Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα;

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, Νίκος Καραθάνος και Κλεομένης Ζουρναντζής. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

Από τον Μιχάλη Μιχαήλ

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

 

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αγορών η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κορυδαλλού διοργάνωσε την εκδήλωση “Αθήνα, Μητρόπολη των γεύσεων” στον χώρο του ΣυνΑθηνά απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά.  Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Διακήρυξη για τη Διεθνή Ημέρα των Αγορών που έχει συνυπογράψει η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων URBACT ΙΙ «Markets», URBACT ΙΙ «Sustainable Food in Urban Communities» και URBACT II «Gastronomic Cities» σε συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΑΤΑ και του Δήμου Κορυδαλλού που υλοποιούν αντιστοίχως τα παραπάνω έργα. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει ενημέρωση για το Πρόγραμμα URBACT ΙΙ και τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων για τη βιώσιμη τροφή στην πόλη. Μαζί με την εμβληματική για τους Αθηναίους Βαρβάκειο αγορά, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν η Boqueria της Βαρκελώνης και η ιστορική αγορά της  Φλωρεντίας καθώς και άλλες αγορές από άλλες πόλεις του κόσμου. Bασικός σκοπός της εκδήλωσης είναι μέσα από ένα φιλικό πνεύμα οι άνθρωποι της πόλης να ξαναγυρίσουν το βλέμα στις αγορές, την καρδιά της γαστρονομίας της κάθε μεγάλης πόλης, να μάθουν τα προιόντα, τα υλικά, τις κουζίνες, να αγαπήσουν ξανά το φαγητό.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Φαγητό από την Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Λιάκος ετοιμάζει το κεμπάμπ από κατσίκι. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Για τις ανάγκες τις εκδήλωσης κλήθηκαν να μας μαγειρέψουν και με την μαγειρική τους να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα υλικά της χώρας τους σπιτικές μαγείρισσες από την “Κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα” και τον “Σύλλογο Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος”. Την Ελληνική κουζίνα εκπροσώπησαν επάξια πέντε από τους καλύτερους έλληνες σεφ και εστιάτορες. Οι Κλεομένης Ζουρναντζής, Περικλής Κοσκινάς, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος και Νίκος Καραθάνος μαγείρεψαν και σέρβιραν όλους όσους παρεβρέθηκαν στην Βαρβάκειο σήμερα. Παρά τη ζέστη, ο κόσμος ήταν πολύς και το φαγητό εξαιρετικό.

Όση ώρα ήμουν εκεί δοκίμασα ρεβύθια με καυτερή σάλτσα, μαντί με γιαούρτι, ρύζι με λαχανικά και σταφίδες από τον πάγκο της Αφγανικής Κοινότητας ενώ από τον Σύλλογο Νιγηριανών γυναικών ενετυπωσιακά ωραίο ήταν ένα κρέας μαγειρεμένο σε μια αρωματική καυτερή σάλτσα.

Τι έκαναν οι καλοί μας σεφ στη Βαρβάκειο σήμερα; Facebook Twitter
Το μπριάμ της Ελληνικής ομάδας. Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO

Η Ελληνική ομάδα μαγείρεψε μπριάμ και κεμπάμπ με κατσίκι (που μαθαίνω πως ψήθηκε πρώτα για 12 ώρες sous vide) και σερβιρίστικε με εξαιρετική σάλτσα γιαουρτιού και ένα μυστικό μείγμα μπαχαρικών πάνω σε αραβική στεγνή πίτα. Ήταν ίσως το καλύτερο κεμπάμπ που έχω φάει προσφάτως.

Ευελπιστώ πως του χρόνου οι δύο πάγκοι θα γίνουν δέκα και η πολύ καλή εθελοντική δουλειά των ατόμων που δούλεψαν φέτος να γίνει μια μαγιά για ένα μεγάλο πανηγύρι γαστρονομίας!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Ιστορία μιας πόλης / Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Αυτή ειναι η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Η αθηναϊκή κουζίνα αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τις ορέξεις και τα γούστα των κατοίκων της. Είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της πόλης. Στο νέο του βιβλίο, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, καταγράφει αυτήν τη συναρπαστική ιστορία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
CHECK Milos

Γεύση / Milos: Εκεί που η ελληνική πρώτη ύλη γίνεται τέχνη

Στο εστιατόριό του στο κέντρο της Αθήνας ο Κώστας Σπηλιάδης διατηρεί όλα όσα τον έφεραν στην κορυφή της παγκόσμιας εστίασης, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία με καθαρές γεύσεις και άριστες πρώτες ύλες, συνδυάζοντας παράδοση και εκλεπτυσμένη αισθητική.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Έφτιαξα οινοποιείο σε έναν τόπο που δεν είχε καν αγορά για κρασί»

Το κρασί με απλά λόγια / «Έφτιαξα οινοποιείο σε έναν τόπο που δεν είχε αγορά για κρασί»

Σε μια γωνιά της Ελλάδας που δεν είχε ούτε παράδοση σύγχρονης οινοποίησης ούτε αγορά για να τη στηρίξει, μια γυναίκα αποφάσισε να ξεκινήσει από το μηδέν. Η Μελίνα Τάσσου δημιούργησε ουσιαστικά το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο στη Θράκη και παραμένει η μοναδική οινολόγος της περιοχής.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Ποια κρασιά θα απογειώσουν τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά της 25ης Μαρτίου

Γεύση / 25η Μαρτίου: Τα καλύτερα κρασιά για μπακαλιάρο σκορδαλιά

Κάθε γιορτή και σχόλη για μένα είναι μια ευκαιρία χαράς και απόλαυσης. Όχι ότι τις άλλες μέρες πρέπει να μιζεριάζουμε, απλώς οι γιορτές είναι μια υπενθύμιση να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το Καφενείο στη Λουκιανού είναι κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Γεύση / Άνοιξε ξανά το Καφενείο στη Λουκιανού, ένα κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας

Με νέους ιδιοκτήτες, αλλά την ίδια αγάπη για την ελληνική κουζίνα, το θρυλικό στέκι του Κολωνακίου μπαίνει στη σύγχρονη φάση του, κρατώντας όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που έφτιαξαν τον μύθο του.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

Γεύση / Kissa Athens: Μια γιαπωνέζικη παμπ στο Κολωνάκι

O Θάνος Στασινός φτιάχνει πιάτα που πατούν σε ιαπωνικές τεχνικές, αλλά έχουν πιο ελεύθερη προσέγγιση και σίγουρα προσιτές τιμές. Kαι στην Ιαπωνία πάντως την ίδια αποστολή έχουν οι παμπ όπως στον υπόλοιπο κόσμο. Χαλαρά, με φαγητό και ποτό. To ίδιο και αυτή η νέα άφιξη.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ