Tα πρώτα McDonald’s στη Μόσχα

Facebook Twitter
1

Το 1990, μετά από δεκατέσσερα (!) χρόνια διαπραγματεύσεων με το γραφειοκρατικό θηρίο της Ρωσίας, άνοιξαν τα πρώτα McDonald’s στη Μόσχα.

Ήταν το πρώτο υποκατάστημα της αλυσίδας στη χώρα και η πρώτη επαφή των Ρώσων με την έννοια του φαστ φουντ γενικότερα. Η σαγήνη που ασκούσε το «μαργαριτάρι της Αμερικής» ήταν τεράστια.

Η προσπάθεια της εταιρίας να ανοίξει έγινε πραγματικότητα όταν άνοιξε με καναδική ιδιότητα. Για ευνόητους λόγους, στην εξώπορτα δεν υπήρχε αμερικανική σημαία: μόνο η καναδική και η ρώσικη.

Οι προετοιμασίες κράτησαν χρόνια. Ρώσοι παραγωγοί, προκειμένου να γίνουν προμηθευτές, αγόρασαν σπόρους πατάτας και αγγουριού από την Ολλανδία. Κτηνοτρόφοι έμαθαν ότι για να είναι λιγότερο λιπαρό το κρέας, έπρεπε να ευνουχίζουν τα ζώα ένα μήνα αργότερα από το συνηθισμένο και να τα σφάζουν ένα μήνα νωρίτερα. Οι υπάλληλοι έκαναν σεμινάρια για να μάθουν να κοιτάνε στα μάτια τους πελάτες (κάτι που δεν συνηθιζόταν) και να χαμογελάνε πειστικά. Οι υπόλοιποι Μοσχοβίτες έμαθαν ότι το χάμπουργκερ τρώγεται κάθετα, γιατί στις πρόβες οι εικονικοί πελάτες διαχώριζαν τις στρώσεις κι έτρωγαν την καθεμία χωριστά.

Αν και οι τιμές ήταν απλησίαστες για τον μέσο Ρώσο, πλούσιοι και διάσημοι από όλη τη χώρα έτρεξαν στα εγκαίνια για να δουν από κοντά μία σπίθα καπιταλισμού. Παρόλο το κρύο η ουρά δεν μειωνόταν. Η αναμονή κυμάνθηκε από πενήντα λεπτά μέχρι δύο ώρες.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια, δείτε καλύτερα το βίντεο. Δεν έχετε ξαναδεί τέτοια ουρά στη ζωή σας.

Η διείσδυση του φαστ φουντ πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα ήταν μία συμβολική στιγμή. Η ουρά των πρώτων ημερών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάτι που αιφνιδίασε τους αξιωματούχους. Δύο χρόνια μετά, όλα άλλαξαν για τη Ρωσία. Πάντως τώρα οι τιμές δεν είναι απλησίαστες και όλοι ξέρουν ότι πρόκειται, απλώς, για φαστ φουντ.

Πριν κάνουμε ένα «πφφ» αφ’ υψηλού ας θυμηθούμε –οι μεγαλύτεροι- την ελληνική περίπτωση. Το πρώτο υποκατάστημα άνοιξε στο Σύνταγμα το 1991. Προηγήθηκαν –και ακολούθησαν- ρεπορτάζ στις ειδήσεις, ατελείωτες ουρές, ενθουσιασμός στα πλήθη. Ο πρόεδρος του διεθνούς τμήματος έκανε τότε την εξής δήλωση:

«Οι Έλληνες –γνωστοί για το καλό τους φαγητό και για την φιλοξενία τους- θα εκτιμήσουν την δέσμευση των McDonald’s για ποιότητα, σέρβις και καθαριότητα. Το κατάστημα θα μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 130 πελάτες (ένα τυπικό αμερικανικό έχει 90 θέσεις) μαζί με εξωτερικό χώρο σε στυλ καφέ, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο ελληνικό αρχιτεκτονικό στυλ με μάρμαρο και διάκοσμο εμπνευσμένο από την κλασική Ελλάδα.»

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια