Στου Παυλίδη για την πιο νόστιμη μπουγάτσα του Πειραιά

Στου Παυλίδη για την πιο νόστιμη μπουγάτσα του Πειραιά Facebook Twitter
Ένα μαγαζί που ξέρουν όλοι στην περιοχή της Νίκαιας, όχι μόνο γιατί παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο, αλλά περισσότερο γιατί παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

Κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα μαγαζί με μεγάλη ιστορία και με παρουσία πολλών χρόνων στους δρόμους της πόλης, προσπαθώ να καταλάβω αν οι άνθρωποι που το δουλεύουν αντιλαμβάνονται πόσο πολύτιμο είναι να παραμένεις επίκαιρος τόσο μεγάλο διάστημα και πόσο σπάνιο είναι να διατηρείς ακέραιη την ποιότητα αλλά και τη νοστιμιά των γεύσεών σου.

Συζητώντας μαζί τους, συνήθως αντιλαμβάνομαι ότι κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει προλάβει να καταλάβει το μέγεθος της επιτυχίας του μαγαζιού. Δουλεύοντας με σκληρούς ρυθμούς σε μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, γνωρίζουν πως πολλοί άνθρωποι τους εκτιμούν και τους εμπιστεύονται αλλά τίποτα παραπάνω. Ταπεινοί και πολλές φορές συνεσταλμένοι, αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και αγωνιστές της κάθε εποχής, ακούνε με έκπληξη και κρυφή χαρά να τους λέω όμορφα λόγια γι’ αυτό που έχουν πετύχει, για τους κόπους τους που δεν πήγαν χαμένοι και που, τελικά, κατάφεραν με τον πιο απλό και αυθεντικό τρόπο να ξεχωρίσουν και να παραμείνουν στην κορυφή.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Σοφία Δριδάκη που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει το μαγαζί με μπουγάτσες και σφολιάτες του πατέρα της, Λεωνίδα Παυλίδη. Ένα μαγαζί που ξέρουν όλοι στην περιοχή της Νίκαιας, όχι μόνο γιατί παραμένει ανοιχτό όλο το 24ωρο, αλλά περισσότερο γιατί παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο.

Η έκπληξη, βέβαια, έγινε με τη γλυκιά μπουγάτσα. Αρχικά, ενθουσιάστηκα γιατί δεν περιέχει τίποτα ζωικό. Είναι αυτό που λέμε νηστίσιμη ή vegan. Η γέμισή της είναι από φυτικό βούτυρο, άνθος αραβοσίτου, σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη. Έτσι το έμαθε ο Λεωνίδας από τις Σάπες κι έτσι συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αναζητώντας την ιστορία του μπουγατσάδικου, βρεθήκαμε στις Σάπες Ροδόπης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Λεωνίδας Παυλίδης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι άντρες της οικογένειάς του ασχολούνταν με τα καπνά, μέχρι που ο γαμπρός του, Μιχάλης Παυλίδης, που δούλευε σε αλευρόμυλους, έμεινε άνεργος και για καλή του τύχη ένας Πομάκος προσφέρθηκε να του μάθει την τέχνη της μπουγάτσας. Ο Μιχάλης γρήγορα βρέθηκε στη Νίκαια του Πειραιά πουλώντας μπουγάτσες και ο Λεωνίδας αποφάσισε να ακολουθήσει και αυτός τα βήματά του, να αφήσει τα χωράφια και να αρχίσει να πουλάει στους δρόμους της κωμόπολης τις δικές του μπουγάτσες.

Μπουγάτσα Παυλίδης ιδιοκτήτρια Facebook Twitter
Η Σοφία Δριδάκη που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει το μαγαζί με μπουγάτσες και σφολιάτες του πατέρα της, Λεωνίδα Παυλίδη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Επόμενο βήμα, αφού είχε παντρευτεί τη Φρειδερίκη και είχε κάνει τα παιδιά του, ήταν να κατέβει και εκείνος με την οικογένεια στον Πειραιά και να ανοίξει το δικό του μαγαζί. Αυτό έγινε το 1974, όταν ακόμα η Πέτρου Ράλλη ήταν χωματόδρομος, τα σπίτια ήταν χαμηλά, τα ξενυχτάδικα τριγύρω πολλά και τα λεφτά πολύ λίγα. Για να τα καταφέρει, ξυπνούσε αχάραγο με τη γυναίκα του, πηγαίναν στο μαγαζί, ζύμωναν, έψηναν τις πρώτες πίτες και εκείνος φόρτωνε το καροτσάκι του και τριγυρνούσε όπου ήξερε ότι υπήρχε δουλειά. Έτσι, σιγά-σιγά, έγινε γνωστός αλλά πέρασαν χρόνια μέχρι να αφήσει το καροτσάκι. Και ας του έκοβε κάθε μέρα η αστυνομία πρόστιμο.

Ο Λεωνίδας πλήρωνε το πρόστιμο και συνέχιζε τις βόλτες του γιατί είχε έναν σκοπό και μια οικογένεια να ζήσει. Στο μαγαζί, βέβαια, παρέμενε πάντα η Φρειδερίκη. «Η μάνα μου ήταν πάντα ο βράχος της οικογένειας, όπως συμβαίνει με όλες τις γυναίκες. Όλα περνούσαν από τα χέρια της και όλα τα κουμαντάριζε τόσο στο μαγαζί όσο και στο σπίτι» μου λέει η Σοφία που μεγάλωσε, ουσιαστικά, μέσα στο μαγαζί και έχει έντονες μνήμες από κάθε κομμάτι της ιστορίας του. 

Σύντομα, το μαγαζί έγινε γνωστό σε όλους. Σε αυτό βοήθησαν και τα νυχτερινά μαγαζιά της εποχής που βρισκόντουσαν στην περιοχή. Το ζευγάρι έφευγε από το πόστο του στις εννιά το βράδυ, ξεκουραζόταν για μερικές ώρες και στη μία τα ξημερώματα επέστρεφε για να ετοιμάσει τα προϊόντα για τους πεινασμένους ξενύχτηδες και για τους πολύ πρωινούς της δουλειάς. Στα τέλη του ’90, το ζευγάρι αποσύρθηκε σιγά-σιγά και το μαγαζί πήγε στα χέρια της κόρης τους, Σοφίας, που και το δουλεύει μέχρι σήμερα με την βοήθεια του γιου της, Γιώργου Δριδάκη, ο οποίος θα είναι και ο συνεχιστής της επιχείρησης.

Παυλίδης παρασκευή Facebook Twitter
«Η συνταγή πέρασε και σε άλλα μέλη της οικογένειας, που άνοιξαν μπουγατσατζίδικα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας». Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Παυλίδης μαγαζί μπουγάτσα Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Τι ήταν αυτό, όμως, που ξεχώριζε από πάντα σε αυτή την μπουγάτσα έτσι ώστε να γίνει γνωστή και αγαπημένη του κόσμου; «Η συνταγή πέρασε και σε άλλα μέλη της οικογένειας, που άνοιξαν μπουγατσατζίδικα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, το "Αθηνά", στην Αλεξανδρούπολη, ακόμα και στην Αθήνα. Του πατέρα μου ήταν αυτό με τη μεγαλύτερη επιτυχία. Δεν ξέρω όμως γιατί. Η συνταγή ήταν ίδια. Ίσως εκείνος έκανε με κάποιον τρόπο τη διαφορά» με ενημερώνει η Σοφία ενώ αφήνει πάνω στο τραπέζι μια λαδόκολλα με αλμυρή μπουγάτσα και άλλη μία με γλυκιά.

Δεν αφήνω στιγμή να περάσει και δοκιμάζω την αλμυρή. Ωραίο φύλλο, βουτυράτο, τραγανό, ελαφρύ και αεράτο με πλούσια και ισορροπημένη γεύση στη γέμιση από φέτα. Τέλεια στο αλάτι και φτιαγμένη να λιώνει στο στόμα, έχει κάθε λόγο να έχει τόσους θαυμαστές.

Σηκώνομαι και πηγαίνω στο εργαστήριο για να δω τον καλλιτέχνη να ανοίγει το φύλλο. Τρελαίνομαι με την ευκολία που πετάει τη ζύμη στον αέρα και με τα χέρια του της δίνει το μέγεθος αλλά και το πάχος που θέλει. Με σίγουρες και ήρεμες κινήσεις αφήνει το λεπτεπίλεπτο φύλλο στον πάγκο, ρίχνει τη γέμιση και το κλείνει σε έναν υπέροχο «φάκελο» που είναι έτοιμος να μπει στον φούρνο. Στον ίδιο φούρνο, που έψηνε και ο Λεωνίδας πριν 45 χρόνια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αλλάξουν, αφού ψήνει τέλεια όλα τα είδη. 

Η έκπληξη, βέβαια, έγινε με τη γλυκιά μπουγάτσα. Αρχικά, ενθουσιάστηκα γιατί δεν περιέχει τίποτα ζωικό. Είναι αυτό που λέμε νηστίσιμη ή vegan. Η γέμισή της είναι από φυτικό βούτυρο, άνθος αραβοσίτου, σιμιγδάλι, νερό και ζάχαρη. Έτσι το έμαθε ο Λεωνίδας από τις Σάπες κι έτσι συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στην επιφάνειά της δεν υπάρχει άχνη αλλά κρυσταλλική ζάχαρη, όπως συνηθίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Η γεύση της, δε, είναι μοναδική και απίστευτα αυθεντική και αυτό θα το καταλάβει όποιος ξέρει από καλή μπουγάτσα και έχει τύχει να δοκιμάσει στις Σέρρες ή στην Κομοτηνή, όπου έχουν παράδοση στο είδος.

Μπουγάτσα γλυκιά Facebook Twitter
Η γλυκιά μπουγάτσα δεν περιέχει τίποτα ζωικό. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Μπουγάτσα αλμυρή Facebook Twitter
Ωραίο φύλλο, βουτυράτο, τραγανό, ελαφρύ και αεράτο με πλούσια και ισορροπημένη γεύση στη γέμιση από φέτα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Μεγάλο σουξέ έχει και η μπουγάτσα μόνο με φύλλο, ζάχαρη και κανέλα. «Δεν το πιστεύεις, αλλά υπάρχουν πολλοί που την προτιμούν. Δεν ξέρεις πόσοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και ζητούν από τους συγγενείς τους να τους φέρουν, όταν τους επισκέπτονται. Βαλίτσες γεμίζουν με την μπουγάτσα» μου λέει η Σοφία που εδώ και χρόνια έχει προσθέσει την επιλογή και της μερέντας πάνω από την μπουγάτσα, αντί της ζάχαρης με την κανέλα. 

Στον Παυλίδη, όμως, μπορείς να απολαύσεις και άλλα νόστιμα είδη, όπως τα πιροσκί με πατάτα, με λουκάνικο, με γαλοπούλα και τυρί, αλλά και με μπέικον και τυρί κρέμα, την κλειστή πίτσα με μορταδέλα, μπέικον, τομάτα και τυρί και το πεϊνιρλί με κιμά και τυρί ή με ζαμπόν και μπέικον.

Βέβαια, επειδή έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στις πίτες που με ταξιδεύουν στο παρελθόν και στα προϊόντα που ξυπνούν μνήμες με τη γεύση τους, θα έλεγα πως αν θέλεις να κάνεις μια τίμια αμαρτία στον Παυλίδη, θα πρέπει να δοκιμάσεις τη λουκανικόπιτα και την κιμαδόπιτά του. Χωρίς περιττό λάδι στο φύλλο και χωρίς καμιά εξτραβαγκάνζα στη γέμισή τους είναι οι πίτες που θα σε σώσουν από το ξενύχτι ή θα σου επιτρέψουν να παρεκτραπείς χωρίς ενοχές από τη μετρημένη διατροφή σου.

Όμορφη η επίσκεψη στον Παυλίδη. Χάρηκα που ανακαίνισαν τον χώρο πριν μερικά χρόνια, διατηρώντας τον απλό και άμεσο χαρακτήρα του και ακόμα περισσότερο χάρηκα που ο γιος της Σοφίας έχει μπει δυναμικά στη δουλειά, αγαπάει το εργαστήριο, φτιάχνει πίτες και συνεχίζει την παράδοση. Όλα είναι καθαρά και αληθινά σε αυτό το μαγαζί. Τα προϊόντα, οι άνθρωποι, τα χαμόγελα, οι κουβέντες. Υπάρχει κάτι καλύτερο; 

Κιμαδόπιτα Facebook Twitter
Αν θέλεις να κάνεις μια τίμια αμαρτία στον Παυλίδη, θα πρέπει να δοκιμάσεις την κιμαδόπιτά του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Παυλίδης, Πέτρου Ράλλη 168, Νίκαια, 210 4955540

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Λέσβο των Εξαρχείων σερβίρονται ουζομεζέδες με πάνω από πενήντα χρόνια ιστορία.

Γεύση / Στη «Λέσβο» των Εξαρχείων σερβίρονται ουζομεζέδες με πάνω από πενήντα χρόνια ιστορία

Το έκαναν στέκι οι Λέσβιοι που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην πόλη, εκεί απολάμβαναν καραφάκια από τον τόπο τους, παραλάμβαναν τα δέματα που τους έστελναν από το νησί, έδιναν τα άπλυτά τους στον ταχυδρόμο και είχαν αυθόρμητα ραντεβού με τους συγχωριανούς τους. Συνεχίζουν να το τιμούν οι δικηγόροι των γύρω γραφείων που μπλέκονται με τους φοιτητές και τους τουρίστες, με όσους ψάχνουν λίγο καλό τηγανητό ψάρι και ωραίους κεφτέδες στο κέντρο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το κεμπάπ του Σέρκου

Γεύση / Το αυθεντικό αρμένικο κεμπάπ του Σέρκου στην Κοκκινιά

Μικρός κατάλογος, αυθεντικό, αρμένικο κεμπάπ και ένα μαγαζί που σε ταξιδεύει στον χρόνο και σε κάνει να θέλεις να ψάξεις ακόμα πιο καλά τις παλιές γειτονιές και τις αυθεντικές γεύσεις του Πειραιά.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γεύση / Οι νέοι μάγειρες της Αθήνας δεν έχουν βγει από ριάλιτι

Γνωρίσαμε τα μέλη των μπριγάδων δημοφιλών εστιατορίων της πόλης, τους ρωτήσαμε πώς είναι οι συνθήκες σε μια πραγματική επαγγελματική κουζίνα, πώς ονειρεύονται τη δική τους, ποια είναι τα κλισέ που τους κούρασαν, τι έχουν θυσιάσει και τι έχουν κερδίσει από μια δουλειά πολύωρη και κουραστική.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Annie fine cooking: Η νέα γαστρονομική πρόταση του Νέου Κόσμου έχει κλίμα σπιτικό και αλλάζει κάθε μέρα μενού

Γεύση / Annie fine cooking: Η νέα γαστρονομική πρόταση του Νέου Κόσμου έχει κλίμα σπιτικό και αλλάζει κάθε μέρα μενού

Η Σταυριανή Ζερβακάκου μελετά με πάθος τις τοπικές κουζίνες, αναδεικνύει τους μικρούς παραγωγούς και χρησιμοποιεί τα καλύτερα προϊόντα σε πιάτα δημιουργικά με τον δικό της μοναδικό τρόπο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Λυμπερόπουλος πορτοκάλια

Γεύση / Ο κύριος Ραδίκης που έγινε κύριος Πορτοκάλης: Εξάγοντας ελληνικά πορτοκάλια στην Ευρώπη

Πώς ένας από τους πρωτεργάτες του foraging στην Ελλάδα κατάφερε να πάει κόντρα σε όλες τις δυσκολίες και τη γραφειοκρατία και να κάνει εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ