Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo"

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Παρακολούθησα μαθήματα μαγειρικής στο Χονγκ Κονγκ και έφερα πίσω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που θα τις εφαρμόσω στην κουζίνα του Pink Flamingo. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ξεκίνησε σαν αστείο, αλλά κατέληξε να γίνει το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα με ασιατικό street food. Ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης μας ξεναγεί στον καινούργιο του χώρο, το Pink Flamingo στην οδό Σκούφου στο Σύνταγμα.


Ο μινιόν χώρος μοιράζεται σε δύο επίπεδα, στο ισόγειο με την ανοιχτή κουζίνα και τα μπαμπού καλαθάκια σε παράταξη. Μια λευκή σιδερένια σκάλα σε οδηγεί στον όροφο ντυμένο με λευκά πλακάκια, λευκά σιδερένια σκαμπό και τραπέζια. Την παιχνιδιάρικη διακόσμηση που θυμίζει λονδρέζικο μαγαζί ανέλαβε ο Νίκος Πέτσας και η εταιρεία Domus.

«Λατρεύω την ασιατική κουζίνα και επειδή στην Αθήνα δεν τρώω καλά dim sum, για αυτό αποφάσισα να φτιάξω τα δικά μου», λέει ο Βασίλης και συμπληρώνει: «Το κοινό που θα έρθει ξέρει να τρώει dim sum γιατί ταξιδεύει και έχει γευστικές εμπειρίες».

Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το youtube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα


Όμως, τι γεύσεις μας περιμένουν στο Pink Flamingo; «Ξεκινάμε με απλές γεύσεις και σχήματα για να εκπαιδεύσουμε και όσους δεν γνωρίζουν τα dim sum», λέει και συμπληρώνει: «Τρεις παραλλαγές θα προσφέρουμε: με κοτόπουλο και γαρίδα, με χοιρινό και τζίντζερ και για τους vegan με αρακά, γλυκοπατάτα και φακές. Επίσης, επειδή δεν μπορώ να αντισταθώ στα ψωμάκια bao θα σερβίρουμε και ένα bao την εβδομάδα».


Ο λιτός κατάλογος θα συμπληρώνεται με μια κινέζικη μπύρα, pink γκρέιπφρουτ και σόδα, αλλά και λέμονγκρας ice tea.

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Κάθε μερίδα που θα σερβίρεται στο μπαμπού καλαθάκι θα περιλαμβάνει 5 κομμάτια dim sum. «Όλα τα dim sum και bao φτιάχνονται στο εργαστήριο μας από φρέσκα φυσικά ελληνικά προϊόντα και οι ζύμες είναι από ελληνικό αλεύρι», εξηγεί. 


Όταν τον ρωτάς που έμαθε να φτιάχνει dim sum ο Βασίλης απαντά με ειλικρίνεια: «Όλα τα ιδιαίτερα πράγματα που φτιάχνω ως μάγειρας τα έμαθα από το Υoutube, αλλά και από τα ταξίδια μου στην Ταϊλάνδη και την Κίνα. Έψαχνα να βρω το τέλειο dim sum και το βρήκα στο Χονγκ Κονγκ, στο εστιατόριο Tim Ho Wan. Είναι από τα λίγα εστιατόρια που σερβίρουν street food και έχουν αστέρι Michelin. Ως εστιατόριο του δρόμου είναι πάμφθηνο».


Ο Βασίλης λατρεύει τα ταξίδια και αναζητά με πάθος τις αληθινές και παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου που επισκέπτεται. Αυτή την περίοδο είναι ερωτευμένος με το Χονγκ Κονγκ. «Η ζωή σε αυτή την ασιατική μεγαλούπολη σου μεταφέρει κινηματογραφικές εικόνες του Λικ Μπεσόν είναι σαν παίζεις στο «Πέμπτο Στοιχείο» λέει.

 
Στο Χονγκ Κονγκ όμως εκτός από το να δοκιμάζει γεύσεις αποφάσισε να γίνει μαθητής. «Παρακολούθησα μαθήματα μαγειρικής και έφερα πίσω πολλές πληροφορίες και γνώσεις που θα τις εφαρμόσω στην κουζίνα του Pink Flamingo». Από το Χονγκ Κονγκ έφερε και όλα τα μπαμπού καλαθάκια που θα χρησιμοποιήσει στο νέο του μαγαζί. «Όταν έφτασα στο αεροδρόμιο με σταμάτησε ο τελωνιακός και με ρώτησε παραξενεμένος τι θα κάνω τόσα πολλά μπαμπού καλάθια. Του λέω πως είναι για το σπίτι μου. Με κοιτάζει με απορία και με ρωτάει για το σπίτι σου; Και του απαντώ καλέ ναι, έχω μεγάλο σπίτι», λέει και σκάει στα γέλια.  

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Στη μικρή ανοιχτή κουζίνα θα μαγειρεύουν 6 νέοι μάγειρες σε κυλιόμενο πρόγραμμα ανά δύο. Στο λιτό μενού θα υπάρχει και επιδόρπιο «παγωτό ξυλάκι βανίλιας που θα σερβίρεται σε ένα σκαφάκι με σάλτσα από φρέσκο μάνγκο και δίπλα ταϊλανδέζικο μπισκοτάκι της τύχης με γεύση καρύδα. Δεν έχεις ξαναφάει καλύτερο», λέει.

Τα σχέδια για το μενού δεν σταματούν εδώ αφού ο Βασίλης έχει ήδη σκεφτεί τι θα σερβίρει τον χειμώνα. «Σούπα από ζωμό κοτόπουλο και ντάμπλινγκς! Μου αρέσει που είναι μικρός ο χώρος μόλις 14 τμ είναι ο κάθε όροφος. Πιστεύω ότι ταιριάζει με αυτό το παράξενο προϊόν που θα σερβίρουμε. Νομίζω ότι ο κόσμος θα αγαπήσει τα dim sum».

Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Ο Βασίλης Καλλίδης έφερε όλα τα μπαμπού καλαθάκια που θα χρησιμοποιήσει στο νέο του μαγαζί από το Χονγκ Κονγκ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
Τι είναι το dim sum; Η απάντηση από τον σεφ Βασίλη Καλλίδη στο μενού του "Pink Flamingo" Facebook Twitter
O χώρος του Pink Flamingo είναι μόλις 14 τμ ο κάθε όροφος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT
Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά.

Το κρασί με απλά λόγια / Εκπέμπει SOS ο ελληνικός αμπελώνας; Ο γκουρού της αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς απαντά

Ο καθηγητής αμπελουργίας Στέφανος Κουνδουράς εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αμπελοοινικό κόσμο αυτήν τη στιγμή.
THE LIFO TEAM
CHECK Manari:

Γεύση / Manari: O Άρης Βεζενές έφτιαξε την ταβέρνα που έλειπε από το κέντρο

Με βλέμμα στην παράδοση, βελτιώνοντας όσα μπορούν να αναβαθμιστούν σε μια ταβέρνα το 2024 χωρίς να «κλοτσάνε», ο μεγάλος restaurateur προσφέρει κλασικά ταβερνίσια και προσιτά πιάτα, «μπινελίκια» και παϊδάκια-λουκούμια που θα ψήνονται στο κέντρο της πόλης - πράγμα σπάνιο πια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ