Tα πρώτα McDonald’s στη Μόσχα

Facebook Twitter
1

Το 1990, μετά από δεκατέσσερα (!) χρόνια διαπραγματεύσεων με το γραφειοκρατικό θηρίο της Ρωσίας, άνοιξαν τα πρώτα McDonald’s στη Μόσχα.

Ήταν το πρώτο υποκατάστημα της αλυσίδας στη χώρα και η πρώτη επαφή των Ρώσων με την έννοια του φαστ φουντ γενικότερα. Η σαγήνη που ασκούσε το «μαργαριτάρι της Αμερικής» ήταν τεράστια.

Η προσπάθεια της εταιρίας να ανοίξει έγινε πραγματικότητα όταν άνοιξε με καναδική ιδιότητα. Για ευνόητους λόγους, στην εξώπορτα δεν υπήρχε αμερικανική σημαία: μόνο η καναδική και η ρώσικη.

Οι προετοιμασίες κράτησαν χρόνια. Ρώσοι παραγωγοί, προκειμένου να γίνουν προμηθευτές, αγόρασαν σπόρους πατάτας και αγγουριού από την Ολλανδία. Κτηνοτρόφοι έμαθαν ότι για να είναι λιγότερο λιπαρό το κρέας, έπρεπε να ευνουχίζουν τα ζώα ένα μήνα αργότερα από το συνηθισμένο και να τα σφάζουν ένα μήνα νωρίτερα. Οι υπάλληλοι έκαναν σεμινάρια για να μάθουν να κοιτάνε στα μάτια τους πελάτες (κάτι που δεν συνηθιζόταν) και να χαμογελάνε πειστικά. Οι υπόλοιποι Μοσχοβίτες έμαθαν ότι το χάμπουργκερ τρώγεται κάθετα, γιατί στις πρόβες οι εικονικοί πελάτες διαχώριζαν τις στρώσεις κι έτρωγαν την καθεμία χωριστά.

Αν και οι τιμές ήταν απλησίαστες για τον μέσο Ρώσο, πλούσιοι και διάσημοι από όλη τη χώρα έτρεξαν στα εγκαίνια για να δουν από κοντά μία σπίθα καπιταλισμού. Παρόλο το κρύο η ουρά δεν μειωνόταν. Η αναμονή κυμάνθηκε από πενήντα λεπτά μέχρι δύο ώρες.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, δείτε καλύτερα το βίντεο. Δεν έχετε ξαναδεί τέτοια ουρά στη ζωή σας.

Η διείσδυση του φαστ φουντ πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα ήταν μία συμβολική στιγμή. Η ουρά των πρώτων ημερών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάτι που αιφνιδίασε τους αξιωματούχους. Δύο χρόνια μετά, όλα άλλαξαν για τη Ρωσία. Πάντως τώρα οι τιμές δεν είναι απλησίαστες και όλοι ξέρουν ότι πρόκειται, απλώς, για φαστ φουντ.

Πριν κάνουμε ένα «πφφ» αφ’ υψηλού ας θυμηθούμε –οι μεγαλύτεροι- την ελληνική περίπτωση. Το πρώτο υποκατάστημα άνοιξε στο Σύνταγμα το 1991. Προηγήθηκαν –και ακολούθησαν- ρεπορτάζ στις ειδήσεις, ατελείωτες ουρές, ενθουσιασμός στα πλήθη. Ο πρόεδρος του διεθνούς τμήματος έκανε τότε την εξής δήλωση:

«Οι Έλληνες –γνωστοί για το καλό τους φαγητό και για την φιλοξενία τους- θα εκτιμήσουν την δέσμευση των McDonald’s για ποιότητα, σέρβις και καθαριότητα. Το κατάστημα θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 130 πελάτες (ένα τυπικό αμερικανικό έχει 90 θέσεις) μαζί με εξωτερικό χώρο σε στυλ καφέ, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο ελληνικό αρχιτεκτονικό στυλ με μάρμαρο και διάκοσμο εμπνευσμένο από την κλασική Ελλάδα.»

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια