5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Η ΤwoMinutes Angie
0

Σταμάτησα να παραγγέλνω πίτσα

Πάντα όταν παράγγελνα πίτσα πεινούσα τρελά. Όταν έφτανε η πίτσα, συνήθως χλιαρή, είχα ήδη χορτάσει με κάτι άλλο, συνήθως κριτσινάκια με τυρί. Αντί για πίτσα, λοιπόν, κατέβασα την τοστιέρα από το ψηλό ράφι της κουζίνας, εκεί που το είχα παρκάρει όταν οι κόρες μου πια έφυγαν από το σπίτι και απόλαυσα ξανά το «τοστάκι» μου, με όποιο ψωμί είχα κάθε φορά (προτιμώ δυο τεράστιες φέτες από προζυμένιο ολικής χωρίς κόρα, που αφήνει το τυρί να τρέξει και να ξεροψηθεί), με όσο τυρί ήθελα (πάρα πολύ, τρείς φέτες γκούντα ή την ωραία γραβιέρα του Ιδρύματος Αβέρωφ που μερικές φορές θυμίζει τη γνήσια ελβετική, φευ, στα 24 ευρώ το κιλό!), κομμένο διαγώνια δυο φορές για να βγουν τέσσερα όμορφα τραγανά τριγωνάκια και ένα μικρό μυστικό που άξια του χαρίζει την ισοπαλία με την πίτσα: τρείς σταγόνες κέτσαπ ανάμεσα στις φέτες του τυριού. Ψωμί, τυρί, κέτσαπ, ειλικρινά πλέον δεν καταλαβαίνω τι παραπάνω έχει η πίτσα.

Έμαθα να αξιοποιώ την κατάψυξή μου

Βρίσκομαι για αγορές στα μαγαζιά καθημερινά, τόσο για ψώνια για το σπίτι όσο και για ρεπορτάζ, για να πάρω έμπνευση για καινούργιες συνταγές ή για φωτογραφίες φρέσκων υλικών. Έτσι αγοράζω βασικά φρέσκα τα υλικά για το μαγείρεμά μου. Όμως φέτος, με τα lockdowns, οι αγορές έχασαν τη χαρά τους και έτσι έμαθα να αξιοποιώ τη κατάψυξή μου αποφεύγοντας τις συχνές επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ (τις λαϊκές αγορές δεν τις εγκατέλειψα ποτέ, τις λατρεύω). Παράγγελνα 10 σνίτσελ για παράδειγμα από τον Γιάννη στα Εξάρχεια και έβαζα τα 8 διπλωμένα σε σακουλάκια των τεσσάρων στην κατάψυξη. Το σνίτσελ, είτε μοσχαρίσιο, είτε χοιρινό (πιο μαλακό αλλά θέλει περισσότερο αλατοπίπερο), είναι το πιο εύκολο κρέας να αποψύξεις γρήγορα και αν δεν θες να τα βαπτίσεις στο αυγό και τη γαλέτα και μετά πάλι στο αυγό για ένα νόστιμο κλασικό σνίτσελ, εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις κόβοντάς το ένα γρήγορο stir fry (κινέζικο, δηλαδή, με λαχανικά) ή ακόμα –αν είσαι στα πάνω σου μαγειρικά– ένα γρήγορο Stroganoff με τα μανιτάρια του και την πλούσια σος του. Το καλύτερο; Ο Γιάννης κάνει delivery σπίτι σας! Μη ξεχάσετε να παραγγείλετε και λουκάνικα, με αυγά στο τηγάνι έχετε ένα σούπερ γεύμα σε δευτερόλεπτα!

Κρεοπωλείο Ο Γιάννης, Καλλιδρομίου 51, 2103842270

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι μια νόστιμη εναλλακτική.

Έμαθα να τρώω κάπως πιο υγιεινά όταν πεινάω. Κάπως.

Η πείνα είναι η χειρότερη στιγμή λένε οι ειδικοί για να μαγειρέψεις και να ψωνίσεις, τα τρως όλα και τα αγοράζεις όλα. Από την πλευρά μου ισχύει, μήπως το ίδιο ισχύει και για σας; Ένα μεγάλο τάπερ με χορτόσουπα στο ψυγείο ή την κατάψυξη είναι η νόστιμη εναλλακτική. Όλα τα λαχανικά που έμειναν ξεχασμένα και μαλάκωσαν, μαράθηκαν ή απλά έχασαν το σεξ απίλ της φρεσκάδας τους μπαίνουν στη μεγαλύτερη κατσαρόλα που σας βρίσκεται με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει και μετά από μια ώρα βράσιμο σε μεσαία φωτιά και ένα καλό άλεσμα στο μπλέντερ σας έχετε ένα υγιεινότερο μπολ φαγητού που κοστίζει όσο δυο πατάτες, δυο καρότα, ένα κρεμμύδι ή ένα πράσο, ένα κολοκύθι ή λίγα κομμάτια κολοκύθας, πολύ σέλινο ή μισή σελινόριζα και τα κοτσάνια από λάχανο/μπρόκολο/κουνουπίδι. Αυτή είναι η συνταγή της εξάλλου, α, ναι, και λίγο αλάτι αρχικά (το σέλινο δίνει την ψευδαίσθηση του αλμυρού οπότε αλατίστε με μέτρο) και στο τέλος πιπέρι, κουρκουμά, πάπρικα και μια γενναία κουταλιά φρέσκο βούτυρο! Θέλετε και λίγες σταγόνες κρεμ φρες στο σερβίρισμα και κρουτόν; Κανείς δεν έχει αντίρρηση!

Εκτίμησα ακόμα περισσότερο το –βραστό– αυγό

Δεν πέρασε νομίζω μια βδομάδα στα lockdowns που να μη βρισκόντουσαν στο ψυγείο μου τέσσερα σφιχτά αυγά. Τα χρησιμοποίησα για να κάνω πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντάς τα σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι. Με μια φέτα ντομάτα ή δυο μαρουλόφυλλά αλλά και εντελώς σκέτο σε τοσταρισμένο ψωμί έγινε το αγαπημένο μου γρήγορο σνακ. Το ίδιο και για μια γρήγορη τονοσαλάτα: δυο ψιλοκομμένα αυγά, τρία αγγουράκια τουρσί επίσης ψιλοκομμένα, ένα κρεμμύδι επίσης ψιλοκομμένο και δυο μεγάλες κονσέρβες τόνου. Προσοχή στο αλάτι αλλά όχι στο πιπέρι, και αν είστε στα κέφια σας, ψιλοκόψτε μέσα σχοινόπρασο, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ή προσθέστε μια κονσέρβα καλαμπόκι. Αλείψτε τη σε σάντουιτς ή απλά πατήστε το play και απολαύστε την έτσι, χωρίς ψωμί μπροστά στην αγαπημένη σας οθόνη.

5 πράγματα που άλλαξα το 2020 στο φαγητό μου Facebook Twitter
Πεντανόστιμα αυγοσάντουιτς λιώνοντας αυγά σε μπολάκι με μία κουταλιά πικάντικη μουστάρδα, τρείς σταγόνες tabasco, λίγη μαγιονέζα, αλάτι και πολύ πιπέρι.

Δοκίμασα κάποιες πιο άγνωστες ποικιλίες από τον ελληνικό αμπελώνα

Όλος αυτός ο ελεύθερος χρόνος, σκέφτηκα, δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητος, κάτι καινούργιο έπρεπε να μάθω. Ανάμεσα στις πολλές δυνατότητες που σου δίνει το Διαδίκτυο (από γιόγκα μέχρι περίτεχνη ζαχαροπλαστική!) προτίμησα να μάθω λίγα περισσότερα για το ελληνικό κρασί. Μέχρι να μπορούμε ελεύθερα να συμμετέχουμε βιωματικά σε σεμινάρια οινογνωσίας, αποφάσισα να δοκιμάσω τη μια βδομάδα κυδωνίτσα, την άλλη βδομάδα ροζέ από μοσχοφίλερο, τη ρομπόλα της Κεφαλλονιάς, μετά κατέβηκα Κρήτη και απόλαυσα λιάτικο και βιδιανό και με κάθε δοκιμή ταξίδεψα στις τέσσερις γωνιές της χώρας μας μαθαίνοντας, εκτός από γεωγραφία, πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ένα από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής εστίασης με παρουσία στα ελληνικά αλλά και τα διεθνή τραπέζια των καλοφαγάδων. Όταν με το καλό επιτραπεί η συμμετοχή σε σεμινάρια, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε τη σειρά μαθημάτων του Θόδωρου Λέλεκα για να αποκτήσετε μια σφαιρική εικόνα του ελληνικού (και όχι μόνο) κρασιού αλλά και για να απολαύσετε –πάντα υπεύθυνα και με μέτρο– την Ελλάδα στο ποτήρι σας! Στην υγεία σας λοιπόν, χαρούμενες γιορτές και πιο ευτυχισμένο το 2021!

Σεμινάρια Οινογνωσίας, [email protected]

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Γεύση / 8 εορταστικά μενού εστιατορίων που έρχονται στο σπίτι μας

Μπορεί να μας λείπουν τα εστιατόρια και η φροντίδα τους, που είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε, ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες, αλλά υπάρχει τρόπος να φέρουμε την ατμόσφαιρα και τις γεύσεις τους στο σαλόνι του σπιτιού μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ