Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Εικονογράφηση: bianka/LiFO

Resto Love: 11 εστιατόρια που αγαπάμε στην Αθήνα

0

Nomads

Μπίρα, φαγητό, χορός, διαμονή σε concept που θα σε εντυπωσιάσει.

Καθώς η γαστρονομική σκηνή της Αθήνας συνεχώς εξελίσσεται, ανεβάζοντας το επίπεδο της εμπειρίας, είναι ακόμα πιο δύσκολο να σε εντυπωσιάσει πραγματικά ένας νέος χώρος. Το Nomads δεν κλέβει απλώς τις εντυπώσεις αλλά καταφέρνει να σου δημιουργήσει αληθινή έξαψη, μια λαχτάρα να ανακαλύψεις κάθε γωνιά του και μαζί κάθε στοιχείο της φιλοσοφίας του. 

Το όνομά του συνδέει την έννοια του νομά, που κινείται συνεχώς, με τους nomad brewers, που ζυθοποιούν σε διαφορετικό κάθε φορά ζυθοποιείο. Έτσι εκφράζει αυτή η resto pub την ταυτότητά της, που αντικατοπτρίζει τη λίστα ζύθων που επιμελείται ο Σπύρος Μηλιώτης. Στην beer list του Nomads φιγουράρουν 24 taps, 35 φιάλες και κουτάκια, αλλά και guest ετικέτες από όλες τις κατηγορίες. Ανάμεσά τους τέσσερα in house taps (lager, pils, weiss και A.P.A.) που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. 

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Στην κουζίνα ο σεφ Αντώνης Κερτούσας δημιουργεί πιάτα εμπνευσμένα από διαφορετικά μέρη του κόσμου με ποιοτικές πρώτες ύλες και εκλεκτά κρέατα που σιγομαγειρεύονται και αποτελούν μια γευστική πανδαισία. Buffalo chicken wings, λαχταριστά μπέργκερ –must try το Black Angus–, λουκάνικα σχάρας, slow cooked short ribs, είναι ανάμεσα στις επιλογές που δεν πρέπει να χάσεις. 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι γεύσεις που κάνουν το Nomads ένα exceptional concept. Είναι η πολυμορφικότητα του χώρου –τον έχει επιμεληθεί ο art director Νίκος Γύλος–, όπου μπορείς να αράξεις με την παρέα σου στα αναπαυτικά σεπαρέ, στο μοναστηριακό τραπέζι στο κέντρο του μαγαζιού ή στην τεράστια ξύλινη μπάρα, αλλά και να χορέψεις στη λογική «dance yourself out» στο υπόγειο stage που θα κάνει opening με τους Daddy’s Work Blues Σάββατο 4 Ιουνίου. Η σκηνή του υπογείου θα φιλοξενεί live με ελληνικές μπάντες και μουσικά events και η μουσική θα ακούγεται με ηχεία και στο ισόγειο. Άλλωστε, η λογική είναι τύπου «bar in bar» και μια σκάλα στο βάθος θα σε οδηγεί στο stage του υπογείου. Στον δεύτερο όροφο έχουν δημιουργηθεί τα ether lofts που νοικιάζονται σε επισκέπτες και ταξιδιώτες, εκφράζοντας με έναν ακόμα τρόπο τη nomads φιλοσοφία.

resto Facebook Twitter
resto Facebook Twitter

Φιλοξενία, γεύσεις, ζύθοι και live μουσικές: κάπως έτσι ολοκληρώνεται το στήσιμο ενός concept που ήρθε για να μας προκαλέσει ένα αυθόρμητο «ουάου»!

Ερμού 135, Θησείο, 6936 660260, Facebook: Nomads Athens, Instagram: nomads_athens

Amaya

Itameshi κουζίνα και καλοκαιρινά κοκτέιλ σε έναν μίνιμαλ κήπο.

resto Facebook Twitter

Αυτό που εκτιμάμε περισσότερο στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας είναι εκείνες οι προτάσεις που τολμούν κάτι ιδιαίτερο, κάτι διαφορετικό που καταφέρνει να σε συγκινήσει με γεύσεις πρωτόγνωρες. Το Amaya έφερε στο Μικρολίμανο την παράδοση της itameshi κουζίνας και μας ταξιδεύει μέσα από αυτήν στην Ιαπωνία και στην κουζίνα που δημιούργησαν οι Ιταλοί μετανάστες, συνδυάζοντας δύο γαστρονομικές κουλτούρες.

Eίναι εντυπωσιακό να μαθαίνεις πώς ένας λαός ενσωμάτωσε τις οικείες του γεύσεις σε μια άλλη κουζίνα. Ακόμα πιο εντυπωσιακό το να γεύεσαι τα πιάτα που δημιουργεί στο Amaya o σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος. Καθώς ζεσταίνει ο καιρός, το μαγιάτικο καρπάτσιο με τραγανό φαγόπυρο, παπαρουνόσπορο, yuzu, αβοκάντο και chili είναι μια δροσερή επιλογή, όπως άλλωστε και το εξαιρετικό ταρτάρ γαρίδας με ταραμά και αυγοτάραχο ξιφία.

resto Facebook Twitter
resto Facebook Twitter

Στο Amaya θα βρεις ιδιαίτερες προτάσεις bar bites για να συνοδεύσεις τα signature cocktails του Teo Σπυρόπουλου, απολαμβάνοντας μια εμπειρία όπου πρωταγωνιστούν ο ιαπωνικός μινιμαλισμός και τα λεπτά χαρακτηριστικά της γεύσης. Ανάμεσα στις νέες προτάσεις της cocktail list θα βρεις τα «Into the deep» με ρούμι, πεπόνι, καρύδα, ανανά και λάιμ που μοιάζει με δροσιστική βουτιά, το Narita, με βότκα, passion fruit, macadamia, σουμάδα και λάιμ, τροπικό και αρωματικό, αλλά και το Βlossom με τζιν, Amaro, Italian bitter, κεράσι, κόκκινο βερμούτ και λευκή σοκολάτα, που είναι μια έκρηξη γεύσεων.

Με επιρροές που ισορροπούν ανάμεσα στο ιταλικό ταμπεραμέντο και την ιαπωνική αφαίρεση, ο χώρος είναι η απόλυτη έκφραση της «ανοιχτοσύνης» και γίνεται ιδανικό σημείο για βραδινές συναντήσεις γεμάτες από γεύσεις και μείξεις που θα σε εκπλήξουν. Ειδικά τώρα που ο καταπράσινος κήπος μάς υποδέχεται με καλοκαιρινή διάθεση, το Amaya φέρνει στις ζεστές νύχτες μας κάτι από την ουσιαστική απλότητα της Ασίας. 

Ακτή Δηλαβέρη 1, Πειραιάς, 210 4100127-8, www.amaya.com.gr, Facebook: Amaya Itameshi Cuisine, Instragram: amaya_itameshi_cuisine 

Lost Athens

Βρήκαμε τη χαμένη Αθήνα τη γεύσης.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Το Lost Athens ξέρει πολύ καλά τι θέλει να πει με το όνομά του. Η χαμένη Αθήνα, εκείνη η πόλη της αυθεντικής διασκέδασης, της απλότητας, που μπορεί να υπερηφανεύεται για τον αυθορμητισμό του ελληνικού ταμπεραμέντου αλλά και την πολυτέλεια της ευρωπαϊκής της ταυτότητας, αυτή η Αθήνα που τόσο μας λείπει –γιατί, οk, κάπου χάθηκε στον δρόμο– επιστρέφει στο στέκι του Παγκρατίου.

Το Lost Athens με το μότο «enjoy your fucking dinner» σου λέει αυτό που λαχταράς να ακούσεις, αλλά κανένας δεν τολμά να ξεστομίσει. Βγες, διασκέδασε, κάνε το φαγητό αφορμή για συναντήσεις, ανακάλυψε γεύσεις και τελικά απλώς απόλαυσε αυτό που σου προσφέρεται. Κι εδώ, αυτό που σου προσφέρεται είναι συνταγές με διεθνείς επιρροές, χωρίς επιτήδευση και δηθενιές. Νόστιμα πιάτα, φτιαγμένα με άριστες πρώτες ύλες και με ένα twist που θα βρεις μόνο στην κουζίνα του Lost Athens.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Το μενού αυτού του καλοκαιριού περιλαμβάνει όλα όσα αγαπήσαμε σε μια κάρτα μικρή, αλλά άκρως ουσιαστική. Το Stay Lost Cheeseburger που έγινε ορόσημο, τα λαζάνια με ραγού μανιταριών, μπεσαμέλ από αγκινάρα Ιερουσαλήμ και τρούφα που ξεπερνούν ό,τι ήξερες γι’ αυτό το αγαπημένο πιάτο και τα Linguine Napoli με μπουράτα που εξυμνούν τη νοστιμιά της απλότητας είναι εκείνα που πρέπει να δοκιμάσεις –αν δεν το έχεις κάνει ήδη– για να καταλάβεις τη μαγειρική κουλτούρα που έχει να παρουσιάσει το Lost Athens.

Η λίστα με τα φυσικά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα συμπληρώνει την εμπειρία με έναν τρόπο που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο. Τόσο απλά, τόσο εύκολα θα βρεις καθημερινά στο Lost Athens εκείνον τον χώρο όπου η απόλαυση των γεύσεων γίνεται πιο απενοχοποιημένη από ποτέ. Fuck yeah!

Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 7230832, www.lostathens.gr, Instagram: Lost Athens

Amigos

Life has no flavour without your Amigos!

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στο Μεξικό το φαγητό το απoλαμβάνεις καλύτερα όταν το απολαμβάνεις παρέα με τους amigos σου κι αυτό ισχύει και για τις margaritas, που είναι το official ποτό της παρέας όχι μόνο στο Μεξικό αλλά και στα Amigos Mexican Bar Restaurants, που είναι σαν Μεξικό!

Τα Amigos μας κρατάνε συντροφιά εδώ και 27 ολόκληρα χρόνια. Μας «τύλιξαν» από το πρώτο κιόλας burrito και από τότε ξεκίνησε η μύησή μας στις αυθεντικές γεύσεις της Mεξικάνικης κουζίνας. Fajitas, enchiladas, tacos, burritos και το πιο αφράτο γουακαμόλε της πόλης είναι μόνο μερικά από τα παραδοσιακά μεξικάνικα εδέσματα που απολαμβάνουμε καθημερινά στα Amigos από τα «manos» του Ιωσήφ-José Συκιανάκη.

Eπίσης, στον «hot» κατάλογο, που κυκλοφορεί και συνδυάζει ποιοτικό street food με μεξικάνικη παράδοση, ο chef παίζει τις πιπεριές στα δάχτυλα. «Mexican Chili Peppers και η γεύση αποκτάει άλλο νόημα, amigo», δηλώνει χωρίς περιθώριο αμφισβήτησης. Δοκίμασε και θα τον θυμηθείς: soft tacos carne al pastor, με λεπτοκομμένες φέτες χοιρινού μαριναρισμένου με μεξικάνικες πιπεριές ancho και guajillo, συνοδεία κύβων φρέσκου ανανά, σεβίτσε με μαριναρισμένες γαρίδες σε χυμούς μανταρινιού και lime που σερβίρεται με μάνγκο, στικ κολοκυθιού, πιπεριά chili, κόλιανδρο και μεξικάνικη πίκλα κρεμμυδιού. Τέλος, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα φημισμένα «postres» (μεξικάνικες γλυκολιχουδιές) και τις Εnchiladas Veganos με salsa verde από πράσινα tomatillos και γέμιση κολοκύθα και μεξικάνικα μαύρα φασόλια, ακόμα κι αν δεν είσαι vegan.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στα Amigos, εκτός από τις δημιουργίες της κουζίνας του Ιωσήφ Συκιανάκη, θα λατρέψεις και την πιο αυθεντική tequileria όχι μόνο των νοτίων προαστίων αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Εδώ η τεκίλα θα σε κάνει σίγουρα happy με εκλεκτές ετικέτες και τις καλύτερες margaritas της πόλης που φτιάχνονται εδώ, hecho en Amigos!
Όσο για τα live salsa party, έχουν επανέλθει δριμύτερα από τις αρχές Μαΐου (κάθε Τετάρτη στο Amigos Νέας Σμύρνης και κάθε Πέμπτη στη Γλυφάδα), για να ξαναβρούμε τους αγαπημένους μας companeros, την Αναστασία, τον Τσιάγκο, τον Ανδρέα, τον Javier και την υπόλοιπη παρέα που τόσο μας είχε λείψει. 

Τώρα επίσης που καλοκαίριασε είναι ευκαιρία να διαλέξεις ένα δροσερό σημείο κάπου ανάμεσα στα 750 τ.μ. του εξωτερικού χώρου και του κήπου για να αράξεις με την παρέα σου σε ένα περιβάλλον μεξικάνικης όασης γιατί, όπως λέμε στα Amigos, «mi jardin es tu jardin».

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και special tips μπορείς να επισκεφθείς το ανανεωμένο www.amigos.gr.

Κύπρου 65Α, Γλυφάδα, 210 8983167 / Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, 210 9332220, www.amigos.gr, Facebook: Amigos Mexican Bar Restaurants, Instagram: amigos.mexican

Prosopa

Απογευματινή στάση για after office drink σε ένα πανέμορφο σκηνικό.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Με το που ζεσταίνει ο καιρός, σου έρχονται στο μυαλό στιγμές που έχεις νοσταλγήσει σε σημεία της Αθήνας όπου η άνοιξη βρίσκει καταφύγιο και ξεφεύγει από τους ρυθμούς της πόλης. Το Prosopa είναι ένα από εκείνα τα στέκια που περιμένουμε πώς και πώς να βγάλει τα τραπεζάκια του στην πλατεία απέναντι από την εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου και να μας καλοδεχτεί σε μια τροπική, καταπράσινη ατμόσφαιρα.

Αυτή η πρόσκληση ισχύει από το απόγευμα, αφού το σημείο είναι ιδανικό για καθημερινή after office βόλτα με δροσιστικό Αperol ή κάποιο afternoon cocktail από τη signature λίστα, που θα το συνοδεύσει γευστικά μια πρόταση finger food, όπως το καταπληκτικό pizzeti blanco με μανιτάρια και κρέμα, όπως ορίζει η αυθεντική γαλλική συνταγή. Εξαιρετικές και οι προτάσεις κρασιών που θα βρεις για να διώξεις από πάνω σου την ένταση της ημέρας. Η λίστα περιλαμβάνει εκλεκτές ετικέτες του ελληνικού και ξένου αμπελώνα αλλά και αφρώδη κρασιά που σερβίρονται και σε ποτήρι. Μπορείς να σκεφτείς κάτι πιο απολαυστικό για τα ανοιξιάτικα απογεύματα στο κέντρο της πόλης;

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Αν, πάλι, αναζητάς μια γευστική εμπειρία για τις βραδινές συναντήσεις, το μενού στο Prosopa έχει ανανεωθεί και, ακολουθώντας την εποχή, περιλαμβάνει ανάλαφρες και εξόχως ποιοτικές προτάσεις, όπως το σεβίτσε τσιπούρας, το λαβράκι σοτέ με λαχανικά και το χταπόδι με ψητή ταραμοσαλάτα. Φυσικά, δεν λείπουν τα πιάτα που έχουμε αγαπήσει, ούτε και η παρεΐστικη διάθεση. Αυτή είναι που σε φέρνει στο Prosopa, είτε έχεις όρεξη για τσιμπολόγημα και κρασάκι είτε θέλεις να ζήσεις μια γαστρονομική βραδιά που πραγματικά σε εντυπωσιάζει. Αυτές οι σταθερές αξίες κάνουν την Αθήνα ακόμα πιο όμορφη την άνοιξη.

Μεγάλου Βασιλείου 52, 210 3413433, www.prosopa.gr, Facebook: prosoparesto, Instagram: prosopa_restaurant

Κατσούρμπος

Η αυθεντική κρητική κουζίνα γράφει το δικό της κεφάλαιο στη γεύση της Αθήνας.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Όταν μιλάμε για γεύση, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την κρητική κουζίνα που αποτελεί από μόνη της ένα κεφάλαιο στη γαστρονομία της χώρας μας. Αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης αναβιώνει από το 2005 στον Κατσούρμπο. Το εστιατόριο του Παγκρατίου στρώνει και φέτος τα τραπέζια του στην πλατεία Προσκόπων και υπόσχεται να σε ξεναγήσει στις αυθεντικές συνταγές της Μεγαλονήσου.

Βασικό και αδιαπραγμάτευτο συστατικό του καταλόγου του είναι η ποιότητα των υλικών που καταφθάνουν από μικροπαραγωγούς της Κρήτης και δημιουργούν μοναδικά πιάτα. Άλλωστε, η πλούσια παραγωγή εκείνης της γης είναι που κάνει τη διαφορά σε κάθε συνταγή, σε συνδυασμό φυσικά με την ομάδα της κουζίνας που ετοιμάζει κάθε πιάτο με μεράκι και φροντίδα σπιτική.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Από πού να πρωτοξεκινήσεις τη γευστική δοκιμή στον Κατσούρμπο; Χοχλιοί μπουρμπουριστοί, αυγά με στάκα, αρνάκι με σταμναγκάθι, γαμοπίλαφο με ζυγούρι και στακοβούτυρο είναι κάποια από τα πιάτα που θα πρέπει να γευτείς οπωσδήποτε. Για να δροσίσεις το γεύμα σου μπορείς να το συνοδεύσεις με τη σαλάτα Παπούδια με ανάμεικτα όσπρια ελληνικής παραγωγής, φρέσκο κρεμμύδι, άνηθο, ξίδι από κρασί Μαρουβά και χοιρινό καπνιστό απάκι και, φυσικά, μην παραλείψεις τον αυθεντικό κριθαρένιο ντάκο σε κρητική μαρινάδα που δεν μοιάζει με ό,τι έχεις δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Η εκπληκτική κρητική ρακή του Κατσούρμπου συνδυάζεται τέλεια με τις γεύσεις και συμπληρώνει αυτό το γευστικό ταξίδι στην Κρήτη. Ο Κατσούρμπος, που παίρνει το όνομά του από τον ήρωα της αναγεννησιακής κωμωδίας του Γεωργίου Χορτάτση, σηματοδοτεί εδώ και χρόνια την αναγέννηση της κρητικής κουζίνας και όχι άδικα.

Αμύντα 2, Παγκράτι, 210 722 2167, Facebook: Κατσούρμπος, Instagram: katsourbos

Βασίλαινας

Μια οικεία γευστική εμπειρία σε περιμένει στο πάρκο Μαδρίτης.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Εκατό χρόνια δεν τα λες και λίγα! Ένας αιώνας που ο Βασίλαινας γράφει τη δική του ιστορία στη γεύση της Αθήνας, και τη γράφει παρέα με όλους εκείνους τους ανθρώπους, από τους επώνυμους μέχρι τους απλούς θαμώνες, οι οποίοι πέρασαν την πόρτα του και επιστρέφουν ξανά και ξανά, απολαμβάνοντας μια elegant ατμόσφαιρα που ταυτόχρονα τη νιώθεις τόσο οικεία!

Ειδικά τώρα που ο καιρός ζέστανε, το υπέροχο πάρκο Μαδρίτης γίνεται ένα καταπράσινο τοπίο σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του κέντρου και ο Βασίλαινας στήνει εδώ το δικό του summer feeling σκηνικό με πρωταγωνιστές τις εκλεκτές γεύσεις του. 

Ο σεφ Μάνος Γαρνέλης, με μακρά εμπειρία στη γαστρονομία της ψαροφαγίας, κάνει καθημερινά τη βόλτα του στην αγορά για να επιλέξει τις καλύτερες πρώτες ύλες της εποχής που θα μετουσιώσει σε δημιουργικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μεσημεριανός προορισμός για ένα light lunch ή βραδινό, σημείο συνάντησης για μια dining εμπειρία, ο Βασίλαινας είναι η σταθερή αξία που κάνει τη γαστρονομία προσιτή καθημερινή συνήθεια.

Οι γεύσεις που θα σε συγκινήσουν είναι πολλές! Τα μπαρμπούνια σαβόρο σε κρούστα με ντομάτα και παλαιωμένο ξίδι είναι ένα άκρως καλοκαιρινό πιάτο που μυρίζει θάλασσα. Το ψητό καλαμάρι με φάβα, γλυκόξινο σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι είναι μια εξαιρετική πρόταση όπου οι γεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη, προκαλώντας την έκπληξη της πρώτης φοράς! 

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Αλλά και οι γεύσεις της στεριάς απογειώνονται στο μενού του Βασίλαινα. Πρέπει να δοκιμάσεις το τρυφερό αρνάκι picanha, που συνοδεύεται από πλιγούρι, μελιτζάνα, harissa και σάλτσα σταφίδας με λεμόνι, αλλά και το κόντρα φιλέτο με νιόκι τραχανά, καρίκι Τήνου, παντζάρι και μανιτάρια εποχής, που επανασυστήνει την ελληνική παράδοση.

Για τις στιγμές που αναζητάς ένα ελαφρύ πιάτο να συνοδεύσει το δροσερό κρασάκι σου, το ταρτάρ τόνου με καπνιστή μαγιονέζα και πίκλες ή το λαβράκι καρπάτσιο με λάιμ, τσίλι και τρούφα είναι ο τέλειος συνδυασμός – μην παραλείψεις τη φοβερή ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα, που θα γίνει σημείο συνάντησης για όλη την παρέα! Eξαιρετική πρόταση αποτελεί και το value for money μενού γευσιγνωσίας που θα σας δώσει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα του εστιατορίου με wine pairing.

Η εντυπωσιακή walk-in κάβα των κρασιών, με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, είναι ένα σημείο στον χώρο που σε τραβάει σαν μαγνήτης για να επιλέξεις το κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα σου. Οι ετικέτες είναι εκλεκτές και ταιριάζουν σε κάθε περίσταση, από την πιο casual μέχρι την πιο exceptional.
Εξάλλου, ο Βασίλαινας, που ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές του Πειραιά, γνωρίζει πολύ καλά πώς να συνδυάζει την απλότητα με μια γευστική εμπειρία υψηλής αισθητικής. Αυτό είναι που αγαπάμε περισσότερο σε αυτό το ιστορικό όνομα. Αυτό είναι που μας κάνει να επιστρέφουμε με τα δικά μας παιδιά εκεί όπου τρώγαμε εμείς ως παιδιά.

Βρασίδα 13, περιοχή Χίλτον, 210 7210501, www.vassilenas.gr, Facebook: VassilenasRestaurant, Instagram: vassilenasrestaurant

IT restaurant

Η ενδιάμεση στάση από το γραφείο στο σπίτι. 

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Το IT μας έμαθε τι είναι healthy food πριν ακόμα το healthy γίνει τάση. Το food spot του κέντρου κλείνει φέτος 9 χρόνια –τουλάχιστον στην εστιατορική μορφή του– και παραμένει πιστό σε μια γαστρονομική φιλοσοφία που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: healthy comfort food. Καθεμία από αυτές έχει τη δική της βαρύτητα και μια αλήθεια που κάνει το IT καθημερινή στάση για brunch, lunch break ή βραδινό γεύμα.

Ο σεφ Χάρης Αντωνόπουλος δημιουργεί μια σειρά από προτάσεις όπου επικρατούν η εποχικότητα των ολόφρεσκων υλικών και, φυσικά, οι τοπικές πρώτες ύλες. Στον πρωινό κατάλογο τα βιολογικά αυγά γίνονται βάση για πεντανόστιμες συνταγές, ιδανικές για το ξεκίνημα της ημέρας. Ανάμεσά τους η ομελέτα με μυζήθρα και σάλτσα ελληνικής σαλάτας, που φέρνει έναν νησιώτικο αέρα στο Κολωνάκι, αλλά και το φανταστικό french toast με τσουρέκι.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Στο food menu η δουλειά που έχει γίνει είναι εξίσου εξαιρετική με πιάτα που σε δροσίζουν και σου ξυπνάνε γευστικά το μυαλό και την ψυχή. Μπρουσκέτα με κρέμα μελιτζάνας και τηνιακή μυζήθρα, γιαούρτι στραγγιστό Labneh με μυρωδικά, μελάσα ροδιού, zaatar και προζυμένια κρουτόν, σεβίτσε λευκού ψαριού με γάλα καρύδας, γλυκοπατάτα, κόλιανδρο, τσίλι και εσπεριδοειδή, νουντλς –ακόμα και εδώ χρησιμοποιείται ελληνικός φιδές– με καρότο, αγγούρι, edamame, κέιλ, ραπανάκι και dressing ταχίνι: αυτές είναι κάποιες από τις breathtaking επιλογές του μενού, που φυσικά συνδυάζονται καταπληκτικά με κάποιο κρασί από τη wine list, όπου ο ελληνικός αμπελώνας αντιπροσωπεύεται επάξια.

Εκείνο που λατρεύουμε στο ΙΤ είναι ότι δίνει μεγάλη σημασία σε όλους εμάς που δεν μπορούμε να κλείσουμε το γεύμα μας χωρίς επιδόρπιο. Γι’ αυτό φέτος παρουσιάζει έναν ανανεωμένο κατάλογο με δροσερές, ανάλαφρες παρασκευές που ευωδιάζουν αρώματα εποχής. Αν κάτι μπορείς να πεις γι’ αυτό το στέκι, είναι μόνο «This is IT!»

Σκουφά 29, Κολωνάκι, 210 3635773, www.itrestaurant.gr, Facebook: It Kolonaki, Instagram: it_restaurant

Ella Urban Greek Cuisine

Εδώ φυλάσσεται η ελληνική μαγειρική παράδοση.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Στην Ελλάδα η γεύση δεν είναι μια απλή υπόθεση. Είναι σαν να κρατάς στα χέρια σου μια βαριά κληρονομιά, έναν θησαυρό που σου άφησαν οι προηγούμενες γενιές μέσα σ’ ένα σεντούκι κι εσύ οφείλεις να τον προστατεύσεις από τη φθορά με κάθε σύγχρονο μέσο, για να δείχνει κάθε φορά όλο και καλύτερος. Αυτό κάνει εδώ και χρόνια η Νένα Ισμυρνόγλου κι αυτό παρουσιάζει στην κουζίνα του Ella.

Ο χώρος του κέντρου που πήρε το όνομά του από την ελληνική μυθολογία (η Έλλα ήταν κόρη του Αθάμα και της Νεφέλης) τιμά τα θαύματα της ελληνικής κουζίνας μέσα από ένα μενού βασισμένο στις εξαιρετικές πρώτες ύλες της φύσης μας, ενώ ταυτόχρονα η νοστιμιά της σπιτικής μαγειρικής ξυπνά την απόλυτη οικειότητα σε κάθε πιάτο.

Ένας τέτοιος χώρος δεν θα μπορούσε να μην είναι φιλόξενο και ανοιχτός σε όλους, αφού εκεί μπορείς να νιώσεις την άνεση να φας όσο θέλεις και όπως θέλεις, χωρίς κανόνες και τυπικότητες. Το μενού της σεφ βασίζεται στη μεσογειακή και ελληνική μαγειρική παράδοση με χειροποίητες πίτες και δροσερές σαλάτες αλλά και με μαγειρευτά που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Φέτος το Ella επεκτάθηκε για να μπορεί να καλωσορίσει ακόμα περισσότερους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας και απέκτησε έναν ξυλόφουρνο απ’ όπου βγαίνουν καθημερινά μικρές εκπλήξεις γεύσης ως πιάτα ημέρας. Τα πιτάκια Καισαρείας με κασέρι Μυτιλήνης και παστουρμά είναι must try. Εξαιρετική πρόταση το ζυγούρι γιουβέτσι με γαλομυζήθρα και αρωματικά βότανα, ενώ στη σχάρα ψήνονται ζουμερές προτάσεις που θα σε ενθουσιάσουν. Από το πρωί για καφέ, το μεσημέρι για ελαφρύ lunch break, μέχρι το βράδυ για ένα γευστικό dinner, το Ella γίνεται σημείο συνάντησης με τον πλούτο της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης.

Μητροπόλεως 26, Σύνταγμα, 210 3315547, Facebook: Ella Athens, Instagram: Ella Athens

La Nonna Pizza Bar

Αυτό το ιταλικό μπιστρό είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι μετά τη δουλειά.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Αν μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά σε ρωτούσαν «τι θα ήθελες τώρα;», το πιο πιθανό είναι να απαντούσες «ένα δροσιστικό ποτό και ένα κομμάτι πίτσα». Δεν υπάρχει πιο οικείος και χαλαρωτικός συνδυασμός από αυτές τις δυο αγαπημένες γεύσεις. Αν μάλιστα μπορείς να τις απολαύσεις σε έναν χώρο με σούπερ αισθητική, μοντέρνα, urban ατμόσφαιρα και νόστιμα πιάτα, έχεις βρει το after office στέκι σου. To La Nonna Pizza Bar βρίσκεται στο Μετς και είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για ένα απογευματινό κοκτέιλ ή τη βραδινή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ιταλικές γεύσεις πρωταγωνιστούν στο μενού με πίτσες, καλτσόνε και πεϊνιρλί να δημιουργούνται από το ίδιο αυθεντικό ιταλικό ζυμάρι του La Nonna και συνδυάζονται με μια σειρά από εκλεκτά υλικά, τυριά και αλλαντικά που έρχονται από την Ιταλία. Οι προτάσεις του μενού είναι εκείνες που ξέρουμε από την ιταλική παράδοση, αλλά εδώ η γεύση τους είναι από τις καλύτερες που θα συναντήσεις. Εκτός από την κλασική Margherita και τη Margherita Bufalo –basic πιάτα που δεν σε απογοητεύουν ποτέ!–, πρέπει να δοκιμάσεις την Tartufo με σάλτσα από ντοματίνια, μοτσαρέλα, πάστα τρούφας και λάδι τρούφας, αλλά και τη Spicy Ηerbs με σάλτσα από ντοματίνια, μοτσαρέλα, μπούκοβο και μείγμα φρέσκων μυρωδικών.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Ξανθινάκης/LIFO

Τα κοκτέιλ ακολουθούν πιστά το επίπεδο ποιότητας που θα συναντήσεις στο La Nonna. Μια λίστα με classic και signature μείξεις για να διαλέξεις εκείνο που θα σε δροσίσει τα καλοκαιρινά απογεύματα και τις ζεστές νύχτες. Η παρεΐστικη διάθεση και το χαμόγελο των ανθρώπων είναι ακόμα ένας λόγος να βρεθείς στο La Nonna που έχει ανοίξει τις μεγάλες τζαμαρίες, έχει στρώσει τα τραπεζάκια του έξω και δημιουργεί ένα σημείο συνάντησης όπου ξεχνάς την πίεση της καθημερινότητας.

Αναπαύσεως 11, Μετς, 210 922 4627, Facebook: La Nonna Pizza Bar, Instagram: lanonnapizzabar

Carnivorus

Βρήκαμε ένα αληθινό εστιατόριο κρέατος που τιμά την ουσία της γεύσης.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Η φράση «εστιατόριο κρέατος» είναι τόσο σαφής και ξεκάθαρη όσο η φιλοσοφία του Carnivorus. Αν μέχρι τώρα οι συνδηλώσεις του κρέατος ήταν σχεδόν πάντα φορτωμένες με τις «βαριές» εικόνες του χασάπικου και της ταβέρνας, το Carnivorus ήρθε για να ανατρέψει τον μαξιμαλισμό της κατηγορίας και να τοποθετήσει στη θέση του έναν έξυπνο μινιμαλισμό.

Στο νέο εστιατόριο κρέατος της Νέας Ιωνίας επικρατεί μια αρχιτεκτονική και διακοσμητική λογική καθαρότητας και λιτότητας που αποσκοπεί στη μοντέρνα προσέγγιση της κρεατοφαγίας ως αισθητικής. Το ίδιο ισχύει και για το μενού. Όχι εκτεταμένο, αλλά ζουμερό, με ντόπια κρέατα, σαλάτες, αλοιφές και άλλα συνοδευτικά, τιμά το κρέας με τον πιο απλό και ταυτόχρονα νόστιμο τρόπο. Κοπές αλλά και κοτόπουλο στη σούβλα, κοντοσούβλι και γουρνοπούλα, όλα όσα πρέπει να βρεις σε ένα εστιατόριο κρέατος είναι εδώ, ψημένα όπως πρέπει, λαχταριστά και νόστιμα.

Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter
Φινέτσα, νοστιμιά, γούστο και υψηλή γαστρονομία σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης Facebook Twitter

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στο Carnivorus είναι πως τολμά να σου προσφέρει μια εμπειρία σχεδόν σπαρτιάτικη. Όπως το πραγματικά καλό κρέας δεν χρειάζεται πολλά συνοδευτικά στοιχεία, έτσι και το εστιατόριο κρέατος βασίζεται στην ουσία του και αυτή μιλάει από μόνη της. Το Carnivorus φτιάχτηκε με άξονα τις γευστικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και του αστικού περιβάλλοντος που διαρκώς διευρύνεται.

Εδώ η αίσθηση της πληρότητας ικανοποιεί και τη γεύση αλλά και την κλινική αισθητική ενός κινηματογραφικού, weird σκηνικού. Και όλα αυτά συμβαίνουν εντός και εκτός, στην πιο δροσερή αυλή που μπορείς να επιθυμήσεις τις ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού. To Carnivorus είναι ακριβώς αυτό που λέει: εστιατόριο κρέατος από τα λίγα.

Κασταμονής 144, Νέα Ιωνία, 211 182 44 448, www.carnivorus.gr, Instagram: carnivorus.athens, Facebook: carnivorus.athens

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ