Πέντε κρασιά για τον Αύγουστο από το Mr. Vertigo

Mr. Vertigo wines Facebook Twitter
Ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Είναι ένα ποτό με πολλά πρόσωπα και ιστορίες να το περιτριγυρίζουν. Σκεφτείτε ότι οι γνώστες λένε για κάποιους από τους παραγωγούς τους πως κλείνουν τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στις φιάλες.

Το κρασί χρειάζεται διάβασμα, δοκιμές και εξάσκηση, θέλει χρόνο για να το εξερευνήσετε. Όμως αυτήν τη φορά δεν πρόκειται να μιλήσουμε με αυστηρούς οινικούς όρους αλλά με τη χαλαρότητα που φέρνει ο Αύγουστος, τουλάχιστον για όσους δεν ασχολούμαστε με τον τρύγο και απλά απολαμβάνουμε τους καρπούς του. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο wine manager του Mr. Vertigo, Γιάννης Παππάς, μας προτείνει πέντε κρασιά για τον πιο ξεκούραστο μήνα του χρόνου και μας τα συστήνει μέσω των περιστάσεων στις οποίες ταιριάζουν, απλά και κατανοητά. 

Καθώς τα wine bars και οι ενημερωμένες κάβες αυξάνονται, τη στιγμή που τα νέα εστιατόρια διαμορφώνουν λίστες με χαρακτήρα, ενώ τα new age καφέ το προσφέρουν ως απογευματινή επιλογή, το κρασί είναι μια ανερχόμενη τάση. Όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που το ψάχνουν, κάποιοι φεύγουν για διακοπές με μερικά μπουκάλια στις βαλίτσες τους.

Alexandre FilaineAlexandre Filaine Cuvée Speciale

Αν κάποιος γνωρίζει πόσο μου αρέσουν οι σαμπάνιες, θα καταλάβει για ποιον λόγο ξεκινάω έτσι τη λίστα μου. Ο Filaine είναι ένας μικρός παραγωγός στο Damery της Champagne και οι ελάχιστες φιάλες που παράγει είναι από ιδιόκτητα αμπέλια. Αυτό το κρασί θα ταιριάξει με τα αυγά μάτια της κυρίας Ελένης στην Ικαρία, με τις τηγανητές πατάτες του Κωνσταντίνου στην Καλαμάτα, με τη μακαρονάδα με αυγοτάραχο του Θοδωρή στον Νέο Κόσμο αλλά και με τα ποπκόρν στο θερινό σινεμά, που συνηθίζετε να επιλέγετε. 

NasitisΒασάλτη Νασίτης

Το πρωί θα επισκεφθείτε το οινοποιείο του Βασάλτη στο Βουρβούλο, θα ενθουσιαστείτε από τη Σαντορίνη Δεξαμενής 2019, θα ερωτευτείτε την Gramina 2018. Αργότερα ίσως θελήσετε κάτι πιο ανάλαφρο. Ο Νασίτης 2020 είναι το κρασί που μπορείτε να απολαύσετε, ενώ το βλέμμα σας χάνεται στην καλντέρα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Έχει αυτή την αλμύρα και την οξύτητα που χαρίζει στα κρασιά το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού, έτσι που θα θέλετε να μην τελειώσει το μπουκάλι. 

HeymannHeymann-Löwenstein Riesling «Schieferterrassen»

Με αυτό το riesling οι Γερμανοί αποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια σπουδαία ποικιλία. Είναι ένα κρασί ήπιας παρέμβασης, αφού αφήνεται να ζυμωθεί αυθόρμητα μέσα σε μεγάλα, παλιά βαρέλια. Είναι ιδανικό για να συνοδεύσετε ωμά ψάρια και όστρακα. 

TsaousiΣκλάβου Τσαούσι

Έχει φτάσει Δεκαπενταύγουστος και βρίσκεστε ακόμα στην άδεια Αθήνα. Μπορείτε να πάρετε ένα φορητό ψυγειάκι γεμάτο πάγο, φρούτα, δύο ποτήρια και το Τσαούσι του Σκλάβου και να κάνετε πικνίκ σε ένα πάρκο. Μόλις πέσει λίγο ο ήλιος, προμηθευτείτε από την πιο κοντινή ταβέρνα καλαμαράκια τηγανητά, πατάτες, ταραμοσαλάτα και μια ντοματοσαλάτα. Πρόκειται για ένα άκρως γαστρονομικό κρασί, είναι όσο πρέπει λιπαρό, έχει τόση οξύτητα που δεν θα χρειαστείτε καθόλου λεμόνι για τα καλαμαράκια σας, είναι από μόνο του πραγματικά νόστιμο. 

TetramythosΤετράμυθος Laurier Noir

Ας υποθέσουμε ότι δεν απολαμβάνετε το καλοκαίρι, τουλάχιστον με τον κλασικό τρόπο. Αν ανήκετε σε εκείνους που προτιμούν το κοντοσούβλι κάτω απ’ τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού παρά τα μπαρμπούνια δίπλα στη θάλασσα, επιλέξτε μια νέα ξηρή Μαυροδάφνη του Τετράμυθου Laurier Noir και απολαύστε την, αφού την έχετε βάλει είκοσι λεπτά στον πάγο. Μπορεί να αναρωτηθείτε «κόκκινο κρασί μέσα στο κατακαλόκαιρο; Και μάλιστα κρύο;». Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε αυτά τα ταμπού. 

Mr. Vertigo, πλ. Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 7250862

www.mrvertigo.wine

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητώντας στην Ανάφη τον χαμένο χρόνο

Γεύση / Πίνοντας το πολύτιμο κρασί της Ανάφης

Στις μικροσκοπικές, άνυδρες πεζούλες της Ανάφης, ένας επίμονος αμπελουργός, ο Στέφανος Μιχάλης του Κτήματος Φλαμουρού, έχει δημιουργήσει ένα μικρό οινολογικό θαύμα, φροντίζοντας παλιά κλήματα ή φυτεύοντας νέα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Γεύση / Εισαγωγή στον θαυμαστό κόσμο του κρασιού

Όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα από το να πίνει απλώς χαλαρά με την παρέα του, πρέπει να έχει στο μυαλό του τέσσερις παράγοντες: συνεχείς δοκιμές, μπόλικο διάβασμα, ταξίδια σε οινοπέδια και γνωριμία με τους ανθρώπους που το παράγουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ