Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter
4
Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

Το "Shebeenείναι έναμπαρ που άνοιξε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και πουλάει 25 διαφορετικές μπύρες από 10 χώρες. Μπύρα Dashen από την Αιθιοπία, Windhoek Lager από τη Ναμίμπια, Boschendal Chenin Blanc από τη Νότια Αφρική. Όλα τα κέρδη πηγαίνουν σε εφτά ΜΚΟ, όπως την Mothers2mother κατά του AIDS, την Vision Spring που δίνει γυαλιά όρασης σε όσους δεν μπορούν να τα αγοράσουν με έδρα στην Ινδία και την Room To Read με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο.

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Ο Simon Griffiths, ιδρυτής του Shebeen και ο εμπνευστής του χαρτιού τουαλέτας Who Gives A Crap (το 50% των εσόδων αυτού του χαρτιού τουαλέτας πηγαίνει στη κατασκευή αποχέτευσης στον αναπτυσσόμενο κόσμο), λέει ότι οι πρώτες οχτώ εβδομάδες του μπαρ ήταν πολύ πετυχημένες. «Το μπαρ είναι πολύ δημοφιλές, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη βγάζουμε κέρδη, αλλά έχουμε μόνιμο πρόβλημα στοκ. Ήπιαμε όλη την μπύρα της Αιθιοπίας που βρίσκεται στην Αυστραλία».

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

 

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

Η λέξη "Shebeen" αρχικά σήμαινε «παράνομο μπαρ» στην Ιρλανδία, αλλά πρόσφατα ο όρος υιοθετήθηκε στη Νότιο Αφρική και στη Ζιμπάμπουε. Κατά τη διάρκεια του apartheid οι ακτιβιστές κανόνιζαν συναντήσεις σε μπαρ με τσίγκινες στέγες. Το "Shebeen" μοιάζει με αυτά τα μπαρ.

Ο Griffiths, ο οποίος δούλευε σε επενδυτική τράπεζα, πήρε την ιδέα από μια φίλη του από το κολέγιο, την Zanna McComish. «Όταν ήμουν 20 και κάτι, ήθελα να κάνω κάτι καλό για τους άλλους κάνοντας κάτι που μου άρεσε πολύ – το να πηγαίνω σε μπαρ. Πριν φύγει η Zanna από τη χώρα, δουλέψαμε μαζί το business plan. Μετά το ανέλαβα μόνος μου».

Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter
Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter
Το πρώτο μη-κερδοσκοπικό μπαρ της γης Facebook Twitter

Τώρα πιστεύει ότι έχει μοιράσει πάνω από 200.000 δολάρια για καλό σκοπό μέσα στον πρώτο χρόνο και 800.000 μέσα σε τρία χρόνια. Για το μέλλον ελπίζει ότι θα ανοίξει και άλλα μπαρ και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

[via], [via], [via]

Αλλάζοντας τον κόσμο με μπύρα: η ομιλία που άρεσε περισσότερο στο TEDx Μελβούρνης

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια