Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα;

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, Νίκος Καραθάνος και Κλεομένης Ζουρναντζής. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Από τον Μιχάλη Μιχαήλ

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

 

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αγορών η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κορυδαλλού διοργάνωσε την εκδήλωση “Αθήνα, Μητρόπολη των γεύσεων” στον χώρο του ΣυνΑθηνά απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Διακήρυξη για τη Διεθνή Ημέρα των Αγορών που έχει συνυπογράψει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων URBACT ΙΙ «Markets», URBACT ΙΙ «Sustainable Food in Urban Communities» και URBACT II «Gastronomic Cities» σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΑΤΑ και του Δήμου Κορυδαλλού που υλοποιούν αντιστοίχως τα παραπάνω έργα. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει ενημέρωση για το Πρόγραμμα URBACT ΙΙ και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για τη βιώσιμη τροφή στην πόλη. Μαζί με την εμβληματική για τους Αθηναίους Βαρβάκειο αγορά, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Boqueria της Βαρκελώνης και η ιστορική αγορά της  Φλωρεντίας καθώς και άλλες αγορές από άλλες πόλεις του κόσμου. Bασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσα από ένα φιλικό πνεύμα οι άνθρωποι της πόλης να ξαναγυρίσουν το βλέμα στις αγορές, την καρδιά της γαστρονομίας της κάθε μεγάλης πόλης, να μάθουν τα προιόντα, τα υλικά, τις κουζίνες, να αγαπήσουν ξανά το φαγητό.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Λιάκος ετοιμάζει το κεμπάμπ από κατσίκι. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Για τις ανάγκες τις εκδήλωσης κλήθηκαν να μας μαγειρέψουν και με την μαγειρική τους να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα υλικά της χώρας τους σπιτικές μαγείρισσες από την “Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα” και τον “Σύλλογο Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος”. Την Ελληνική κουζίνα εκπροσώπησαν επάξια πέντε από τους καλύτερους έλληνες σεφ και εστιάτορες. Οι Κλεομένης Ζουρναντζής, Περικλής Κοσκινάς, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος και Νίκος Καραθάνος μαγείρεψαν και σέρβιραν όλους όσους παρεβρέθηκαν στην Βαρβάκειο σήμερα. Παρά τη ζέστη, ο κόσμος ήταν πολύς και το φαγητό εξαιρετικό.

Όση ώρα ήμουν εκεί δοκίμασα ρεβύθια με καυτερή σάλτσα, μαντί με γιαούρτι, ρύζι με λαχανικά και σταφίδες από τον πάγκο της Αφγανικής Κοινότητας ενώ από τον Σύλλογο Νιγηριανών γυναικών ενετυπωσιακά ωραίο ήταν ένα κρέας μαγειρεμένο σε μια αρωματική καυτερή σάλτσα.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Το μπριάμ της Ελληνικής ομάδας. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Η Ελληνική ομάδα μαγείρεψε μπριάμ και κεμπάμπ με κατσίκι (που μαθαίνω πως ψήθηκε πρώτα για 12 ώρες sous vide) και σερβιρίστικε με εξαιρετική σάλτσα γιαουρτιού και ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών πάνω σε αραβική στεγνή πίτα. Ήταν ίσως το καλύτερο κεμπάμπ που έχω φάει προσφάτως.

Ευελπιστώ πως του χρόνου οι δύο πάγκοι θα γίνουν δέκα και η πολύ καλή εθελοντική δουλειά των ατόμων που δούλεψαν φέτος να γίνει μια μαγιά για ένα μεγάλο πανηγύρι γαστρονομίας!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ