Το Tyler’s στο Παγκράτι ξέρει από bao buns 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s.
0

«Like a monkey, ready to be shot into space. Space monkey! Ready to sacrifice himself for the greater good. Without pain, without sacrifice, we would have nothing!». Μια ανάσα πριν από το τέλος των ‘90s, στην εμβληματική ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ ο Τάιλερ Ντέρντεν μιλάει για εκείνους που είχε καταφέρει να προσηλυτίσει μέσω του Fight Club.

Βέβαια στην οδό Αρχελάου και στη νέα της άφιξη που πήρε το όνομά της από το παραπάνω σενάριο δεν θα συναντήσετε μια άτυπη τρομοκρατική οργάνωση που θέλει να ανατρέψει την κατεστημένη τάξη. Αντιθέτως, στον αριθμό 14 θα δείτε ένα πολύχρωμο μαγαζί με σήμα του μια μαϊμού που θα κεντρίζει τα βλέμματα. Μπείτε μέσα. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης. Προσωπικά, έχω δει να σερβίρεται ακόμα και σε μεζεδοπωλείο σε ορεινό χωριό απομακρυσμένου νησιού. 

Τα bao ή baozi, τα ψωμάκια ατμού, πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα, συναντιούνται με διάφορες ονομασίες και παραλλαγές –στο σχήμα, στο πώς και με τι γεμίζονται– στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. 

Βρίσκεστε σε ένα μαγαζί που αναβαθμίζει με τη σειρά του το ήδη ανεβασμένο street food της πόλης. Έχει αφοσιωθεί μόνο σε ένα προϊόν το οποίο δεν είναι ότι δεν το έχετε ξανακούσει, κάποια στιγμή μάλιστα μπορεί να είχατε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί το βλέπετε στους καταλόγους κάθε λογής μαγαζιού εστίασης.

Το 2009 o Ντέιβιντ Τσανγκ έγραψε στο βιβλίο μαγειρικής Momofuku για το pork bun του εστιατορίου του που είχε κατακτήσει τη Νέα Υόρκη ήδη πέντε χρόνια: «Είναι περίεργο να είσαι “διάσημος” για κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μπορείς να φανταστείς ότι είσαι ο Νιλ Ντάιαμοντ και να πρέπει να τραγουδάς το "Cracklin' Rosie" κάθε φορά που βγαίνεις στη σκηνή για το υπόλοιπο της ζωής σου; Εγώ δεν μπορώ. Αλλά αν το Momofuku είναι "διάσημο" για κάτι, αυτά είναι για τα steamed pork buns του».

Αυτό το πιάτο δεν βγήκε ποτέ από το μενού του δημοφιλούς σεφ, στο Μεγάλο Μήλο άρχισαν να δημιουργούνται κι άλλα μαγαζιά που πόνταραν σε αυτό κι έπειτα η μόδα τους εξαπλώθηκε στην Ευρώπη – λογική και αναμενόμενη η πορεία τους. 

Στην Αθήνα το προσπάθησαν πολλοί, αλλά ελάχιστοι κατάφεραν να το κάνουν συνώνυμο της κουζίνας τους. Λίγο πριν φύγει το 2019, στο πολυσύχναστο στενό του Παγκρατίου εμφανίστηκε ένα εστιατόριο με φρέσκες ιδέες, παρουσίασε μια κουζίνα δημιουργική με διεθνείς επιρροές, έχοντας για μότο του ότι θέλει να προσφέρει «memorable food» και αρκετές συνταγές βασισμένες στο «φαγητό του δρόμου». 

Αντί να είναι χωρισμένες τυπικά, ως ορεκτικά/κυρίως/σαλάτες/επιδόρπια, οι προτάσεις του ήταν κατηγοριοποιημένες στο «χέρι», με «κουτάλι και πιρούνι», με «πιρούνι», με «πιρούνι και μαχαίρι», με «κουτάλι», αναλόγως δηλαδή με το πώς θα απολαμβάναμε όσα θα παραγγέλναμε. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Στο «χέρι» βρίσκαμε και τρώγαμε ένα bao bun πολύ επιτυχημένο, τόσο που τελικά βγήκε από την κουζίνα και το μενού του Lost Athens και απέκτησε ολόδικό του μαγαζί. Αυτό λοιπόν είναι το Tyler’s. 

Έχοντας εργαστεί δίπλα στον Γιώργο Βενιέρη του Mr. Pug's Canteen, ο Στράτος Βλασόπουλος, που έχει το τιμόνι της κουζίνας του Lost Athens, μαζί με τον Γιώργο Ζαχείλα, γνωρίζει από καλό bao. Κι έτσι οι δυο τους έκατσαν κι έβγαλαν νέες συνταγές γι’ αυτό το μαλακό κι αφράτο ψωμί, θέλοντας να κάνουν «μια αμερικανιά με ασιατικές επιρροές», προκειμένου να τρέξουν ένα πρότζεκτ αποκλειστικά street. 

Το bao γαρίδας του Tyler’s είναι ακριβώς αυτό που είχαν φτιάξει για το εστιατόριο, με χειροποίητη (όπως κι όλες οι άλλες που χρησιμοποιούν) μαγιονέζα chilli, το δικό τους κίμτσι λάχανο, και πίκλα τζίντζερ. Η πάπια είναι από τα πιο κλασικά bao που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως εκείνοι την μπρεζάρουν με hoisin sauce, τη σερβίρουν με πίκλα από φινόκιο και ξινόμηλο. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η vegan επιλογή που έχουν, το bao με τα ψητά καρότα που συνδυάζονται με μια σάλτσα από ταχίνι και μια bbq sauce με κεράσια, ενώ αξίζει να δοκιμάσετε και το bao τραχανά με την κροκέτα που φέρνει σε φαλάφελ και ταιριάζει με μια σάλτσα ρομέσκο από ντομάτα, ψητές πιπεριές και φουντούκι. Το bao κοτόπουλο γίνεται korean style, προσφέρεται με μία μαγιονέζα με wasabi και πίκλα αγγουριού. Το μοσχάρι είναι ίδιο με ένα πολύ νόστιμο cheeseburger, κρύβει και μια καυτερή κέτσαπ με sriracha. 

Στο Tyler’s μπορείτε να συνοδεύσετε το bao buns της επιλογής σας με edamame, με λαχανικά τεμπούρα αλλά και με bubble waffle γαρίδα ή κοτόπουλο. 

Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's
Το Tyler’s του Παγκρατίου ξέρει από bao buns  Facebook Twitter
Φωτο: Tyler's

Tyler’s bao, Αρχελάου 14, Παγκράτι

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Black Salami: Σε λίγες μέρες η Αθήνα θα κάνει ουρές για να δοκιμάσει ιταλικά ψωμιά

Γεύση / Black Salami: Η Αθήνα θα δοκιμάζει αυθεντικά ιταλικά ψωμιά

Το νέο microbakery των Εξαρχείων προμηθεύεται τα άλευρά του από το Τορίνο και το παστράμι του από τη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένο στο προζύμι, εισάγει τον όρο του street brunch και δεν θέλει να μοιάζει με κανέναν άλλο φούρνο στην πόλη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Γεύση / Ο Μίμης στο Παγκράτι πάει το χειροποίητο σουβλάκι σε άλλο επίπεδο

Τιμώντας με το όνομά του την κληρονομιά των παλιών και κλασικών του είδους, φτιάχνοντας τα πάντα από το μηδέν και ταιριάζοντάς τα με κορυφαία ελληνικά κρασιά ήπιας παρέμβασης, το new age σουβλατζίδικο του Παγκρατίου είναι μια γαστρονομική έκπληξη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM