Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ Facebook Twitter
Ντυμένο με πλακάκια στο χρώμα του ουρανού και ένα βαθύ μπλε πάτωμα που μοιάζει με θάλασσα, το interior design στο Manu της Αθήνας συνάδει με τη μαγειρική φιλοσοφία της κουζίνας του, έχει κάτι από Ελλάδα και κάτι από Ιαπωνία. Φωτ.: Αλίνα Λέφα
0

Σοφός και ενάρετος, ο Manu κατοικούσε σε ένα δάσος πριν από πολλά χρόνια. Μια μέρα, καθώς διαλογιζόταν δίπλα σε ένα ποτάμι, ένα μικρό ψάρι τού φώναξε με ανθρώπινη λαλιά: «Σε παρακαλώ, βοήθησέ με, φοβάμαι τα μεγάλα ψάρια που θα με φάνε. Θα σε ανταμείψω όταν έρθει η ώρα». Ο Manu μεμιάς πήρε το μικρό ψάρι και το μετέφερε σε μια λακκούβα. Έχοντας ορκιστεί πως θα το προστατεύει παντοτινά, καθώς αυτό μεγάλωνε το μετέφερε από τη λακκούβα σε μια μικρή λίμνη, από τη λίμνη στο ποτάμι, μέχρι που το ψάρι έφτασε να μην μπορεί να κάνει άλλο μέρος σπίτι του παρά τον ωκεανό.

Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, όταν το ψάρι έφτασε στον ωκεανό, φανερώθηκε στον Manu, μαρτυρώντας του πως είναι στ' αλήθεια ο Βισνού, μια εξέχουσα θεότητα. Και όταν εκείνος εξεπλάγη, του αποκάλυψε πως σύντομα θα έφτανε μια καταστροφική πλημμύρα και πως εκείνος θα έπρεπε να κατασκευάσει μια γιγαντιαία κιβωτό και να φυλάξει σε αυτήν, και να σώσει, τους σπόρους όλων των φυτών του πλανήτη.

Και αφού κατάφερε να επιβιώσει από την καταιγίδα, ο Βισνού ευλόγησε τον Manu με δύναμη, σοφία και δημιουργικότητα, δίνοντάς του εντολή να φροντίσει να αναγεννηθεί η κατεστραμμένη γη, να δημιουργήσει ξανά ανθρώπους και δαίμονες, πουλιά και ζώα.

Ήδη, πριν μπείτε, το Manu μπορεί να σας φτιάξει πολύ εύκολα τη διάθεση με την καλαισθησία του, με το πρωτότυπο στήσιμό του. Και παρότι δεν μοιάζει με πολλά από τα μαγαζιά όπου τρώμε στην Αθήνα, το περιβάλλον του την Κυριακή που μας πέρασε είχε κάτι το χαλαρωτικό και οικείο.

Από αυτόν τον πρώτο άνθρωπο που επιλέχθηκε για να δημιουργήσει εκ νέου τον κόσμο και από αυτήν τη θεότητα του ινδουισμού που πήρε τη μορφή ψαριού είναι εμπνευσμένο το όνομα του νέου εστιατορίου της Αθήνας που είναι επικεντρωμένο σε μια δημιουργική, μοντέρνα αλλά και γνώριμη ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά. Αν ψάχνετε την ευθεία σύνδεση του παραπάνω μύθου με το εστιατόριο, Manu έλεγαν τον σκύλο του Απόλλωνα Κοκκίνη που είναι ο chef-patron εκεί.

CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ Facebook Twitter
Οι φωτιστικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν απλώνονται στους τοίχους και καμπυλώνουν όπως τα ταραχώδη κύματα που πέρασε ο Manu. Φωτ.: Αλίνα Λέφα

Ντυμένο με πλακάκια στο χρώμα του ουρανού και ένα βαθύ μπλε πάτωμα που μοιάζει με θάλασσα, το interior design στο Manu της Αθήνας έχει την υπογραφή του studiomateriality και συνάδει με τη μαγειρική φιλοσοφία της κουζίνας του: έχει κάτι από Ελλάδα και κάτι από Ιαπωνία, είναι κομψό και χύμα την ίδια στιγμή. Η ξύλινη επένδυση σε έναν τοίχο του παραπέμπει στην κιβωτό του Manu αλλά και στους πάγκους των πιο παραδοσιακών ραμενάδικων της Ιαπωνίας.

Αυτό το σκηνικό ενισχύεται από τις λαμαρίνες που οριοθετούν την ανοιχτή του κουζίνα και την κάνουν να μοιάζει με καντίνα, σαν μια κατασκευή που θα μπορούσε να λειτουργήσει και στον δρόμο, σερβίροντας το ανάλογο φαγητό. Οι φωτιστικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν απλώνονται στους τοίχους και καμπυλώνουν όπως τα ταραχώδη κύματα που πέρασε ο Manu. Οι κατασκευές αυτές πλαισιώνουν μια τοιχογραφία στο ταβάνι που μαζί με την ταμπέλα στην πρόσοψη του εστιατορίου θα μπορούσαν να στέκονται σε ένα σύγχρονο ιχθυοπωλείο· σε αυτόν τον χώρο συμβολίζουν τη φρέσκια πρώτη ύλη με την οποία δουλεύει η κουζίνα. 

Ήδη, πριν μπείτε, το Manu μπορεί να σας φτιάξει πολύ εύκολα τη διάθεση με την καλαισθησία του, με το πρωτότυπο στήσιμό του. Και παρότι δεν μοιάζει με πολλά από τα μαγαζιά όπου τρώμε στην Αθήνα, το περιβάλλον του την Κυριακή που μας πέρασε είχε κάτι το χαλαρωτικό και οικείο – είναι και οι μπλε αποχρώσεις του που εκπέμπουν μια ηρεμία, σύμφωνα με την ψυχολογία των χρωμάτων. Βρίσκεται και σε μια γειτονιά που καταφέρνει να συγκεντρώνει όχι μόνο τον κόσμο που αράζει με τις ώρες στα καφενεία αλλά και εκείνους που έχουν κάνει κράτηση στα πιο γαστρονομικά της εστιατόρια, κι αυτό είναι πολύ γοητευτικό.

Ο Απόλλωνας, που επέλεξε τη γειτονιά αυτή γιατί και βγαίνει πολλά χρόνια εκεί και του βγάζει ακόμα μια «αλητεία», από το 2007 έχει περάσει από πολλές κουζίνες σε Ελλάδα και εξωτερικό και πλέον μαγειρεύει στη δική του μικρή και ανοιχτή μόνο γεύσεις που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα. Μεγάλωσε κοντά στο Ρίο, ψάρευε από μικρός με τη βάρκα του πατέρα του και εξακολουθεί να ψαρεύει μέχρι σήμερα.

CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ Facebook Twitter
Χοτ ντογκ με λουκάνικο από μάγουλα και κεφάλια με miso κέτσαπ, μαγιονέζα, φιστίκι και kimchi.
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ Facebook Twitter
Φρικασέ από άγρια χόρτα αυγοκομμένα, με ψάρι.

Το μενού του Manu θα το αλλάζει ακολουθώντας την εποχή όσον αφορά τα λαχανικά και τα ψάρια φυσικά. Ας πούμε, τον Ιανουάριο φάγαμε τόνο εκεί, τώρα, που δεν είναι η εποχή του, δεν θα τον αγοράσει. Υπάρχει ένας κορμός, δηλαδή θα βρείτε πάντα μια σούπα, αλλά δεν θα είναι με το ίδιο ψάρι, μπορεί να είναι ράμεν, μπορεί να είναι βελουτέ από τη φύρα διαφόρων ψαριών, ίσως να πετύχετε και κάποια clear εκδοχή. Τα ψωμιά του είναι προζυμένια και ζυμώνονται εκεί, όπως και τα ζυμαρικά είναι φρέσκα, δικά του. Έχει zero waste φιλοσοφία, χρησιμοποιεί αλάτι μαζεμένο από τα Κύθηρα, φτιάχνει το δικό του αυγοτάραχο και το δικό του χαβιάρι.

Με ό,τι άγρια χόρτα βρει κάνει ένα πιάτο με ξινοτύρι από την Κρήτη, λάδι από μυρώνια και τρίμμα από το αυγοτάραχο που το καπνίζει στη ρομπάτα. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι όμως και η σαλάτα του με το μπρόκολο και το κουνουπίδι στα κάρβουνα, με ψητό παντζάρι, πίκλα φινόκιο, ραπανάκι, καυκαλήθρες, καλαμάρι τεμπούρα και σάλτσα από κίτρινο κάρι.

Το ceviche του αυτή την περίοδο το κάνει με μανταρίνι, αν δεν έχει καρπάτσιο από ψάρι ημέρας θα βγάλει τιραντίτο, όπως έκανε όταν βρήκε μια ωραία παλαμίδα, προσφέρει σούσι με φάβα και χταπόδι στα κάρβουνα και ένα για το οποίο κάνει crispy το ρύζι σε βούτυρο και πάνω του βάζει ένα ταρτάρ που φέρνει σε αθηναϊκή. Σερβίρει ένα πολύ ωραίο χοτ ντογκ με λουκάνικο που φτιάχνεται από τα μάγουλα και τα κεφάλια που περισσεύουν από τα μαγειρέματα, και σε αυτό βάζει miso κέτσαπ, μαγιονέζα, φιστίκι και kimchi.

Προτείνω σίγουρα και τα gyoza του με μπακαλιάρο, beurre blanc σκόρδου, λάδι chives, κρεμμύδι και παντζάρι, όπως και το φρικασέ με ψάρι και άγρια χόρτα αυγοκομμένα (με σαργό ή στήρα αυτές τις μέρες) που έχει περαστεί από τη ρομπάτα – πρόκειται για πιάτο που έχει αναδειχθεί ήδη σε σουξέ. Τα μύδια γίνονται με έναν ζωμό από καρότο, δηλαδή τα αχνίζει με αυτόν ώστε να βγάζουν μια αλμύρα και μια γλύκα. Το ριζότο του αποτελείται από μια γκρεμολάτα μυρωδικών και ένα ταρτάρ γαρίδας Κόκκινης Κοιλάδος που είναι στην εποχή της, δηλαδή μπαίνει ωμή στο ριζότο και ανακατεύεται μαγειρεύεται κιόλας.

CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ Facebook Twitter
Ρολάκια ημέρας με γάμπαρη τεμπούρα.
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ Facebook Twitter
Σαλάτα με μπρόκολο και κουνουπίδι στα κάρβουνα, ψητό παντζάρι, πίκλα φινόκιο, ραπανάκι, καυκαλήθρες, καλαμάρι τεμπούρα και σάλτσα από κίτρινο κάρι.

Ετοιμάζει και χειροποίητες παπαρδέλες που τώρα τις κάνει με φρέσκια γάμπαρη ψητή και τηγανητή και μια κρέμα σαν μπουγιαμπέσα, ενώ τη γλώσσα τη φτιάχνει αχνιστή σε μπαλοτίνα με κόκκινο λάχανο, μια σάλτσα ντεμί γκλας από ψάρι και ξύσμα από μανταρίνι, και γλυκοπατάτα από πάνω. Κάνει και ρολάκια ημέρας, που τους βάζει γάμπαρη τεμπούρα, μπορεί να βρείτε και κεφάλια ψαριού που τα κάνει πετάλι, τα ψήνει στη ρομπάτα, τα σερβίρει με τηγανητό ρύζι και λαδολεμόνο με θυμάρι.

Στα κρασιά του συναντάμε μόνο τον ελληνικό αμπελώνα, η λίστα του διαθέτει ετικέτες φυσικής και κλασικής οινοποίησης, περιλαμβάνει και δουλειές σαν το ρόζε Μπαΐρι του Γιάννη Σπανού, ο οποίος δεν έχει δικά του αμπέλια, γι' αυτό βρίσκει παρατημένα, τα αναζωογονεί και από αυτά βγάζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια κρασιά ήπιας παρέμβασης. Οι μπίρες του είναι από ντόπιες μικροζυθοποιίες, ενώ μπορείτε να πιείτε και τσίπουρα, του Γιάτσιου, του Τοκαλή από βιολογικούς αμπελώνες, ούζο Τρικενέ – γιατί όχι; 

CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ Facebook Twitter
Η ταμπέλα στην πρόσοψη του εστιατορίου θα μπορούσε να στέκεται σε ένα σύγχρονο ιχθυοπωλείο και σε αυτόν τον χώρο συμβολίζει τη φρέσκια πρώτη ύλη με την οποία δουλεύει η κουζίνα. Φωτ.: Αλίνα Λέφα

Μεγάλου Αλεξάνδρου 102, Κεραμεικός, 211 0011133, 40 ευρώ/άτομο με κρασί

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ