Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική; Facebook Twitter
Ο Ανδρέας Παξινός δημιούργησε την Andy's microFarm στο Πικέρμι, μια μικρή βιολογική αστική φάρμα στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας (biointensive agriculture).
2

Πώς και ασχοληθήκατε με τις καλλιέργειες;

Γιατί με προβλημάτιζαν οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας. Δηλαδή τα παρασιτοκτόνα, τα χημικά λιπάσματα, οι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι, η διάβρωση του χώματος κ.λπ. Αντί να γκρινιάζω γι' αυτά, θεώρησα πιο παραγωγικό να γίνω η αλλαγή που ήθελα να δω.

— Και τι κάνατε ακριβώς;

Δημιούργησα την Andy's microFarm στο Πικέρμι, μια μικρή βιολογική αστική φάρμα στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας (biointensive agriculture).

Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ότι καλλιεργούμε τη γονιμότητα με τους φυσικούς μηχανισμούς της γης και των ενεργών μικροοργανισμών του εδάφους, χωρίς βλαβερά χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και βαριά μηχανήματα τα οποία μολύνουν την ατμόσφαιρα και την τροφή μας με επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες.

Τώρα είναι στην εποχή του το μποράγκο που έχει γλυκιά γεύση αγγουριού, πλούσια σε αντιτοξίνες, όπως η ανθοκυανίνη. Αυτό που είναι γνωστό για το μποράγκο από τα παλιά χρόνια είναι ότι όποιος το έτρωγε έπαιρνε θάρρος.

— Τι είδους φυτά καλλιεργείτε στη φάρμα σας;

Καλλιεργούμε όλο τον χρόνο μεμονωμένα baby φύλλα από ρόκα, σπανάκι, μιζούνα, mix και spicy σαλάτα, βολβούς όπως baby καρότο, παντζάρι ραπανάκια, ρέβες και φύτρες (microgreen's), που είναι φυλλώδη λαχανικά και βότανα.

Σημειωτέον ότι σε αυτήν τη φάση τα φυτά είναι πολύ πιο πλούσια σε συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με τις φυτικές τους ίνες. Γι' αυτό τον λόγο συγκαταλέγονται στα superfoods.

Επίσης, καλλιεργούμε εποχικά και βρώσιμα άνθη. Τώρα είναι στην εποχή του το μποράγκο που έχει γλυκιά γεύση αγγουριού, πλούσια σε αντιτοξίνες, όπως η ανθοκυανίνη. Αυτό που είναι γνωστό για το μποράγκο από τα παλιά χρόνια είναι ότι όποιος το έτρωγε έπαιρνε θάρρος.

Καλλιεργούμε επίσης τη μολόχα, που έχει γεύση ξηρών καρπών και είναι πλούσια σε βιταμίνες και δρα θεραπευτικά στο αναπνευστικό σύστημα και στο έντερο, τον «καπουτσίνο» με την πικάντικη γεύση αλλά και πολλά άλλα, όπως κατιφέδες, καλέντουλες, πανσέδες κ.λπ.

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική; Facebook Twitter
Kαλλιεργούμε εποχικά και βρώσιμα άνθη.

— Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει «καλλιεργώ με βιοενταντική καλλιέργεια»;

Η βιοεντατική καλλιέργεια είναι μια τεχνική στην οποία δεν χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα. Η καλλιέργεια γίνεται με το χέρι και με απλά μηχανήματα χειρός.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φυτέψουμε σε πολύ κοντινές αποστάσεις τα φυτά και να έχουμε μικρούς διαδρόμους, χωρίς να μας περιορίζουν τα μεγάλα κενά που αναγκάζονται να αφήνουν για να περνάνε τα λάστιχα των μεγάλων τρακτέρ.

Αυτό λύνει πολλά σύγχρονα προβλήματα, όπως η κάλυψη μεγάλης έκτασης γης με φυτά, προστατεύοντας παράλληλα το πολύτιμο χώμα και τους μικροοργανισμούς του. Επίσης, αξιοποιούμε μικρότερη έκταση σε μια εποχή που οι πόροι όλο και λιγοστεύουν.

Τέλος, καταφέρνουμε να μηδενίσουμε τη χρήση πετρελαίου για την κατασκευή και χρήση των τρακτέρ, όπως και των σκευασμάτων χημικών λιπασμάτων, των ζιζανιοκτόνων, που κατά βάση κατασκευάζονται από πετρέλαιο.

Επίσης, με την αξιοποίηση μικρότερης έκτασης γης μπορούμε να καλλιεργούμε μικρότερα χωράφια πιο κοντά στις πόλεις, ώστε να μη χρειάζονται καύσιμα για μακρινές μετακινήσεις.

— Πού μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Σε αρκετά εστιατόρια και ορισμένα βιολογικά καταστήματα των νοτίων προαστίων.

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική; Facebook Twitter
Καλλιεργούμε όλο τον χρόνο μεμονωμένα baby φύλλα από ρόκα, σπανάκι, μιζούνα, mix και spicy σαλάτα.

O Ανδρέας Παξινός είναι 35 χρόνων και γεννήθηκε στη νότια Αφρική από Έλληνες γονείς.

Αν και σπούδασε Πληροφορική, ασχολείται εδώ και δέκα χρόνια ερασιτεχνικά με τις καλλιέργειες και τελευταία δημιούργησε τη φάρμα καλλιέργειας Andy's microFarm.

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσα σε έναν ονειρεμένο μεσογειακό κήπο στην Παιανία

Design / Μέσα σε έναν ονειρεμένο μεσογειακό κήπο στην Παιανία

Το κτήμα Σπάροζα, η καρδιά του Συλλόγου Μεσογειακής Κηπουρικής στην Αθήνα, έχει δημιουργηθεί βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής κηπουρικής: το καλοκαίρι δεν ποτίζεται καθόλου ενώ κανείς έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Chrisopigi: Το πολυβραβευμένο λάδι της Σητείας που χρησιμοποιούν κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Γεύση / Chrisopigi: Το πολυβραβευμένο λάδι της Σητείας που χρησιμοποιούν κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος άφησε τη δουλειά στην τράπεζα για να αξιοποιήσει τους καρπούς μιας προνομιούχας γης. Κέρδισε αμέσως βραβείο για το λάδι του, έστειλε δείγμα σε ένα μισελενάτο εστιατόριο και έπειτα βρέθηκε να συνεργάζεται με πολλούς κορυφαίους σεφ. Ο Χρυσοβαλάντης Λασιθιωτάκης τον ακολούθησε και μαζί έχουν πάρει έναν δύσκολο δρόμο που τους οδηγεί στην ποιότητα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ