Τι τρώει η γη

Facebook Twitter
0

Η βρετανική ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ρώτησε πάνω από 16 χιλιάδες ανθρώπους σε 17 χώρες τι τρώνε και τι τους αρέσει. Τα αποτελέσματα δείχνουν έχουμε μεγάλες διαφορές σε γούστα και σε διαθεσιμότητα φαγητού, αλλά έχουμε και πολλά κοινά.

Οι ερωτηθέντες ήταν 16 χρονών και πάνω από χώρες όπως η Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία, Γκάνα, Γουατεμάλα, Ινδία, Κένυα, Μεξικό, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Ρωσία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Τανζανία, Ολλανδία, Αγγλία και ΗΠΑ και η έρευνα έγινε μεταξύ 6 Απριλίου και 6 Μαϊου 2011.

Τρεις είναι οι αγαπημένες γεύσεις: το κρέας, τα μακαρόνια και το ρύζι, σε όλη τη γη. Οι πιο αγαπημένες κουζίνες της γης είναι η ιταλική, η κινέζικη, και η μεξικάνικη. Στο βίντεο, ο αγαπημένος Gael Garcia Bernal μιλάει για τα αγαπημένα του φαγητά.

Τα άσχημα νέα είναι ότι το ρύζι και το αλεύρι γίνονται όλο και ακριβότερα, είτε ζεις στην Γερμανία είτε στη Γουατεμάλα. Η προβλέψεις της οργάνωσης λένε ότι οι τιμές θα ανέβουν κατά 120% μέχρι το 2030 λόγω κλιματολογικών αλλαγών.

Αυτές τις ημέρες το «καραβάνι της ελπίδας», το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα της Αφρικής πηγαίνει προς τη Νότιο Αφρική με ευκαιρία τη συνάντηση για το κλίμα (COP 17) που θα γίνει στο Durban για τις κλιματικές αλλαγές. Το καραβάνι κάνει μία διαδρομή 6500 χλμ και περνάει μέσα από 10 χώρες, σταματώντας για παρελάσεις και συλλογή υπογραφών.

Η Kodili είναι μέλος Activista της ActionAid και είναι από την Ουγκάντα. Συμμετέχει στο καραβάνι εδώ και χιλιάδες χιλιόμετρα. Περιγράφει την εμπειρία της ως εξής:

«Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω μέσα στην Τανζανία μαζί με το καραβάνι της Ελπίδας. Το ταξίδι από το Νταρ Ελ Σαλάαμ μέχρι τα σύνορα με το Μαλάουι είναι 1600 χλμ.

Είμαστε σε ένα κονβόι που αποτελείται από τρία μεγάλα λεωφορεία. Συλλέγουμε υπογραφές από ανθρώπους σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Durban, συναντούμε αξιωματούχους της κυβέρνησης και ακτιβιστές σε κάθε χώρα. Μέχρι τώρα έχουμε μαζί μας ακτιβιστές από το Μπουρούντι, Ουγκάντα και Τανζανία. Όλοι τους είναι αποφασισμένοι να πουν στον υπόλοιπο κόσμο και ειδικά στους αρχηγούς που θα μαζευτούν στο COP17 ότι το κλιματολογικό ζήτημα της γης πρέπει να λυθεί ΤΩΡΑ.»


Αυτό είναι το μήνυμα της ActionAid από 200 υποστηρικτές της προς τους μικροκαλλιεργητές που θα περιμένει το καραβάνι στη Νότιο Αφρική:

Το ρεπορτάζ της guardian είναι εδώ. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του καραβανιού μπορείτε να το κάνετε από την σελίδα της ActionAid εδώ και από το twitter μέσω του #CaravanOfHope11. Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα ή θέλετε να μάθετε πώς να βοηθήσετε, μπορείτε να αφήσετε ερωτήσεις στα σχόλια, αλλιώς στείλτε την ερώτηση στο [email protected] και θα μεταβιβάσω την ερώτησή σας σ'αυτούς που ξέρουν.

 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ