ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Τα σύκα της Κύμης είναι ιδιαίτερα, ξερά και ΠΟΠ

Σύκα Κύμη Facebook Twitter
Το σύκο αποτελεί υλικό πασπαρτού, και ταιριάζει τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές.
0

Οι μεσογειακοί λαοί και οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής γεύονται τα σύκα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στον ελλαδικό χώρο οι σπόροι αυτού του φρούτου έχουν ανακαλυφθεί σε ανασκαφές, φαίνεται ότι κατά τους αρχαίους χρόνους το κατανάλωναν σε ξηρή μορφή.

Οι πρώτες αναφορές για την ιδιαίτερη μορφή των σύκων Κύμης αφορούν περίπου στον 16ο αιώνα. Αυτά έχουν πλούσια και πολύ εύγευστη σάρκα. Όμως, λόγω της λεπτής φλούδας τους είναι πολύ ευαίσθητα κατά την μεταφορά και επομένως όχι εμπορεύσιμα ως φρέσκα φρούτα. Έτσι, αφού αφαιρεθεί το κοτσάνι τους αποξηραίνονται ανοιχτά στον ήλιο για λίγες ημέρες.

Είναι ένα από τα πρώτα προϊόντα που πιστοποιήθηκαν ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς αφού η διαδικασία αποξήρανσης και τα χαρακτηριστικά τους είναι μοναδικά, είναι τα μόνα σύκα στον κόσμο που αποξηραίνονται κατ’ αυτό το τρόπο. Τα χωριά της Κύμης είναι συνδεδεμένα με τα σύκα εδώ και πολλές δεκαετίες. Προηγουμένως η κουμιώτικη ύπαιθρος είχε στη μεγαλύτερη της έκταση αμπελώνες, παρήγαγε το τοπικό κρασί- Μαυροκουντούρα Κύμης- το οποίο εξαγόταν κυρίως στη Γαλλία. Διάφοροι λόγοι -όπως η φυλλοξήρα που εμφανίστηκε στα αμπέλια στις αρχές του 20ου αιώνα- επέβαλαν τη συστηματική καλλιέργεια άλλων ειδών και η ενασχόληση του αγροτικού πληθυσμού με τα σύκα προσέφερε ένα σημαντικό εισόδημα στον τοπικό πληθυσμό. Σε κάθε ελαιοπερίβολο φυτεύονταν και μερικές συκιές και αργότερα ξεκίνησαν φυτεύσεις αμιγώς συκεώνων. Λόγω του υπεδάφους και του μικροκλίματος, οι  συκιές της περιοχής απέκτησαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παράγοντας λεπτόφλουδα και πολύ ζουμερά σύκα. Ο ιδανικός τρόπος αποξήρανσης λοιπόν για τους Κουμιώτες, ήταν η διαδικασία που μεταμορφώνει το σύκο στην περίφημη «ασκάδα»,  όταν δηλαδή δύο ισομεγέθη σύκα ενώνονται. Όλη η διαδικασία είναι αποκλειστικά χειρωνακτική και παραδοσιακή μέχρι σήμερα. Μετά την αποξήρανση τα σύκα Κύμης παραμένουν μαλακά σε σχέση με άλλων περιοχών.

Στον τομέα της κατανάλωσης το σύκο απουσίαζε για χρόνια από τη διατροφή μας. Όμως τα τελευταία χρόνια με την έμφαση που δόθηκε στην ενημέρωση για τα οφέλη αυτού του φρούτου και σε συνδυασμό με τη χρήση ελκυστικότερου packaging παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην εγχώρια αλλά και παγκόσμια κατανάλωσή του.

Σύκα Κύμη Facebook Twitter
Ευαγγελία Μύταλα και Στάθης Μηλιώτης.

Το ταξίδι της Askada farm ξεκίνησε το 2013 από την Ευαγγελία Μύταλα και τον Στάθη Μηλιώτη, όταν οι δυο τους αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό που πάντα πίστευαν, την καλλιέργεια της γης. Με σπουδές στη γραφιστική και τη στατιστική αντίστοιχα, αφοσιώθηκαν στον πρωτογενή τομέα. «Ήταν μια ιδέα που φώλιαζε μέσα μας καιρό και με τις κατάλληλες συνθήκες ωρίμασε και πραγματοποιήθηκε. Ακολουθούμε πιστά τις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας στους συκεώνες μας. Η συκιά είναι ένα δέντρο χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αλλά είναι σημαντική η χρήση βιολογικών μεθόδων στην αντιμετώπιση ασθενειών και προσβολών από έντομα. Παράλληλα, η διαχείριση του συκεώνα είναι ολιστική με τη μικρότερη δυνατή μηχανική παρέμβαση για την καλύτερη και μεγαλύτερη δημιουργία γόνιμου εδάφους».

Στο κτήμα τους θα συναντήσετε ρίγανη, μέντα, θυμάρι, αγριοβατόμουρα, βαλσαμόχορτο, βότανα και φυτά που συνυπάρχουν και συνεισφέρουν στη βιοποικιλότητα. Το πρώτο προϊόν που παρουσίασε η Askada farm είναι τα βιολογικά και βραβευμένα ξηρά σύκα Κύμης ΠΟΠ. «Η σειρά των προϊόντων που παράγουμε πλέον έχει σκοπό να εμπλουτίσει όλες τις καθημερινές στιγμές με τη γεύση του σύκου, το πρωινό μας με το βιολογικό spread σε μια φέτα ψωμί, με μια βιολογική μπάρα σύκου μετά την άθληση, με chutney που συνοδεύει το κρασί μας το βράδυ, με ένα λαχταριστό συκολατάκι για να κλείσουμε γλυκά τη μέρα μας».

Σύκα Κύμη Facebook Twitter
Ο ιδανικός τρόπος αποξήρανσης λοιπόν για τους Κουμιώτες, ήταν η διαδικασία που μεταμορφώνει το σύκο στην περίφημη «ασκάδα»,  όταν δηλαδή δύο ισομεγέθη σύκα ενώνονται.

Βασικές περιοχές παραγωγής ξηρού σύκου στην Ελλάδα είναι η νότια Πελοπόννησος, οι περιοχές της Βορείου Εύβοιας και της Κύμης στην κεντρική Εύβοια. Με εξαίρεση την περιοχή της Κύμης όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κινητικότητα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και ποσότητες συνολικά είναι μειωμένες στην Ελλάδα. «Η καλλιέργεια του σύκου θα μπορούσε να ήταν πιο οργανωμένη και συστηματική και να μην έχει μειούμενες ποσότητες παραγωγής σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Στον τομέα της κατανάλωσης το σύκο απουσίαζε για χρόνια από τη διατροφή μας. Όμως τα τελευταία χρόνια με την έμφαση που δόθηκε στην ενημέρωση για τα οφέλη αυτού του φρούτου και σε συνδυασμό με τη χρήση ελκυστικότερου packaging παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην εγχώρια αλλά και παγκόσμια κατανάλωσή του», όπως παρατηρεί το δίδυμο της Askada farm. 

Το 2015, ο Κώστας Λάμπρου και η Ντίνα Αλεξοπούλου δημιούργησαν το Kumilio. Ο Κώστας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κάδι της Κύμης, ένα από τα συκοχώρια της περιοχής. «Παρότι ασχοληθήκαμε επαγγελματικά με άλλους τομείς, όταν περνάς τα καλοκαίρια σου στην Κύμη, δεν γλιτώνεις από το σύκο, ακόμα κι αν αυτό αφορά σε μια μικρή παραγωγή, για κατανάλωση εντός μιας οικογένειας. Αποφασίσαμε να το δοκιμάσουμε και σε επιχειρηματικό επίπεδο, πιστεύοντας ότι έχουμε κάτι παραπάνω να δώσουμε, κι έτσι κι έγινε».

Σύκα Κύμη Facebook Twitter
Δεδομένου ότι τα περισσότερα προϊόντα μας βασίζονται στο ξερό σύκο, η διαδικασία ξεκινάει με τη συλλογή, ακολουθεί το άνοιγμά του στη μέση, το άπλωμα στον ήλιο και αφού προχωρήσει η αποξήρανση έρχεται το ταίριασμα.
Σύκα Κύμη Facebook Twitter
Παρότι είναι μια επεξεργασία που γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, τη μεγαλύτερη δουλειά την κάνουν ο ήλιος και ο αέρας.

Οι αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Aγώνων είχαν το ξερό σύκο ως βασικό συστατικό της διατροφής τους κατά την προετοιμασία τους. Για τους στρατιώτες αποτελούσε βασικό τρόφιμο εκστρατείας, χάρη στη θρεπτική του αξία. «Όσο για τη σχέση με την τοπική κοινωνία της Κύμης αρκεί να κυκλοφορήσει κανείς στα τέλη του καλοκαιριού στα συκοχώρια για να δει πως σχεδόν όλα τα σπίτια ασχολούνται με το σύκο. Είτε πρόκειται για ένα δέντρο σε μια αυλή είτε για επαγγελματικούς συκεώνες, ο Αύγουστος εδώ μυρίζει σύκο».

Το Kumilio έκανε την εμφάνισή του με τέσσερα προϊόντα, με ξερό σύκο, μαρμελάδα, συκόμελο και παστέλι. Το κάθε προϊόν απαιτεί τη δική του διαδικασία και αξιοποιεί το φρούτο σε διαφορετικό στάδιο του κύκλου ωρίμανσης. Για παράδειγμα, η μαρμελάδα γίνεται από φρέσκα σύκα που συλλέγονται νωρίτερα, ενώ για το ξερό σύκο χρειάζονται υπερώριμα σύκα, τα λεγόμενα  «μουστέλια». «Δεδομένου ότι τα περισσότερα προϊόντα μας βασίζονται στο ξερό σύκο, η διαδικασία ξεκινάει με τη συλλογή, ακολουθεί το άνοιγμά του στη μέση, το άπλωμα στον ήλιο και αφού προχωρήσει η αποξήρανση έρχεται το ταίριασμα. Παρότι είναι μια επεξεργασία που γίνεται αποκλειστικά με το χέρι, τη μεγαλύτερη δουλειά την κάνουν ο ήλιος και ο αέρας».

Σύκα Κύμη Facebook Twitter
Οι αθλητές των πρώτων Ολυμπιακών Aγώνων είχαν το ξερό σύκο ως βασικό συστατικό της διατροφής τους κατά την προετοιμασία τους.

«Το φρέσκο σύκο είναι αυστηρά εποχικό φρούτο, στοιχείο που το εμποδίζει να καθιερωθεί ως βασικό συστατικό της διατροφή μας. Κι εκεί είναι που έρχεται η εκδοχή του αποξηραμένου ή των παραγώγων του, που διατηρούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι απλώς ένα νόστιμο προϊόν. Είναι υγιεινό, θρεπτικό και "εύκολο" αφού μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας όταν θέλουμε να "τσιμπήσουμε" κάτι».

Πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να βάλουμε τα αποξηραμένα σύκα στο τραπέζι μας; Το σύκο αποτελεί υλικό πασπαρτού, και ταιριάζει τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές. Η ομάδα του Kumilio προτείνει να το ψιλοκόψουμε και να το ρίξουμε σε μια δροσερή σαλάτα, να το δοκιμάσουμε σιροπιαστό σαν ρετσέλι σε συνδυασμό με ψητό κρέας. Η μαρμελάδα κάνει άψογο συνδυασμό με κίτρινα τυριά, το συκόμελο μπορεί να συνοδεύσει το γιαούρτι μας ή ένα παγωτό. «Όπως συνηθίζουμε να λέμε, μια δημιουργική κουζίνα θα βρει πάρα πολλά ταίρια, τόσο για το ξερό σύκο, όσο και για τα παράγωγά του».

Και μερικές ιδέες για να αξιοποιήσουμε το σύκο από την Askada farm: Ψητά σύκα ή μια κουταλιά άλειμμα σύκου πάνω σε κατσικίσιο τυρί. Ψιλοκομμένα κομματάκια σύκου μέσα σε ζύμες για κέικ ή ψωμί. Συκόμελο πάνω σε μια εποχιακή φρουτοσαλάτα ή σε αφράτα pancakes. Τυλιγμένα σύκα με προσούτο ή γεμιστά με γραβιέρα. Energy balls με ξηρά σύκα, κακάο και αμύγδαλα. Μας προτείνουν να γεμίσουμε ένα σύκο με καρύδι και να το βουτήξουμε σε λιωμένη σοκολάτα. Όπως λένε για το προϊόν στο οποίο έχουν αφιερωθεί, «οι ιδέες για να αξιοποιηθεί το σύκο είναι αμέτρητες και το αποτέλεσμα που δίνει είναι πάντα γευστικό».

Σύκα Κύμη Facebook Twitter

www.askada.gr

kumilio.gr

Γεύση
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταρτάρ από μοσχάρι

Γεύση / San Michali food & culture: Η γαστρονομική έκπληξη της Σύρου

Δουλεύοντας με ζυμώσεις και τη δική του πρώτη ύλη, αξιοποιώντας τη δύναμη του ξυλόφουρνου, κοιτάζοντας προς την παράδοση της κυκλαδίτικης κουζίνας αλλά και με βλέμμα στις κουζίνες του κόσμου, ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης σερβίρει φαγητό που θα θυμάστε για καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σειρήνια δείπνα»: Τι έτρωγαν κι έπιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;

Λέσχη Ανάγνωσης: Γαστρονομία / «Σειρήνια δείπνα»: Τι έτρωγαν κι έπιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;

Ο Βρετανός ιστορικός Andrew Dalby μάς προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία των τροφών και όλη τη γαστρονομική κουλτούρα στον ελλαδικό χώρο, από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καφές πάει με όλα

Γεύση / Ο καφές πάει με όλα

Η Αθήνα έχει να προσφέρει καλύτερο καφέ από ποτέ, όχι μόνο στα μέρη που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτόν αλλά και σε αυτά oπου μπορούμε να αγοράσουμε βιβλία και κεραμικά, φυτά και ρούχα, να γνωρίσουμε τις δουλειές Ελλήνων και ξένων artisans, να βρούμε γλυκά και ποπκόρν κατάλληλα για σκύλους και να υιοθετήσουμε μια γάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
47’ λεπτά με τη Μαρίνα Χρονά

Γεύση / Μαρίνα Χρονά: «Με ενδιαφέρει το προσιτό φαγητό, γιατί θέλω να έχω επαφή με τον κόσμο»

Έξω από πιάτσες, δίπλα στο Μουσείο, η νεαρή σεφ άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι ένα new age μπιστρό που τα κάνει όλα απλά και κατανοητά, που συζητιέται όχι μόνο γιατί είναι νόστιμο αλλά και γιατί με τις τιμές του μπορεί να γίνει εύκολα στέκι, σαν να είναι η ταβέρνα της γενιάς μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Γεύση / Στα Άκρα για πρωινό με κοκορόπιτα, αυγά και χωριάτικα ψωμιά

Το πολυσυζητημένο εστιατόριο του Παγκρατίου δεν προσφέρεται μόνο για βραδινές συναντήσεις αλλά μας περιμένει από νωρίς το πρωί, περνάει τις πίτες μας από τα κάρβουνα, φτιάχνει πιάτα με ό,τι καλή πρώτη ύλη δίνουν η εποχή και οι μικροί παραγωγοί, κάνει ένα πρωινό που θα ετοίμαζαν οι γιαγιάδες μας, αν ήξεραν από τεχνικές.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αυτές είναι οι νέες αγαπημένες μας τυρόπιτες στην Αθήνα

Γεύση / Αυτές είναι οι νέες καλές τυρόπιτες της Αθήνας

Σίγουρα τιμούμε τις πιο ιστορικές του είδους και δύσκολα τις αλλάζουμε, από το Μαμ και το  Άριστον έχουμε φάει τόνους ζύμη κουρού. Όμως υπάρχουν και οι πιο νέοι, που έχουν μπει στο παιχνίδι αυτού του κλασικού πρωινού και μας το προσφέρουν άψογο. Ας ανανεωθούμε λοιπόν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπέτσες

Γεύση / On the Verandah: Σεπτέμβριος στις Σπέτσες με ψάρι και εποχική κουζίνα

Στο ξενοδοχείο-τοπόσημο του νησιού, το Poseidonion Grand Hotel, και στην κομψή βεράντα του με φόντο τον Αργοσαρωνικό Kόλπο, ο Θεολόγος Αμηράς ποντάρει στο φρέσκο ψάρι και σε όσα του δίνει το μποστάνι του. Και αν ψάχνετε έναν καλό λόγο για μια σύντομη απόδραση προς τα εκεί, έρχεται και η Αρμάτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Γεύση / Όσα θέλουμε να δοκιμάσουμε φέτος στα νησιά

Είναι πολλές οι νέες και πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις φέτος το καλοκαίρι στα μέρη που θα ταξιδέψουμε, αφού οι μάγειρες από τα πιο hip γαστρονομικά project της Αθήνας δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους εκτός πόλης, ενώ άλλοι επιστρέφουν στον τόπο τους για να δουλέψουν με την κορυφαία του πρώτη ύλη και να την αναδείξουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Γεύση / Μα γιατί δεν μιλάει κανείς για τα αγγούρια; 

Αν και είναι απαραίτητο συστατικό για να φτιάξουμε το εθνικό μας ντιπ, τα επισκιάζει διαχρονικά η ντομάτα, ακόμα και η φέτα όταν μπαίνουν μαζί στη σαλάτα ενώ λίγοι είναι οι μάγειρες της Αθήνας που τους έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή. Κάποιες ποικιλίες τους όμως θα σας πείσουν ότι κάθε άλλο παρά αδιάφορα είναι, ρίξτε τους μόνο χοντρό αλάτι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Γεύση / Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

Το νέο ενδιαφέρον μπαρ της πόλης λειτουργεί ψηλά, είναι χαλαρό και στημένο σαν spritzeria με θέα στο πυκνό αστικό τοπίο του εμπορικού τριγώνου. Αν λοιπόν ανήκετε σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι ταράτσες της πόλης απευθύνονται κυρίως στους επισκέπτες της, αυτή θα σας αλλάξει γνώμη.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Καμία δίαιτα, παίζουν καινούργιες διευθύνσεις για φοβερά burgers στην Αθήνα

Γεύση / Καμία δίαιτα, έχουμε μερικά νέα φοβερά burgers στην Αθήνα

Kαι εκεί που νομίζαμε ότι αυτή η πόλη τα έχει δώσει όλα όσον αφορά τα burgers, έχουν εμφανιστεί νέα και διαφορετικά μεταξύ τους concepts που τα προσφέρουν ποιοτικά και ζουμερά. Μάλιστα, για να τα απολαύσουμε χρειάζεται να βολτάρουμε και εκτός κέντρου, μπορεί να ανακαλύψετε λοιπόν μια νέα περιοχή ενώ βάζετε τις διευθύνσεις τους στο Google Maps για να τα βρείτε και να τα δοκιμάσετε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σεράμικο: Το σαλονικιώτικο Σέμπρικο μόλις κατέβηκε και στην Αθήνα, στη γειτονιά του Κεραμεικού

Γεύση / Σεράμικο: Το σαλονικιώτικο Σέμπρικο μόλις κατέβηκε και στον Κεραμεικό

Τρώμε πολύ Θεσσαλονίκη στην Αθήνα τελευταία και σε αυτήν τη νέα άφιξη με τη value for money φιλοσοφία, όπου βρίσκουμε πολλά πιάτα-σουξέ του πρώτου εστιατορίου, μπορούμε να στήσουμε τραπέζι με γεύσεις του Βορρά και όχι μόνο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ