Πώς και ασχοληθήκατε με τις καλλιέργειες;

Γιατί με προβλημάτιζαν οι σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας. Δηλαδή τα παρασιτοκτόνα, τα χημικά λιπάσματα, οι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι, η διάβρωση του χώματος κ.λπ. Αντί να γκρινιάζω γι' αυτά, θεώρησα πιο παραγωγικό να γίνω η αλλαγή που ήθελα να δω.

 

— Και τι κάνατε ακριβώς;

Δημιούργησα την Andy's microFarm στο Πικέρμι, μια μικρή βιολογική αστική φάρμα στην οποία χρησιμοποιούνται σύγχρονες οικολογικές μέθοδοι βιοενταντικής καλλιέργειας (biointensive agriculture).

 

Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ότι καλλιεργούμε τη γονιμότητα με τους φυσικούς μηχανισμούς της γης και των ενεργών μικροοργανισμών του εδάφους, χωρίς βλαβερά χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, παρασιτοκτόνα και βαριά μηχανήματα τα οποία μολύνουν την ατμόσφαιρα και την τροφή μας με επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες.

 

Τώρα είναι στην εποχή του το μποράγκο που έχει γλυκιά γεύση αγγουριού, πλούσια σε αντιτοξίνες, όπως η ανθοκυανίνη. Αυτό που είναι γνωστό για το μποράγκο από τα παλιά χρόνια είναι ότι όποιος το έτρωγε έπαιρνε θάρρος.

 

— Τι είδους φυτά καλλιεργείτε στη φάρμα σας;

Καλλιεργούμε όλο τον χρόνο μεμονωμένα baby φύλλα από ρόκα, σπανάκι, μιζούνα, mix και spicy σαλάτα, βολβούς όπως baby καρότο, παντζάρι ραπανάκια, ρέβες και φύτρες (microgreen's), που είναι φυλλώδη λαχανικά και βότανα.

 

Σημειωτέον ότι σε αυτήν τη φάση τα φυτά είναι πολύ πιο πλούσια σε συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με τις φυτικές τους ίνες. Γι' αυτό τον λόγο συγκαταλέγονται στα superfoods.

 

Επίσης, καλλιεργούμε εποχικά και βρώσιμα άνθη. Τώρα είναι στην εποχή του το μποράγκο που έχει γλυκιά γεύση αγγουριού, πλούσια σε αντιτοξίνες, όπως η ανθοκυανίνη. Αυτό που είναι γνωστό για το μποράγκο από τα παλιά χρόνια είναι ότι όποιος το έτρωγε έπαιρνε θάρρος.

 

Καλλιεργούμε επίσης τη μολόχα, που έχει γεύση ξηρών καρπών και είναι πλούσια σε βιταμίνες και δρα θεραπευτικά στο αναπνευστικό σύστημα και στο έντερο, τον «καπουτσίνο» με την πικάντικη γεύση αλλά και πολλά άλλα, όπως κατιφέδες, καλέντουλες, πανσέδες κ.λπ.

 

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;
Kαλλιεργούμε εποχικά και βρώσιμα άνθη.

 

— Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει «καλλιεργώ με βιοενταντική καλλιέργεια»;

Η βιοεντατική καλλιέργεια είναι μια τεχνική στην οποία δεν χρησιμοποιούνται βαριά μηχανήματα. Η καλλιέργεια γίνεται με το χέρι και με απλά μηχανήματα χειρός.

 

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φυτέψουμε σε πολύ κοντινές αποστάσεις τα φυτά και να έχουμε μικρούς διαδρόμους, χωρίς να μας περιορίζουν τα μεγάλα κενά που αναγκάζονται να αφήνουν για να περνάνε τα λάστιχα των μεγάλων τρακτέρ.

 

Αυτό λύνει πολλά σύγχρονα προβλήματα, όπως η κάλυψη μεγάλης έκτασης γης με φυτά, προστατεύοντας παράλληλα το πολύτιμο χώμα και τους μικροοργανισμούς του. Επίσης, αξιοποιούμε μικρότερη έκταση σε μια εποχή που οι πόροι όλο και λιγοστεύουν.

 

Τέλος, καταφέρνουμε να μηδενίσουμε τη χρήση πετρελαίου για την κατασκευή και χρήση των τρακτέρ, όπως και των σκευασμάτων χημικών λιπασμάτων, των ζιζανιοκτόνων, που κατά βάση κατασκευάζονται από πετρέλαιο.

 

Επίσης, με την αξιοποίηση μικρότερης έκτασης γης μπορούμε να καλλιεργούμε μικρότερα χωράφια πιο κοντά στις πόλεις, ώστε να μη χρειάζονται καύσιμα για μακρινές μετακινήσεις.

 

— Πού μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Σε αρκετά εστιατόρια και ορισμένα βιολογικά καταστήματα των νοτίων προαστίων.

 

Τι σημαίνει να καλλιεργείς baby φύλλα, βολβούς και βρώσιμα άνθη στην Αττική;
Καλλιεργούμε όλο τον χρόνο μεμονωμένα baby φύλλα από ρόκα, σπανάκι, μιζούνα, mix και spicy σαλάτα.

 

O Ανδρέας Παξινός είναι 35 χρόνων και γεννήθηκε στη νότια Αφρική από Έλληνες γονείς.

Αν και σπούδασε Πληροφορική, ασχολείται εδώ και δέκα χρόνια ερασιτεχνικά με τις καλλιέργειες και τελευταία δημιούργησε τη φάρμα καλλιέργειας Andy's microFarm.