Πώς να μη πεθάνεις (από πάχος) όπως ο Σοπράνο
Ο Τζέιμς Γκαντολφίνι, γνωστότερος από το ρόλο του ως Τόνι Σοπράνο

 

Ο ηθοποιός James Gandolfini, πρωταγωνιστής της σειράς Sopranos, πατέρας δυο παιδιών, πρόσφατα πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 51 ετών.

 

Είχε ύψος 1.80μ και βάρος 136 κιλά, μια αναλογία επικίνδυνη.

 

Το άγχος σίγουρα παίζει ρόλο στην αύξηση του βάρους – και οι διάσημοι άνθρωποι δεν έχουν ανοσία στο άγχος. Ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη κάνουν «κατάληψη» στους αισθητήρες πείνας, ωθώντας μας να τρώμε ακόμη και όταν δεν πεινάμε.

 

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν το παραπανίσιο λίπος είναι λίπος που βρίσκεται στην κοιλιά, η οποία Λίπος τα νεφρά. Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι άτομα με παραπανίσια κιλά κινδυνεύουν από υπέρταση, μια από τις βασικές αιτίες εμφράγματος.

 

Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή προσβολή πεθαίνουν με την πρώτη φορά, επειδή δε γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου και επειδή δεν αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια.

 

Η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές. Δύο συνάδελφοι του Gandolfini από τους Sopranos, ο Vincent Pastore και ο FrankVincent έπαθαν επεισόδια που έμοιαζαν με το περιστατικό που σκότωσε τον Gandolfini. Και οι δυο παρατήρησαν δύσπνοια, και ενώ εκείνη την εποχή δεν πίστευαν ότι κινδύνευαν από καρδιοπάθεια, είχαν το θάρρος να αναζητήσουν βοήθεια. Και οι δύο έκαναν εγχειρήσεις που τους έσωσε τη ζωή.

 

 

Στοιχεία από το Time.