LIVE!

Πατάτα δεν είναι μόνο μία: Ποια ποικιλία κάνει για πουρέ και ποια για το τηγάνι;

Πατάτα: Ποια ποικιλία κάνει για πουρέ και ποια για το τηγάνι; Facebook Twitter
Έχουν επίσης και μια μοβ τύπου Περού από το Κρανίδι, που βγάζει τη λεμονάτη γεύση της αρμπαρόριζας στο βράσιμο, ενώ μπορεί να γίνει και ψητή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LiFO
0

Κυκλοφορούν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες στα ενημερωμένα μανάβικα, καμία από αυτές βέβαια δεν είναι ντόπια. Ανάμεσα σε όσες έχουν ξεχωρίσει στο Μποστάνι στο Παγκράτι είναι οι βιολογικές Yukon, μια αμερικανική κιτρινόφλουδη ποικιλία που μπορεί να γίνει τόσο ψητή όσο και βραστή, να καταναλωθεί με τη φλούδα της ή χωρίς.

Έχουν επίσης μια κοκκινόφλουδη μεγάλη, η οποία είναι λίγο πιο άσπρη εσωτερικά –πρόκειται για μια πολύ νόστιμη πατάτα, είτε τη βράσουμε είτε την ψήσουμε–, και μια μοβ τύπου Περού από το Κρανίδι, που βγάζει τη λεμονάτη γεύση της αρμπαρόριζας στο βράσιμο, ενώ μπορεί να γίνει και ψητή.

Είναι μύθος ότι μια ποικιλία πατάτας κάνει για τηγάνι και μια άλλη όχι. Σύμφωνα με μια ιστορία που μου είπαν στο μανάβικο της πλατείας Μεσολογγίου, μια παλιά φιγούρα της λαχαναγοράς στη Βαρβάκειο δεν ψώνιζε ποτέ χωρίς να κόψει την πατάτα και να της βάλει pHμετρο απ’ όπου και αν ήταν, όσο ιδανικές και αν θεωρούνταν για τηγάνισμα.

Εκεί έμαθα και για δύο νέες ποικιλίες που φυτεύτηκαν τελευταία στην Ελλάδα. Η μία είναι η Jelly που είναι ρωσική, καλλιεργείται στον Όλυμπο, έχει μαύρο χρώμα και ακανόνιστο σχήμα, είναι ιδιαίτερα αμυλώδης, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί με όλους τους τρόπους. Η άλλη είναι η Αgria, κιτρινωπή και άψογη για τηγάνι.

Η πιο κλασική πατάτα για εμάς είναι η Σπούντα, η οποία καλλιεργείται σχεδόν παντού, σε όλη την Ελλάδα. Οι πιο φημισμένες του Νευροκοπίου, της Νάξου και της Κύπρου, δηλαδή οι πατάτες-προϊόντα ΠΓΕ, είναι (και) σπούντες.

Είναι μύθος ότι μια ποικιλία πατάτας κάνει για τηγάνι και μια άλλη όχι. Σύμφωνα με μια ιστορία που μου είπαν στο μανάβικο της πλατείας Μεσολογγίου, μια παλιά φιγούρα της λαχαναγοράς στη Βαρβάκειο δεν ψώνιζε ποτέ χωρίς να κόψει την πατάτα και να της βάλει pHμετρο απ’ όπου και αν ήταν, όσο ιδανικές και αν θεωρούνταν για τηγάνισμα.

Το πιο εύκολο κόλπο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να κόψουμε μια πατάτα στη μέση και έπειτα να πιέσουμε τα δυο της κομμάτια. Αν κολλάνε μεταξύ τους και δεν πέφτουν γρήγορα πάει να πει ότι έχουν το άμυλο που θέλει το τηγάνι. Από τη στιγμή όμως που δεν κάνουμε deep frying και ούτε τις βάζουμε να μουλιάσουν σε νερό, παρά τις πετάμε απευθείας στο τηγάνι, δεν πρόκειται να πέσουμε πολύ έξω οποιαδήποτε ποικιλία και αν έχουμε στις σακούλες μας. Όλο το θέμα είναι να βρείτε μανάβη που εμπιστεύεστε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Γεύση
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέες και ωραίες μακαρονάδες της Αθήνας

Γεύση / Οι νέες καλές μακαρονάδες της Αθήνας

Είναι κλασικές, είναι και εναλλακτικές, ανάμεσά τους υπάρχουν κάποιες που ακολουθούν τους ιταλικούς κανόνες και άλλες που είναι λες και τις τρώμε στο χωριό. Γενικά, ιδέες που εκτελούνται με μακαρόνια οι μάγειρες έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες. Κάποιες είναι και talk of the town. Έτσι προέκυψε μια λίστα απόλυτα comfort και φουλ του υδατάνθρακα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ