Sando: Τα ιαπωνικά σάντουιτς έφτασαν επιτέλους στην Αθήνα

sando sandwich Facebook Twitter
Τώρα τελευταία η πόλη κόβει τα σάντουιτς γεωμετρικά, τα βάζει μέσα σε κουτιά, γυρισμένα έτσι ώστε να φαίνονται τα χρώματα των υλικών τους, και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ψωμί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Εκτός από την παραδοσιακή ιαπωνική κουζίνα, υπάρχει και η yoshoku, ένας όρος-ομπρέλα για τη fusion πλευρά της, κάτω από την οποία μπαίνουν όλα τα φαγητά με δυτικές επιρροές. Σε αυτά ανήκουν τα sandos, δηλαδή τα ιαπωνικά σάντουιτς, με πιο διαδεδομένο συνδυασμό γεύσεων το pork katsu που φτιάχνεται με παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce (μια ιαπωνική μπάρμπεκιου σος). Λέγεται πως το katsu εμφανίστηκε πρώτη φορά στο εστιατόριο Rengatei του Τόκιο το 1899 ως ένας φόρος τιμής στο σνίτσελ, ως μια ασιατική απάντηση στο bologna sandwich.

Ένα από τα πιο γνωστά μέρη για να αγοράσετε ένα τέτοιο σάντουιτς στην Ιαπωνία είναι τα konbini, τα δικά τους μίνι μάρκετ. Πλέον, τα sandos αποτελούν παγκόσμια τάση, αφού τα social media έχουν γεμίσει με αυτά, ενώ έχουν γραφτεί λίστες για τα καλύτερα που μπορεί να βρει κανείς σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες. Όσο για το όνομά του, κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι το ψευδώνυμο που έδωσαν οι Ιάπωνες στη λέξη σάντουιτς, κάποιοι άλλοι λένε ότι βαφτίστηκε έτσι από το μονοπάτι που οδηγεί σε έναν βουδιστικό ναό ή σε ένα ιερό shinto.

Τα σάντουιτς του Sando είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα ‒ άλλωστε η ιαπωνική κουζίνα μάς έχει διδάξει όσο λίγες τον τρόπο να κάνουμε πιο compact το φαγητό μας.

Ας αφήσουμε τις ‒πάντα ενδιαφέρουσες, όταν έχουν να κάνουν με φαγητό‒ εικασίες και ας περάσουμε στα δεδομένα. Η Αθήνα έχει ανεβάσει εδώ και καιρό το επίπεδο του street food της, μάλιστα, εκτός από ποιοτικά, το προσφέρει και κονσεπτικά. Τώρα τελευταία η πόλη κόβει τα σάντουιτς γεωμετρικά, τα βάζει μέσα σε κουτιά, γυρισμένα έτσι ώστε να φαίνονται τα χρώματα των υλικών τους, και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ψωμί. Η λέξη «sando» έχει ακουστεί στην πόλη, ίσως όχι πολύ έντονα ακόμα. Αλλά πώς ξεχωρίζουμε ένα οποιοδήποτε σάντουιτς από ένα ιαπωνικό;

kandilidis-kantarakis-lifo Facebook Twitter
Ο σεφ του Poké Hawaiian Sushi, Γιάννης Κανδυλίδης κάλεσε τον φίλο του από την κουζίνα του Varoulko, Δημήτρη Κανταράκη, για να δουλέψουν ξανά μαζί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

O Γιάννης Κανδυλίδης άρχισε να πειραματίζεται με το shokupan ή ιαπωνικό milk bread, που φτιάχνεται με την τεχνική tangzhong ή, πιο απλά, με το ψωμί, του οποίου η ζύμη δένει με roux. Το αποτέλεσμα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μπριός και τσουρέκι, είναι όμως λιγότερο γλυκό, πολύ αφράτο και μαλακό. Είναι ένα ψωμί που μόνο βλέποντάς το θέλεις να το φας. Φτιάχνοντας, λοιπόν, sando για τους φίλους του και ανεβάζοντάς τα στο Ιnstagram, ο Γιάννης άρχισε να λαμβάνει μηνύματα ενθουσιασμού. «Γιατί δεν τα κάνεις delivery;» έγραφε ένα από αυτά και κάπως γεννήθηκε η ιδέα για ένα γευστικό πρότζεκτ-πείραμα που θα διαρκέσει σίγουρα όσο κρατάει το lockdown στην εστίαση.

Ο σεφ του Poké Hawaiian Sushi κάλεσε τον φίλο του από την κουζίνα του Varoulko, Δημήτρη Κανταράκη (Στ’ Άστρα), για να δουλέψουν ξανά μαζί και να προσφέρουν ένα πολύ δημοφιλές ασιατικό street food με τις δικές τους πινελιές και μπόλικη χειροποίητη δουλειά. Όσο εκείνοι διαμόρφωναν το μενού τους, το @sando.athens έκανε την εμφάνισή του στο Ιnstagram, χτίζοντας τον μύθο του γύρω από τον ήρωα Χατόρι Σάντο (αν είστε φανατικοί του Kill Bill, σωστά σκεφτήκατε, στον Χατόρι Χάνζο βασίζεται) που δημιούργησε ο βραβευμένος Μενέλαος Κουρούδης του δημιουργικού γραφείου k2design.

sando Facebook Twitter
Η λέξη «sando» έχει ακουστεί στην πόλη, ίσως όχι πολύ έντονα ακόμα. Αλλά πώς ξεχωρίζουμε ένα οποιοδήποτε σάντουιτς από ένα ιαπωνικό; Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα σάντουιτς του Sando είναι ένα ολοκληρωμένο γεύμα ‒ άλλωστε η ιαπωνική κουζίνα μάς έχει διδάξει όσο λίγες τον τρόπο να κάνουμε πιο compact το φαγητό μας. Το δίδυμο ετοιμάζει όλα τα υλικά από το μηδέν, από την ιαπωνική μαγιονέζα τύπου kewpie και το δικό τους tonkatsu chutney μέχρι το χοιρινό tsukune (ιαπωνικό κεμπάπ) και το κορεάτικο kimchi (καυτερό ξινολάχανο που έχει υποστεί ζύμωση).

Θα βρείτε προτάσεις όπως το Chicken Salad Sando με στήθος κοτόπουλο ψητό, caesar dressing και ιαπωνική μαγιονέζα, miso, παρμεζάνα, λεμόνι τουρσί, καπνιστό μπέικον και κινέζικο λάχανο, το Cheeseburger Sando με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, κέτσαπ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πίκλες, το Pork Tsukune and Kimchi Sando με αφράτο μπιφτέκι από χοιρινό, μοσχαρίσιο κιμά και τζίντζερ, tonkatsu chutney με καπνιστό μπέικον και κίμτσι ή το Fish Sando, με μπακαλιάρο tempura και χειροποίητη tartar sauce με βραστό αυγό, κάππαρη και λεμόνι τουρσί.

Cheeseburger Sando Facebook Twitter
Cheeseburger Sando με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τσένταρ, ιαπωνική μαγιονέζα, ιαπωνική μουστάρδα karashi, κέτσαπ, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και πίκλες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η χορτοφαγική επιλογή του μενού έχει μελιτζάνα μαριναρισμένη σε miso και μαγιονέζα με μανιτάρια shiitake, ενώ θα βρείτε και δύο sandos για επιδόρπιο: το ένα φτιάχνεται με φράουλες, ακτινίδιο και μια ελαφριά κρέμα μασκαρπόνε, δηλαδή είναι ένα από αυτά τα fruit sandwiches που θα έχετε πετύχει στο timeline σας, αν ακολουθείτε λογαριασμούς σχετικούς με το φαγητό, το άλλο μοιάζει με μπανόφι κλεισμένο σε ψωμί.

Το πόσο απολαυστικά τραγανά θα σας φανούν τα κλασικά chicken και pork katsu sandos τo χρωστάτε στο panko, που δεν είναι απλώς μια τριμμένη φρυγανιά. «Είναι ένα σπέσιαλ ψωμί που φτιάχνεται για να τριφτεί και να γίνει τραγανή επικάλυψη, μετά από τηγάνισμα. Είναι τόσο σπέσιαλ, που η ζύμη δεν ψήνεται καν σε φούρνο. Ψήνεται με ηλεκτροπληξία. Ναι, όντως, ρώτα και τον #harotisando, ο μάστερ ξέρει», όπως θα μάθετε παρακολουθώντας την ιστορία του @sando.athens. Με αυτήν τη νέα delivery only ιδέα φαίνεται ότι όχι μόνο θα χορτάσουμε αλλά θα γνωρίσουμε καλύτερα υλικά για τα οποία ακούμε εδώ και καιρό.

sweet sando Facebook Twitter
Επιδόρπιο sando με φράουλες, ακτινίδιο και μια ελαφριά κρέμα μασκαρπόνε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το pop-up delivery του Sando θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμο από την επόμενη εβδομάδα μέσω efood και wolt.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Hoggies ή πώς μια παρέα το έβαλε σκοπό να αλλάξει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Γεύση / Hoggies: Το fun project μιας παρέας αλλάζει όσα ξέραμε για τα ζεστά σάντουιτς στην Αθήνα

Mια παρέα φίλων που την ενώνει το φαγητό ξεκίνησε να πειραματίζεται με συνταγές εμπνευσμένες από τις κουζίνες του κόσμου. Σημαντικό μέλος της, ο Νίκος Μαρόλης από το «Κρεοπωλείο ο Γιάννης» των Εξαρχείων, ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το μενού του πρότζεκτ. Τους γνωρίσαμε στο Athens Street Food Festival 2022, εκεί όπου παρουσίασαν για πρώτη φορά τη νόστιμη ιδέα τους, προσφέροντας ένα πλήρες, comfort και νόστιμο γεύμα, «το σάντουιτς όπως πραγματικά του αξίζει».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Γεύση / Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Σερβίροντας μικρά πιάτα και κλασικά κοκτέιλ με twists, έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο με ζεστό και χαλαρό κλίμα, το μικρό σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλο σε γεύση ασιατικό εστιατόριο του λιμανιού συζητιέται πολύ και δικαίως.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ