Πώς (και τι) θα τρώμε φέτος στην Αθήνα;

Πώς (και τι) θα τρώμε φέτος στην Αθήνα; Facebook Twitter
0

Τραπεζάκια έξω

Κάποτε γράφαμε μακροσκελείς λίστες για πλατείες και αυλές, για πεζόδρομους και στενά περάσματα στην Πλάκα και στου Ψυρρή, στον Κεραμεικό και στον Βοτανικό, για καφέ, μπαρ και εστιατόρια που συνήθιζαν να βγάζουν τα τραπέζια τους έξω και να σερβίρουν υπαίθρια μόλις έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες καλές μέρες της άνοιξης. Αυτές οι λίστες, όμως, παύουν να έχουν χρησιμότητα σε καιρό πανδημίας, τώρα που όλη η πόλη καλείται να σερβίρει έξω.

Κατά την πρώτη επανεκκίνηση της εστίασης τον Μάιο του 2020 άρχισε να παρέχεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα στον δήμο Αθηναίων, μια διαδικασία που μέχρι πριν από τον κορωνοϊό γινόταν μόνο με φυσική παρουσία. Αυτό, προφανώς, δεν σημαίνει ότι ένα μαγαζί που πριν διέθετε είκοσι τραπέζια είναι εύκολα βιώσιμο με τα πέντε που ενδεχομένως δικαιούται να τοποθετήσει αυτήν τη στιγμή στον εξωτερικό του χώρο – δεν έχουν όλες οι περιοχές φαρδιά πεζοδρόμια ούτε όλες οι γειτονιές τα ίδια ενοίκια.

Αυτό που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να επιστρέψουμε σε εκείνα τα μέρη που αγαπάμε και να τα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο. 

(Μάλλον) έχουμε το καλύτερο gelato εκτός Ιταλίας

solo gelato Facebook Twitter
Solo Gelato. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μια βόλτα μόνο στο κέντρο της πόλης αποδεικνύει ότι η Αθήνα προσφέρει καλύτερο παγωτό από ποτέ. Τα παγωτατζίδικα νέας γενιάς έχουν αρχίσει να δίνουν σημασία και να λένε από πού προμηθεύονται το γάλα τους, προσέχουν τα σορμπέ τους, ώστε να μη θυμίζουν εκείνες τις γρανίτες που ήταν φτιαγμένες από πάγο και λίγη τεχνητή γεύση, φροντίζουν να έχουν αρκετές vegan επιλογές, ακολουθούν την εποχικότητα, αφήνουν τα παγωτά τους να ωριμάσουν, χρησιμοποιούν σοκολάτα υψηλής ποιότητας, έχουν αφήσει στην άκρη τα χημικά πρόσθετα, τους σταθεροποιητές και τα συντηρητικά, επενδύουν στην απλότητα και την ανάδειξη της πρώτης τους ύλης και όχι σε κωδικούς εμπνευσμένους από συσκευασμένα γλυκά, τα οποία βρίσκουμε και στα σούπερ-μάρκετ.

Κάποιοι από αυτούς που φτιάχνουν το νέο παγωτό της πόλης έχουν μάθει την τέχνη του gelato δίπλα στους καλύτερους του είδους, τους Ιταλούς, άλλοι έχουν διδαχτεί τη ζαχαροπλαστική στη Γαλλία και άλλοι εισάγουν τη δική τους, ξεχωριστή κουλτούρα παγωτού. Τα μαγαζιά ανταγωνίζονται ποιο έχει το καλύτερο φιστίκι, ενώ το παγωτό μηχανής έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Le Greche, Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα & λεωφ. Μεσογείων 456, Αγ. Παρασκευή / Παγωτό -14, Αθηναΐδος 3, Μοναστηράκι / Spoild, Βουλής 5, Σύνταγμα / Oggi Gelato, Βουλής 17, Σύνταγμα / Dickie Dee, Βουλής 23, Σύνταγμα / Κόκκιον, Πρωτογένους 2, Ψυρρή / Django, Βεΐκου 15, Κουκάκι / Maraboo ice cream, Αρχελάου 17, Παγκράτι / Solo gelato, Ιθάκης 9, Κυψέλη & Γιαννιτσοπούλου 3, Γλυφάδα & Ανδρέα Παπανδρέου 44, Χαλάνδρι

Πλέον τρώμε ωραία και στα καφέ

Lot51 Facebook Twitter
Lot51
Foyer Facebook Twitter
Foyer

Τα ποιοτικά καφέ της Αθήνας είναι πλέον πολλά. Μελετούν υψόμετρα και φάρμες, μιλούν για οξύτητες και αρώματα που βγάζει το κάθε φλιτζάνι, τα επισκέπτονται εκείνοι που γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ chemex και V60, αλλά είναι θαμώνες τους κι εκείνοι που μπορεί να μη ρωτήσουν ποιος είναι ο καφές του μήνα, ωστόσο συνήθισαν να απολαμβάνουν κάτι πραγματικά καλό στο ποτήρι τους.

Σε αυτά τα καφέ δεν βρίσκουμε ετοιματζίδικες σφολιάτες και συσκευασμένα σάντουιτς, αφού κάποια από αυτά έχουν δημιουργήσει εντός τους τα δικά τους μικρά bakeries, στα οποία ζυμώνουν καθημερινά λιχουδιές που ταιριάζουν με το γευστικό προφίλ των ποικιλιών που προσφέρουν. Παρακολουθούν όλες τις τάσεις πρωινού, που ξεκινούν από το εξωτερικό και τα εκεί καλά καφέ, ταΐζουν προζύμια και ωριμάζουν ζυμάρια, έχουν εντρυφήσει στο cinnamon roll, προσφέροντάς το πλέον σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ξεφουρνίζουν καλοφτιαγμένη εβραϊκή babka, φτιάχνουν καθημερινά σάντουιτς με διαλεχτά τυριά, αλλαντικά και τις δικές του χειροποίητες μαρμελάδες. Αν δεν έχουν το δικό τους παρασκευαστήριο, συνεργάζονται με ανεξάρτητους bakers ή φροντίζουν να προμηθεύονται λιχουδιές από γνωστούς και εκλεκτούς φούρνους της πόλης. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Μόντακιου, Σταδίου 30, Πανεπιστήμιο / Δυο Γουλιές & Δυο Μπουκιές, Δραγατσανίου 8, Πανεπιστήμιο / Bayard, Ζωοδόχου Πηγής 132-134, Εξάρχεια / Lot51, Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια / Foyer, Πανεπιστημίου 46, Ομόνοια / Dope, Βύσσης 25, Μοναστηράκι / Anana, Πραξιτέλους 33, Σύνταγμα / Morning Bar, Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι / Kick, Σποράδων 26, Κυψέλη / The Underdog, Ηρακλειδών 8, Θησείο / The Blind Spot, Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι 

Όλοι κάνουν το δικό τους ψωμί

kora Facebook Twitter
Kora. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάποια από αυτά τα καφέ ζυμώνουν τα ψωμιά που χρησιμοποιούν στα σάντουιτς που προσφέρουν. Την ίδια στιγμή, οι Αθηναίοι σχηματίζουν ουρές έξω από τους new age φούρνους της πόλης, που έχουν αναγάγει το κρουασάν στην απόλυτη σφολιάτα των ημερών και το ψωμί σε κάτι πολύ ανώτερο από έναν τρόπο για να σπρώξουμε το φαγητό στο πιρούνι μας.

Πλέον τρώμε πραγματικά υπόξινο «χωριάτικο», πολύσπορο με τα εννιά διαφορετικά δημητριακά, φραντζόλες με σταφίδες, βερίκοκα και σύκα ή με μέλι, κακάο και μαύρη σοκολάτα. Μιλάμε πλέον για ποιοτικό αλεύρι, μάθαμε ότι το καλό ψωμί θέλει τον χρόνο του για να γίνει και δεν μπαγιατεύει αμέσως.

Τα καλά εστιατόρια δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω απ’ όλη αυτήν τη στροφή και, αντί να βγάζουν πια ένα τυπικό κουβέρ, προσφέρουν τις δικές τους προζυμένιες φέτες, καρβέλια που έχουν ελιές και καρύδια, ψήνονται σε μαντεμένιες γάστρες και ενισχύουν την εμπειρία των πιάτων τους, ενώ στέκονται γευστικά και μόνα τους. Αυτήν τη στιγμή, φημισμένα εστιατόρια της Αθήνας ξέρουν να κάνουν εκπληκτική φοκάτσια, κι ας μην έχει καμία σχέση η φιλοσοφία και το μενού τους με την ιταλική κουζίνα. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια / Kora, Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι / Proveleggios, Παραμυθίας 11, Κεραμεικός, 210 5234749 / Aleria, Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Κεραμεικός, 210 5222633 / Ρακόρ, Πλαταιών 10, Κεραμεικός, 2117108877

Τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας μιλούν άπταιστα γαλλικά 

ourse Facebook Twitter
Ourse. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Γλυκά πολυεπίπεδα, που παντρεύουν διαφορετικές υφές και χρειάζονται πολλαπλά ψησίματα, ακρίβεια, λεπτοδουλειά, απαιτητικές τεχνικές και γαλλικό βούτυρο. Οι σημερινοί ζαχαροπλάστες στήνουν βιτρίνες πέρα από τα συνηθισμένα, έχουν ξεφύγει εδώ και καιρό από τις πάστες, επενδύουν σε κορυφαίες πρώτες ύλες, πολλές εκ των οποίων είναι εγχώριες, και επανασυστήνουν κλασικά γλυκά στην πιο εκλεπτυσμένη τους εκδοχή όσον αφορά τόσο τη γεύση όσο και την εμφάνισή τους.

Τα νέα γλυκά της Αθήνας δεν μας λιγώνουν όπως τα παλιά, κοστίζουν κάτι παραπάνω, αλλά είναι φτιαγμένα από το μηδέν. Τα εκλέρ και τα λοιπά choux, η St. Honoré, η flan parisien και το Ρaris-Βrest είναι τα νέα γλυκά που κατακτούν την πόλη. Καθώς τα μπουτίκ-ζαχαροπλαστεία αυξάνονται, τα εστιατόρια δίνουν μεγαλύτερο βήμα στους pastry chefs τους, μας τους συστήνουν και εκείνοι με τη σειρά τους φροντίζουν τα γλυκά τους να αγγίζουν το υψηλό επίπεδο του φαγητού, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο μέχρι αρκετά πρόσφατα. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Βοn Bon Fait Maison, Πετράκη 30, Σύνταγμα & Πολυδεύκους 39, Πειραιάς / Dimitris Economides, λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό / Ourse, Μυστρά 39, Γλυφάδα / Pavlov’s Lab, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ 15, Νέα Ερυθραία 

Η πόλη έχει μια ανερχόμενη artisanal πλευρά 

adam kontovas Facebook Twitter
O Άνταμ Κοντοβάς του Κobra. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Φαίνεται ότι είναι κοντά ο καιρός που όλοι θα ξέρουμε τι είναι οι ζυμώσεις, αφού τα fusion μενού που στήνονται χρησιμοποιούν λαχανικά τα οποία έχουν αλατιστεί, καρυκευτεί και ζυμωθεί, όπως το κορεάτικο κίμτσι. Στις κουζίνες που επιδιώκουν το umami στοιχείο στα πιάτα και γι’ αυτό συντηρούν ζυμωμένα φαγητά συνήθως υπάρχουν και βάζα γεμάτα με πίκλες – τα καινούργια εστιατόρια δεν προτιμούν τις έτοιμες.

Όπως λέει ο Γιάννης Κανδυλίδης, που κάνει τις δικές του ζυμώσεις για το Poké Hawaiian Sushi, όταν μιλάμε για προϊόντα ζύμωσης, είναι σχεδόν οξύμωρο να αναζητάμε τις ιδανικές συνταγές. «Παίζουν ρόλο αστάθμητοι παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και οι εναλλαγές της, η υγρασία, το αν βλέπει ο ήλιος το βάζο σου ή αν βρίσκεται υπό σκιά. Αυτοί οι παράγοντες κάνουν τα ζυμωμένα φαγητά να είναι κάθε φορά μοναδικά, όπως συμβαίνει με τα κρασιά, που διαφέρουν από χρονιά σε χρονιά». 

Παράλληλα, οι ελληνικές μικροζυθοποιίες αυξάνουν το κοινό τους και σε αυτό συμβάλλουν τα taprooms της Αθήνας, που έχουν ανοίξει στο Κουκάκι. Εκεί οι ζυμώσεις είναι άλλου τύπου, πρόκειται για μπίρες που παλαιώνονται σε βαρέλια κρασιού και ουίσκι, για συνταγές με πιο εξωτικό χαρακτήρα, πειραματικές και ασυνήθιστες. Στη Γλυφάδα, η Γη προσφέρει τα δικά της τυριά, μοτσαρέλα και μυζήθρα, λαδοτύρι και τσένταρ, όλα τους φρέσκα και ωμοφαγικά. 

Χρήσιμες διευθύνσεις: Κobra, Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, 210 3638134 / Poké Hawaiian Sushi, Πετράκη 7, Σύνταγμα / Γη, Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 210 9648512 

Τα μπαρ επιστρέφουν στις ρίζες τους

Πως θα τρώμε φέτος στην Αθήνα Facebook Twitter
Barro Negro

Αν και μέχρι πριν από μερικά χρόνια ένα άρτι αφιχθέν μπαρ θα διαφήμιζε και θα πρότεινε signature cocktails προκειμένου να διαφοροποιηθεί από οποιοδήποτε άλλο γύρω του και να αποδείξει πως είναι δημιουργικό, πλέον η τάση στις μπάρες ακολουθεί το δόγμα «bring back the classics and stay classy». Τα twists, δηλαδή οι προσωπικές πινελιές των bartenders, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν, μόνο που πλέον οι επισκέπτες τους γνωρίζουν πότε ένα Βloody Μary είναι σωστά φτιαγμένο, ότι το Νegroni χρειάζεται τρία συστατικά σε ίδια αναλογία, τι είναι τα fizz και τι τα sour cocktails, ξέρουν τι να περιμένουν στο άκουσμα της λέξης «tiki», ότι το highball σημαίνει ποτό με αναψυκτικό, και πόσο ρόλο παίζει τελικά ο καλός πάγος που δεν θα νερώσει ό,τι επιλέγουν να πιουν.

Αλλά, πέρα από κατηγορίες και ταμπέλες, η Αθήνα δείχνει να ασχολείται αυτήν τη στιγμή με συνταγές που έχουν ιστορία και με ποτά βασισμένα σε αυτές. Τα μπαρ που ανοίγουν και θέλουν να κρατήσουν μαζεμένο τον κατάλογό τους φροντίζουν να ξέρουν καλά τα κλασικά και να φτιάχνουν ωραία spritz. Επίσης, το «make paloma great again» είναι μάλλον το πιο επιτυχημένο σύνθημα των τελευταίων χρόνων. Έχετε παρατηρήσει πόσος κόσμος επιλέγει ξαφνικά αυτό το απλό κοκτέιλ;  

*Ζητήστε στο αγαπημένο σας μπαρ να σας προτείνουν το κλασικό κοκτέιλ που πετυχαίνουν καλύτερα. Μερικές χρήσιμες διευθύνσεις για εγγυημένα ωραία κλασικά κοκτέιλ:

Baba au Rum, Κλειτίου 6, 211 7109140 / Frater & Soror, Αμύντα 6, Παγκράτι, 210 7213720 / Barro Negro, Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, Πανεπιστήμιο

Επιτέλους, πίνουμε περισσότερο και καλύτερο κρασί  

materia prima Facebook Twitter
Materia Prima

Από εκείνα που μπαίνουν στην κατηγορία του fine dining μέχρι τα πιο χαλαρά και μικρά εστιατόρια, οι χώροι φαγητού της πόλης ανανεώνουν τις λίστες τους, συστήνοντας τους πιο αντισυμβατικούς παραγωγούς της χώρας, εκείνους που βρίσκονται σε συνεχή και άμεση επαφή με το αμπέλι, που αφήνουν τα κρασιά τους να εκτεθούν, επαναφέρουν σπάνιες και ξεχασμένες ποικιλίες και επιστρέφουν στην παράδοση, ακολουθώντας τον φυσικό τρόπο οινοποίησης.

Τι σημαίνει αυτό το τελευταίο; Ότι προσφέρουν κρασιά παρεμβαίνοντας όσο το δυνατό λιγότερο στο χωράφι και χωρίς να χρησιμοποιούν χημικά σκευάσματα, θέλοντας να αναδείξουν όσο γίνεται περισσότερο τα χαρακτηριστικά του τόπου τους. Όσο τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται στην πόλη, τόσο το κρασί αποκτά έναν πιο casual χαρακτήρα.

Πλέον, όταν κανονίζουμε μια έξοδο για ποτό, μπορεί να εννοούμε και έξοδο για κρασί. Και όπως πολύ ωραία περιγράφει και ο Πέτρος Ζήσου του Naif, που μπορεί να μην είναι αμιγώς wine bar, αλλά προσέχει και ανανεώνει συνέχεια τα κρασιά που προσφέρει, «όταν βρισκόμαστε για κρασί, σημαίνει ότι θα επιλέξουμε ένα μπουκάλι και θα το μοιραστούμε όλοι. Αυτό το μπουκάλι μάς εξισώνει και μας κάνει κοινωνούς της ίδια ποιοτικής εμπειρίας. Το κρασί ευνοεί την κουβέντα και κρύβει ωραίες ιστορίες, είναι πιο μποέμ από το να πάρει ο καθένας το ποτό του».

Mr Vertigo, πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 720862 / Heteroclito, Φωκίωνος 2, Σύνταγμα, 210 3239406 / Materia Prima, Φαλήρου 68, Κουκάκι, 210 9245935 & πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, 210 7255171 / Τανίνη Αγάπη Μου, Ιπποκράτους 91, Εξάρχεια, 211 1150145 / Junior Does Wine, Μαιάνδρου 5, Ιλίσια, 210 722 2883 / Paleo, Πολυδεύκους 39, Πειραιάς, 210 4125204 / Naif, Λεοντίου 10, Νέος Κόσμος, 210 9334946

Αλλά, κυρίως, επιστρέφουμε σε μέρη που τους λείψαμε και μας έλειψαν 

684
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Έξι μήνες μετά, τα μαγαζιά μάς έλειψαν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τους λείψαμε όμως κι εμείς. «Ήρθαμε τον Γενάρη στο μαγαζί για μερικές δουλειές, περνούσε δικό μας κόσμος και ούτε καν μιλούσαμε, κάναμε νεύματα αλληλοκατανόησης, σαν να λέμε “τι τραβάμε κι οι δυο”. Έχουμε και δυο κοπέλες γειτόνισσες που μας έλεγαν ότι επειδή η διαδρομή τούς βγάζει συνέχεια μπροστά από το μαγαζί, περνούσαν και δεν γύριζαν το κεφάλι να το δουν κλειστό, για να μη στενοχωρηθούν» μου είπε ο Χρήστος Κρεμαστάς του Rudu bar την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης της εστίασης.

«Προσωπικά, μου έλειψαν εκείνοι οι θαμώνες που εμφανίζονταν τις καθημερινές, κάτι Τρίτες, όταν είχαμε κι εμείς περισσότερο χρόνο να κάτσουμε μαζί τους και να μιλήσουμε. Νομίζω ότι αυτό θα σχολιάζουμε αυτές τις πρώτες μέρες που θα ξαναβρεθούμε, το πόσο λείψαμε ο ένας στον άλλον».

Ήταν η χρονιά που καταλάβαμε ότι η έξοδος σε ένα μπαρ δεν είναι ούτε περιττή πολυτέλεια ούτε διασκέδαση που δεν σχετίζεται με την ψυχαγωγία, όπως υποστηρίζει και ο ίδιος, «δεν είναι κάτι ρηχό, αποδείχτηκε ότι είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας, κρίσιμο για την επικοινωνία ανθρώπων που ήδη γνωρίζονται αλλά και για σχέσεις, όπως αυτή του μπάρμαν με τον πελάτη, για τα νέα που θα πεις με τον κόσμο του σέρβις, ενώ γνωρίζετε πέντε πράγματα ο ένας για τον άλλον. Ειδικά στην Ελλάδα, η επικοινωνία έχει χτιστεί έξω, τα μπαρ παίζουν πλέον τον ρόλο που είχαν κάποτε τα καφενεία».

Rudu bar, Ηρακλειδών 70, Πετράλωνα, 213 0993274

Κάποιοι βρήκαν τον ιδανικό τρόπο να επανασυστηθούν

six dogs Facebook Twitter
six d.o.g.s Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μέσα σε αυτή την πολύμηνη δεύτερη καραντίνα, είδαμε αρκετά εκλεκτά εστιατόρια να δοκιμάζουν πιο comfort συνταγές, να επιχειρούν να βάλουν τη φιλοσοφία και τον μαγειρικό τους χαρακτήρα σε συσκευασίες delivery – οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες αγαπήθηκαν όσο μείναμε σπίτι. Κάποιοι άλλοι, όμως, βρήκαν τον χρόνο να φρεσκάρουν τον χώρο τους και να στήσουν μια ολοκαίνουρια κουζίνα.

Το πάντα αεικίνητο six d.o.g.s θα μας υποδέχεται αποδώ και πέρα στην άκρως ανανεωμένη αυλή του, ενώ το πρωί θα σερβίρει αυθεντικές λιβανέζικες συνταγές και το βράδυ ταϊλανδέζικο, αυθεντικό κι αυτό. 

six d.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, 210 3210510

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Γεύση / Κι όμως, ανοίγουν νέα μπαρ στην Αθήνα

Ο Λάλος στον Νέο Κόσμο θέλει να είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα all-day bar, ενώ το Junior Does Wine φτιάχτηκε για να μας αποδείξει ότι η έξοδος για κρασί μπορεί να είναι χαλαρή και διασκεδαστική. Υπάρχουν κάποιοι αισιόδοξοι τύποι που ανυπομονούν να μας φιλοξενήσουν στα πρώτα μας ραντεβού για ποτό μετά από πολύ καιρό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σπύρο Πεδιαδιτάκη

Γεύση / Σπύρος Πεδιαδιτάκης: Απ’ όπου και να το πιάσεις, τα πολύ ωραία γλυκά που τρώμε τώρα δεν είναι ελληνικά

Mε εμπειρία σε διάστερα και τριάστερα εστιατόρια και θητεία πέντε χρόνων στη Σπονδή, ο Σπύρος έχει μια εντυπωσιακή πορεία στην ελληνική γαστρονομία, παρά το νεαρό της ηλικίας του – είναι 30 χρονών.
M. HULOT
Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Γεύση / Στα taprooms του Κουκακίου, για περίεργες μπίρες από νομάδες μικροζυθοποιούς

Έχοντας δημιουργήσει κάτι ανάμεσα σε new age κάβα και μπαρ «ειδικού σκοπού», οι νομάδες μικροζυθοποιοί παρουσιάζουν τις πειραματικές ιδέες τους, χτίζουν μια δεμένη κοινότητα και μας ξεδιψούν με μπίρες δροσερές, πολύπλοκες και απροσδόκητες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

Γεύση / Από το παστινάκι στα ζυμαρικά από ρεβύθια: 13 νέα υλικά που μπήκαν στην κουζίνα μας

Κάποια τα πρωτοείδαμε σε καταλόγους εστιατορίων, μερικά χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικές μαγειρικές δοκιμασίες, αρκετά έχουν αναδειχθεί απ’ όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή. Συγκεντρώσαμε υλικά με τα οποία μαγειρεύουμε τα τελευταία χρόνια και μερικά που πιστεύουμε ότι θα σημειώνουμε στον κατάλογο με τα ψώνια μας πολύ σύντομα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ