενάριο δεν θα συναντήσετε μια άτυπη τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να ανατρέψει την κατεστημένη τάξη. Αντιθέτως, στον αριθμό 14 θα δείτε ένα πολύχρωμο μαγαζί με σήμα του μια μαϊμού που θα κεντρίζει τα βλέμματα. Μπείτε μέσα. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης. Προσωπικά, έχω δει να σερβίρεται ακόμα και σε μεζεδοπωλείο σε ορεινό χωριό απομακρυσμένου νησιού. 

Τα bao ή baozi, τα ψωμάκια ατμού, πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, συναντιούνται με διάφορες ονομασίες και παραλλαγές –στο σχήμα, στο πώς και με τι γεμίζονται– στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης.

Το 2009 o Ντέιβιντ Τσανγκ έγραψε στο βιβλίο μαγειρικής Momofuku για το pork bun του εστιατορίου του που είχε κατακτήσει τη Νέα Υόρκη ήδη πέντε χρόνια: «Είναι περίεργο να είσαι “διάσημος” για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μπορείς να φανταστείς ότι είσαι ο Νιλ Ντάιαμοντ και να πρέπει να τραγουδάς το "Cracklin' Rosie" κάθε φορά που βγαίνεις στη σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής σου; Εγώ δεν μπορώ. Αλλά αν το Momofuku είναι "διάσημο" για κάτι, αυτά είναι για τα steamed pork buns του».

Αυτό το πιάτο δεν βγήκε ποτέ από το μενού του δημοφιλούς σεφ, στο Μεγάλο Μήλο άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλα μαγαζιά που πόνταραν σε αυτό κι έπειτα η μόδα τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη – λογική και αναμενόμενη η πορεία τους. 

Στην Αθήνα το προσπάθησαν πολλοί, αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να το κάνουν συνώνυμο της κουζίνας τους. Λίγο πριν φύγει το 2019, στο πολυσύχναστο στενό του Παγκρατίου εμφανίστηκε ένα εστιατόριο με φρέσκες ιδέες, παρουσίασε μια κουζίνα δημιουργική με διεθνείς επιρροές, έχοντας για μότο του ότι θέλει να προσφέρει «memorable food» και αρκετές συνταγές βασισμένες στο «φαγητό του δρόμου». 

Αντί να είναι χωρισμένες τυπικά, ως ορεκτικά/κυρίως/σαλάτες/επιδόρπια, οι προτάσεις του ήταν κατηγοριοποιημένες στο «χέρι», με «κουτάλι και πιρούνι», με «πιρούνι», με «πιρούνι και μαχαίρι», με «κουτάλι», αναλόγως δηλαδή με το πώς θα απολαμβάναμε όσα θα παραγγέλναμε. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s. 

Έχοντας εργαστεί δίπλα στον Γιώργο Βενιέρη του Mr. Pug's Canteen, ο Στράτος Βλασόπουλος, που έχει το τιμόνι της κουζίνας του Lost Athens, μαζί με τον Γιώργο Ζαχείλα, γνωρίζει από καλό bao. Κι έτσι οι δυο τους έκατσαν κι έβγαλαν νέες συνταγές γι’ αυτό το μαλακό κι αφράτο ψωμί, θέλοντας να κάνουν «μια αμερικανιά με ασιατικές επιρροές», προκειμένου να τρέξουν ένα πρότζεκτ αποκλειστικά street. 

Το bao γαρίδας του Tyler’s είναι ακριβώς αυτό που είχαν φτιάξει για το εστιατόριο, με χειροποίητη (όπως κι όλες οι άλλες που χρησιμοποιούν) μαγιονέζα chilli, το δικό τους κίμτσι λάχανο, και πίκλα τζίντζερ. Η πάπια είναι από τα πιο κλασικά bao που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως εκείνοι την μπρεζάρουν με hoisin sauce, τη σερβίρουν με πίκλα από φινόκιο και ξινόμηλο. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η vegan επιλογή που έχουν, το bao με τα ψητά καρότα που συνδυάζονται με μια σάλτσα από ταχίνι και μια bbq sauce με κεράσια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το bao τραχανά με την κροκέτα που φέρνει σε φαλάφελ και ταιριάζει με μια σάλτσα ρομέσκο από ντομάτα, ψητές πιπεριές και φουντούκι. Το bao κοτόπουλο γίνεται korean style, προσφέρεται με μία μαγιονέζα με wasabi και πίκλα αγγουριού. Το μοσχάρι είναι ίδιο με ένα πολύ νόστιμο cheeseburger, κρύβει και μια καυτερή κέτσαπ με sriracha. 

Στο Tyler’s μπορείτε να συνοδεύσετε το bao buns της επιλογής σας με edamame, με λαχανικά τεμπούρα αλλά και με bubble waffle γαρίδα ή κοτόπουλο. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Tyler’s bao, Αρχελάου 14, Παγκράτι

Γεύση
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Black Salami: Σε λίγες μέρες η Αθήνα θα κάνει ουρές για να δοκιμάσει ιταλικά ψωμιά

Γεύση / Black Salami: Η Αθήνα θα δοκιμάζει αυθεντικά ιταλικά ψωμιά

Το νέο microbakery των Εξαρχείων προμηθεύεται τα άλευρά του από το Τορίνο και το παστράμι του από τη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένο στο προζύμι, εισάγει τον όρο του street brunch και δεν θέλει να μοιάζει με κανέναν άλλο φούρνο στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Γεύση / Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Τιμώντας με το όνομά του την κληρονομιά των παλιών και κλασικών του είδους, φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν και ταιριάζοντάς τα με κορυφαία ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης, το new age σουβλατζίδικο του Παγκρατίου είναι μια γαστρονομική έκπληξη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ