Resto Love: Τα μαγαζιά της Αθήνας συνθέτουν την καλοκαιρινή εικόνα της πόλης

mehxa Facebook Twitter
Mexha
0

Mexha

Tacos και κοκτέιλ στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Μια καλή αφορμή για να ανηφορίσει κανείς ως το Μαρούσι είναι το Mexha, το νέο μεξικάνικο gastrobar, που άνοιξε στα βόρεια προάστια και βάζει την Αγίου Κωνσταντίνου στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας. 

Η ανοιχτή κουζίνα, με τους μάγειρες να δημιουργούν σε κοινή θέα, είναι με δυο λέξεις νόστιμη και δημιουργική. Υποδειγματικά εκτελεσμένες είναι οι κλασικές συνταγές, όπως το μοσχάρι Barbacoa, που λιώνει στο στόμα, το chili con carne, που μοσχοβολάει από τις καπνιστές πιπεριές, ή το κοτόπουλο Asado, που εντυπωσιάζει με τη γευστική του μαρινάδα. Όσο για το φρέσκο, χειροποίητο chorizo, παρασκευάζεται καθημερινά και μαρινάρεται για είκοσι τέσσερις ώρες σε πάστα achiote.

Φανατικό κοινό έχουν αποκτήσει ήδη και οι vegan επιλογές, το Vegan Mexha Chili, με τις πιπεριές να μεταμορφώνουν τις φακές, και τα Mexha’s Red Beans με κόλιανδρο και κύμινο να κερδίζουν ακόμη και τους λάτρεις του κρέατος.

mehxa Facebook Twitter

Στην καρδιά της κουζίνας του Mexha βρίσκονται οι σάλτσες, όλες δουλεμένες στο χέρι, με φρέσκα μυρωδικά, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Από την εξαιρετική dulcita με καπνιστή πάπρικα ή τη χειροποίητη σάλτσα τυριού queso ως την ψαγμένη chimexa, ένα mexican inspired pesto με λάιμ, jalapeno και φρέσκο κόλιανδρο, ή τη bruja, με καβουρδισμένο ηλιόσπορο, λάιμ και habanero chili, όλες συμπληρώνουν ιδανικά τα burritos, τις quesadillas και τα tacos με χειροποίητες τορτίγιες καλαμποκιού. Must try είναι, φυσικά, το γουακαμόλε, που φτιάχνεται αποκλειστικά από ώριμα αβοκάντο. 

Ο κατάλογος του Mexha, που φέρει την υπογραφή του Χάρη Βέντη, είναι έτσι δομημένος, ώστε ο επισκέπτης να συνθέσει το πιάτο του ακριβώς όπως το θέλει και, κυρίως, με όσο chili αντέχει. 

Και επειδή μεξικάνικο χωρίς κοκτέιλ δεν γίνεται, στον κατάλογο που επιμελήθηκε ο έμπειρος Πέτρος Δανέζης φιλοξενείται μια συλλογή από Μαργαρίτες –η Spicy Passion Margarita έχει ήδη φανατικούς οπαδούς– και signature cocktails με βάση την τεκίλα, το ρούμι και το τζιν. Ξεχωρίζουν το Cox Daquiri με φρέσκο ανανά, τόνκα και χειροποίητο σιρόπι βανίλιας και το Revolucion, όπου το ρούμι συνδυάζεται υποδειγματικά με λάιμ και τζίντζερ. Τέλος, ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι τα Revivals, με εκτελέσεις ιστορικών κοκτέιλ όπως το Sidecar (ο «πατέρας» της Mαργαρίτας), το αρωματικό Gin Daisy, το δροσιστικό Gin Smash και το κλασικό Sazerac.

Αγίου Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, 216 0017188, www.mexha.com, Facebook: Mexha

L'arte del gelato

Η απόλαυση μετριέται σε 500 γεύσεις παγωτού!

larte del gelato Facebook Twitter

Οι πιο πετυχημένες και αγαπημένες συνήθειες είναι αυτές που δημιουργούνται από την αυξανόμενη ανάγκη μας για καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα και γενικά στη ζωή μας. Το L’arte del gelato δημιουργήθηκε μέσα από τη μεγάλη μας αγάπη για το δημοφιλέστερο προϊόν του κόσμου, το παγωτό. 

Το παγωτό είναι αγαπημένη συνήθεια για όλες τις ηλικίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ποιοτική και γευστική εξέλιξή του ήταν, και είναι, μια πρόκληση για εμάς. Η ποικιλία, οι εναλλαγές των γεύσεων και η κουλτούρα που διαθέτει το προϊόν μας, χαρακτήρισε τον τίτλο της επιχείρησής μας ως «η τέχνη του παγωτού». 

Το L’arte del gelato είναι η μοναδική επιχείρηση παγωτού που διαθέτει 500 γεύσεις gelato, βασισμένες σε μία από τις παλαιότερες συνταγές της Ιταλίας, τις οποίες εναλλάσσει καθημερινά. Φρέσκα βιολογικά φρούτα εποχής για τα σορμπέ, γεύσεις για όλες τις προτιμήσεις, που ταιριάζουν σε κάθε διάθεση, και πολλές ιδιαίτερες premium συνταγές με φρέσκο γάλα, αλλά και vegan, δημιουργημένες με εκλεκτές πρώτες ύλες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. 

larte del gelato Facebook Twitter

Στο L’arte del gelato θα γευτείς το παγωτό που θα σε εντυπωσιάσει και γι’ αυτό τα concept καταστήματά μας στην Ηλιούπολη, τη Γλυφάδα, την πλατεία Ψυρρή και την αγαπημένη Ίο είναι τα must σημεία αναφοράς που πρέπει να αναζητήσεις και είμαστε σίγουροι ότι θα τα ξεχωρίσεις. Σημαντικό συστατικό της τέχνης μας είναι και ο αρωματικός espresso του L’arte del gelato, τον οποίο είμαστε περήφανοι που εισάγουμε απευθείας από την Ιταλία, ειδικά όταν κορυφαίας ποιότητας espresso δεν εξάγονται συχνά από τη γειτονική χώρα! Αυτός ο περιορισμένης παραγωγής espresso, που εισάγει για τα καταστήματά του το L’arte del gelato, ορίζει τη διαφορά μεταξύ κρύων και ζεστών ροφημάτων, ενώ μοναδική εμπειρία απόλαυσης θα βιώσετε στον συνδυασμό τους με το παγωτό μας. 

Επιπλέον, θα πρέπει να δοκιμάσετε την άψογα ψημένη και ολόφρεσκη βάφλα μας, τα σπιτικά soft cookies που παρασκευάζουμε καθημερινά και απαρτίζουν το γευστικό L’arte del gelato cookie burger, και, φυσικά, δεν ξεχνάμε τα καλύτερα χωνάκια της Ιταλίας, διαθέσιμα σε πολλές και διαφορετικές γεύσεις, βραβευμένα με παγκόσμια πατέντα γεύσης και ποιότητας, που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε, διότι οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να τα περιγράψουν! 

Όταν λοιπόν, οι εκατοντάδες γεύσεις του L'arte del gelato, είναι η must καθημερινή συνήθεια εντός και εκτός Ελλάδας, εσύ ακόμα να τις δοκιμάσεις; 

Καταστήματα: Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Ψυρρή, Ίος. www.lartedelgelato.gr, Facebook: lartedelgelatogr, Instagram: lartedelgelatogr 

Monzu Cucina - Spritzeria

Σε ένα διατηρητέο αρχοντικό της Κηφισιάς και έναν από τους πιο όμορφους και κατάφυτους κήπους των βορείων προαστίων.

monzu Facebook Twitter

To Monzù σε υποδέχεται για να σου προσφέρει μια γαστρονομική casual fine dining εμπειρία αλά ιταλικά μέσα από την ξεχωριστή και βιωματική ματιά του executive chef Γιάννη Λιόκα. Η λέξη «Monzù» προκύπτει από το γαλλικό «Monsieur» και αναφέρεται σε όλους τους επαγγελματίες chefs που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του δέκατου όγδοου και δέκατου ένατου αιώνα, εργάστηκαν για την αριστοκρατία της Νότιας Ιταλίας και καθόρισαν αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως ιταλική παραδοσιακή γεύση.

Ο σεφ Γιάννης Λιόκας δηλώνει εδώ και χρόνια οπαδός της βιωματικής κουζίνας. Υλικά, αναμνήσεις και τεχνικές μπερδεύονται και δημιουργούν τις δικές του ξεχωριστές εκδοχές των γεύσεων του κόσμου (του). Ο ίδιος, με καταβολές από την Ήπειρο και σημαντική πορεία χρόνων στην ελληνική γαστρονομική σκηνή, μαθήτευσε πλάι σε διακεκριμένους σεφ στο Μιλάνο και το Παρίσι, ενώ πιθανότατα έχεις δοκιμάσει πρόσφατα τις επιδόσεις του τόσο στο Stories Urban Bistronomy στην καρδιά της Αθήνας, στο Royal Monkey της Κηφισιάς αλλά και στο Hide & Seek στο Χαλάνδρι. 

Το μενού αριθμεί συνολικά είκοσι πιάτα, χωρισμένα σε starters, πάστα – ριζότι, mains και πέντε πίτσες, αποτελώντας μια νεωτεριστική προσέγγιση των κλασικών ιταλικών γεύσεων, πάντα δοσμένων αλλιώς. Αγνές και διαλεχτές πρώτες ύλες, χειροποίητη ζύμη για πίτσα με προζύμι biga, χειροποίητα ζυμαρικά, κρέας και ψάρι σε τέλεια ισορροπία και τεχνικές που δανείζονται στοιχεία από τη «Mama Italia», χωρίς να εγκλωβίζονται λεπτό σε γεωγραφικά, γαστρονομικά στερεότυπα. 

monzu Facebook Twitter

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις την πικάντικη πίτσα Diavola με fior di latte, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντοματίνια, σαλάμι Πικάντε και ‘nduja, τα linguine gamberi με ζωμό γαρίδας, σαφράν και ταρτάρ γαρίδας, την κοτολέτα Milanese με μοσχάρι γάλακτος πανέ, γλυκιά κάππαρη, ντοματίνια confit και παλαιωμένη παρμεζάνα και τα χτένια με εικονικό ριζότο και κρέμα από topinambur, καμένο βούτυρο, φουντούκι και μαύρη τρούφα. Για το τέλος, φυσικά, υπάρχουν τρεις γλυκές προτάσεις, με την τιραμισού από φιστίκι να πρωτοστατεί και να σου χαρίζει ένα συναρπαστικό γευστικό φινάλε. 

Φυσικά, από τον χώρο δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κοκτέιλ. Τον κατάλογό τους έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας και η ομάδα του, οι Λυκούργος Χριστοθανόπουλος και Γιάννης Καραπάς. Η λίστα με τα ποτά χωρίζεται σε πέντε βασικές κατηγορίες: Spritz, Negronis, Americanos & Highball, Espresso Martinis και κοκτέιλ. Στα must τα πέντε Spritz, τα οποία ανοίγουν, συνοδεύουν και κλείνουν ιδανικά κάθε γεύμα: τo Spritzal Bitter, η κλασική συνταγή από τη βόρεια Ιταλία, με Campari, λευκό κρασί Sauvignon Blanc, σόδα και προσθήκη cordial από εσπεριδοειδή για extra refreshment, το Gin Spritz με χειροποίητο wildflower gin, το οποίο φτιάχνεται με λουλούδια και φρούτα, αφρώδη οίνο και σόδα, το Ginger Truffle Negroni, με λευκή τρούφα και τζίντζερ, λευκό μπίτερ και λευκό γλυκό βερμούτ, το οποίο, περασμένο από σιφόν, σερβίρεται ανθρακωμένο με γαρνιτούρα από καμένο λάδι και πορτοκαλί, τo Garibaldi, που αναβιώνει την παλιά κλασική και δοκιμασμένη συνταγή με ένα twist και περιέχει Campari, lemon cordial και orange soda, θυμίζοντας το αγαπημένο ποτό στους παλιούς και κερδίζοντας τους νέους με τη fizz και ανανεωμένη εκδοχή του. Η λίστα με τα κρασιά περιλαμβάνει εκλεκτές ετικέτες από εγχώριους και διεθνείς αμπελώνες, επιλεγμένες για έμπειρο food matching. 

Λεωφ. Κηφισίας 317b, Κηφισιά, 210 6200495, Instagram: monzu_kifisia 

Agora Select Restaurant

Διαχρονική αξία εκλεκτών γεύσεων. 

agora select Facebook Twitter

Ο όρος «διαχρονικό» είναι μεγάλη κουβέντα. Κρύβει μέσα του όλη την ασφάλεια, την ποιότητα αλλά και μια classy αισθητική που σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία. Κάπως έτσι νιώθεις στην ατμόσφαιρα του Agora Select. Στο καλύτερο σημείο της Αθήνας, όπισθεν του Hilton, αυτό το διαχρονικό, all-day εστιατόριο γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της κοσμοπολίτικης γειτονιάς του κέντρου. Εδώ ο σεφ Κωνσταντίνος Κωστόπουλος δημιουργεί προτάσεις που εμπνέονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή κουζίνα και παρουσιάζει πιάτα που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις.

Οι σταθεροί πελάτες του Agora Select, οι οποίοι καταφθάνουν απ’ όλη την Αθήνα, γνωρίζουν πολύ καλά πως θα ζήσουν μια γαστρονομική εμπειρία που βασίζεται στα εξαιρετικά υλικά και στις δημιουργικές τεχνικές. Εκλεκτές κοπές κρέατος και ολόφρεσκα ψάρια συνδυάζονται σε ένα μενού που σε καλεί να ανακαλύψεις νέες γεύσεις που συγκινούν. Καβουροσαλάτα με πολύχρωμα ντοματίνια, αβοκάντο και λάδι βασιλικού, κεμπάπ με νεροβούβαλο από τη λίμνη Κερκίνης, τραγανή πάπια cherry valey με σάλτσα δαμάσκηνου, είναι κάποια από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις, ενώ τα ψάρια ημέρας εναλλάσσονται για να εμπλουτίσουν έναν εξαιρετικό κατάλογο.

agora select Facebook Twitter

Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα το συνοδεύσεις με τις ετικέτες κρασιών από την αξιόλογη κάβα που διαθέτει το Agora Select, ώστε να αναδεικνύει ακόμα περισσότερο κάθε πιάτο. Άλλωστε, με τον θεσμό «Ο παραγωγός του μήνα» μπορείς να γνωρίσεις νέες γεύσεις και να αφεθείς σε ένα ταξίδι στο ελληνικό αμπελώνα. Ένα ταξίδι όπως αυτά που ξέρει να δημιουργεί πολύ καλά με τις γεύσεις του το Agora Select, σε μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Κωνσταντίνου Βεντήρη 9, 210 7252252, Facebook: Agora Select Restaurant, Instagram: agoraselect

Che Cocina y Barra Sudamericana

Κάνει την καθημερινότητα να μοιάζει με διακοπές στην πόλη.

che Facebook Twitter

Το μυστικό για να μπορείς να περάσεις ένα όμορφο καλοκαίρι στην πόλη είναι να νιώθεις πως βρίσκεσαι σε καλοκαιρινές διακοπές με το που κλείνεις πίσω σου την πόρτα της δουλειάς. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Ο κήπος του Che θα σε μεταφέρει άνετα σε μια άλλη ατμόσφαιρα που θυμίζει πλατεία της Λατινικής Αμερικής, με όλα τα χρώματα, την ενέργεια αλλά και τις γεύσεις εκείνης της πλευράς του πλανήτη. Από το πρωί για καφέ και brunch μέχρι το βράδυ για πιάτα και δροσιστικά κοκτέιλ, έχεις πάντα έναν καλό λόγο να βρεθείς στον Πειραιά για να νιώσεις την ενέργεια μιας πληθωρικής κουλτούρας.

Το μενού, που επιμελείται ο μάστερ του είδους σεφ Θάνος Στασινός, εμπνέεται από τις κουζίνες χωρών όπως το Περού και η Βραζιλία και προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία μέσα από τη Nikkei οπτική του. Στις νέες προτάσεις θα βρεις συνταγές βασισμένες σε βιολογικά προϊόντα και εξαιρετικά vegan πιάτα που σε κάνουν φανατικό, ακόμα και αν είσαι λάτρης του κρέατος. Τα Tacos de Camarones με γαρίδα, γουακαμόλε, κίμτσι και χαλαπένιος, αλλά και το Pork Belly Taco με αργομαγειρεμένο χοιρινό Ιberico, japanese mayo και καραμελωμένα κρεμμύδια είναι must try προτάσεις που θα συνοδεύσεις με τη δροσερή σαλάτα κινόα με αβοκάντο, καλαμπόκι ψητό, ντοματίνια, λάιμ και πετιμέζι.

che 2 Facebook Twitter

Στη βραδινή πλευρά του, το Che θα σου προτείνει signature μείξεις με βάση το ρούμι, την τεκίλα ή αποστάγματα της ελληνικής παράδοσης. Η Mastiha Colada με λικέρ μαστίχα, κρέμα καρύδας και ρυζιού και χυμό ανανά είναι ανάμεσα σ’ εκείνα που πρέπει να δοκιμάσεις. Ο χώρος, ανανεωμένος –θα καταλάβεις τη διαφορά μόλις πατήσεις το πόδι σου–, σε υποδέχεται με μια ατμόσφαιρα που σε παρασύρει, θέλεις δεν θέλεις, σε μια καλοκαιρινή φαντασίωση. Κι αυτό είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι στην καλοκαιρινή Αθήνα.

Καραΐσκου 151, Πειραιάς, 210 4296660, Facebook: CHE Cocina y Barra Sudamericana, Instagram: che_piraeus

Brauhaus 3K

Στρώνει την καλοκαιρινή της αυλή, προσφέροντας άφθονη μπίρα και καλό φαγητό.

brauhaus Facebook Twitter

Πολλοί θεωρούν πως η υπόθεση «καλή μπίρα και φαγητό» ενδείκνυται για χειμωνιάτικες βραδιές δίπλα στο τζάκι. Οι μπιραρίες, δε, συνήθως χαρακτηρίζονται από τα «βαριά» τους σαλόνια, την πέτρινη διακόσμηση και τα μεγάλα ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια. Και παρότι η Brauhaus 3Κ στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι ένα τέτοιο μαγαζί, διαθέτει ένα σπουδαίο πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα του είδους: την υπαίθρια, σούπερ καλοκαιρινή αυλή της! Αν η λεωφόρος Δεκελείας φαντάζει δρόμος πολυσύχναστος σε τοπίο αστικό, οι νέοι ιδιοκτήτες του πλήρως ανακαινισμένου Παλαιού Αρχοντικού έχουν φροντίσει να εμπλουτίσουν τον περιβάλλοντα χώρο με τρόπο τέτοιο, που μέσα σε λίγα λεπτά σού παίρνει το μυαλό από τη μουντίλα της πόλης και σε κάνει να πιστέψεις για λίγο πως είσαι σε μέρος εξοχικό ή ακόμα και στο εξωτερικό!

Είτε επιδιώκεις μια ποιοτική αθηναϊκή βραδιά με καλή ροκ μουσική, μαγειρική υψηλού επιπέδου και την πιο παγωμένη μπίρα που μπορείς να βρεις εκεί έξω είτε είσαι γευσιγνώστης και η ποικιλία σε κερδίζει, η Brauhaus 3Κ έχει την απάντηση στο τσεπάκι. Το κυρίως πιάτο είναι, φυσικά, οι ογδόντα εμφιαλωμένες και δεκατέσσερις βαρελίσιες ετικέτες σε μπίρες κάθε είδους, ζύμωσης και προέλευσης, ενώ τα πέντε signature beer cocktails που φέρνουν το καλοκαίρι στο ποτήρι σου είναι αυτό που λέμε «όποιος πίνει, ξαναπίνει».

Το φαγητό είναι πεντανόστιμο, υπέρ το δέον χορταστικό, και ποικίλλει, από δροσιστικές σαλάτες και χορτοφαγικές επιλογές μέχρι αργοψημένα κρέατα και ποικιλίες παραδοσιακών λουκάνικων, αλλαντικών και τυριών, ενώ τα πιάτα της κατηγορίας «Beer Food», εκτός από μια καλή, οικονομική λύση γι’ αυτούς που... ήρθαν φαγωμένοι, αποτελούν, όπως λέει το όνομά τους, ιδανική συνοδεία για την μπίρα σου.

brauhaus Facebook Twitter


Οι εκλεκτικές μουσικές επιλογές και οι πανέξυπνες ροκ θεματικές (μην ξεχάσεις φεύγοντας να «κλέψεις» ένα από τα rock music history σουπλά) απογειώνουν ακόμα περισσότερο την ιδιαίτερη εμπειρία της Brauhaus 3Κ, που ξεκάθαρα μπορεί να κερδίσει την καρδιά σου, χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι σου!

Η προσφορά 1+1, δε, που ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή, 17:00-20:00, αποτελεί το πιο ηχηρό μότο για το καλοκαίρι του 2021: «Ραντεβού στην Brauhaus 3Κ!».

Δεκελείας 67, Ν. Φιλαδέλφειας, 210 2526624, Facebook: Brauhaus3K, Instagram: brauhaus3k 

Ventiri Grill House

Η ελληνική γαστρονομία τιμάται δεόντως μέσα σε ένα elegant περιβάλλον.

ventiri Facebook Twitter

Η μαγειρική στα κάρβουνα είναι μια τέχνη που συνδέεται απόλυτα με τη γαστρονομία της χώρας μας. Αυτή η πλευρά της ελληνικής κουζίνας αναδεικνύεται ως αριστοτεχνική διαδικασία στο Ventiri Grill House. Εδώ η φιλόξενη ατμόσφαιρα σε καλωσορίζει σε μια γευστική εμπειρία, όπου το κρέας είναι πρωταγωνιστής σε κάθε μαγειρική τεχνική. Κι όταν μιλάμε γι’ αυτή την πρώτη ύλη, εννοούμε την ανώτερη ποιότητα που μπορείς να γευτείς χάρη στην ωρίμανση σαράντα πέντε ημερών που προσφέρει σε κάθε συνταγή μια ξεχωριστή νοστιμιά.

Το μενού περιλαμβάνει πικάνια Black Angus ωρίμανσης είκοσι οκτώ ημερών, T-Bone σβησμένο με Jack Daniels, χοιρινό μάγουλο Iberico με πουρέ κουνουπίδι miso και, φυσικά, ψητές απολαύσεις, όπως η μπριζόλα tomahawk ή σταβλίσια και το συκώτι σχάρας, που σε κάνουν να ξεχάσεις οτιδήποτε παρόμοιο έχεις δοκιμάσει. Η ελληνική παράδοση ξεπροβάλλει στις επιλογές του μενού (πρέπει να δοκιμάσεις το κρητικό γαμοπίλαφο με ζυγούρι), αποδεικνύοντας ότι της αξίζει μια σημαντική θέση στην υψηλή γαστρονομία, και το Ventiri Grill House ξέρει να τιμά αυτήν τη θέση με τον καλύτερο τρόπο.

ventiri Facebook Twitter

Ο χώρος είναι ιδανικός για lunch break ή after office drinks με μια λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα ή κοκτέιλ που συνοδεύουν –ή συνοδεύονται από– τις γεύσεις της κουζίνας. Στο κέντρο της κοσμοπολίτικης γειτονιάς του Hilton, αυτό το grill house θα φιλοξενήσει εταιρικά events ή premium γεύματα, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους με τις γεύσεις και την ατμόσφαιρά του. Μια ατμόσφαιρα όπου τα whisky blues και ροκ ακούσματα συμπληρώνουν ένα σκηνικό απόλυτης χαλάρωσης.

Κωνσταντίνου Βεντήρη 5, Αθήνα, 210 7295491, Facebook: Ventiri Grill House, Instagram: ventirigrillhouse 

Άμα Λάχει στης Νεφέλης

Γεύσεις που μοιράζεσαι σε μία από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας. 

ama laxei Facebook Twitter
ama laxei Facebook Twitter

Το Άμα Λάχει το ξέρεις πολύ καλά, και όχι επειδή «έλαχε». Το ξέρεις γιατί είναι ίσως μία από τις ωραιότερες αυλές της Αθήνας, που σαν μαγική κάψουλα σε μεταφέρει μακριά από το κέντρο, προσφέροντας στιγμές αληθινής χαλάρωσης. Και αυτό το πετυχαίνει πολύ καλά από το πρωί κιόλας, αφού εδώ θα βρεις αρωματικό ποιοτικό καφέ για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, συνοδεύοντάς τον με προτάσεις brunch από το νέο του μενού.

Οι vegan τηγανίτες με πετιμέζι, καρύδια και κανέλα, το veggie burger με μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια και μανιτάρια και το πεϊνιρλί με σπιτικό καβουρμά και μανιτάρια είναι ανάμεσα σ’ εκείνες τα προτάσεις που θα απολαύσεις στο ξεκίνημα της μέρας και η γεύση τους θα σε συνοδεύει για ώρες. Όσο για το μενού, που έχει κάνει την αυλή must be place του κέντρου, εμπνέει το μοίρασμα, με δημιουργικούς μεζέδες που βασίζονται σε εκλεκτές πρώτες ύλες, επιλογές ΠΟΠ και συνεργασίες με παραγωγούς που μπορούν να εγγυηθούν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους. Must try τα αυγά με κρέμα κρητικής στάκας και παστό χοιρινό Καλαμάτας, το χυλοπιτάκι με χωριάτικο λουκάνικο Καρδίτσας ραγού και μυζήθρα αλλά και τα τηγανητά μανιτάρια πλευρώτους με μαγιονέζα εστραγκόν και «χώμα» από παξιμάδι χαρουπιού.

Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα το συνοδεύεις με κάποιο από τα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα που προτείνει στην πλούσια λίστα του το Άμα Λαχει, αλλά και με ελληνικά αποστάγματα, απαραίτητα σε κάθε παρεΐστικη βόλτα. Οι στιγμές στο Άμα Λάχει είναι αυτές που μετατρέπουν τη βόλτα στο κέντρο σε γευστικές σύντομες διακοπές.

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, 210 3845978, Facebook: ΑΜΑ ΛΑΧΕΙ, Instagram: amalaxeinef 

Smash Burgers & Luigi's

Ένα νέο concept street food που φέρνει στον Πειραιά ατμόσφαιρα εξωτερικού.

portrait Facebook Twitter

Κάποιες συνεργασίες μπορούν να αλλάξουν το τοπίο της καθημερινότητας και να γράψουν τη δική τους ιστορία στη γεύση. Ο Τάσος Αντωνίου (mamapeinao.gr) και ο Στέλιος Καπετανάκης (από το γνωστό Che) συναντήθηκαν, ένωσαν τις γνώσεις και την έμπνευσή τους και δημιούργησαν δύο νέα στέκια. Το Smash Burgers και το Luigi’s φέρνουν μια νέα άποψη στην κατηγορία street food και οι δύο δημιουργοί μάς μιλούν για όσα συμβαίνουν στην κεντρική πλατεία του Πειραιά.

— Τάσο και Στέλιο, τι είναι αυτό που σας έφερε κοντά; Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;

Στέλιος: Με τον Τάσο γνωριστήκαμε στο Che πριν από τέσσερα χρόνια και, όσο συζητούσαμε, καταλαβαίναμε πως έχουμε κοινό όραμα για την εστίαση, το φαγητό και το ποτό. Τώρα είπαμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε την απόλυτη εμπειρία ποιοτικού street food.


— Τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε με το νέο αυτό πρότζεκτ;

Tάσος: Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο street και comfort food σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Παρίσι, ένιωθα ότι υπήρχε χώρος για μια τέτοια γευστική πρόταση, προσαρμοσμένη στα δικά μας δεδομένα. Ως Πειραιώτης, θεωρώ ότι η τοπική αγορά «διψούσε» για κάτι τόσο φρέσκο και πρωτότυπο. Θέλουμε το κοινό και οι φίλοι μας να δουν αυτό το πρότζεκτ ως ένα στέκι, ένα γευστικό σημείο συνάντησης όπου μπορούν να απολαύσουν νόστιμο street food στο χέρι, στην πιο κεντρική πλατεία του Πειραιά, σε take away ή και delivery.


— Αμερικανική και ιταλική κουζίνα στη street εκδοχή τους. Αυτή είναι μια αγαπημένη «συνταγή» για το ελληνικό κοινό;

Τ.: Είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί όλοι όσοι δοκιμάζουν τα μπέργκερ και τα φρέσκα ζυμαρικά έχουν να πουν τα καλύτερα! Νομίζω ότι μέσα από το πρότζεκτ αυτό δίνουμε στον κόσμο την «ελευθερία» να βγει με την παρέα του και να διαλέξει αυτό που του κλείνει το μάτι εκείνη τη στιγμή. Το φαγητό πρέπει να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και πιστεύω ότι, μέσα από αυτό το γευστικό «πάντρεμα», το έχουμε καταφέρει με επιτυχία!

luigi Facebook Twitter
smash burger Facebook Twitter


— Τι θα προτείνατε να δοκιμάσει από κάθε κουζίνα κάποιος που έρχεται πρώτη φορά στα δύο νέα food spots;

Σ.: Είμαι τόσο χαρούμενος με το αποτέλεσμα και στα δύο πρότζεκτ, που δυσκολεύομαι, όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση! Νομίζω πως την ποιότητα στο μπέργκερ την καταλαβαίνεις στις πιο «απλές» συνταγές, οπότε θα προτείνω ανεπιφύλακτα το διπλό Smash Burger και το Chicken Sandwich. Για το Luigi’s, δική μου αγαπημένη είναι σίγουρα το Chicken Philadelphia με λίγο έξτρα φρέσκο πιπέρι.


— Το φαγητό στο χέρι, σε ένα τέτοιο σκηνικό, όπως αυτό που έχετε στήσει, δίνει μια αίσθηση ελευθερίας. Το εισπράττετε αυτό από τον κόσμο που έρχεται;

Σ.: Ναι, σίγουρα, η αποστολή μας είναι το χαμόγελο και η έκφραση απόλαυσης στα πρόσωπα των πελατών μας και το εισπράττουμε αυτό κάθε φορά. Αποστολή μου είναι σε όλα τα μαγαζιά μας να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από νόστιμο και ποιοτικό φαγητό. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε αξέχαστες, απολαυστικές εμπειρίες.

Καραΐσκου 117, Πειραιάς. Smash Βurgers: 210 3000535, Facebook: Smash Burgers, Instagram: lovesmashburger, smashburgers.gr // Luigi’s: 210 3000556, Facebook: Luigi’s Fresh Pasta, Instagram: luigisfreshpasta, luigis.gr 

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Μερακλίδικες γεύσεις σε μια πανέμορφη ταράτσα, στο κέντρο της πόλης.

Resto Love Facebook Twitter

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι αυτή η σταθερή αξία που δεν σε απογοητεύει ποτέ. Κυρίως όταν αναζητάς αγνές γεύσεις, που στο άρωμά τους και μόνο αναγνωρίζεις ένα πολύ σημαντικό μέρος της νεότερης ιστορίας. Εδώ μπορείς να απολαύσεις νοστιμιές στο πιάτο σου ή να προμηθευτείς από το παντοπωλείο τα εξαιρετικά προϊόντα που θα σε εμπνεύσουν να μαγειρέψεις στο σπίτι ή να ετοιμάσεις μεζεκλίδικα πιάτα που έρχονται από τα βάθη της Ανατολής. Εκλεκτά αλλαντικά ωρίμανσης, τυριά από ποικιλίες ΠΟΠ, τσίπουρα παλαίωσης, βιοδυναμικά κρασιά αλλά και χειροποίητα γλυκά είναι κάποιες από τις προτάσεις που θα απολαύσεις στο γνωστό στέκι.

Τώρα, μάλιστα, που ο χώρος «άνοιξε», μπορείς να ευχαριστηθείς τις αγαπημένες σου γεύσεις μέσα σε μια εντελώς νέα ατμόσφαιρα. Το «Αίθριο» της οδού Ευριπίδου απέκτησε σύγχρονη μορφή –πάντα σύμφωνα με την ατμόσφαιρα των Καραμανλίδικων– και σε περιμένει σε μια πανέμορφη ταράτσα με ανοιγόμενη οροφή, ανάμεσα στα πολύχρωμα λουλούδια και στο πράσινο των φυτών, να απολαύσεις τους μεζέδες που έχεις λατρέψει.

Resto Love Facebook Twitter

Από τις νέες προτάσεις, πρέπει οπωσδήποτε να γευτείς το πελμένι, ένα ποντιακό ζυμαρικό γεμιστό με κιμά, αλλά και το σαγανάκι με γαρίδες και παστουρμά που θα σε ενθουσιάσει με την ιδιαίτερη γεύση του. Ό,τι κι αν επιλέξεις, θα το απολαύσεις κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό της Αθήνας σε μια ατμόσφαιρα που αποπνέει όλη την αυθεντικότητα που χρόνια τώρα συνδέεται με τα Καραμνλίδικα του Φάνη.

Ένα στέκι για μερακλήδες, που φέρνει στο κέντρο της πόλης ιστορίες γεύσης από την Ανατολή. Και μια συμβουλή: δεν είναι απαραίτητο, αλλά καλύτερα να κάνεις κράτηση!

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, 210 3254184, www.karamanlidika.gr, Facebook: Karamanlidika - Tα Καραμανλίδικα του Φάνη, Instagram: ta_karamanlidika_tou_fani, Παντοπωλείο: 08:00-21:00, Κουζίνα: 12:00-23:00, κρατήσεις 13:00-21:30 

Το Βουργιαλάκι

Η αγνότητα των κρητικών προϊόντων χωράει σε μια μικρή βούργια.

Resto Love Facebook Twitter

Η Κρήτη είναι ένας τόπος που σημαδεύει για πάντα τους ανθρώπους της. Ακόμα κι αν είσαι μακριά της, ακόμα κι αν η Αθήνα είναι το μέρος όπου μεγάλωσες, το κρητικό αίμα είναι ένας άρρηκτος δεσμός με τα πάτρια εδάφη. Αυτά τα εδάφη που προσφέρουν πολύτιμους θησαυρούς γεύσης, δημιουργώντας μια δική τους, εντελώς ξεχωριστή γαστρονομία.

Το Βουργιαλάκι της Κάλλιας και του Γιάννη συγκεντρώνει όλα όσα παράγει ο τόπος καταγωγής τους και τα προσφέρει σε όλους εκείνους που γνωρίζουν ή θέλουν να δοκιμάσουν την αγνότητα των κρητικών προϊόντων. Αλλαντικά και τυροκομικά που δεν θα βρεις αλλού, όπως η γραβιέρα, η μυζήθρα και το στακοβούτυρο, μοιράζουν περήφανα τη γεύση του τόπου προέλευσής τους. Μαρμελάδες, τσάτνεϊ, μέλια, χειροποίητα ζυμαρικά, αυθεντικά κρητικά παξιμάδια, ελιές και λάδι είναι κάποια από τα προϊόντα που τοποθετεί καθημερινά στα ράφια και στα ψυγεία του το Βουργιαλάκι. Όλα καταφθάνουν ολόφρεσκα από μικρούς τοπικούς παραγωγούς ή συνεταιρισμούς της Κρήτης, αναδεικνύοντας την αγνότητα και την αυθεντικότητά τους.

Resto Love Facebook Twitter

Ανάμεσα σ’ εκείνα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το κρασί από κρητικούς αμπελώνες, εμφιαλωμένο ή χύμα, αλλά και η ρακή οικογενειακής παραγωγής, που θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα στο είδος. Οι φαν της μπίρας θα γευτούν ετικέτες από μικροζυθοποιίες του νησιού, ενώ οι διαφορετικές κρητικές πίτες (σφακιανόπιτα, μυζηθρόπιτα, μαραθόπιτα) θα κατακτήσουν με τη γεύση τους το καθημερινό σου τραπέζι. Όπως λέει και η μαντινάδα του μαγαζιού: «Ό,τι κι αν λιγουρεύτηκες από τη μάνα Κρήτη, έλα σ’ εμάς, και θα το βρεις για να το πάρεις σπίτι».

Τζον Κέννεντυ 156, Περιστέρι, 213 0904798, tovourgialaki.gr,  Facebook: Το Βουργιαλακι, Instagram: to_vourgialaki 

The Royal Monkey Food & Drink Conspiracy

Καλοκαιρινά vibes, ανάλαφρη ατμόσφαιρα, colonial chic αισθητική και mix 'n’ match γευστικές προτάσεις πρωταγωνιστούν στο open air Royal Monkey στην καρδιά της καλοκαιρινής Κηφισιάς.

Resto Love Facebook Twitter
Resto Love Facebook Twitter

Ο funky χαρακτήρας του μαγαζιού δένει τέλεια με την έννοια bar-restaurant και το μενού αποτελεί μια ωδή σε αυτό που ονομάζουμε fusion γεύση. Εδώ θα απολαύσεις φαγητό και cocktails από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, θα ακούσεις μουσικές του κόσμου και θα βρεις το τέλειο σημείο στο κατάφυτο αίθριο για να μοιραστείς στιγμές και γεύσεις με όλη την παρέα.

Πριν περάσουμε στις επιλογές του καταλόγου, αξίζει να σταθούμε στην αύρα που αποπνέει το ίδιο το μαγαζί. Ο χώρος, σχεδιασμένος σε concept Ινδοκίνας, με ταπετσαρίες, καθρέφτες, αρκετά φυτά και μια τεράστια γύψινη κεφαλή του Βασιλιά Πίθηκου, έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Τσεριώνη, να ξεχωρίζει στο βάθος του μαγαζιού, είναι ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και στη γαλλική αποικιοκρατία στη Νοτιανατολική Ασία. 

Τον κατάλογο του φαγητού έχει επιμεληθεί ο executive chef Γιάννης Λιόκας και αυτήν τη φορά μας συστήνει την πιο funky πλευρά του, σε ένα concept διαφορετικό από ό,τι τον έχουμε συνηθίσει έως τώρα, με όλα τα πιάτα να κινούνται σε λογική East meets West. Τεχνικές και πρώτες ύλες από όλο τον κόσμο συνδυάζονται επιδέξια, δημιουργώντας ένα μενού που σε ταξιδεύει στις κουζίνες όλου του κόσμου. Εδώ τα πιάτα συνδυάζονται έξυπνα με τον κατάλογο των cocktails και, γαστρονομικά μιλώντας, η νοστιμιά γίνεται ουσιαστική και η όλη εμπειρία αποκτά μια fun και παιχνιδιάρικη χροιά που την απολαμβάνεις καλύτερα με αυτούς που αγαπάς να βρίσκεσαι γύρω από το ίδιο τραπέζι. 

Μην παραλείψεις από το ανανεωμένο μενού το Royal Steak Tartare με μοσχαρίσιο φιλέτο, πιπέρι espelette, καπνιστό cheddar, horseradish και τραγανό φαγόπυρο. Τα πικάντικα tacos από γαρίδες με ιαπωνικό καρύκευμα furikake, chutney ντομάτα-chorizo και spicy κρέμα από γιαούρτι και yuzu kohso. Τη δροσερή σαλάτα Asian Slaw με κινέζικο λάχανο, καρότο, κολοκύθι, κάσιους και sesame-oil yuzu dressing. Το ζουμερό burger από black angus μοσχάρι, καραμελωμένο κρεμμύδι, bacon, μαρούλι και pickle mayo. 

Φυσικά τα πιάτα συμπληρώνουν οι ξεχωριστές και ψαγμένες μίξεις πίσω από την μπάρα, διά χειρός Αντώνη Μπούκα. Ξεχωρίζουν: Το γλυκό και ξινό Royal Zombie με Angostura Rum Blend, λικέρ Falernum και λικέρ πορτοκαλιού, φρούτα του πάθους, ανανά, λάιμ, λεμόνι, pink grapefruit και αρωματικά bitters. To γλυκόξινο, αλμυρό και πικάντικο The Bloody King με Belenkaya Vodka infused με χρένο και άνιθο, sake, ντομάτα, λεμόνι, τσίλι, σόγια, πιπέρι Sechuan, καπνιστό αλάτι και bitters σέλινου. Το γλυκόξινο και πικάντικο Pink Hot Chili Monkey με tequila infused με πιπεριές chili, τζίντερ, pink grapefruit, λάιμ, αγάβη και αλάτι Χαβάης και Ιμαλαίων. Τέλος, το γλυκόξινο The Verdant Land με Broker’s Gin, πιπέρι Γουϊνέας, αγγούρι, λάιμ, λουίζα και bitters κάρδαμου. 

Info: Φέτος το καλοκαίρι το The Royal Monkey εγκαινιάζει για πρώτη χρονιά και το νέο ομώνυμο pop-up resto στο Imabari Seaside Lounge Bar & Restaurant, στο νησί της Κέρκυρας, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το μαγαζί της Κηφισιάς, για τους επόμενους τέσσερις μήνες. 

Λεβίδου 11, Κηφισιά, 145 62, Τ: 2108011679, Instagram: the_royal_monkey 

Βαρκούλες ψαροταβέρνα

Μόλις ανακάλυψες ένα μυστικό απολαυστικών γεύσεων.

Resto Love Facebook Twitter

Η ελληνική κουζίνα διαπνέεται από το μεγαλείο της θάλασσας. Εκεί, άλλωστε, βρίσκονται κρυμμένοι θησαυροί που γίνονται βάση για μια γαστρονομία μοναδική. Ο σεφ Θέμης Ζεάκης γνωρίζει από θάλασσα λόγω της κρητικής του καταγωγής, αλλά γνωρίζει πολύ καλά και από ελληνική γαστρονομία. Στις Βαρκούλες δημιουργεί πιάτα που μυρίζουν Ελλάδα, με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν καθημερινά από καΐκια και ψαροντουφεκάδες, αφήνοντας το δικό του στίγμα σε αυτό που λέμε νόστιμη ελληνική κουζίνα.

Γιατί στις Βαρκούλες, ό,τι κι αν δοκιμάσεις, θα σε κερδίσει με την υψηλή ποιότητα αλλά και τις μαγειρικές τεχνικές που κρύβονται πίσω από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις αναδεικνύουν όπως τους αξίζει. Όταν ανακαλύψεις αυτή την ψαροταβέρνα, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το εξαιρετικό κριθαρότο γαρίδας που αποτελεί ορόσημο του μενού – και όχι άδικα!

Resto Love Facebook Twitter

Ο μουσακάς τόνου είναι ένα πιάτο που θα λατρέψεις, καθώς ο συνδυασμός της μελιτζάνας χουγιάρ με το τρυφερό φιλέτο ψαριού και την κρέμα παρμεζάνας προσφέρει μια νοστιμιά πρωτόγνωρη, ενώ θα το συνοδεύσεις με τη σαλάτα με φαγόπυρο, κινόα και ρέγγα καπνιστή. Στις νέες προτάσεις θα βρεις το εντυπωσιακό μιλφέιγ λαβράκι με χόρτα εποχής και μυρωδικά που προκαλεί τον ουρανίσκο σου σε νέα γευστικά μονοπάτια. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ θα βρεις κόσμο απ’ όλη την Αθήνα, που αναζητά μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, είτε πρόκειται για τους μεζέδες που θα συνοδεύσουν το μεσημεριανό τσιπουράκι είτε το γεύμα που θα σε γεμίσει με αληθινή απόλαυση.

Ό,τι κι αν ψάχνεις, θα το βρεις στο νησιώτικο σκηνικό που βρίσκεται καλά κρυμμένο, σαν ένα πολύτιμο μυστικό, στο στενό της Νέας Ιωνίας, με τον Θέμη να σε καλωσορίζει για να σε ταξιδέψει στον κόσμο των θαλασσινών γεύσεων. 

Αλαΐας 2, Ν. Ιωνία, 213 0358767, www.psarotaverna-varkoules.gr, Facebook: Βαρκούλες - Varkoules, Instagram: seafood_varkoules. Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Κυρ. 13:00-00:00 

Το Αθηναϊκόν

Φέρνει μια ιστορία γεύσης στη σύγχρονη Αθήνα.

Resto Love Facebook Twitter

Λένε ότι η ιστορία γράφεται στην καθημερινότητα. Το Αθηναϊκόν έχει γράψει τη δική του ιστορία στο κέντρο της πόλης, ξεκινώντας από το πρώτο μαγαζί που δημιουργήθηκε το 1932 στην οδό Σανταρόζα, συνεχίζοντας στη Θεμιστοκλέους το 1985 και καθιερώνοντας στο νούμερο 34 της Μητροπόλεως ένα σημείο αναφοράς για την ελληνική γεύση.

Σε μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει τη σύγχρονη αισθητική με την εικόνα της αριστοκρατικής Αθήνας, ο χώρος που επιμελήθηκε κατασκευαστικά ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς αναδεικνύει πως ο «πολιτισμός είναι η καθημερινότητα που επέζησε», όπως έχει πει ο ίδιος.

Μέσα σε αυτόν τον πολιτισμό περιέχεται ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γαστρονομίας που υπηρετείται με πάθος από τους ανθρώπους του Αθηναϊκόν και παρουσιάζεται σε ένα πλούσιο μενού προσιτό σε όλους και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό της υψηλής ποιότητας που εδώ και χρόνια συνοδεύει αυτό το όνομα. Ανάμεσα στις προτάσεις θα βρεις παραδοσιακές συνταγές που θυμίζουν το τραπέζι της Κυριακής αλλά και την αυθόρμητη καθημερινή κουζίνα που αξιοποιεί τα φρέσκα προϊόντα που ακολουθούν τις εποχές.

Resto Love Facebook Twitter

Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τις περίφημες κροκέτες γαρίδας-καραβίδας με σως Αθηναϊκόν, το κριθαρότο θαλασσινών, αρωματισμένο με μυρωδικά, αλλά και το φρέσκο ψάρι ημέρας που σε μεταφέρει στις ελληνικές θάλασσες. Καθημερινά εναλλάσσονται διαφορετικά πιάτα, όπου η φύση του τόπου μας βάζει τη δική της σφραγίδα, και τα οποία αναδεικνύουν τις παραδοσιακές συνταγές στην πιο elegant μορφή τους.

Ο pastry chef του Αθηναϊκόν ολοκληρώνει τη γευστική σου εμπειρία με λαχταριστά επιδόρπια όπως το «Σοκολατένιο Νησί» με τραγανά φύλλα σοκολάτας, γκανάς και καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης σε σάλτσα λευκής σοκολάτας ή ο παραδοσιακός μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης, που σε κάνει φανατικό.

Στους τοίχους, τα ζωγραφικά πορτρέτα και σκίτσα ποιητών –έργα του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάννου– συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας όπου τίποτα δεν έχει τοποθετηθεί τυχαία. Όπως δεν είναι τυχαίο πως το Αθηναϊκόν, συνυφασμένο με το νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, είναι σημείο γευστικής αναφοράς, προσφέροντας την ιστορία του στην Αθήνα του σήμερα.

Μητροπόλεως 34, Σύνταγμα, 210 3252688 // Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, Ομόνοια, 210 3838485, www.athinaikon.gr, Facebook: Το Αθηναϊκόν, Instagram: athinaikon 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ