ΦΩΤΙΕΣ

Τι τρώει η γη

Facebook Twitter
0

Η βρετανική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ρώτησε πάνω από 16 χιλιάδες ανθρώπους σε 17 χώρες τι τρώνε και τι τους αρέσει. Τα αποτελέσματα δείχνουν έχουμε μεγάλες διαφορές σε γούστα και σε διαθεσιμότητα φαγητού, αλλά έχουμε και πολλά κοινά.

Οι ερωτηθέντες ήταν 16 χρονών και πάνω από χώρες όπως η Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Γκάνα, Γουατεμάλα, Ινδία, Κένυα, Μεξικό, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Τανζανία, Ολλανδία, Αγγλία και ΗΠΑ και η έρευνα έγινε μεταξύ 6 Απριλίου και 6 Μαϊου 2011.

Τρεις είναι οι αγαπημένες γεύσεις: το κρέας, τα μακαρόνια και το ρύζι, σε όλη τη γη. Οι πιο αγαπημένες κουζίνες της γης είναι η ιταλική, η κινέζικη, και η μεξικάνικη. Στο βίντεο, ο αγαπημένος Gael Garcia Bernal μιλάει για τα αγαπημένα του φαγητά.

Τα άσχημα νέα είναι ότι το ρύζι και το αλεύρι γίνονται όλο και ακριβότερα, είτε ζεις στην Γερμανία είτε στη Γουατεμάλα. Η προβλέψεις της οργάνωσης λένε ότι οι τιμές θα ανέβουν κατά 120% μέχρι το 2030 λόγω κλιματολογικών αλλαγών.

Αυτές τις ημέρες το «καραβάνι της ελπίδας», το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα της Αφρικής πηγαίνει προς τη Νότιο Αφρική με ευκαιρία τη συνάντηση για το κλίμα (COP 17) που θα γίνει στο Durban για τις κλιματικές αλλαγές. Το καραβάνι κάνει μία διαδρομή 6500 χλμ και περνάει μέσα από 10 χώρες, σταματώντας για παρελάσεις και συλλογή υπογραφών.

Η Kodili είναι μέλος Activista της ActionAid και είναι από την Ουγκάντα. Συμμετέχει στο καραβάνι εδώ και χιλιάδες χιλιόμετρα. Περιγράφει την εμπειρία της ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω μέσα στην Τανζανία μαζί με το καραβάνι της Ελπίδας. Το ταξίδι από το Νταρ Ελ Σαλάαμ μέχρι τα σύνορα με το Μαλάουι είναι 1600 χλμ.

Είμαστε σε ένα κονβόι που αποτελείται από τρία μεγάλα λεωφορεία. Συλλέγουμε υπογραφές από ανθρώπους σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Durban, συναντούμε αξιωματούχους της κυβέρνησης και ακτιβιστές σε κάθε χώρα. Μέχρι τώρα έχουμε μαζί μας ακτιβιστές από το Μπουρούντι, Ουγκάντα και Τανζανία. Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να πουν στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στους αρχηγούς που θα μαζευτούν στο COP17 ότι το κλιματολογικό ζήτημα της γης πρέπει να λυθεί ΤΩΡΑ.»


Αυτό είναι το μήνυμα της ActionAid από 200 υποστηρικτές της προς τους μικροκαλλιεργητές που θα περιμένει το καραβάνι στη Νότιο Αφρική:

Το ρεπορτάζ της guardian είναι εδώ. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του καραβανιού μπορείτε να το κάνετε από την σελίδα της ActionAid εδώ και από το twitter μέσω του #CaravanOfHope11. Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα ή θέλετε να μάθετε πώς να βοηθήσετε, μπορείτε να αφήσετε ερωτήσεις στα σχόλια, αλλιώς στείλτε την ερώτηση στο [email protected] και θα μεταβιβάσω την ερώτησή σας σ'αυτούς που ξέρουν.

 

Γεύση
0

ΦΩΤΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ